Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPod Video - czy warto?

• Please log in to reply
40 replies to this topic

#1 marmur

marmur
  • 7 posts

Posted 17 August 2006 - 19:16

Zastanawiam sie nad kupnem odtwarzacza Ipod Video jednak po glebszym jego przestudiowaniu zastanawiam sie czy warto go kupic. 1) Czy wykorzystam jego wszystkie funkcje? co dalej z obluga Ipoda pod win98 (nie zmienie go). Nie moge zainstalowac iTunes to juz wiem co za tym trace? Sa co prawda inne programy jednak czy sa rownie dobre (a moze i lepsze) jak iTunes jesli jakis znacie poleccie pod win98. Czy warto sie bawic z nim pod win98 czy raczej jestem skazany na porazke? 2) Gwarancja czy warto? Mam mozliwosc kupna iPoda w USA praktycznie po kosztach. Doradzacie czy raczej nie miec gwarancje za to troche kasy w kieszeni. Jesli sie zepsuje czy w Polsce gdzies mozna go naprawic/wymienic jakas czesc? Czy raczej warto zainstalowac troche grosza bo takowa sie przydaje? 3) Jak sie wgrywanie danych do iPoda. Czy moge bezposrednio z kompa wrzucic na ipoda czy wykrywa go jakos dysk zewnetrzny? czy mozna na niego wrzucic pliki z danymi txt, word, ewentualnie jakies programy tak jak na pendrive? 4) Odrazu poleccie jakis dobry futeral do Ipod Video tak aby chornil wyswietlacz i obudowe (moze jakas folia ochronna??)

#2 mind

mind
  • 673 posts
  • SkądWysokie Maz.

Posted 17 August 2006 - 19:35

1) nie najlepiej miec mac os x albo xp/viste 2) garancje bedziesz moal w polsce 3) dane oprocz muzy, video i zdjeci chyba reszte wgrasz(chyba) 4) ja mialem taki gomowy gruby pokrowiecz tylu z dziuro na ten koloczko dotykowe i taki plastik na wyswietlacz(nie sprawial prboblemow w cale. pokrowie kupilem w RadioShack w USA i iPoda tak samo iPoda nie wiem czy oplaca sie kupowac bo mnie na nastepny rok/koniec tego ma wyjsc chyba nowy. iPoda jak sie zdecydujesz kupic to kupuje go w compUSA (chyba tak sie pisze lub w bestbuy bo pewnosc masz ze jak cos to mozesz isc do nich lub do SADu w polsce.

#3 Vorph

Vorph
  • 272 posts
  • SkądInąd

Posted 17 August 2006 - 19:46

ad.1 Jeżeli nie masz maca to wykorzystanie wszystkich możliwości iPoda Video będzie mocno utrudnione ad.2 Gwarancja to podstawa. Ale jeżeli masz dobrą okazję to kupuj, ponieważ z moich obserwaacji wynika, że te droższe modele psują się mniej :D ad.3 Tak ad.4 Ja mam oryginalny pokrowiec apple, który "dali" mi w zestawie, ale go nie polecam... (mało praktyczny :( )

#4 lunety

lunety
  • 200 posts
  • SkądGdynia

Posted 17 August 2006 - 19:55

W zasadzie, pozostając przy Windows98, tracisz większość funkcji iPoda... I to nie dotyczy nawet iPoda video - ani nie skorzystasz z podcastów, ani z zarządzania muzyką z prawdziwego zdarzenia, jakie oferuje iTunes. Zdaje się programy do iPoda - te działające pod Windows98 - nie obsługują plików video...

#5 51m0n

51m0n
  • 6980 posts

Posted 17 August 2006 - 20:03

Używanie iPoda pod windą wcale nie jest złe! Ale musisz chyba mieć XP! Do obsługi iPoda jest jednak w każdym przypadku potrzebny specjalny program. Tyle.

#6 Vorph

Vorph
  • 272 posts
  • SkądInąd

Posted 17 August 2006 - 20:14

http://www.apple.com...ideo/specs.html
Z wymagań systemowych jasno wynika, że minimum to win 2000 z czymś tam... Twoja 98 nie da rady :(
Powiem Ci tak (choć pewnie zaraz ktoś się obrazi) jak nie chcesz zmieniać systemu czy platformy to... nie kupuj iPoda.

#7 marmur

marmur
  • 7 posts

Posted 17 August 2006 - 20:29

Nie oto chodzi ze ja nie chce zmieniac systemu popostu pod win98 pracuje z muzyka i pozniej chce ja wwalic do ipoda. Nic musze kupic sobie maka albo innego Pc Wiecie cos moze o nowym Ipodzie 6g? Kiedy ma wyjsc jak wyglada itd.

#8 51m0n

51m0n
  • 6980 posts

Posted 17 August 2006 - 20:33

Wiecie cos moze o nowym Ipodzie 6g? Kiedy ma wyjsc jak wyglada itd.

Tego nie wiedzą nawet najstarsi indianie, to wie tylko Steve ;) Ale gwarantuję ci że pod 98 ci nie ruszy :(

#9 lunety

lunety
  • 200 posts
  • SkądGdynia

Posted 17 August 2006 - 20:58

Wiecie cos moze o nowym Ipodzie 6g? Kiedy ma wyjsc jak wyglada itd.

Na pewno kolejna generacja iPod-ów wymagać będzie kolejnej, nowszej wersji iTunes. Na pewno nowsza wersja iTunes nie będzie działać pod Windows98...

#10 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 10 December 2006 - 19:58

Nie polecam ipoda video. Czekaj na 6 generacje. Ekran do niczego sie nie nadaje, zwlaszcza do ogladania.. video, czli filmow, seriali.. Po prostu jest za maly. Do muzyki jest swietny, 30 GB to jest to. Ale ja czekam na 6th gen. Jelsi chcesz zakupic taniej i masz taka mozliwosc, to kupuj w USA. Gwarancja jest swiatowa. Win98 jak dla mnie dyskwafilikuje ipoda.

#11 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 10 December 2006 - 20:31

Jak narazie nie ma czegoś takiego jak iPod Video. Jest iPod, iPod nano i iPod Shuffle.

#12 MacTom

MacTom
  • 811 posts

Posted 10 December 2006 - 20:40

Jak narazie nie ma czegoś takiego jak iPod Video. Jest iPod, iPod nano i iPod Shuffle.

W sumie masz rację... Ale w przypadku "dużego" iPoda to się już tak utarło, że dodaje się "video". Tak było z iPodem 4 generacji, który mógł magazynować zdjęcia. Był sobie po prostu "iPod", ale zawsze dodawało się "photo" :) Poza tym, każdy z iPodów ma nazwę rozwiniętą (iPod nano, mini, shuffle) Duży iPod nigdy nie miał i chyba dlatego ludzie sami rozszerzali jego nazwę, żeby lepiej odróżnić go od mniejszych braci :)

#13 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 10 December 2006 - 20:47

Jak narazie nie ma czegoś takiego jak iPod Video.

Zgadza sie. Jes Ipod with Video Capability. Ale kto tak chcialby nazywac ipoda?

#14 _igi

_igi
  • 3154 posts

Posted 10 December 2006 - 20:51

O lol. Najtandetniejszy projekt ipoda 6g - http://static.flickr..._12e7905e3d.jpg

Była tu wzmianka o tym ipodzie, więc linkusika daje :E

#15 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 10 December 2006 - 20:56

Straszne. Prosciej sie nie dalo. Tak czy siak, nikt nie wie jak 6tka bedzie wygladala, a wyobraznia internautow szaleje.

#16 maslaq

maslaq
  • 2389 posts
  • SkądTychy

Posted 11 December 2006 - 10:16

wywal winde 98 to raz bo problemu duze sa pod 98 z ipodami. gwarancje z usa to chyba musi byc clo zaplacone i takie tam ipod sluzy jako dysk przenosny a myzyke wrzycuasz przez itunes wg mnie wystarczy ta "skarpeta" ktora jest dodawana do ipoda

#17 Panthel

Panthel
  • 78 posts
  • SkądPoznan

Posted 11 December 2006 - 18:02

czy to aby na temat??

#18 maslaq

maslaq
  • 2389 posts
  • SkądTychy

Posted 11 December 2006 - 18:30

chyba tak

#19 Panthel

Panthel
  • 78 posts
  • SkądPoznan

Posted 11 December 2006 - 20:32

zwracam honor. EOT

#20 grzesiolegolas

grzesiolegolas
  • 113 posts
  • SkądNowy Sącz, PL

Posted 12 December 2006 - 19:55

wiec czym sie rozni to ze mam np win xp i ipoda 5.5g a maca i ipoda 5.5g???duzo bede mial gorzej???

#21 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 12 December 2006 - 20:07

pod windą nie specjalnie dobrze bedzie ci z: książką adresową, kalendarzem i co on tam jeszcze ma niemam po dręką a za świeży jest żebym pamiętał co tam mieszka w "dodatkach" wszystko co się synchronizuje przez iTunes na XP jest dostępne. Co do samego 98 kolega w innym wątku jasno określił dlaczego używa tego a nie innego systemu operacyjnego- chodziło o jakieś oprogramowanie muzyczne i nawet mocno zaawansowani w temacie kokos i glub nie przekonali go do zmian- chyba ze to inny kolega. Muzykę chyba zrzucisz- w tamtym wątku znajdziesz linki czy nazwy pluginów do WMP Nie wrzucisz video, nie wrzucisz gier, podkastow itp... może jednak warto pomyśleć o drugiej partycji z jakimś linuxem- chyba są jakies wypadłe z pod ogona pingwina programy do iPoda nie mylić z linuxem na iPod. Szkoda troche że react os jest taki cienki, bo może to by bylo dla ciebie rozwiazanie.

#22 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 12 December 2006 - 20:08

Nie powinno sie roznic niczym. Czasem jednak XP robi jaja, wiesza sie itp ale generalnie wszystko dziala. Problemy zaczynaja sie kiedy mowimy o kombinacji Win98 plus Ipod...

#23 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 12 December 2006 - 20:11

[edit] zarowno kalendarz jak i ksiazka adresowa pod xp sie synchronizuje- nie tak prosto jak pod osx tylko na około jednak sie da... http://docs.info.app...l?artnum=302268

#24 maslaq

maslaq
  • 2389 posts
  • SkądTychy

Posted 12 December 2006 - 20:35

wiesz mac i ipod to jedna firma takze pomysl sam ;p

#25 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 12 December 2006 - 20:41

ale iPod jest odtwarzaczem "dla mas" więc jego współpraca z "innymi" systemami również nie może wyglądać tragicznie- wiadom o że z makiem lepiej ale i z XP- bo to platforma "równoległa"

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users