Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

FAQ iPhone 3G, czyli jak zdjąć SIM-locka i co jest do tego potrzebne

• Zamknięty Temat jest zamknięty
671 odpowiedzi w tym temacie

#426 mlevvy

mlevvy
  • 208 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 stycznia 2009 - 01:38

syndrom18: Kiedy wkładasz kartę sim ?

#427 haltia

haltia
  • 8 postów
  • SkądKalisz, Kalisz, Poland, Poland

Napisano 03 stycznia 2009 - 01:38

U mnie Play dziala na iphone z Ery 16 GB, Karta Play 8 pinowa (bez kropki obok numeru seryjnego na wiekrzej czesci z ktorej wylamuje sie karte - ponoc to istotne przy innych telefonach jak sony ericson czy toshiba). Urochomione 3G
Przed chwila zaktualizowalem unlocka do 0.9.4 i dalej dziala tak samo. od wczoraj w nocy dwa razy mi padly polaczenia: pierwszy raz po kilku godzinach nieuzywania, drugi raz przed chwila kiedy chcialem poeksperymentowac; chcialem sprawdzic jak zareaguje na probe odpalenia aplikacji z karty sim :) nie odpalilo :) wywalilo polaczenia.
W obu wypadkach ( jak i przy pierwszym odpaleniu wczoraj uzylem nastepujacej metody:
1. tryb samolotowy
2. wyciagam karte Play
3. wkladam karte ery (w tym wypadku heyah)
4. czekam az zniknie informacja ze nieprawidlowa karta
5. po chwili wyciagam karte ery
6. wkladam z powrotem karte Play
7 wylaczam tryb samolotowy

jak pisalem, awarie mialem wtedy kiedy zaczalem mieszac z aplikacjami oraz po dluzszym okresie nieuzywania.
1. Co istotne w gornej belce w miejscu loga operatora pokazuje mi sie POL
oraz
2. obok POL pokazuje sie 3G - bo nie dziala mi telefon jak mam wylaczone 3G. wiec w moim wypadku Play dziala tylko przy wlaczonym 3G!
3. gdzies na forum doczytalem ze oznacza to ze pracuje na BTS-ach Playa .:POL 3G

#428 mlevvy

mlevvy
  • 208 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 stycznia 2009 - 02:23

D154573R - nie działa syndrom 18 - nie działa W obu przypadkach jak wkładam karte ponownie, pojawia mi sie Awaria sim, po czym znika to i nic sie dalej nie dzieje, 1 kreska. Iphone z ery Plus abonament 6 pinowa karta (czy z kropką to nie wiem, chyba nic nie mam) Era 8 pinów, ale to mnie urządza. Haltia, testuję twoj patent .... Awaria sim Pomysły ?

#429 Xor

Xor
  • 21 postów

Napisano 03 stycznia 2009 - 02:26

podejżewam ze kwestja z playem jest następująca: wszystkie sieci, nawet wirtualne[heyah, 36i6, snikers,mbank, samiswoi, itp itd], mają simloka na ten sam kod sieci na których transponderach chodzą. play jest wyjątkiem, jako jedyny chodzi na transponderach plusa nie mając simloka na jego klucz. pewnie dlatego chodzi na 3g - bo wtedy lata na transponderach play. problem tylko ze... mało kto ma zasięg 3g na playu. - nawet jak masz, to nie mozęsz tak uzywać telefonu, pojedziesz gdzieś i co? z sieci plusa nie zadzwonisz!!! dlatego pisze po raz kolejny - wszyscy któym działa play, wydaje wam sie, nie działa wam tylko nawet o tym jeszcze nie wiecie :( .

#430 mlevvy

mlevvy
  • 208 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 stycznia 2009 - 02:50

tak na hot zrezygnowany wpisałem wterminalu yellowsn0w dostałem resource busy czytam cos na forum zmieniam na plusa Działa A teraz po woliii: Wkładam ERE W terminalu jako su (zmienić hasło z alpine za pomocą passwd, bo was znajdę i zabiore numery do waszych dziewczyn ;p) - yellowsn0w -c (Jak bylem w plusie to mi sie pojawiało resurce busy, na erze miałem ok) - yellowsn0w -r - yellowsn0w -| Tryb samolotowy Poczekać trochę Zamienić karty sim Ja to robiłem ze wszystkim włączonym tj. edge 3g wifi połączone do sieci. Pozdro Tak to u mnie działa. Tylko jak wszedłem w terminal, to zgubiłem zasięg.

#431 haltia

haltia
  • 8 postów

Napisano 03 stycznia 2009 - 02:58

nie wiem. moze to jest istotne. wczoraj (wlasciwie 1 stycznia wieczorem) po kilku godzinach walki postanowilem od nowa zainstalowac caly soft ale... zrobilem to bez karty sim w iphone. wiec wyciagnalem karte i w itunes kliknalem na odtworz oprogramowanie, on odtworzyl, potem zrobilem jailbreka quickiem, potem zainstalowalem yellowsn0w, potem standardowe kroki z bloga dev teamu. nie poszlo bodajze, wiec wlozylem karte ery i podlaczylem do iTunes, tam wykryl karte ery i tel. aha. w ustawieniach weszlem w wybor sieci i wybralem plusa i kiedy zgubil siec to wyciagnalem karte i wlozylem playa - reszta tak jak pisalem wczesniej. moze istotne jest to ze praktycznie na czysto zainstalowalem caly system (prawie na czysto - uzyl kopii zapasowej), moze istotne jest to ze kilka miesiecy temu kiedy walczylem z nakladka to znalazlem w playu taka ktora smiga (aktualnie, 8 pinow, bez kropki przy numerze seryjnym na czesci karty z ktorej zostala wylamana wlasciwa karta sim). jest generalnie tak ze dziala (tylko w tedy kiedy mam wlaczone 3G. co do zasiegu to jechalem dzisiaj z kalisza (wlkp) do poznania i z powrotem przez cala podroz sprawdzalem zasieg i nie mialem problemu z zasiegiem, dzwoneiniem i odbieraniem telefonu, sms-ow. troche to wyglada na hazard (wrozenie z kart :) wiem ze Play jest nietypowa siecia, jedni widza jako operatora plusa, ja widze POL. powtarzam wykonalem wiele dlugich polaczen (laczny czas polaczen 2 godz 14 m.) ps. do resetowania i wylaczania/wlaczania uslug uzywam: BossPrefs-a

#432 trombala94

trombala94
  • 101 postów

Napisano 03 stycznia 2009 - 05:46

Qrde ja w ogole nie moge znalezc tego programu w cydi. Bossprefsa znalazlem a tego yellowsnow nie moge;/ czy ktos moglby mi powiedziec gdzie go moge znalezc? z gory thx

#433 figus

figus
  • 14 postów

Napisano 03 stycznia 2009 - 08:53

dodaj repo do cydii podane przez dev-team

#434 bijek

bijek
  • 55 postów

Napisano 03 stycznia 2009 - 09:08

(...) wszyscy któym działa play, wydaje wam sie, nie działa wam tylko nawet o tym jeszcze nie wiecie :( .

Bzdura, nawet nie włączam 3G i cały czas mi chodzi zalogowany do PLUSa, nie do PLAY i - jak już wcześniej pisałem - nie gubi mi zasięgu, mogę dzwonić, odbierać połączenia, wysyłać i odbierać sms'y, sprawdzać stan konta itd. - z niczym nie mam problemu.

#435 syndrom18

syndrom18
  • 633 postów

Napisano 03 stycznia 2009 - 10:51

haltia, 8 pinowa bez kropki, tzn ze nie ma tego wcięcia? tylko jest czysta obramówka karty tak? Jeśli tobie pokazuje POL tzn ze jestes w zasięgu 3G i dlatego Ci wszystko smiga, a powiedz mi czy jak jestes w zasiegu plusa (i masz na ekranie plus) to wszystko śmiga czy nie sprawdzałes? Ja w swoim miasteczku nie mam 3G, tzn ponoć na jakies ulicach jst - dziś sprawdze i hmm myśle ze aby działał Play to musi być włączony roaming wkońcu to roaming wew. krajowy bo od Plusa, potestuje bo dopiero co wstałem i napisze ;) bijek jaką masz kartę?

#436 ersa

ersa
  • 24 postów

Napisano 03 stycznia 2009 - 11:02

bijek jaką masz kartę?

Mam tą co Play wypuścił jako pierwsze - 8 pin z kropką (kropka z tego co kojarzę była nadrukowana zaraz za numerem seryjnym na karcie matce).

#437 bijek

bijek
  • 55 postów

Napisano 03 stycznia 2009 - 11:05

Mam tą co Play wypuścił jako pierwsze - 8 pin z kropką (kropka z tego co kojarzę była nadrukowana zaraz za numerem seryjnym na karcie matce).

Oj, nie to konto, zapomniałem się wylogować.

#438 syndrom18

syndrom18
  • 633 postów

Napisano 03 stycznia 2009 - 11:10

fuck.. ja mam zjechaną karte (zdarty lakier)- cała biała ;P wiec już nie wiem czy była tam kropka czy nie.. ale czekaj na drukowana była tak jak numer seryjny czy jak?

#439 bijek

bijek
  • 55 postów

Napisano 03 stycznia 2009 - 11:14

Tej kropki nie ma na samej małej karcie SIM tylko na "matce"(?) - tej dużej wielkości karty kredytowej, z czego wyłamuje się kartę SIM

#440 agent555

agent555
  • 89 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 stycznia 2009 - 11:43

A czy wie ktoś jak skonfigurować iPhona żeby działał internet przez EDGE/UMTS w sieci Play? Bo u mnie nie wchodzi żadna stronka w safari i nie działa app store.

#441 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 03 stycznia 2009 - 11:50

A czy wie ktoś jak skonfigurować iPhona żeby działał internet przez EDGE/UMTS w sieci Play? Bo u mnie nie wchodzi żadna stronka w safari i nie działa app store.

Mi działa... A masz ikonkę "o" (GPRS), "E" (EDGE) albo "3G" (UMTS)? Wpisałeś ustawienia do internetu? Dla Play jest w APN samo "Internet". Włączyłeś usługi wymienione wyżej w BossPrefs?

#442 agent555

agent555
  • 89 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 stycznia 2009 - 12:20

Ok, dzięki już mi działa. Wystarczyło wpisać "Internet" w APN a ja wpisywałem "wap".

#443 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 03 stycznia 2009 - 12:27

Ok, dzięki już mi działa. Wystarczyło wpisać "Internet" w APN a ja wpisywałem "wap".

A dzwonienie z Playa Ci działa? :P

#444 agent555

agent555
  • 89 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 stycznia 2009 - 13:13

Oczywiście że...... nie. Chyba nikomu w Playu nie działa.

#445 bijek

bijek
  • 55 postów

Napisano 03 stycznia 2009 - 13:34

Oczywiście że...... nie. Chyba nikomu w Playu nie działa.

No to ja chyba jestem jakiś wyjątkowy...

#446 agent555

agent555
  • 89 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 stycznia 2009 - 13:35

I działają ci bez problemu rozmowy wychodzące? Jeśli tak to rzeczywiście musisz byc wyjątkowy.

#447 bijek

bijek
  • 55 postów

Napisano 03 stycznia 2009 - 13:44

I działają ci bez problemu rozmowy wychodzące? Jeśli tak to rzeczywiście musisz byc wyjątkowy.

Już kilka razy pisałem, że tak - dzwonienie, odbieranie rozmów, smsy, nawet mam, nie wiedzieć czemu, EDGE aktywne, chociaż wyłączyłem. I działa mi to wszystko na yellowsn0w 0.9.4 tak samo jak wcześniej na 0.9.1.

#448 Xor

Xor
  • 21 postów

Napisano 03 stycznia 2009 - 14:17

na dev teram piszą że problem z wychodzącymi to wina niektóych kart sim i że nad tym pracują. dziwne że chodzi przez 3g. najważniejsze zę sprawa nie jest odosobniona dla play, to daje szanse na w miare szybką naprawe.

#449 syndrom18

syndrom18
  • 633 postów

Napisano 03 stycznia 2009 - 14:26

soczekpl mógłbyś zrobić skan Twojej karty z Playa? albo chociaz ją opisac? to jest ta najnowsza 6 pinowa zwana "globem" (taka zaokrąglona), i Tobie wszystko smiga prócz wychodzących tak;> pozdrawiam

#450 haltia

haltia
  • 8 postów

Napisano 03 stycznia 2009 - 14:39

Panowie jest yellowsn0w 0.9.5: "0.9.5 beta should fix quite a few problems including some STK issues . Please remember to comment here as we can get useful feedback that will help us. We suggest that everyone upgrade to this version."

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych