Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Oszczędzanie baterii w MAcBook'u

• Zamknięty Temat jest zamknięty
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 anonim95

anonim95
  • 423 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 grudnia 2008 - 12:47

Witam jak mogę oszczędzać*baterię*w swoim MacBooku od wczoraj pojemnośc spadła z 5420 do 5395 co zrobić aby nie szalało to mi tak w dół. MacBook praktycznie cały czas był podpięty do MagSafe

#2 igneus

igneus
  • 413 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 grudnia 2008 - 13:50

Nie rozładowywanie baterii jest najszybszym sposobem jej zabicia :-)
Bateria musi pracować, raz na jakiś czas trzeba ja po prostu rozładować
Zresztą zamiast pytać na forum nie łatwiej najpierw sprawdzić na stronie producenta ??
Apple (Polska) - Baterie - Notebooki

#3 anonim95

anonim95
  • 423 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 grudnia 2008 - 14:04

Dobra przeczytałem. Ale dalej mam pytania: czyli np. jak wychodzę do szkoły (godz. 8) i wracam ok. godz. 16 to w tym czasie mam mieć laptopa podłączonego do źródła zasilania, a jak korzystam to odłączone?

#4 corrigo

corrigo
  • 183 postów

Napisano 22 grudnia 2008 - 14:35

http://www.myapple.p...sploatacji.html

Jak mówi Biblia i my zalecamy !!! :)---- "czytajcie a znajdziecie, (dopiero potem) proście, a dane wam będzie"

#5 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 grudnia 2008 - 17:58

jak idziesz do szkoły to zostawiasz na kablu, ale chociaż raz na miesiąc go rozładuj

#6 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 26 marca 2012 - 10:24

Chciałem poruszyć pewną inną kwestię, która równie porusza temat
przedłużenia żywotność baterii.

Żywotność każdej baterii myślę że zależna jest przede wszystkim od „ilości cykli pełnego naładowania i rozładowania”, no i w mniejszym stopniu też od wieku, bo wiadome jest że za 100 lat żadna bateria działać nie będzie.

Wiemy zapewne że; Bateria litowa będzie działała prawidłowo wówczas, gdy co jakiś czas będzie przez nią przepływał prąd. Jednak coś tutaj nie rozumiem, bo padają często sformułowania typu:

Idealnym użytkownikiem jest osoba, która korzysta z notebooka w drodze do pracy, a następnie podłącza komputer w biurze w celu ładowania baterii. Dzięki temu ładunki w baterii są w ciągłym ruchu.

Jednak moim zdaniem to nie jest najlepszy sposób, bo przecież za każdym razem tracimy ilość cykli!
Uważam że doskonałym rozwiązaniem przedłużającym żywotność baterii jest
ładowanie i rozładowanie baterii raz w miesiącu.
Wówczas licząc czas w latach możliwości pracy baterii, wydaje mi się być najbardziej on wydłużony.

-Drugim pytaniem moim jest to, dokładnie kiedy zaliczamy 1 cykl ładowania?

np. gdy w pełni rozładujemy i naładujemy baterię, wówczas oczywiste jest że spośród tysięcy możliwych cykli, straciliśmy już 1 cykl.
Ale co się dzieje w przypadku, gdy korzystamy tylko 5 minut z baterii i zaraz potem podłączamy do prądu w gniazdku?
Kiedyś w telefonowych bateriach słyszałem że w taki przypadku niepełnego rozładowania już traci się jeden cały cykl. Jeśli było by to prawdą, no to wartało by np. całkowicie wykładać baterie z macbook-a!
A to dlatego że np. kabel zasilania nam może odłączyć się na kilka sekund, czy sama bateria co ileś dni sama w sobie się rozładuje troszkę, no i już będzie automatycznie się ładować.

-jeśli mogę mam jeszcze trzecie pytanie; :D
za kilka dni będę miał nowy macbook pro17, i pomyślałem sobie w ogóle nie uruchamiać baterii, gdyż na 100 % wiem że baterie będę dopiero potrzebował za rok a do tego czasu używał będę go jako komputera stacjonarnego.
Moje pytanie jest następujące, czy jeśli raz już włączę do prądu baterię to już cały proces zużywania się rozpocznie?
No a jeśli nie włączę czy za rok bateria ta będzie w pełni nowa?
Jeśli tak, to ile mniej więcej lat może być nowa taka nigdy nie uruchomiona bateria?

No i przypomnę że jeśli się już uruchomi baterię, a potem składa do szafy i długi czas nie potrzebuje, to należy przechowywać baterię naładowaną do 50%.
Czyli ani nie wolno jest przechowywać długi czas baterii całkowicie rozładowanej , ani też nie wolno jest przechowywać długi czas baterii całkowicie naładowanej.
Materiał zasięgnąłem z:

Apple (Polska) - Baterie - Notebooki

Dziękuję.

#7 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 marca 2012 - 10:24

Zgodnie z regulaminem forum nie odświeżamy wątków starszych niż miesięcy. Zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych