Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPod Nano 3g - zalany wodą.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 grudnia 2008 - 10:48

Witam, wolałbym jednak nie pisać tego tematu, gdyż wiąże się on z niefajną sprawą. Otóż, moja siostra zafundowała swojemu iPodowi Nano 3g (4Gb) małą kąpiel trwającą około 4 godzin. iPod leżał sobie w kieszeni w spodniach zamoczony w misce z wodą. Tutaj moje pytanie - czy jest jeszcze jakikolwiek sens ratowania tego iPoda? Wiem bowiem, że w serwisach komórkowych mogą wysuszyć takie urządzenia. Jednak sytuacja przydarzyła się wczoraj wieczorem i nie było jak dostać się do takiego serwisu. Swoją droga iPod dość długo leżał zamoczony wiec wszystkie styki, bateria i pamięć raczej powinny być niesprawne. Nie wiem co mam robić, gdyż szkoda pieniędzy na zbędne działania.... P.S. gdzie mogę dostać jakiś mały instruktaż otwierania obudowy w Nano 3g?

#2 Wojzar

Wojzar
  • 131 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 07 grudnia 2008 - 10:56

DIY Mac & iPod Repair - iFixit

powodzenia

#3 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 07 grudnia 2008 - 11:02

Jeśli leżał wyłączony to może pomóc wanna ultradźwiękowa. Przede wszystkim w tym momencie nie próbować włączać iPoda.

#4 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 grudnia 2008 - 11:13

fascik wiem, tylko, że ipod leżał około 4 godzin w wodzie i nie wiem czy to pomoże...
jednak w przypadku wpadnięcia do wody, (całkowitego zanurzenia) i po szybkim wyciągnięciu i wysuszeniu to pomaga.

#5 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 07 grudnia 2008 - 11:34

fascik wiem, tylko, że ipod leżał około 4 godzin w wodzie i nie wiem czy to pomoże...
jednak w przypadku wpadnięcia do wody, (całkowitego zanurzenia) i po szybkim wyciągnięciu i wysuszeniu to pomaga.

To nic. Woda niekoniecznie musiała zalać wszystkie układy. Myślę, że warto spróbować i tak nie masz nic do stracenia w tym momencie. Poza tym, nawet bez wanny, po wysuszeniu cudem zadziała to i tak po jakimś czasie sole/zanieczyszczenia z wody zrobią swoje z płytą iPoda... :(

#6 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 grudnia 2008 - 13:36

Po to chyba stosuje się "kąpiel" w wanience żeby pozbyć się soli i kamienia pozostałego z wody. Tak przynajmniej wywnioskowałem z tego co ktoś już napisał na forum.

#7 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 grudnia 2008 - 14:03

dodam jeszcze że w styku do kabla usb pojawiło się coś na kształt osadu, przebarwienia ciężko to dokładnie nazwać.

#8 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 07 grudnia 2008 - 16:19

Po to chyba stosuje się "kąpiel" w wanience żeby pozbyć się soli i kamienia pozostałego z wody. Tak przynajmniej wywnioskowałem z tego co ktoś już napisał na forum.

Zgadza się :) I jest to raczej jedyna najskuteczniejsza metoda. Druga metoda - bardziej zapobiegawcza - przed wrzuceniem ubrań do prania przejrzeć kieszenie ;-)

#9 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 grudnia 2008 - 19:16

iPod został zalany w sobotę późnym wieczorem, do wanienki ultradźwiękowej dopiero mogę go zanieść w poniedziałek lub we wtorek, czy będzie to miało jakieś większe znaczenie jeżeli iPod leżał tyle czasu 'mokry', powiem tylko jeszcze, że pod szybką nad wyświetlaczem nie ma zgromadzonej wody ani szybka nie jest zaparowana - to chyba dobrze?

#10 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 07 grudnia 2008 - 19:24

iPod został zalany w sobotę późnym wieczorem,
do wanienki ultradźwiękowej dopiero mogę go zanieść w poniedziałek lub we wtorek,
czy będzie to miało jakieś większe znaczenie jeżeli iPod leżał tyle czasu 'mokry',

Szkoda, że z iPoda nie można wyciągnąć baterii wtedy byłby 100% pewności, że jeszcze jest do uratowania. W tym momencie pozostaje tylko nie włączać iPoda i modlić się, by sam się nie włączył :)

powiem tylko jeszcze, że pod szybką nad wyświetlaczem nie ma zgromadzonej wody ani szybka nie jest zaparowana - to chyba dobrze?

Podejrzewam, że obudowa jest na tyle szczelna, że pod nią mogła w ogóle nie dostać się woda. Choć tego niegdy nie można być pewnym. Pozostaje cierpliwie poczekać i wybrać się jutro do jakiegoś porządnego serwisu, który będzie w stanie ocenić czy iPod jest wart naprawy. Sama ekspertyza nie powinna być droga - bo to tylko diagnoza sprzętu a nie jego naprawa.
Dobrze będzie jeśli znajdziesz na ifixit dobrą instrukcję rozbierania iPoda. Bo czasem serwisy używają do tego śrubokrętów ;)

#11 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 grudnia 2008 - 19:27

czyli do serwisu musze oddać rozebranego iPoda? co do uruchomiania to moja siostra zaraz po wypraniu iPoda odruchowo chciała uruchomić iPoda, dopiero potem powiadomiła mnie o tym zdarzeniu i oddała mi urządzenie.. ile może kosztować kąpiel ultradźwiękowa?

#12 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 07 grudnia 2008 - 19:40

Nieeee oddaj nienaurszonego. Hmm jeśli chodzi o kąpiel to z tego co pamiętam to znajomy brał za coś takiego około 50 zł

#13 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 grudnia 2008 - 19:50

na ifixit nie ma instrukcji jak otworzyć obudowę w nano 3g (jest opis do 1g, 2 g). ale zrobię tak jak mówisz - oddam go nienaruszonego. 50 zł, hmm chyba dużo jak na wrzucenie iPoda do pojemnika i potrzymania go tam przez chwilę, jednakz drugiej strony taka wanienka prądu trochę zżera, a i ten płyn swoje kosztuje....

#14 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 grudnia 2008 - 20:50

iFixit ostatnio nie ma żadnych tutków do nowych iPodów... Najnowsze są do nano 2G, a szkoda bo mają świetnie to opisane. Do nano 3G już nie ma, nie wspominając o nowszych modelach. Musiałbyś poszukać na goglach albo tu na forum, kiedyś były linki jak otworzyć nano 3G.

#15 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 grudnia 2008 - 20:54

co do tego otwierania nano 3g to już zastosuje to w ostateczności, wtedy gdy wanienka nie pomoże.

#16 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 07 grudnia 2008 - 21:00

Pozostaje tylko pójść z iPodem powiedzieć co się stało. Pewnie mają doświadczenie z zalanymi telefonami, pilotami do audio/video itd... więc powinni być obeznani czy da się go uratować czy nie. Powodzenia :)

#17 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2008 - 09:23

pamietaj tez, ze bateria to juz na bank jest do wymiany. Czyli najpierw wanienka ultradzwiekowa wypelniona izopropanolem, a potem zamiana baterii i powinien latac. Pytanie tez jak przezyl to ekran tego ipoda. Po kapieli sprawdz czy w ogole sprzet bedzie odpalal, jesli bedzie to jak mowilem zajmij sie wymiana baterii

#18 zuzannamj

zuzannamj
  • 7 postów

Napisano 18 maja 2009 - 12:33

Witam, mam podobny problem - iPod 160 GB wpadł mi włączony do wanny, czy znacie jakies serwis lub kogos godnego polecenia w Poznaniu, do kogo mogłabym go zanieść? Próbowałam szukać serwisów naprawiających iPody w Poznaniu, ale nikogo takiego nie udało mi się znaleźć, Z góry dziękuje za pomoc, Zuza

#19 apple.user

apple.user
  • 101 postów
  • Skądbehind you, you just can't see...

Napisano 18 maja 2009 - 13:12

Ale chodzi o serwis czy o iSpot? iSpot to w Starym Browarze / nowa część Browaru. Serwisu jako takiego only iPod raczej nie ma (jeśli nie "markowy"), jedynie do właśnie jakiegoś GSM serwisu. Znam jeden, ale nie wiem czy iPody robią, na Wildzie , wysłałem PM.

#20 zuzannamj

zuzannamj
  • 7 postów

Napisano 18 maja 2009 - 13:31

dzieki, dostalam, co prawda nie odbieraja telefonu, ale bede probowac. chodzi mi o jakikolwiek serwis badz zaufana osobe, ktora sie zajume naprawa iPodów w Poznaniu moj iPod zostal wczesniej wyslany do iSource, gdzie odpowiedziano mi że oni ich nie naprawiają, jedynie mogą wymienić na inny "model wolny od wad z roczną gwarancją nie obejmującą uszkodzeń baterii" za jedyne 460 USD netto (!!!!!) zastanawia mnie dlaczego tak drogo, skoro nowy iPod Classic 160GB jest o połowę tańszy w sklepie? :/

#21 busia100

busia100
  • 48 postów
  • SkądBiłgoraj

Napisano 18 maja 2009 - 18:33

misiekgruby pamiętaj że, z każdym dniem szanse maleją bo płyta główna rdzewieje

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych