Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Potrzebuję Mac Os 8.1


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 Aldo

Aldo
  • 151 postów

Napisano 18 grudnia 2008 - 17:51

Witam, znalazłem w piwnicy swojego starego iMaca (z 97 roku), który chodził na 8.1. Problem polega na tym, że jak go włączam, to on się zawiesza. Dzwoniłem do Apple, z tym pytaniem, i mi odpowiedzieli, abym zainstalował od nowa system. I tu się nasuwa moje pytanie. Czy mógłby ktoś przysłać mi link z tym systemem? Mam nadzieję, że ktoś przyśle mi te linki :) Pozdrawiam

#2 MacDada

MacDada

    MyApple Team

  • 7 237 postów
  • Skąd3city

Napisano 18 grudnia 2008 - 18:09

Niestety, ale system 8.1 nie jest darmowy, więc jedyne co możesz zrobić to szukać na allegro czy na forum - może ktoś ma na sprzedaż?

#3 Aldo

Aldo
  • 151 postów

Napisano 18 grudnia 2008 - 18:11

A jest jakis inny Mac Os, który jest bezpłatny?

#4 kokos

kokos

    Mr. Nice

  • 7 426 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 18 grudnia 2008 - 18:56

6, spróbuj wystartować z wciśniętym SHIFT (bez rozszerzeń). Najpewniej padła bateryjka PRAM i komp zapomniał kim jest.

#5 bartel

bartel
  • 1 050 postów

Napisano 18 grudnia 2008 - 19:06

@MacDada - a nie jest przypadkiem tak, że licencja na Mac OS jest przypisana do maszyny i może być instalowana z dowolnej kopii?

#6 kokos

kokos

    Mr. Nice

  • 7 426 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 18 grudnia 2008 - 19:13

6, @bartel - tak, ale nie można samemu dystrybuować MacOSa.

#7 cubasz

cubasz
  • 1 635 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 18 grudnia 2008 - 19:17

mozna tez wykonac reset nvram w openfirmware
Resetting your Mac's PRAM and NVRAM
tu masz instrukcje
co do systemu to ja na tym sprzecie instalowalem tigera, troche przy tym jest roboty ale dziala 100%, kazdy ponizej tez ruszy - do 9.2 natywnie a po 9.2 - przy uzyciu xpostfacto lub po modyfikacji pliku instalacyjnego na pierwszej plycie

#8 Aldo

Aldo
  • 151 postów

Napisano 18 grudnia 2008 - 19:53

Jeżeli chodzi o mój problem, to komputer zawsze się zawiesza w tym momencie:
Snapshot_20081218.jp...jpg | | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl
A gdzie na klawiaturze znajde klawisze Command i Option? Mam taką klawiaturę:
Snapshot_20081218_1....jpg | | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl


Już znalazłem co do pytania drugiego. Ale to chyba nie to :/ Nadal nie działa normalnie. Włącza się z wciśniętym shiftem, ale bez to się zawiesza ;/
Kolejną sprawą jest to, że jak chce włączyć np.: Przeglądarkę Internetową, to pisze mi: "To run this script application, you must first install AppleScript"... Gdzie go znaleźć?

#9 cubasz

cubasz
  • 1 635 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 18 grudnia 2008 - 20:12

no to kokos ma racje - wystartuj z wcisnietym sziftem, potem wylacz wszystkie extensions (w ext manager o ile pamietam), wystaruj jeszcze raz i po kolei wlaczaj te, ktore ci potrzebne az ci sie znowu zawiesi - wtedy bedziesz wiedzial co powoduje konflikt - cos sie pewnie gryzie, byc moze masz zanaczone wszystkie ext. command to jablko (ten w lewo od spacji) option to alt *nastepny w lewo od jablka) musisz miec powlaczane niektore rozszerzenia, przynajmniej te systemowo niezbedne zeby uzyc przegladarki. ale surfowanie moze byc trudne w os 8 - jedyna dzialajaca przegladarka bedzie netscape 1 albo 2 i explorer 4... niewiele posurfujesz...

#10 Aldo

Aldo
  • 151 postów

Napisano 18 grudnia 2008 - 20:49

Hej, mam kolejny problem -.- Dotyczącego wcześniejszego pytania. Mam już na płycie ten Applescript, więc jak go włączyć na iMac'u?

#11 kokos

kokos

    Mr. Nice

  • 7 426 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 18 grudnia 2008 - 21:05

6,

jeśli wystartowałeś z SHIFT to teraz 75% użytecznościi zapewnianej rozszerzeniami jest nie działająca. Tak więc odwołania do Applescript nie zadziałają, bo nie załadowało się rozszerzenie Applescript.
Jeśli w folderze Applications nie ma teczki Apple Extras, w niej teczki Applescript - to możesz ją tam skopiować ręcznie z płyty.

MUSISZ zastosować procedurę opisaną przez cubasz, z tą różnicą, że sartujesz trzymając SPACJĘ. Pojawi się Extensions Manager. W Menu wybierz tylko podstawowy zestaw applowski - bez dodatkowych instalek.

#12 cubasz

cubasz
  • 1 635 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 18 grudnia 2008 - 21:07

to jest extension, ktore masz juz w systemie, ale wlaczajac sys z sziftem wylaczasz wszystkie rozszerzenia. przeczytaj co napisalem wyzej. masz AppleScript w systemie - widac go jako pierwsza ikonke na zdjeciu nr 1 heh faktycznie - spacja wlacza menagera, latka leca, pamiec juz nie ta!

#13 Aldo

Aldo
  • 151 postów

Napisano 18 grudnia 2008 - 21:34

hej, udało się! działa mi przeglądarka internetowa i ten caly applescript, ale jak ustawić połączenie internetowe? podłączyłem z routera kablem ethernet, i powinno działać (jak w winzgrozach :D), ale nie działa. wiecie może co trzeba zrobić?

#14 cubasz

cubasz
  • 1 635 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 18 grudnia 2008 - 21:43

no tak... znajdz internet setup assistant - on ci zada pare pytan i po restarcie powinno chodzic

albo recznie


Configuring DHCP for Mac OS - Computing Services - University of Liverpool


tu coprawda jest mowa o uniwerku i ich numerkach ale postap analogicznie - powinien ci sie po restarcie wyswietlic adres routera i twoje ip

#15 Aldo

Aldo
  • 151 postów

Napisano 18 grudnia 2008 - 21:50

Hmmm a gdzie jest ten program TCP/IP??? Szukałem go w Control Panels, ale go tam nie ma ;/

#16 cubasz

cubasz
  • 1 635 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 18 grudnia 2008 - 21:54

bo masz pewnie wylaczony w extensions manager

#17 Aldo

Aldo
  • 151 postów

Napisano 18 grudnia 2008 - 22:06

Znalazłem, ale teraz pisze mi: "This control panel cannot be used, because Open Transport is not loaded"... Poszukałem, w ty, extention managerze, włączyłem, ale nadal ten sam problem ;/

#18 cubasz

cubasz
  • 1 635 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 18 grudnia 2008 - 22:21

jezeli nie masz OT to musisz zainstalowac, ale sprawdz czy nie ma wsrod extensions i jesli jest to włącz

Les & Mark's Software Archive: Open Transport 1.1.2

#19 Aldo

Aldo
  • 151 postów

Napisano 18 grudnia 2008 - 22:35

No, i coś znowu zrobiłem, że nie mogę wejść do przeglądarki: "An error occurred loading the "MS Internet library (PPC)" library. Re-installing should solve the problem. Coś włączyłem w extensions. ;/ Jak to odblokować?

#20 cubasz

cubasz
  • 1 635 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 18 grudnia 2008 - 22:46

no to zacznij od poczatku i nie wlaczaj niepotrzebnych rozszerzeń , wybierasz tylko niezbedne ext, czyli zestaw podstawowy dla systemu potem applescript, tcp/ip i ot, restrat. zobacz czy dostajesz wlasciwy ip.

#21 Aldo

Aldo
  • 151 postów

Napisano 19 grudnia 2008 - 00:02

Hej, dzięki za pomoc!!! UDAŁO SIĘ :D:D:D Wiedziałem, że mogę na was liczyc :) Dobra, to jeszcze raz dziękuje :P

#22 cubasz

cubasz
  • 1 635 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 19 grudnia 2008 - 00:31

Fajnie, ze dziala! Pozdrawiam. Kuba

#23 Aldo

Aldo
  • 151 postów

Napisano 19 grudnia 2008 - 17:47

Hej, wiecie może jak skonwertować film pod tą wersję systemu mac'a os 8.1, by można było odtwarzać filmy?

#24 sir_Lucas

sir_Lucas
  • 42 postów

Napisano 20 grudnia 2008 - 03:55

no to kokos ma racje - wystartuj z wcisnietym sziftem, potem wylacz wszystkie extensions (w ext manager o ile pamietam), wystaruj jeszcze raz i po kolei wlaczaj te, ktore ci potrzebne az ci sie znowu zawiesi - wtedy bedziesz wiedzial co powoduje konflikt - cos sie pewnie gryzie, byc moze masz zanaczone wszystkie ext.
command to jablko (ten w lewo od spacji) option to alt *nastepny w lewo od jablka)


musisz miec powlaczane niektore rozszerzenia, przynajmniej te systemowo niezbedne zeby uzyc przegladarki. ale surfowanie moze byc trudne w os 8 - jedyna dzialajaca przegladarka bedzie netscape 1 albo 2 i explorer 4... niewiele posurfujesz...

Pod MacOS 8.1 fajnie działa iCab :)
iCab - Internet Taxi for the Mac

---- Dodano 20-12-2008 o godzinie 03:59 ----

Hej, wiecie może jak skonwertować film pod tą wersję systemu mac'a os 8.1, by można było odtwarzać filmy?

Obadaj tą stronę:
PYM: DivX pod Classicem

#25 hence

hence
  • 54 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 grudnia 2008 - 22:44

Witam,
znalazłem w piwnicy swojego starego iMaca (z 97 roku)

Pozdrawiam


swoją drogą to fajną masz piwnicę ;]




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych