Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Pro - awaria slotu pamięci ram :(

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 andy86

andy86
  • 35 postów

Napisano 25 grudnia 2008 - 12:45

Witam. Problem jest w tym, że komputer widzi połowę pamięci ram. Mam w sumie 4 GB, wszystkie kości po 512 MB, więc oba sloty A i B są zajęte. Ostatnio podmieniłem kości z slotów no i na "chłopski rozum," wychodzi ze padła albo ta wyciągana płytka w której mocuje się pamięci, albo slot... albo coś głębiej - nie wiadomo co... :( Problem wygląda na poważny, mniej zmartwił bym się gdyby padł*ram - zaraz dokupił*bym sobie kości większej pojemności. Czy ktoś z Was, spotkał się lub słyszał o podobnej sytuacji ? Co byście podpowiedzieli odnośnie naprawy... do kogo się udać, kogo omijać też szerokim łukiem ? Dzięki serdeczne za odpowiedzi... Pozdr.

#2 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 25 grudnia 2008 - 13:44

zacznij od AHT, ktory masz na pierwszej plycie instalacyjnej, plyta w napedzie, restart z wcisnietym klawiszem 'D', byc moze to kwestia zlego docisniecia, kurzu, niewiadomo zacznij od docisniecia plytek i hardware test

#3 andy86

andy86
  • 35 postów

Napisano 25 grudnia 2008 - 15:10

zacznij od AHT, ktory masz na pierwszej plycie instalacyjnej, plyta w napedzie, restart z wcisnietym klawiszem 'D', byc moze to kwestia zlego docisniecia, kurzu, niewiadomo
zacznij od docisniecia plytek i hardware test

AHT niczego nie znalazł, dziwne... bo fizycznie płytka z ramem siedzi w slocie z tym ze informacja jest taka choć by jej tam w ogóle nie było... tak jak by slot był pusty...

#4 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 25 grudnia 2008 - 15:38

Power-On Self Test: RAM and Processor Verification A power-on self test in the computer’s ROM automatically runs whenever the computer is started up after being fully shut down (the test does not run if the computer is only restarted). If the test detects a problem, the status LED located above the power button on the front of the computer will flash in the following ways*: 1 Flash: No RAM is installed or detected. Or, the quick memory test failed. An LED will light up on the DIMM riser card next to the affected DIMM. 3 Flashes: A RAM bank failed extended memory testing. An LED will light up on the memory riser card next to the affected DIMM. Troubleshooting: Try reseating the memory DIMMs. Check memory installation instructions for proper installation order. Swap affected DIMM with known good DIMM. *Note: The status LED lights up when the power button is depressed at startup. Do not count this light as one of the diagnostic flashes. • • Memory Riser Card Diagnostic LEDs Both of the memory riser cards include diagnostic LEDs for each DIMM. Each of the LEDs will light if it detects an issue with the corresponding installed DIMM. These LEDs will also flash briefly when the computer is started up or shut down and when it goes in and out of sleep mode. This is normal behavior. Troubleshooting: Shutdown and restart the computer. Try reseating the DIMMs. Check memory installation instructions for proper installation order. Swap affected DIMM with known good DIMM. Try moving DIMM to another slot (within the same bank of two) to see if the failure LED follows the DIMM. If so, replace DIMM with known good DIMM. • • • • •

#5 slash

slash
  • 400 postów

Napisano 25 grudnia 2008 - 16:08

Jak włoźona jest pamięć? Mam na myśli w którym Memory Riser Card ile pamięci?

#6 andy86

andy86
  • 35 postów

Napisano 25 grudnia 2008 - 17:23

Jak włoźona jest pamięć? Mam na myśli w którym Memory Riser Card ile pamięci?

Tak jak pisałem, wszystkie sloty są pełne, w każdym 512 mb, w sumie 4GB a system pokazuje 2 GB, przekładałem kości - podmieniałem ... i wychodzi na to że z tą "płytka" którą się wyciąga a w której siedzi ram coś jest nie tak, z slotem... bądż gdzieś głębiej... nie znam architektury maka mam nadzieje ze to nie płyta główna... :(

---- Dodano 25-12-2008 o godzinie 20:19 ----
... a teraz to już całkowicie zgłupiałem. Idąc tropem wypowiedzi kolegi "pi" otworzyłem obudowę i zauważyłem że świeci jedna z 4- rech czerwonych diód w Memory Riser Card - sprytny patent. Jak się domyśliłem świecąca dioda wskazuje uszkodzony slot - w którym jest zainstalowana pamięć ram. Jako że pamięci pracują w parach wyciągłem ram z slotu 3 i 4. Po restarcie system wskazywał już 3 GB. Ale ... postanowiłem jeszcze pokombinować, podmieniłem karty z slotami A i B mieszając dodatkowo kości... no i po kolejnym restarcie system pokazał pierwotne 4GB.

Jak to jest możliwe... żeby jakieś " błędne duszki" błąkały się w moim Maku ? Czy za zaistniały fakt może być odpowiedzialny kurz ? - nie mam przecież warstwy kilku centymetrów...

Co zrobić aby uniknąć w przyszłości podobnych problemów ?... a pzt. nie mam przecież gwarancji ile ramu pokaże system przy następnym uruchomieniu.... hehe

#7 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 25 grudnia 2008 - 18:25

Co zrobić aby uniknąć w przyszłości podobnych problemów ?.

jesli dziala to nie mieszac bez potrzeby,

pare razy mialem podobna sytuacje ze starszymi g4,
po wyjeciu ramu, odkurzeniu komputera... on przestawal dzialac,
oczywiscie reset PRAM, inne sztuczki powodowaly ze po chwili znow zaczynal dzialac ale emocji nigdy nie brakowalo,

#8 Dreadmond

Dreadmond
  • 553 postów

Napisano 25 grudnia 2008 - 18:46

Tez mam pro-towera... :lol: i co?? No psuje sie tak jak kazdy inny pc czy mac... po prostu urok masowej produkcji... :wink: Nie przejmuj sie tym i tyle...

#9 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 grudnia 2008 - 23:23

wsadź jedną plytkę, raz w 1, raz w 2 slot i będziesz wiedział, czy problem jest głębszy, czy płytka do wymiany

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych