Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook i angielska wtyczka

• Zamknięty Temat jest zamknięty
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 mackr

mackr
  • 146 postów

Napisano 05 grudnia 2008 - 00:31

WItam, czy jak kupie MacBooka na brytyjskim lotnisku w skepie bezclowym to dostane z nim zasilacz z wtyczka angielska. Prawda? Czy jest mozliwosc zamowienia polskiej? Ile w Polsce kosztuje nowy taki kabelek Apple do zasilacza? Przejsciowki do gniazdka raczej odpadaja?

#2 _ZwS_

_ZwS_
  • 399 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 05 grudnia 2008 - 00:37

Przejściówka do gniazdka wyjdzie Cię najtaniej.. Możesz dokupić w PL samą wtyczkę do zasilacza /bez kabla/ oryginalną lub nie i obie mają minusy.. pierwsza, że brzydko wygląda i odstaje a druga, że trochę kosztuje.. Co wybrać to zdecydujesz jak już będziesz w kraju i bez problemu znajdziesz jakieś "rozwiązanie".. Oryginalny kabel z PL wtyczką był na allegro za 80 zł...

#3 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 grudnia 2008 - 01:52

wystarczy kabel od radia...

#4 wegorzyk

wegorzyk
  • 674 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 grudnia 2008 - 10:29

Ja kupiłem na giełdzie na Batorego (Warszawa) za 20 pln kabel z polska wtyczką na dodatek oryginalny apple :) Jest jeden człowiek na giełdzie co ma troszkę sprzętu apple i niezłe ceny

#5 mackr

mackr
  • 146 postów

Napisano 05 grudnia 2008 - 16:21

wystarczy kabel od radia...

Tak wszystkich zachecasz do kabla od radia, a zauwaz, ze kabel od radia nie ma uziemienia - ma plaska wtyczke, a ten bialy od Appla ma uziemienie. Czy to nie jest bezpieczniejsze dla naszych MacBookow?

---- Dodano 05-12-2008 o godzinie 16:28 ----
a powie mi ktos jak sie ta koncowka nazywa (co jest w tym adapterze do MacBooka i w radiach),bo wlasciwie nie wiem czego szukam.

#6 _ZwS_

_ZwS_
  • 399 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 05 grudnia 2008 - 16:37

Tak wszystkich zachecasz do kabla od radia, a zauwaz, ze kabel od radia nie ma uziemienia.

Sprawdź najpierw, czy u siebie w domu masz bolec od uziemienia podłączony.. ;) Wpisz Allegro: wtyczka Apple..

#7 mackr

mackr
  • 146 postów

Napisano 05 grudnia 2008 - 16:47

Sprawdź najpierw, czy u siebie w domu masz bolec od uziemienia podłączony.. ;) Wpisz Allegro: wtyczka Apple..

Tak, mam

moze po prostu cos takiego
Wtyczka Apple - MacBook iPhone iPod - wtyczki (488929948) - Aukcje internetowe Allegro
PrzejsciĂłwka adapter wtyczka ipod iphone macbook (476397047) - Aukcje internetowe Allegro

choc nie wiem czy nie bedzie za krotki kabel

#8 _ZwS_

_ZwS_
  • 399 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 05 grudnia 2008 - 17:01

Tak to jest ta wtyczka, którą wpinasz w zasilacz.. kabel od zasilacza do lapka ma jakieś 1,5m.. Ja nie używam przedłużacza bo mi taka długość spokojnie wystarcza.. Jak Ci za mało to możesz dokupić ten kabel.. PrzedłuĹźacz do zasilacza Macbook, Powerbook... (499285840) - Aukcje internetowe Allegro A jak nie chcesz tyle kasy wydawać to kup sobie zwykłą przejściówkę do wtyczki.. Przejsciowka wtyczka USA ANGLIA UK CN adapter POL (498557336) - Aukcje internetowe Allegro

#9 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 05 grudnia 2008 - 17:53

Tak wszystkich zachecasz do kabla od radia, a zauwaz, ze kabel od radia nie ma uziemienia - ma plaska wtyczke, a ten bialy od Appla ma uziemienie. Czy to nie jest bezpieczniejsze dla naszych MacBookow?

Niby racja ale z kolei oryginalna wtyczka Apple (przynajmniej wersja UK) nie ma uziemienia/zerowania - i to pomimo że posiada bolec uziemiający. Najwyraźniej nie zawsze uważają uziemienie/zerowanie za konieczne.

#10 mackr

mackr
  • 146 postów

Napisano 05 grudnia 2008 - 21:27

Niby racja ale z kolei oryginalna wtyczka Apple (przynajmniej wersja UK) nie ma uziemienia/zerowania - i to pomimo że posiada bolec uziemiający. Najwyraźniej nie zawsze uważają uziemienie/zerowanie za konieczne.

Dzieki. Widze, ze sie na tym znasz.

To teraz pytanie
Co lepsze

A. Wtyczka Apple - MacBook iPhone iPod - wtyczki (488929948) - Aukcje internetowe Allegro

B. Przejsciowka wtyczka USA ANGLIA UK CN adapter POL (498557336) - Aukcje internetowe Allegro

#11 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 05 grudnia 2008 - 21:31

Chodziło o różnicę pomiędzy wtykiem Apple a kablem Apple. Odpowiadając na Twoje pytanie - nie ma różnicy elektrycznej - wybierz co dla Ciebie wygodniejsze,

#12 mackr

mackr
  • 146 postów

Napisano 05 grudnia 2008 - 21:40

Chodziło o różnicę pomiędzy wtykiem Apple a kablem Apple.
Odpowiadając na Twoje pytanie - nie ma różnicy elektrycznej - wybierz co dla Ciebie wygodniejsze,

A czy ta przejsciowka tania to jest jakiejs przyzwoitej jakosci?

W sensie, ze nie kopie pradem, nie robi zwarc, nie wyrzuca bezpiecznikow?

A jak z napieciem? Tam jest chyba 110, w Polsce 230

#13 _ZwS_

_ZwS_
  • 399 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 06 grudnia 2008 - 01:26

Chłopie wszystko na ten temat masz wyjaśnione.. Pisałem wcześniej o wtyczce i tak jak powiedziałem.. oryginał pasuje idealnie.. zamiennik odstaje (jak z obudowami do komórek).. Stać Cie to kup sobie oryginalny kabel Apple.. Nie stać Cie to kup samą wtyczkę do zasilacza.. A jak w ogóle chcesz po kosztach to kup przejsciówkę do samego gniazdka.. Nie ma żadnej różnicy bo wtyczki i kable nie posiadają, żadnych bezpieczników i tym podobnych bzdetów.. Przesjściówka do gniazdka zmienia Ci TYLKO bolce do kontaktu i nie ma ŻADNEGO wpływu na funkcjonowanie zasilacza.. Temat uważam za zamknięty, bo wszystkie informacje zostały Ci przekazane.. Nikt tu za Ciebie decyzji co do zakupu podejmować nie będzie.. END OF TOPIC!

#14 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 06 grudnia 2008 - 05:29

ja czuję wyraźną różnicę w "nieznacznym kopaniu prądem" między wtyczką apple (która nie ma bolca) a kablem apple (co bolec obsługuje), więc jak masz ochotę na wtyczkę to lepiej weź (tańszy) kabe od radia ... jak będzie cie kopać to pomyśl nad kablem apple.

#15 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 06 grudnia 2008 - 10:45

Jeśli kabel od Apple nie będzie miał styku uziemienia, to komputer też będzie kopał. Tu nie chodzi o to, czy oryginał, czy nie, tylko o ten dodatkowy styk uziemienia.

#16 Dragon

Dragon
  • 206 postów
  • SkądChorzów

Napisano 06 grudnia 2008 - 22:21

ja mam oryginalny zasilacz Apple bez uziemienia, z Polska wtyczką. Skoro firma mi taki dała to taki pasuje, używam go od 3 miesięcy i Mac działa.

#17 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 06 grudnia 2008 - 23:24

ja mam oryginalny zasilacz Apple bez uziemienia, z Polska wtyczką. Skoro firma mi taki dała to taki pasuje, używam go od 3 miesięcy i Mac działa.

Będzie działał na 2 czy 3 stykowym.
Na starszym MB nie odczujesz różnicy.
Gorzej jest z ALU.
W nich bez uziemienia odczuwa się przebicia prądu.

#18 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 07 grudnia 2008 - 18:33

Tylko uzupełniam: - zasilacze Apple pracują w zakresie 110-240V (albo i większym), wtyczki nie mają znaczenia - oryginalne wtyczki/adaptery Apple te podłączane bezpośrednio do zasilaczy laptopów NIE mają zerowania/uziemienia (trzeciego styku) i może to powodować tzw. "przebicia" - oryginalny kabel z wtyczką Apple POSIADA trzeci styk i zapewnia zerowanie/uziemienie o ile gniazdo do którego go wepniemy takie zerowanie/uziemienie posiada (i jest sprawne) - brak zerowania/uziemienia MOŻE ale nie musi skutkować "przebiciem", które objawia się mniej lub bardziej nieprzyjemnym "kopaniem" metalowych elementów urządzenia. W skrajnych przypadkach "przebicie" może mieć związek z uszkodzeniem sprzętu lub porażeniem.

#19 znowu.zapomnialam

znowu.zapomnialam
  • 23 postów
  • SkądRio

Napisano 20 września 2011 - 13:56

Czyli majac amerykanski zasilacz wystarczy kupic adapter z amerykanskiego na polski i bedzie w porzadku?

#20 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 20 września 2011 - 14:01

Tak, wystarczy. Regulamin: Nie odświeżaj wątków starszych niż 6 miesięcy. Załóż nowy wątek i podaj link do starego tematu jako dowód, że zapoznałeś się z tym co na forum już napisano. Zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych