Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OS X 10.5.5 - środkowoeuropejska klawiatura QWERTZ ?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 asq

asq
  • 41 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 06:59

Czy pod OS X 10.5.5 możliwe jest ustawienie w jakiś prosty sposób polskiej klawiatury QWERTZ ze środkowoeuropejskim układem znaków, zwanym pod DOSem polski-214 ? Chodzi mi o polski układ znaków odpowiadający niemieckim, austriackim, szwajcarskim i francuskim układom QWERTZ, jaki występował na polskich maszynach do pisania przed wprowadzeniem normy PN87, a nie o QWERTZ zmieniony normą PN87, jaki uwzględniono w OS X jako "polski", systemowo OS X nie ma tego układu polskiej klawiatury - jest niemiecki i francuski, a polskiego brak, ale może ktoś na forum zna jakiś sposób na przemapowanie klawiatury MBP pod Leopardem na środkowoeuropejski polski QWERTZ ? byłbym wdzięczny za wszelką pomoc,

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 grudnia 2008 - 10:16

niestety nie ma tego układu, chodzi o polski - maszynistki. W Tigerze chyba jeszcze był... może ktoś umiałby przerobić plik języka.

#3 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 10:53

Spytajcie się w Cortlandzie, oni wiedzą gdzie co można znaleźć, a dodatkowych klawiatur na pewno jest kilka w necie.

#4 asq

asq
  • 41 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 11:04

w necie szukam już od paru dni, i nic na razie nie znalazłem, więc puściłem mail do napoleona, który przed rokiem dodał klawiaturę Polish Pro2 na http://homepage.mac.com/napoleonbryl/, może coś mi podpowie do OS X-a, tymczasem dzwonię do Cortlandu.

---- Dodano 08-12-2008 o godzinie 20:29 ----
znalazłem, ale niestety w Cortlandzie nici, w Apple wysłali mnie na drzewo, do iSource i do Sad, tam też nici, a u napoleona cisza, więc łaziłem cały dzień i wyłaziłem - nazywa się to Ukelele 1.8 i tworzy dowolne layouty klawiatury na OS X 10.2 i następne - dosłownie dowolne, za wyjątkiem zmian klawiszy funkcyjnych, tu chyba pozostaje DoubleCommand, ale tego akurat nie potrzebuję,

po kilku próbach pod Ukelele sam tego dokonałem i wreszcie mam już moją klawiaturę QWERTZ w układzie europejskim, takim samym dla jezyków polski-francuki-niemiecki,

jakby ktoś miał podobny problem pod Leo, służę stosownym plikiem Polski214.keylayout, choć jak rozumiem chyba już wszyscy pracują na klawiaturze amerykańskiej (z Altem), a tylko nieliczni na QWERTZ wg PN87 i na środkowoeuropejskim QWERTZu (214) chyba już tylko sam zostałem,

minus dla Apple, ale plus dla maka i OS X 10.5.5 - na razie działa i wreszcie można normalnie pisać nie łamiąc palców.

#5 asq

asq
  • 41 postów

Napisano 16 grudnia 2008 - 20:44

dla tego znikomego promila zainteresowanych, którzy w Polsce jeszcze nie piszą na amerykańskich klawiaturach z ALTem, załączam poniżej rezultat moich zmagań z klawiaturą MBP przy pomocy Ukelele 1.8:

Dołączona grafika

z tym zastrzeżeniem, że na razie nie miałem czasu na dodatkowe deadkeye, a układy znaków Opt i Opt+Cmd są na ty etapie zbyt przypadkowe i wymagają przemyślenia dla ich dostosowania do indywidualnych potrzeb.

#6 thomasg73

thomasg73
  • 90 postów
  • SkądDolnośląskie/Wiedeń

Napisano 16 stycznia 2012 - 21:22

Witam Czy masz moze aktualna wersje dzialajaca pod LION? mam ten sam problem co Ty przed laty.... dziekuje za odpowiedz i przepraszam za odkurzenie starego tematu....

#7 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 23:30

Nie wspieramy archeologii. Zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych