Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Rozdzielczośc Wacom Cintiq 12WX

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 12 grudnia 2008 - 13:03

Cześć, dostałem dzisiaj tablet Wacom Cintiq 12WX, podłączyłem do komputera, wszystko działa poza jednym szczegółem. Chodzi o rozdzielczość ekranu na tablecie. Tablet jest podłączony do Mac Pro, mam też monitor LaCie 724 który wyświetla obraz w rozdzielczości 1920x1200. Na Cintiq wyświetlany jest obraz w tej samej rozdzielczości i nie wiem jak ustawić wyświetlacz w nim by na tablecie wyświetlany był cała przestrzeń robocza a nie tylko środek obrazu z LaCie 724. Czy ktoś może mi powiedzieć jak ustawić rozdzielczość w tym tablecie?

#2 Luna75

Luna75
  • 175 postów
  • SkądKatowice

Napisano 12 grudnia 2008 - 13:34

Wiem ze Cintiq to nie jest zwylky tablet ale np. Intuosy mają ustawialny obszar mapowania - w preferencjach systemowych. W przypadku Intuosa musiałam zainstalowac odp. sterowniki bo takie zwykłe podłączenie przez usb to nie wszystko...

#3 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 12 grudnia 2008 - 14:32

Niestety nie ma niczego takiego. Są tylko opcję dotyczące rysika i to wszystko.

#4 Luna75

Luna75
  • 175 postów
  • SkądKatowice

Napisano 12 grudnia 2008 - 14:38

Zakładam że odpowiednie sterowniki zainstalowałeś.
U mnie to wygląda tak:
Dołączona grafika

Niestety nie mam cintiq'a wiec chyba nie pomogę...

#5 svistakk

svistakk
  • 142 postów

Napisano 13 grudnia 2008 - 10:51

Musisz ustawić inna rozdzielczość dla swojego tabletu. Cintiq jest jak drugi monitor, ma więc wady monitorów - rozdzielczość natywną - nie pamiętam w tej chwili jaka ona jest. Jeśli ustawisz wyższą to oczywiście Cintiq wyświetli, ale tylko fragment - reszta się "przewinie" jak dojedziesz do rogu ekranu. Ja mam np. w pracy taki problem, że monitor biurokowy mam 4:3, a cintiq jest 16:9 - w ten sposób nie wykorzystuję całości ekranu cintiqa, bo inaczej np. okręgi wyglądałyby jak jajka ;)

#6 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 15 grudnia 2008 - 12:47

Zakładam że odpowiednie sterowniki zainstalowałeś.
U mnie to wygląda tak:
Dołączona grafika

Niestety nie mam cintiq'a wiec chyba nie pomogę...

Nie mam tej opcji, mimo zainstalowania właściwych sterowników.

Musisz ustawić inna rozdzielczość dla swojego tabletu. Cintiq jest jak drugi monitor, ma więc wady monitorów - rozdzielczość natywną - nie pamiętam w tej chwili jaka ona jest. Jeśli ustawisz wyższą to oczywiście Cintiq wyświetli, ale tylko fragment - reszta się "przewinie" jak dojedziesz do rogu ekranu. Ja mam np. w pracy taki problem, że monitor biurokowy mam 4:3, a cintiq jest 16:9 - w ten sposób nie wykorzystuję całości ekranu cintiqa, bo inaczej np. okręgi wyglądałyby jak jajka ;)

Trochę to dziwne rozwiązanie. Gdyby to był mój tablet nigdy bym czegoś takiego nie kupił wiedząc, że tak to ma działać.

#7 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 grudnia 2008 - 12:57

mam też monitor LaCie 724

A mógłbyś podesłać fabryczny profil ICC dla lacie 724?

I jak ogólnie się sprawuje ten monitor?

#8 svistakk

svistakk
  • 142 postów

Napisano 18 grudnia 2008 - 10:48

W sterowaniu sprzętowym tabletu (czyli z tej "czarnej skrzyneczki") w zakładce z monitorkiem w menu image są jeszcze opcje skalowania. U mnie wygląda to tak: na obu monitorach - tzn głównym i wacomie mam rozdzielczość 1024x768, na wacomie w tych ustawieniach o jakich piszę wyżej skalowanie 1:1. Dzięki temu cintiq wyświetla cały ekran bez tego upierdliwego przesuwania, no i nie przeskalowuje obrazu z 3:4 na 16:9. Niestety nie jest to rozwiązanie idealne, to raz, a dwa... tablet jest oki, ale kalibracja ekraniku tegoż tabletu to masakra... Pozdrawiam! Marcin P.S. @ Luna75 - jeśli dobrze widzę u Ciebie jest Intuos... a to jest zwykły tablet, a nie z wbudowanym własnym ekranem, jak Cintiq... więc opcje się różnią.

#9 Luna75

Luna75
  • 175 postów
  • SkądKatowice

Napisano 18 grudnia 2008 - 16:01

Zgadza sie - dlatego pisałam odnośnie Intuosa, mając nadzieję że być moze choć w mnimalnym stopniu coś to podpowie, ale okazało sie ze nie ma to zadnego przełożenia.

#10 stealth1947

stealth1947
  • 591 postów

Napisano 25 grudnia 2009 - 13:21

svistakk -> Mam tez monitor CRT 4:3 i planuje zakup cintiqa12, jak dokladnie wyglada wtedy praca na nim?

Czy cintiq bedzie wsywielat wtedy taki kwadrat :/?
http://img193.images...ntiq12wx2lg.gif

Czy nie da sie tego jakos tego skonfigurowac? Ze np: na CRT bedzie wyswietlany pulpit, a na cintiqu photoshop (czy inny program) w pelnej rozdzielczosci?

#11 svistakk

svistakk
  • 142 postów

Napisano 25 grudnia 2009 - 16:47

Mniej więcej tak to wygląda, tylko czarne pasy po obu stronach są nieco węższe. Co do konfiguracji wyświetlania - jasne że się da - cintiq ustawiasz jako drugi monitor i tam wrzucasz okienko photoshopa - tylko pamiętaj, że monitorek wbudowany w tablet ma bardzo słabe odwzorowanie kolorów i mocno tak sobie daje się kalibrować - on tam jest do ułatwienia pracy dla osób, które mają problemy z koordynacją wzrokowo-ruchową i wolą patrzeć na miejsce po którym "rysują". Do mnie cintiq trafił bo firma musiała wydać na sprzęt odpowiednią ilość kasy i zwykłe tablety były za tanie ;) Dodatkową wadą jest "szarpanie" przy krawędziach ekranu - na zwykłych tabletach nie zauważyłem tego.

#12 stealth1947

stealth1947
  • 591 postów

Napisano 26 grudnia 2009 - 10:16

Ok, dzieki. A jak sprawa sie ma z powierzchnia wyswietlacza, rysuje sie, bo opienie sa podzielone? Chodzi mi o slady po rysiku bo na reke mam zamiar zakladac rekawiczke smudgeguard. I jeszcze mam pytanie do przycisku "toogle" (chyba) ktory odpowiada za przelaczanie z monitora na tablet. Jak to wyglada i o co w tym chodzi.

#13 svistakk

svistakk
  • 142 postów

Napisano 26 grudnia 2009 - 14:52

Jakoś nie zauważyłem rysowania się _ delikatne ślady po końcówce piórka zostają, ale schodzą po przetarciu ściereczka z mikrofibry...hmmm a przycisku nie kojarzę - rzucę okiem po świętach.

#14 stealth1947

stealth1947
  • 591 postów

Napisano 26 grudnia 2009 - 19:52

To ten przycisk w 1:05.

YouTube - Wacom Cintiq 12WX

Z tego co widze to wtedy cintiq przemienia sie w intuosa :)

Co do konfiguracji wyświetlania - jasne że się da - cintiq ustawiasz jako drugi monitor i tam wrzucasz okienko photoshopa. I wtedy masz tylko okienko aplikacji czy pasek zadan i pulpit tez jest?

#15 svistakk

svistakk
  • 142 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 12:58

No to po świętach - u mnie ten przycisk nie robi nic - dlatego, że mam oba wyświetlacze ustawione w trybie klonowania. Jeśli masz je jako dwa odrębne, to przełącza między aktualnie aktywnym - jeśli np. okno PS masz wrzucone na monitor biurkowy, to rzeczywiście Cintiq zacznie pracować jak intuos, bo bedziesz musiał patrzeć na biurkowy monit, a nie na to co masz wyświetlone na Cintiqu. Z tymi oknami photoshopa, ktoś kiedyś na forum opisywał jak to sobie porozdzielać między monitory.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych