Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

zmiana wielkosci partycji systemowej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 mistral

mistral
  • 13 postów

Napisano 21 grudnia 2008 - 20:21

mam dwie partycje jedna systemowa 50MB i pozostala na pliki... (dysk 320Gb) po zainstalowaniu kilkunastu programow okazalo sie ze 50Mb partycja to zdecydowanie za malo. Czy jest szansa zeby ja zwiekszyc? Narzedzia dyskowe pozwalaja mi zmieniac partycje druga , ale pierwej nie moge zmienic, chyba ze go na nowo sformatuje... ma ktos jakis pomysl mniej drastyczny?

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 grudnia 2008 - 22:43

partycja systemowa 50MB?? yyy ??? a w ogóle to po co Ci partycje? switcher?

#3 mistral

mistral
  • 13 postów

Napisano 22 grudnia 2008 - 13:36

partycje no tak, czytasz uwazniej niz ja pisze ;-) chodzilo mi o partycje wielkosci 50Gb, sorki. po co partycja? co jakis czas lubie sobie odswiezyc system robiac reinstalacje, przy jednej partycji trace wszystko co na niej mialem lub musze bawic sie w przegrywanie tego na dysk zewnetrzny co przy danychrzedu 250GB to troche czasochlonne zajecie , no i potrzeba jeszcze dysku zewnetrznego. a tak robie reinstalacje i format partycji pierwszej bez koniecznosci emigrowania ze wszystkimi danymi na inne dyski, po za kilkoma bibliotekami.

#4 iQba

iQba
  • 129 postów
  • SkądTarnów

Napisano 23 grudnia 2008 - 14:22

Partycję systemową jak już bardzo musisz ( w sumie to każdą;P ) możesz zmienić za pomocą Narzędzia Dyskowego ( Disk Utility ), ważne żebyś uruchomił Disk Utility z płytki instalacyjnej systemu;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych