Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MBP - czyszczenie ekranu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Brazol

Brazol
  • 174 postów
  • SkądStolica

Napisano 23 grudnia 2008 - 16:59

Witam, Ciekaw jestem jak dbacie o ekran w waszych MB, MBP. Czy czyścicie i czym czyścicie. Ja kupiłem jakieś podobno specjalne wilgotne ściereczki do monitorów LCD ale moim zdaniem są do niczego. Zostawiają smugi i jest gorzej niż było, dodatkowo są szorstkie a nie miękkie i boję się że mogą porysować. Może coś polecacie? Pozdrawiam

#2 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 grudnia 2008 - 17:08

ja czyszczę "na sucho" i staram się nie pluć na monitor:)

#3 Szarlej

Szarlej
  • 106 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 grudnia 2008 - 17:30

Apple zaleca czyszczenie swych komputerów lekko zwilżoną ściereczką (najfajniej z mikrofibry). Tak też robię i problemu nie ma.

#4 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 23 grudnia 2008 - 23:19

Ja polecam sucha szmatka z mikrofibry.

#5 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 23 grudnia 2008 - 23:29

Ja mam podobny patent z mikrofibrą. Jak poczytam coś mocnego, że zdarzy mi się opluć ekran :D mam dwie szmatki z mikrof. i płyn specjalistyczny do czyszczenia szkieł w optyce moich słoików canona. Najpierw zwilżam jedną szmatkę i wycieram na mokro, potem suchą likwiduję ewentualne smugi, których jest po tym płynie znikoma ilość. Ważnym wstępem do czyszczenia jest pędzelek i gruszka. Na początek takim właśnie bardzo miekkim pędzelkiem do optyki zmiatam ew. kurz, gruszką dodatkowo wydmuchuję pozostalości i dopiero szmatki w ruch. Kurz, to bardzo poważne zagożenie, potrafi spowodować rysy, a to na naszych nowych lustrzanych matrycach kaplica.

#6 Igor_g

Igor_g
  • 298 postów

Napisano 23 grudnia 2008 - 23:35

wstyd się przyznać, ale ja BARDZO (1 na 2 miesiące) oczyszczam ekran mojego MB. Dodam może jeszcze, ze codziennie go używam

#7 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 24 grudnia 2008 - 00:12

Płyn do czyszczenia ekranów LCD i ściereczka z microfibry. To wszystko.

#8 _ZwS_

_ZwS_
  • 399 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 24 grudnia 2008 - 00:16

Nawilżone chusteczki Fellowes (takie żołte w tubie) + ściereczka dostarczona z MacBook'iem do wypolerowania smug..

#9 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

Napisano 24 grudnia 2008 - 01:59

te nasączone ściereczki (jakby z papieru) - totalna beznadzieja zostawiają smugi i włókienka . Jak dla mnie to najlepsza jest ta szmatka którą dostaje się z mbp

#10 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 24 grudnia 2008 - 11:40

Ja uzywam 50% roztworu alkoholu Izopropylowego (litr alkoholu + litr wody destylowanej = 25pln za 2 litry pereparatu - wiekszosc tzw preparatow do czyszczenia ekranu to wlasnie roztwory Izopropanolu tyle ze licza sobie masakryczne ceny) + sciereczka z mikrofibry. Alkohol Izopropylowy ma te zalety ze nie wchodzi w reakcje z plastikiem, jest rozpuszczalnikiem wiec pomaga usunac wszystkie stare odciski palcow czy inne zabrudzenia jednoczesnie pozbawia wode napiecia powierzchniowego przyspieszajac parowanie. Do tego dezynfekuje ale to chyba nie ma znaczenia przy ekranach :D Co do smug na ekranie - po czyszczeniu wilgotna czescia szmatki wystarczy przetrzec na sucho.

#11 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 26 grudnia 2008 - 12:28

sciereczka dołączona do maców jest super, czyści się nią idealnie : )

#12 Taizo

Taizo
  • 156 postów
  • SkądKatowice, Silesia

Napisano 28 grudnia 2008 - 13:14

ja do macbooka dostałem szmatke :D

#13 Gringo997

Gringo997
  • 779 postów
  • Skądnieznana

Napisano 30 grudnia 2008 - 09:48

Ja uzywam 50% roztworu alkoholu Izopropylowego (litr alkoholu + litr wody destylowanej = 25pln za 2 litry pereparatu - wiekszosc tzw preparatow do czyszczenia ekranu to wlasnie roztwory Izopropanolu tyle ze licza sobie masakryczne ceny) + sciereczka z mikrofibry. Alkohol Izopropylowy ma te zalety ze nie wchodzi w reakcje z plastikiem, jest rozpuszczalnikiem wiec pomaga usunac wszystkie stare odciski palcow czy inne zabrudzenia jednoczesnie pozbawia wode napiecia powierzchniowego przyspieszajac parowanie. Do tego dezynfekuje ale to chyba nie ma znaczenia przy ekranach :D

Co do smug na ekranie - po czyszczeniu wilgotna czescia szmatki wystarczy przetrzec na sucho.

a nie jest to za mocny roztwór? bo jednak trochę sie boję, mam matową matrycę a dobrze utrzymany ekran to najważniejsza rzecz dla mnie....

potrzebuje monitor wyczyścić, wiesz może czy 30% będzie też ok? bo jednak tej 50 się boję

#14 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 01 stycznia 2009 - 11:15

a nie jest to za mocny roztwór? bo jednak trochę sie boję, mam matową matrycę a dobrze utrzymany ekran to najważniejsza rzecz dla mnie....

potrzebuje monitor wyczyścić, wiesz może czy 30% będzie też ok? bo jednak tej 50 się boję

50% roztworem czyscilem matowe, blyszczace i szklane matryce. Alkohol izopropylowy jest lagodnym rozpuszczalnikiem ktory nie wchodzi w reakcje z plastikiem nawet w 100% stezeniu wiec nie ma sie czego obawiac. 50% roztwor polecalo nawet samo Apple w instrukcjach serwisowych (stad wlasnie wzialem te proporcje :) ).

#15 Gringo997

Gringo997
  • 779 postów
  • Skądnieznana

Napisano 01 stycznia 2009 - 11:20

wyczyściłem póki co mokrą ściereczka i wytarłem suchym recznikiem papierowym jest ok:D choć nie powiem że przy da się coś bardziej antystatycznego bo kurz szybko osiada, kilka godzin i już kurzu co nie miara... czy alkohol izopropylowy ma jakieś właściwości antystatyczne? za pewne nie... ktoś poleca jakiś dobry środek czyszczący i zabezpieczający przed osiadniem kurzu?? tylko darujcie sobie żarty z pronto:P

#16 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 01 stycznia 2009 - 11:25

wyczyściłem póki co mokrą ściereczka i wytarłem suchym recznikiem papierowym jest ok:D choć nie powiem że przy da się coś bardziej antystatycznego bo kurz szybko osiada, kilka godzin i już kurzu co nie miara...

czy alkohol izopropylowy ma jakieś właściwości antystatyczne? za pewne nie...
ktoś poleca jakiś dobry środek czyszczący i zabezpieczający przed osiadniem kurzu??

tylko darujcie sobie żarty z pronto:P

Nie wycieraj ekranu recznikiem papierowym! Wlokna recznika pozostawiaja miniaturowe rysy widoczne tylko przy bardzo jasnym swietle - na matowej matrycy moze ich nie byc widac ale jezeli bedziesz to robil czesciej mozesz spowodowac przebarwienia na ekranie.

Co do antystatycznosci - alkohol izopropylowy jest czesto skladnikiem srodkow antystatycznych a preparat IPA (ktory jet niczym innym jak czystym alkoholem izopropylowym) jest czesto reklamowany jako posiadajacy wlasciwosci antystatyczne.

#17 corrigo

corrigo
  • 183 postów

Napisano 01 stycznia 2009 - 13:59

Ponieważ mój MBP często towarzyszy mi zawsze, w off-roadze, w gabinecie szefa ale i na bloku operacyjnym, jest permanentnie przecierany typowymi medycznymi środkami do dezynfekcji powierzchni , czyli 100% izopropylem :). Nie widać aby mu to nie służyło. Raz na jakiś czas odkurzam mu też klawiaturę, takim dosyć drogim mini odkurzaczem Dyson
aby nie wypadały z niej przypadkiem jakieś kawałki człowieka :).

Czyli śmiało stosujcie ten alkohol / wyłącznie zewnętrznie, oczywiscie :)/.
Polecane przez serwis apple stężenie 50% jest po prostu na pewno przyjemniejsze dla powonienia. Nie kręci tak w nosie :).

#18 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 01 stycznia 2009 - 15:38

@corrigo to,ze jestes lekarzem to wiedzialem,ale mam takie pytanie,jesli zechcesz odpowiedziec,jaka specjalizacja? I do czego jest MBP na bloku operacyjnym Ci potrzebny? Tez chcialem byc lekarzem,ale chemia niestety jest moja slaba strona. Sorry za OT.

#19 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 01 stycznia 2009 - 15:53

Ja używam do MB Skinsepta do czyszczenia obudowy, a do ekranu ściereczki suchej z mikrofibry. Do MBP ściereczki od Apple do ekranu i klawiatury, a obudowa się nie brudzi (jeszcze).

#20 corrigo

corrigo
  • 183 postów

Napisano 01 stycznia 2009 - 16:39

sali :), jestem chirurgiem ..."precyzyjnym" :). Co niektórzy na forum , z dyskusji na priv znają jeszcze więcej detali. Choć ostatnio jestem zmuszany przez realia, bardziej do zarządzania niż krwawych prac ręcznych :(. I z tego powodu moja przyjaźń z MBP jest z musu bardzo bliska tak podczas pracy jak i odpoczynku. Plus, już niestety raczej od czasu do czasu , z jego braku :), dziennikarstwo. To wiąże mnie z mobilnym dostępem do info, jeszcze bardziej. Tylko na turystykę z canoe zabieram MSI Wind'a od mojej pociechy. Zbyt duże ryzyko utopienia kompa :). Wspomniany wyżej przez razr ,Skinsept jest ok. W ogóle, profesjonalne środki dezynfekcyjne są bardzo polecane. Czytałem kiedyś jakiś test "bakteriologiczny". Klawiatura kompa była na drugim miejscu pod względem ilości mikrobów na cm.kw. powierzchni. Pierwsze miejsce zajęła klamka od publicznego klopa :).

#21 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 01 stycznia 2009 - 20:33

oj tak, klawiaturę często czyścić*trzeba bo inaczej jeszcze jakieś zagrożenie biologiczne powstanie :) z tymi srodkami bakteriobójczymi to sposob całkiem dobry - nie będą powstawały przebarwienia jak to nie kiedy sie zdarza jak się*stosuje środki "cud" z hipermarketów/internetu : P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych