Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Boot camp - nie można podzielić na partycje ...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

Napisano 02 grudnia 2008 - 22:37

Otóż w końcu zdecydowałem się na instalacje windowsa xp sp2 i niestety już*na samym początku są problemy , pokazuję mi sie taki komunikat :

http://img87.imagesh...bootcamppt6.png

Nie chce kombinować bo na dysku jest sporo ważnych plików i szkoda było by je stracić*. Co mam zrobić ?

#2 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 03 grudnia 2008 - 00:14

Botowanie z płyty Leo - Naprawa Dysku/przywilejów ewentualnie Disk Warrior - Jeśli to nie pomoże to pozostaje tylko zrobić to co jest napisane na ekranie :( Poszukaj na Forum - temat był już niejednokrotnie poruszany

#3 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

Napisano 03 grudnia 2008 - 00:39

Szukałem sporo na ten temat i nie znalazłem więc napisałem nowy temat... przywileje naprawiłem sprawdzanie też . odpaliłem naprawianie dysku z płyty i niestety dalej to samo ... Czy jak zarchiwizuje i przeinstaluje system to pliki na dysku pozostaną ?

#4 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 grudnia 2008 - 08:47

Pozostaną, jeśli użyjesz opcji Archiwizuj i instaluj. Miałem podobny problem z bootcampem. Okazało się, że bootcamp wcale nie jest potrzebny do zainstalowania windowsa. Użyłem programu Disk studio, podzieliłem dysk, jak chciałem, beż utraty danych i bez reinstalacji OSX. Tylko przy starcie musiałem wcisnąć klawisz ATL, żeby wystartować z płyty XP. Okazuje się, że bootcamp działa prawidłowo, tylko i wyłącznie w tedy, gdy nie ma problemów na dysku, czy w systemie. Nie rozumie, dlaczego możliwości dane w programie bootcamp, nie są zaimplementowane w Narzędziach Dyskowych.

#5 asq

asq
  • 41 postów

Napisano 03 grudnia 2008 - 09:29

Iro, opisz trochę dokładniej jak tego dokonałeś. co to za program Disk studio ? - już 5 dzień się męczę pod Leo z instalacją XP bootcampem i szukam możliwości utworzenia 3 odrębnej partycji Fat32 150GB na wspólne dane (pod MBP 2,5 C2D 250GB), Po instalacji XP bootcampem nie ma możliwości utworzenia partycji Fat32, a jak dzielisz dysk na partycje przed instalacją Leo, to bootcamp już nie pójdzie i próba instalacji XP bez bootcampa kończy się BSDO Unmontable boot volume - tragedia, ręce opadają,,, czy Twoim sposobem przez Disk studio da radę zrobić 3 partycje 1) dla OSX np, 45 GB, 2) dla XP np, 32 GB NTFS lub Fat32. 3) na wspólne dla obu systemów archiwum danych np, 150 GB Fat32 ??? help !

#6 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

Napisano 03 grudnia 2008 - 16:45

Zrobiłem Archiwizacje oraz instalacje mac os i niestety znowu pojawia się ten sam komunikat ...

#7 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 grudnia 2008 - 17:49

Iro, opisz trochę dokładniej jak tego dokonałeś. co to za program Disk studio ? - już 5 dzień się męczę pod Leo z instalacją XP bootcampem i szukam możliwości utworzenia 3 odrębnej partycji Fat32 150GB na wspólne dane (pod MBP 2,5 C2D 250GB), Po instalacji XP bootcampem nie ma możliwości utworzenia partycji Fat32, a jak dzielisz dysk na partycje przed instalacją Leo, to bootcamp już nie pójdzie i próba instalacji XP bez bootcampa kończy się BSDO Unmontable boot volume - tragedia, ręce opadają,,,

czy Twoim sposobem przez Disk studio da radę zrobić 3 partycje 1) dla OSX np, 45 GB, 2) dla XP np, 32 GB NTFS lub Fat32. 3) na wspólne dla obu systemów archiwum danych np, 150 GB Fat32 ???

help !

Ja pozyczyłem od kolegi płytę bootującą.
odpaliłem z niej Disk studio i dołożyłem partycje.
Pewnie 2 też się da zrobić.
Boot camp może zrobić tylko jedną.
Jak ktoś jest z okolic Katowic, to mogę pomóc w zrobieniu partycji.

#8 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

Napisano 03 grudnia 2008 - 21:59

Czyli pozostaje mi tylko sformatować dysk ? ehh miało być tak pięknie a tu sie okazuje że cały ten boot camp to totalne g...o ...

#9 asq

asq
  • 41 postów

Napisano 04 grudnia 2008 - 22:39

Iro, już odkryłem, chyba zrobiłeś to jednak nie przez płatny program DiskStudio, lecz przez Narzędzia dyskowe z płyty instalacyjnej OS X Leopard, u mnie na razie działa - tym sposobem udało mi się sformatować partycję 150 GB w Fat32 dla wspólnych danych dla OSX i XP i do tej pory jeszcze nic się nie posypało, ciekawe dlaczego Apple wyłączył taką możliwość bezpośrednio z poziomu systemu Leopad, który nie pozwala na trzecią partycję w systemie plików Fat32 ??? szkoda tylko, że na maku tak proste operacje systemowe zabierają 4-kronie więcej czasu niż na PC, ale jak mi się ta konfiguracja "niespodziewanie" zawali, to obiecuję, że Ci napiszę, pozdr., asq

#10 asq

asq
  • 41 postów

Napisano 18 grudnia 2008 - 13:53

no i posypało się przedwczoraj, jak przypadkiem zachciało mi się z ciekawości sprawdzić uprawnienia w narzędziu dyskowym i wywalił mi wielką listę błędów w uprawnieniach - co jest, a jak być powinno - więc bez specjalnego przekonania, zachęcony niektórymi wpisami na tym forum i nie tylko, wcisnąłen to naprawianie uprawnień - po tym już wprawdzie błędów nie mam, ale też już nie mam dysku z instalacją XP przy starcie z Opcją - wyparował,

zainstalowałem dodatkowo rEFIta, który mi widzi tą instalację XP z bootcampa, lecz niestety staje na szarym ekranie z logiem windy i dalej nic, tylko reset, więc spod OSXa uruchomilem testdisk, który wskazuje prawidłowe dyski, lecz oczywiście wyrzuca same błędy w tablicach partycji hfs+, no ale z testdiska pod makiem to jednak boję się korzystać,

może ktoś na forum zna sposób, jak się dobrać do bootloadera Loeparda i ręcznie mu wskazać partycję systemową XP stworzoną bootcampem ? albo jakieś inne rozwiązanie, niż stawianie wszystkiego od początku ?

---- Dodano 18-12-2008 o godzinie 23:34 ----
niespodziewanie dysk z partycją XP znów mi się pojawił przy starcie z Opt, lecz krzyczy, że to non-system disk, ale namieszałem...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych