Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Klawisz Home i End, ale poważnie.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 pidipius

pidipius

iOS Developer

• 571 postów
  • SkądKatowice

Napisano 17 grudnia 2008 - 08:31

Witajcie, Jak i czym przemapować klwisze, które wydają się działać jak home i end na klawiaturze (iMac) tak, żeby działały jak home i end w reszcie systemów operacyjnych? Strzałki ukośne działają jak home i end, ale jak naciskam shift to nie zaznacza mi tekstu. Nie interesuje mnie trzymanie dodatkowych klawiszy - chcę to mieć tak jak to działa np w Linuxie. Nie mogę się przestawiać bo pracuję na różnych systemach, a wszędzie działa tak samo. Trzymam home + shift na końcu linii to chcę mieć zaznaczoną całą linię. Trzymam end + shift na początku linii to też chcę mieć zaznaczoną całą linię. Podpowiecie coś? Pozdrawiam

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 grudnia 2008 - 09:59

ale o co chodzi? przecież wszystko się zaznacza... może ze strzałkami spróbuj

#3 appler

appler
  • 65 postów

Napisano 17 grudnia 2008 - 10:01

Spróbuj, może KeyRemap4MacBook Ci pomoże. Wprawdzie to do MacBooka ale spróbować można. U mnie działa w MacBooku Pro do prawego alt-a ale opcji jest tam dużo. A zaznaczanie bez udziału tego programu u mnie działa tak: - od końca do początku linii: japco(command)+home(lewa strzałka)+shift - od początku linii do końca: japco(command)+end(prawa strzałka)+shift ale to MacBookowa Pro klawiatura więc może inaczej działa jak w iMac-u. pozdrawiam appler

#4 pidipius

pidipius

iOS Developer

• 571 postów
  • SkądKatowice

Napisano 17 grudnia 2008 - 10:39

@virgin71: nieprawda, poza tym napisałem, że potrzebuję tak samo jak w innych systemach a Ty mi tutaj ze strzałkami... @appler - dziękuje za radę - sprawdze ten program. Dla mnie kluczowe jest to, żeby było tak samo jak w innych systemach.

#5 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 grudnia 2008 - 16:19

u mnie działa ok;)
jak u mnie to działa: www.matlosz.pl/home&pageupkey.swf

a o strzałkach napisałem, bo testowałem na MB i dobrze działało i pytanie jest, jak Ci działa ze strzałkami (w sensie cmd+strzałka, z shift wciśniętym)

#6 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 grudnia 2008 - 18:39

jabco + strzalka w lewo/prawo to jest taki "home" z windowsa. z shiftem oczywiscie zaznacza tekst

#7 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 17 grudnia 2008 - 19:16

w programie "DoubleCommand" jest opcja "PC style Home and End keys"

#8 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 grudnia 2008 - 23:12

na załączonym linku widać, że moja klawiatura dokładnie tak się zachowuje... trzymałem shift i klikałem na przemian home i end nie używałem żadnego softu, zwykła kablowa klawiatura Apple

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych