witam braci w rozumie
jak w temacie. zakupilem kosci kingston'a (KTA-MB667K2/4G) wsadzilem do mojego MBP (model z konca 2007) i pieknie dziala. Leopard widzi 4GB, natomiast winda widzi tylko 3GB. WTH :confused: wie ktos jak to rozwiazac i czy w ogole sie ktos spotkal z czyms takim ? dzieki 8-)

4GB RAM pod OSX, 3Gb pod win xp ?!
Rozpoczęty przez
cedyn
, 05 gru 2008 02:20
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 05 grudnia 2008 - 02:20
Napisano 05 grudnia 2008 - 06:39
32Bitowy XP i Vista widzą tylko 3Gb z hackiem...
64Bitowe juz więcej...
Jest sposob aby to obejść :A description of the 4 GB RAM Tuning feature and the Physical Address Extension parameter.
Nie sprawdziłem go z powodu braku 4Gb RAM'u i Windowsa :-P
64Bitowe juz więcej...
Jest sposob aby to obejść :A description of the 4 GB RAM Tuning feature and the Physical Address Extension parameter.
Nie sprawdziłem go z powodu braku 4Gb RAM'u i Windowsa :-P
Napisano 05 grudnia 2008 - 09:23
ale nie zmienia to faktu, że windows nawet jak widzi więcej, to z niej nie korzysta... :/
Napisano 05 grudnia 2008 - 12:59
dziek wielkie ...
jeszcze nie wiem czy dziala, bo czytam dokumentacje. jak na mikrosoft przystalo jest obszerna, zamotana i niewiele z niej wynika. np. nie moge znalezc fragmentu o tym gdzie mam wpisac ten /3GB switch ? do boot.ini czy gdzie ... ehhh ...
Napisano 05 grudnia 2008 - 13:17
Pamietaj, ze windows xp to system z innego pokolenia. Ma juz prawie 8 lat
i smigal na 64mb ramu

Napisano 05 grudnia 2008 - 14:25
dziek wielkie ...
jeszcze nie wiem czy dziala, bo czytam dokumentacje. jak na mikrosoft przystalo jest obszerna, zamotana i niewiele z niej wynika. np. nie moge znalezc fragmentu o tym gdzie mam wpisac ten /3GB switch ? do boot.ini czy gdzie ... ehhh ...
Eee tam, zamotana

[url=http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/server/pae/paemem.mspx]Memory Support and Windows Operating Systems[/url]
Raczej nic Ci ten przełącznik nie da, ponieważ jak jest napisane w tym artykule:
"The /3GB switch allocates 3 GB of virtual address space to an application that uses IMAGE_FILE_LARGE_ADDRESS_AWARE in the process header."
Zgadnij jak dużo jest takich aplikacji?

Pozdrawiam
Edit: Polecam również serię artykułów: [url=http://blogs.technet.com/askperf/archive/2007/02/23/memory-management-101.aspx]Ask the Performance Team : Memory Management 101[/url]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych