Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MONOPOLY - The World Edition

• Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2857 posts
  • SkądLublin, Poland

Posted 09 December 2008 - 18:59

[touchsmallimg]http://img300.imageshack.us/img300/747/monpolynx4.jpg[/touchsmallimg]

[CIACH]

W końcu się doczekaliśmy (przynajmniej ja), legendarne Electronic Arts wydało na świat kolejne dzieło na platformy iPhone/iPod Touch, tym razem jest to znana wszystkim gra planszowa - Monopoly.

Gra, o dziwo, rozpoczyna się jedynie ekranem powitalnym, a nie, jak to bywa w większości nowości, krótkim filmikiem - trailerem. Ekran powitalny widzimy na screenie poniżej:

Dołączona grafika

Po owym powitaniu naszym oczom ukazuje się menu z kilkoma opcjami do wyboru (m.in. Wifi game czy Statistics). Jeszcze tylko drobne zmiany w opcjach i zaczynamy, dodam tylko, że przy wyłączaniu menu Opcji gra po raz pierwszy się przycina, co zwiastuje coś niedobrego, ale pomijamy to i klikamy Play Game. Tutaj do wyboru mamy liczbę oraz poziom trudności przeciwników, pionek, którym będziemy się poruszać, podstawowe opcje gry, a nawet miejsce gdzie toczyć się będzie nasza rozgrywka.

Wszystko "zapięte na ostatni guzik" no więc w końcu zaczynamy! Przed naszymi oczyma ukazuje się plansza do gry, tak oto wyglądająca...

Dołączona grafika

... a krótki Tutorial, o ile nie wyłączyliśmy go wcześniej, przygotowuje nas do gry (o dziwo najtańszym miastem, które możemy kupić w grze, bo kupujemy miasta a nie ulice, jest... Gdynia, jedyne polskie miasto występujące w Monopoly). Teraz pora na pierwszy rzut kostką, poprzez potrząśnięcie naszym sprzętem, i pierwsze pokonane przez naszą postać (lub przedmiot, ja wybrałem pingwina) metry. Tutaj się zdziwiłem, bo gra nie przycinała się zbytnio, mimo że ruch pionka jest w pełni animowany w trójwymiarowej grafice (zresztą cała gra jest 3D). Po pokonaniu pierwszej drogi pionek nasz staje w pewnym mieście (oczywiście może stanąć gdzie indziej, ja opisuję jak to wygląda u mnie) i czas na zakupy. Wygląda to tak, że podczas kupowania mamy kilka opcji do wyboru, otóż możemy między innymi wystawić miasto na licytację, w której sami możemy brać udział i która wygląda mniej więcej tak:

Dołączona grafika

A okno, które pokaże nam się po tym jak wejdziemy do owego miasta wygląda tak (na dole mamy obrazki opcji, których możemy używać):

Dołączona grafika

Ulica kupiona, nasza kolejka dobiega końca, ale możemy jeszcze zrobić kilka rzeczy, m.in. postawić domy i hotele, ale to dopiero później, ponieważ do tego potrzebujemy wszystkich miast z jednej z grup.

I na tym kończę recenzję, jeśli zechcecie to sami przekonacie się o wielu wielu innych możliwościach gry, ja ze swojej strony raczej polecam, ale tylko tym, którzy monopol lubią, bo ta gra jest adresowana chyba tylko dla takich osób, a ja jestem jedną z nich ;]

Podsumowując:

Źródło: itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=299110947&mt=8
Cena: 5,99 €
Moja ocena: 3+/6

#2 Bo$s

Bo$s
  • 410 posts
  • SkądTarnowskie Góry

Posted 13 December 2008 - 18:43

:] Polecam tą grę :) Bardzo fajnie się gra, minimalnie przycina, ale całość zasługuje na rekomendację.

#3 AxelVax

AxelVax
  • 354 posts

Posted 13 December 2008 - 18:44

Może warto rozważyć, czy autor nie wyszukał obrazka np poprzez google i nie podlinkował bezpośrednio zamiast pomawiać :> Gra fajnie zrobiona, choć czasem przydałby się większy ekran (do oglądania całej planszy) oraz gry przez internet z ewentualnym zastępowaniem graczy komputerem po rozłączeniu ;). Ocenę również dałbym wyższą właśnie tak 4+/6.

#4 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 December 2008 - 19:48

Obrazek jak i posty jego dotyczące zostały usunięte.

#5 Aqua

Aqua
  • 170 posts
  • SkądGdynia moje miasto

Posted 13 December 2008 - 19:57

I jest Gdynia !! Moje kochanie :D Gra jest naprawdę świetna nie tylko z w.w. powodu. Prawdziwy klasyk

#6 sanitariusz

sanitariusz
  • 524 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 13 December 2008 - 20:06

Obrazek jak i posty jego dotyczące zostały usunięte.

:lol:

Gierka naprawde fajna.
Na monopolu a raczej czyms takim jak Eurobiznes wychowywalem sie wiec do gry wrocilem z przyjemnoscia.
Jakosc wykonania tez naprawde na poziomie i te 6euro naprawde warto wydac.

Polecam

#7 b_jan

b_jan
  • 683 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 December 2008 - 20:57

A u mnie gra wywala się do springboard'a, zaraz po pokazaniu ekranu tytułowego. Nie pomaga ani reinstalacja, ani restart iP po instalacji. iP 2.2 (5G77) - Era

#8 Szejker

Szejker
  • 214 posts
  • SkądKraków / Cieszyn

Posted 13 December 2008 - 21:08

Mógłbym tak z ciekawości poprosić o jakieś uzasadnienie tej oceny - 3+ / 6 ? ;) Bo gra wydała mi się naprawdę przepięknie i bezbłędnie wykonana. Idealne odwzorowanie rzeczywistego monopoly, więc zastanawiam się czemu tylko tyle ;)

#9 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 December 2008 - 22:07

Teraz nalegam: KONIEC OT!
Posty odbiegające od tematu... usunięte.

#10 kabanos

kabanos
  • 352 posts
  • SkądW-wa

Posted 13 December 2008 - 22:13

i bardzo ciekawa opcja jest gra przez wifi. naprawde 6/6

#11 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2857 posts
  • SkądLublin, Poland

Posted 13 December 2008 - 22:49

Chyba ktoś mnie podejrzewał o piractwo, ale z pirackiej strony pochodził tylko jeden obrazek, którego nigdzie indziej nie mogłem znaleźć, a jak zaznaczył kolega wyżej google wskazały tę właśnie stronę, także bardzo wszystkich przepraszam za nieporozumienie i postaram się więcej tego nie robić, ale chyba sami rozumiecie, że chciałem aby recenzja była pełna, razem z logiem gry. Co do oceny to jest niska głównie ze względu na częste przycinki w grze, które potrafią popsuć dobrą zabawę, poza tym przeciwnicy nawet na najniższym poziomie są strasznie mocni i nie jest łatwo (a ja w monopol nie grałem od lat i było ciężko). Szczerze powiedziawszy miałem dać 3, ale IMO ogromnym plusem jest obecność polskiego miasta, co naprawdę bardzo cieszy ;] Szkoda tylko, że przy okazji EA nie dało nam polskiej wersji językowej ;] Dodam jeszcze, że gra jest tak naprawdę przeznaczona głównie dla fanów monopolu i niczym nie przyciąga tych, którzy monopolu nie znają lub nie przepadają za tą grą. To też miało duży wpływ na moją ocenę.

#12 iKapi

iKapi
  • 256 posts
  • SkądPoznań

Posted 13 December 2008 - 23:22

Jak dla mnie to fakt iż Gdynia jest najtańszym miastem w Monopolu to troche zjazd dla Polski..

#13 hoo

hoo
  • 373 posts

Posted 14 December 2008 - 09:23

w sumie dla mnie ta gra jest bezwartościowa, jakoś za mało w niej prostoty, w dodatku nie ma opcji Massive Multiplayer Online, można jedynie pograć z kimś w sieci lokalnej, a tak przez internet to nie. Granie z komputerem to wiadomo odpada całkowicie, tu nie ma już zabawy.. Cena też zdecydowanie za wysoka, wolałbym polską wersję Monopoly z prościejszym interfejsem graficznym, aplikacji nie polecam.

#14 jukes

jukes
  • 8 posts
  • SkądGdynia

Posted 14 December 2008 - 10:51

Jak dla mnie to fakt iż Gdynia jest najtańszym miastem w Monopolu to troche zjazd dla Polski..

Przed wakacjami było głosowanie na właśnie tę planszę w Monopoly. Oczywiście wydanie planszowe. Gdynia tak naprawdę była druga w głosowaniu na wolną kartę.

Szczegóły:[url=http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,61085,4898102.html]Gdynia na planszy Monopoly?[/url]

#15 nixon123

nixon123
  • 486 posts
  • SkądGliwice

Posted 14 December 2008 - 11:30

Jeżeli można grać przez wi fi to super:D

#16 earnur

earnur
  • 72 posts
  • Skądze Słupska

Posted 14 December 2008 - 12:04

Wg mnie nie powinno się oceniać jakiejś gry, 'bo spodoba się tylko jej zwolennikom'. Jeśli iść tym tokiem rozumowania, to w czasopismach zajmujących się recenzjami gier (jak np. CDA) powinni dawać same niskie oceny (bo gra wyścigowa nie spodoba się zwolennikom strategii, strzelanki nie spodobają się rpgowcom, itp. itd.) ;)

#17 iPiter

iPiter
  • 232 posts
  • Skądze wsząd;]

Posted 14 December 2008 - 12:15

gorąco polecam 7/6 !!super;]

#18 grochh

grochh
  • 130 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 December 2008 - 12:16

Tutaj bym polemizował, jeśli ktoś lubi gry z danej kategorii to szansa na to ze mu sie gra spodoba jest dużo większa, niż gdyby w takich grach nie gustował. A jeśli ktos nie lubi np. RPG to i tak raczej po dany tytułl nie sięgnie.

#19 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2857 posts
  • SkądLublin, Poland

Posted 14 December 2008 - 12:17

Wg mnie nie powinno się oceniać jakiejś gry, 'bo spodoba się tylko jej zwolennikom'. Jeśli iść tym tokiem rozumowania, to w czasopismach zajmujących się recenzjami gier (jak np. CDA) powinni dawać same niskie oceny (bo gra wyścigowa nie spodoba się zwolennikom strategii, strzelanki nie spodobają się rpgowcom, itp. itd.) ;)

Niby masz rację, ale gra powinna przyciągać wszystkich, nie tylko fanów Monopolu. A tutaj niestety nie ma nic co mogłoby przyciągać, druga sprawa to brak rozgrywki online (ja np przez wifi nie pogram, bo nie znam nikogo, kto ma iPhona/iPoda Touch), po trzecie gra się przycina i to niestety razi.

Aha, ocena gry jest moją subiektywną oceną, a o gustach, z tego co wiem, się nie dyskutuje. Starałem się pisać obiektywną recenzję z małym akcentem subiektywności - wspomnianą tu oceną ;]

#20 Bo$s

Bo$s
  • 410 posts
  • SkądTarnowskie Góry

Posted 14 December 2008 - 23:43

A u mnie gra wywala się do springboard'a, zaraz po pokazaniu ekranu tytułowego. Nie pomaga ani reinstalacja, ani restart iP po instalacji.

iP 2.2 (5G77) - Era

Zsynchronizuj iPhone'a z iTunes tak, aby aplikacja znalazla sie w iTunes, usun ja z iPhone'a i wgraj ja z powrotem z iTunes do iPhone'a. U mnie to pomoglo.

#21 gregi1

gregi1
  • 352 posts

Posted 21 September 2010 - 09:38

Odświeże, ostatnio grałem w demo monopoly od ea na adroidzie i bylo całkiem przyjemne. Pytanie, czy warto za 2.99 nabyć tą gierke na iP?

#22 Ziolo87

Ziolo87
  • 459 posts
  • SkądKraków

Posted 01 December 2010 - 09:59

Wyszło wreszcie uaktualnienie z retiną !!! Nareszcie wygląda normalnie; teraz tylko czekam, aż zrobią (lub nie) wersję multiplayer przez internet. Aha, i nowa ikonka... miodzio :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users