Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Windows SP 1 i inne.

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 Brazol

Brazol
  • 174 posts
  • SkądStolica

Posted 15 December 2008 - 18:17

Witam, domyślam się że połowa użytkowników jest już znudzona pytaniami o bootcamp i winde, szczególnie że zapewne wszystko jest gdzieś już opisane. Ale ja przejrzałem mnóstwo tematów i nadal mam pytania:
(z góry dzięki za odp.)
1. Bootcamp potrzebuje płytki do windy z SP2, ja mam z SP1. Czy jeśli zainstaluje winde z płytki od kumpla z SP2 a potem aktywuje na mój kod to będzie ok? Powinno być ok, prawda? :)
2. Czytałem że Parallels nowy ma opcję korzystania z bootcampa. Czy to znaczy że jeśli zainstaluje Win na BC to będę mógł z niego korzystać też jak z wirtualnej maszyny?
3. Jeśli tak to czy Parallels będzie coś jeszcze robił z tą partycja i zajmował dodatkowe miejsce na dysku?
4. Pytanie na które na pewno było pełno odpowiedzi ale skoro już zacząłem temat to zadam: Asystent Bootcamp stworzy partycje dla windowsa bez konieczności ponownego instalowania OS X, tak? Mogę być spokojny jeśli chodzi o moje dane? :)
5. I ostatnie, czy można ustawić żeby windows na bootcampie nie miał połączenie z internetem? W Parallels można mu odłączyć kartę sieciową. Czy tu podobnie?

---- Dodano 15-12-2008 o godzinie 21:50 ----
Szczególnie zależy mi na odpowiedzi na pierwsze trzy pytania. Czy nikt nie korzystał jeszcze z tej opcji? Bootcamp na Parallels?

#2 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 16 December 2008 - 01:51

1. ok 2. niby jest, ale mi nie działała poprawnie 3. nie 4. tak, tak. 5. tak, jak to w normalnym windows, żadna filozofia P.S. pierwsze zdanie jest prawdziwe:) i to jak bardzo. A odpowiedzi nie ma po pytasz w sumie tylko o rzeczy, które uzależnione są od windy

#3 Brazol

Brazol
  • 174 posts
  • SkądStolica

Posted 16 December 2008 - 15:01

Dzięki za odpowiedz.
Jestem po. :) Zdam krótką relację, może komuś kiedyś pomoże.
Otóż znalazłem opis jak z własnej oryginalnej płytki z Windowsem XP SP1/2 zrobić płytkę z SP3. Super sprawa, dzięki temu nie musiałem niczego pożyczać a cała akcja zajęła 10min. Poradnik TU.

Zainstalowałem Winde na BootCampie bez problemu. Parallels też bez problemowo zobaczył partycję i wszystko pięknie działa.
Jestem bardzo zadowolony z takiego rozwiązania. Jak potrzebuję użyć jakiegoś jednego małego programiku na windzie mogę bez problemu skorzystać z Parallels a jeśli chce odpalić program/grę która może zamulać przez Parallels to mam Boot Campa a wszystko kożysta z jednej Instalacji.

Aha i jeszcze jedno tworząc partycję BC można wbrać system plików FAT albo NTFS. W pierwszym przypadku mamy możliwość ingerowania w pliki Windowsa i kopiowania plików na partycje Windowsa spod OS X ale partycja jest ograniczona do 32GB. W drugiej opcji nie ma takiej możliwości ale możemy zrobić większą partycję. I tu jest kolejna zaleta Parallels. Dzięki niemu możemy kopiować pliki spod OS X (odpalając Wirtualną Maszynę) nawet jeśli system plików jest NTFS.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users