Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Windows XP na Macbook instalacja na pendrive

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 melek87pl

melek87pl
  • 25 posts
  • SkądRadom

Posted 07 December 2008 - 16:47

Witam jestem świerzakiem jeśli chodzi o mac'i potrzebuje czasami odpalić corela więc przydałby mi się windows, nie chce instalować go na dysku żeby mi paskudził tylko chciałbym go odpalić z pendrive'a. Czy istenieje możliwość instalacji WindowsXP na pendrive tak żeby można było go uruchomić na mac'u ? Jeśli tak prosiłbym o jakiś link ewentualnie kilka podpowiedzi Z góry więkie dzięki;)

#2 Tojot

Tojot
  • 1187 posts

Posted 07 December 2008 - 19:58

na starszych macach podobno się dało, na nowych firmware nie pozwala bootować z usb więc zanim zaczniesz to spróbuj zainstalować jakieś ubuntu na pendrive żeby zobaczyć czy twój mac bootuje się z usb inna sprawa że trzeba też zmodyfikować płytę instalacyjną windy

#3 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 December 2008 - 22:45

1. Instalacja windows XP na Pendrive wymaga specjalnej płyty instalacyjnej (normalnie jest brak obsługi hosta USB - na PC również). 2. Boot z dysku zewnętrznego pozwala na uruchomienie jedynie OSX, winXP musiałby być na FW, a takich płytek nawet ja nie mam... P.S. każdy Mac boot'uje z USB

#4 Kagain

Kagain
  • 583 posts
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Posted 08 December 2008 - 12:14

Nie wiem jak z instalacją - ale jak masz program rEFIt to w boot menu masz pokazane wszystkie partycje - włącznie z tymi na dyskach usb.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users