Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Głośno pracujące wentylatory i wyłączający się macbook

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 arcik

arcik
  • 3 postów

Napisano 22 grudnia 2008 - 13:46

Witam, Posiadam problem z macbookiem. Otóż, zaczynają bardzo głośno pracować wentylatory, po czym, po jakimś czasie laptop bez ostrzeżeń się wyłącza. Potem najczęściej po próbie włączenia natychmiast się wyłącza. Jak odczekam chwilkę to można włączyć ale zdarza się, że się wyłączy nawet przed załadowaniem systemu. Próbowałem już reset PRAM, wyciąganie kości pamięci RAM. Nic. Dalej to samo. To samo się dzieje na samej baterii, na podłączonym zasilaczu przy czym przy podłączonym zasilaczu mam wrażenie, że szybciej i częściej. Tak samo, gdy obciążę komputer czymś to występuje dużo szybciej. Co mogę z tym zrobić?

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 grudnia 2008 - 17:43

"a wiesz może, czemu nie działa mi modem do internetu?" nie pytaj jaki modem... zamiast tego napisz jaki MB, bo są różne... ale pewnie nowa seria, jeśli tak - poszukaj na forum

#3 mir

mir
  • 58 postów

Napisano 22 grudnia 2008 - 17:58

"a wiesz może, czemu nie działa mi modem do internetu?" nie pytaj jaki modem... zamiast tego napisz jaki MB, bo są różne...

ale pewnie nowa seria, jeśli tak - poszukaj na forum

Jak zawsze...na poczatek złośliwość...kiedyś, to forum czytało się z przyjemnością, a teraz frustraci od komputerów za grube pieniądze muszą sie troszekę powyżywać na tych, którzy serio mają problem :(

Ja zrobiłbym hardware test na poczatek, ale dużo nie spodziewałbym się znaleźć. Na pierwszy rzut oka, problem z temperaturą. Komputer wylącza sie dla własnego bezpieczeństwa. Więc jest to albo płyta główna, albo zasilacz, albo w najbardziej optymistycznej wersji problem z kością pamięci, która ma taką wadę, że przy ładowaniu systemu wszystko jest ok, a pożniej wychodzi, więc sugeruję oddać komputer do serwisu na gruntowny przegląd. I nie daj sobie wmówić, że naprawa przywilejów albo co tam. odessałbym też śmieci, które się zbierają w dyszy wylotu powietrza. Pozdrawiam

#4 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 grudnia 2008 - 22:44

mir, nie chodzi o złośliwość, a o umiejętność przedstawiania problemu. "Czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał". Bezsensowne jest pytanie o problem, bez podania urządzenia, które jest stwarza. Jeśli to nie jest nowy MB alu, to problem nie musi leżeć w temp.

#5 arcik

arcik
  • 3 postów

Napisano 23 grudnia 2008 - 14:04

Przepraszam, faktycznie nie sprecyzowałem, mój błąd. Jest to Macbook z X3100, nie alu. Aktualnie MB działa, ale strasznie wyją wentylatory. Przy większym obciążeniu wzrasta bardzo temperatura i się wyłącza. Zdarza się też, że wyłącza się bez większego obciążenia. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, zainstalowałem program "Temperature Monitor", który ma monitorować temperaturę. Wszystko jest ok, ale w pewnym momencie wskaźniki: Main Heatsink 1 lub 2 zaczynają się dziwnie zachowywać, np. temperatura -128 stopni, po czym MB zaczyna bardzo głośno pracować i po czym najczęściej się wyłącza. Co się stało i jak mogę to naprawić?

#6 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 23 grudnia 2008 - 18:23

Stawiam albo na termistor odczytujący temperaturę ewentualnie na wentylator. Nie miałem nigdy takich problemów z makiem, ale miałem uszkodzony termistor w Acerze, objawy były zbliżone - wentylator wył i szalał bo dostawał odczyt nieprawidłowej temperatury, a z czasem dochodziło do wyłączenia komputera bo jak napisano wyżej komputer chciał siebie chronić

#7 arcik

arcik
  • 3 postów

Napisano 23 grudnia 2008 - 19:05

Też myślałem o czymś w tym stylu, ale ja nie jestem fachowcem. Jak mogę dokładnie sprawdzić co to jest? I jak takie coś mogę naprawić? Czy trzeba całą płytę główną wymieniać, czy to jakiś drobny element do zdobycia osobno?

#8 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 23 grudnia 2008 - 19:28

Nie jestem specem od budowy macbooków, nigdy w takim nie grzebałem, teoretycznie wystarczy wymienić jeden element (w moim mini jest on w ogóle umocowany do radiatora). IMHO - jeśli nie jesteś fachowcem to zanieś komputer do iSpotu i niech wykonają ekspertyzę, jeżeli będzie trzeba wymienić płytę to zawsze możesz się jeszcze zastanowić.

#9 Naleen

Naleen
  • 6 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 września 2009 - 21:13

A czy to wycie wentylatorów od czasu do czasu to norma? mi się to zdarza gdy pracuje na kompie wiekszosc dnia, mam uruchomionych kilka programow, slucham muzyk, rozmawiam na skype itp. jeszcze nie zdarzyło się by moj mac sie wylaczyl, ale praca wentylatorow czasem mnie zastanawia. czytalam zanim kupilam mojego maca, ze ta wersja - biale maki - szybko sie nagrzewa, w koncu to plastik. ps czy ktos moglby mi powiedziec jak z tego cholerstwa wyciagnac baterie :)? jestem kobieta, prosze o wyrozumialosc ;) oczywiscie wiem, ze nalezy wylaczyc komputer igo obrocic ale nie moge sobie poradzic z wyjeciem baterii mimo wszystko :(

#10 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 04 września 2009 - 18:32

Wycie - jak katujesz komputer a za oknem ciepło, będzie wył. Bateria - pod spodem komputera jest taka dziurka w którą się wkłada dwuzłotówkę i przekręca się ją tak, by brzeg monety z zamkniętej kłódeczki przesunął się na otwartą kłódeczkę. Złotówka także się nadaje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych