Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Pogromca iPhone - Nokia N97

• Please log in to reply
242 replies to this topic

#201 czandar

czandar
  • 11 posts

Posted 12 September 2009 - 10:45

@premierwaldek powiadasz ze iphon bije na leb nokie to ja ci powiem ze wolalbym wolna nokie n73 niz z powrotem iphona iphone to fajna zabawka ale nie telefon !!!!!!!np brak mozliwosci z kopiowania kontaktow na karte brak rejestru brak mozliwosci wymiany bateri jednym slowem podstawowe fukcje telefonu juz nie wspomne o idiotycznym wgrywaniu muzki itp gry na pewno bija na glowe kazda nokie ale fukcje telefonu bija na glowe kazdego iphona po polrocznym uzwaniu iphone 3g zamienilem go z nieukrywanym zadowoleniem na nokie 5800 i tego nie zaluje w konicu uzyskalem normalny telefon pozdrowka

#202 Antonówka92

Antonówka92
  • 121 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 12 September 2009 - 10:58

czandar zgodze się z Tobą w sensie, że iPhone to jest zabawka...
niestety telefonem za dobrym to to nie jest ale dotyk, oglądanie wideo i jakość dźwięku na słuchawkach jest o niebo lepsze niż w Noki 5800. Mankamentem, którego mi zawaliście brakuje w iP jest personalizowalny alarm kalendarza! Boże!! jak można było o tym zapomnieć?!

#203 czandar

czandar
  • 11 posts

Posted 12 September 2009 - 11:06

@Antonówka92 zgadzam sie z toba w pelni moze poza jakoscia muzyki bez wzgledu na to czy sluchawki czy glosniki czyli wychodzi na moje :)

#204 adi3124

adi3124
  • 531 posts
  • SkądGdynia

Posted 12 September 2009 - 11:57

n73 to przecież niewypał ... jak już*kupować zwykły telefon tylko do dzwonienia i sms to coś*typu noki 8800 np carbon arte albo scirocco

#205 Antonówka92

Antonówka92
  • 121 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 12 September 2009 - 15:48

n73 to przecież niewypał ... jak już*kupować zwykły telefon tylko do dzwonienia i sms to coś*typu noki 8800 np carbon arte albo scirocco

tylko czy jest sens płacić ponad 3000zł za Nokię Carbon Arte? Nie lepiej kupić tą N73 za 400zł? :D

#206 shivan

shivan
  • 1141 posts
  • SkądKraków

Posted 12 September 2009 - 16:49

n73 byl porzadnym telefonem

dla kogos kto trawi symbiana

i to "cos" dzieki czemu poruszalismy sie po menu;]

tylko czy jest sens płacić ponad 3000zł za Nokię Carbon Arte?

hehe juz bym wolal 8210 za 50 zl;]

#207 Antonówka92

Antonówka92
  • 121 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 12 September 2009 - 16:56

dokładnie w sumie to Symbian "da" się polubić. Nie jest to może superszybki i super stabilny OS ale jest wdzięczny, intuicyjny i popularny dzięki czemu znajdziemy na niego multum aplikacji wliczając świetne nawigacje od Garmina.

#208 soczekpl

soczekpl
  • 3288 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 12 September 2009 - 17:40

I nie ma takich ograniczeń jak iPhone OS...

#209 adi3124

adi3124
  • 531 posts
  • SkądGdynia

Posted 12 September 2009 - 18:14

tylko czy jest sens płacić ponad 3000zł za Nokię Carbon Arte? Nie lepiej kupić tą N73 za 400zł? :D

Jak ktoś sobie ceni design telefonu to kupi arte . N73 to plastikowe gówno :)

#210 Antonówka92

Antonówka92
  • 121 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 13 September 2009 - 08:14

fakt, ale w dobrej cenie i z przyzwoitym designem jest "zwykła" 8800 Silver, lub nawet gold. Cena nie przekroczy 1000zł

#211 Carlst

Carlst
  • 656 posts

Posted 13 September 2009 - 08:18

Dlatego do dzwonienia mam nokie 6120 z Symbianem 9.2 a do zabawy iPoda Touch z iPhoneOS

#212 sysak

sysak
  • 49 posts

Posted 13 September 2009 - 23:44

n73 to zło. Używałem tego fona pół roku i nigdy nie miałem gorszego. Plastik jak w chińskiej zabawce skrzypiał pod naciskiem palca, klapka aparatu ma luzy i sie klekocze, po 2 miesiącach miałem taką warstwę kurzu na wyświetlaczu, że nie dało się nic zobaczyć w słońcu. Do tego totalna zamuła, bo to jeden z najgorszych technicznie fonów pod symbiana (220mhz 64mb ram) i w ciągu 6miesięcy 2x był w serwisie. Ogólnie zły przykład dobrego telefonu. ;-) Potem miałem motorolę e8 która defacto też miała być iphone killerem, ale zamulony soft i kiepska bateria sprawiały że to tylko kiepski niewypał. Dopiero iphone dał mi to czego potrzebowałem, czyli jakość bezproblemowość, prostotę i fajne, porządne bajery, które nie przeszkadzają.

#213 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 13 September 2009 - 23:48

czesc sysak :)

#214 anti8

anti8
  • 148 posts
  • SkądBytom

Posted 14 September 2009 - 07:05

n73 to zło. Używałem tego fona pół roku i nigdy nie miałem gorszego. Plastik jak w chińskiej zabawce skrzypiał pod naciskiem palca, klapka aparatu ma luzy i sie klekocze, po 2 miesiącach miałem taką warstwę kurzu na wyświetlaczu, że nie dało się nic zobaczyć w słońcu. Do tego totalna zamuła, bo to jeden z najgorszych technicznie fonów pod symbiana (220mhz 64mb ram) i w ciągu 6miesięcy 2x był w serwisie. Ogólnie zły przykład dobrego telefonu. ;-)

No n73 nie grzeszy jakoscia. Ale pod tym wzgledem jeszcze bardziej kiepsko wychodzi n95 - w telefonie za ta cene takie plastyki to dla mnie smiech na sali.

#215 Antonówka92

Antonówka92
  • 121 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 14 September 2009 - 17:50

ooo dobrze, że zachaczyłeś o N95 anti8
mam coś do zakomunikowania xD

otóż Nokia N95 to największy SHIT jak w życiu miałem w rękach... Matko... Pamiętam jak wybuliłem na nią 2000zł!! kosmiczna cena! z początku wszystko super, 5mpix, Wifi, Mini Jack, GPS... jednak po kilku miechach wifo zaczelo gubić sygnał, GPS również o zasięgu już nie wspominam. Slider w tym telefonie jest gorszy od zasuwnicy do obory a plastiki są lepsze w lalkach barbie kupowanych na kramach podczas odpustu w parafiach...
totalna porażka...

#216 Mr.Crash

Mr.Crash
  • 660 posts
  • SkądWrocław

Posted 14 September 2009 - 17:55

Czy ktoś*wie kiedy można się*spodziewać N97 w ofercie orange ?*

#217 polson

polson
  • 63 posts

Posted 15 September 2009 - 12:28

To i ja cos napisze. Mialem nokie e71, niby szybka, ale jak wgralem troche programow zaczela mi mulic, no i za maly ekran byl, wiec zamienilem sie na iphona 3g, ktory sie okazal strzalem w dziesiatke, prostota i zabawa, i o to chodzi. Szybkosc systemu, swietne gry, super odtwarzacz muzyczny i przegladarka internetowa. Jednak mial simlocka i akurat nie bylo wtedy yellowsnowa na moj firmeware. Wiec sprzedalem i kupilem HTC Touch Pro 2(czyli dosc podobny do N97), bo jednak potrzebowalem tez raporty doreczen, ktorych iphon jeszcze nie posiadal. Jednak byl to blad. Muzyka nie gra tak swietnie, gry sa rczej kiepskawe, choc nie ma dramatu, no i przegladarka internetowa to nie to samo co safari. Na dodatek klawiaturke fizyczna zadko uzywam. No i nie kozystam z funkcji biurowych w ogole, ale przede wszystkim dostepnosc aplikacji, gdzie zeby znalezc cos na WM trzeba troche posiedziec na necie, natomiast w iphonie wystarczy wejsc w appstore i to jest niesamowita wygoda. Teraz go sprzedaje i kupuje iphona 3GS, bo jest najlepszy w kazdej funkcji jekiej potrzebuje w tel, czyli muzyka, gry, internet, no i funkcja tel wystarczy mi by dzwonil i wysylal smsy.

#218 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 15 September 2009 - 12:57

np brak mozliwosci z kopiowania kontaktow na karte brak rejestru

No coz, kopiowanie kontaktow na karte moze i komus sie przydaje ale mi w zupelnosci wystarczy synchronizacja kontaktow z itunes.
Co do drugiego stwierdzenia (jesli w zamysle autora postu chodzilo o rejestr polaczen) nie moge sie absolutnie zgodzic. iPhone posiada rejestr polaczen. I to jaki wygodny - w postaci jednej listy ktora pokazuje wszystko co potrzebne - odebrane, nieodebrane, wykonane, czas, ilosc polaczen, data. To chyba wystarczajace prawda?

#219 Antonówka92

Antonówka92
  • 121 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 15 September 2009 - 17:33

jasne :P iPhona nie porównuje się do Noki czy HTC, gdyż jest inny... w sumie AppStore to nie jest taka znowu skarbnica, gdyż za większość fajnych aplikacji (w tym nawigacja) trzeba niestety słono zapłacić :-(

#220 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 15 September 2009 - 18:37

Oczywiscie. Moim zdaniem blednym jest porownywanie telefonow z roznych segmentow tak samo blednym jest porownywanie telefonow ukierunkowanych pod troszeczke innego potencjalnego odbiorce ktory inaczej bedzie odbieral rozsuwanego slidera z prawdziwa klawiatura (patrz n97) a telefon o calkiem innej konstrukcji i budowie (iphone). Na roznego rodzaju vortalach, forach czy nawet youtube mozna zobaczyc (przeczytac) tak chwytliwie brzmiace posty (filmiki) typu iphone vs ... (i tu podana jest nazwa konkretnego modelu). Testy porownuja m.in. szybkosc wlaczania, wylaczania, robienia zdjec, przesylania wiadomosci, ladowania stron web i wielu wielu innych rzeczy a takze wielu bzdur. Nie jestem programista i nie znam sie na strukturach systemow operacyjnych stosowanych w komorkach ale porownywanie takich systemow jak symbian i iphone os jest moim zdaniem nie trafione. Nigdy nie negowalem symbiana i nie faworyzowalem iphone os. Mialem okazje uzywac (przez dlugi okres czasu) obu systemow i musze stwierdzic iz kazdy z nich ma swoje wady i zalety ale tez kazdy inaczej przypadnie do gustu potencjalnemu odbiorcy. Kiedys tez wydawalo mi sie ze nigdy nie porzuce symbiana dla innego systemu a tu nagle bum i iphona uzywam od ponad roku. Kwestia gustu a o gustach sie nie dyskutuje. To samo dotyczy spraw czysto namacalnych typu budowa, uzyte materialy z ktorych jest wykonany dany model, obsluga jednym czy wieloma palcami, a moze rysikiem, ilosc elementow ruchomych i milion innych rzeczy ktore znajda zarowno zwolennikow jak i przeciwnikow. Przykladowo ktos w jednym z postow maksymalnie zjechal nokie n73 wymieniajac tuzin rzeczy ktore akturat dla mnie byly albo zaletami albo na tyle malo istotne zeby odrzucac ten model (np luzna klapka aparatu). Ktos porownuje iphona do nokii e51(!?) pod wzgledem fukcjonalnosci a takze pod wzgledem "rysowalnosci" (ale slowo ;) ) czyli ze iphone porysowal sie tak szybko a e51 wogole. hmm, e51 jest udanym telefonem z symbianem ale czy sie nie rysuje pozostawiam bez komentarza gdyz przykro zrobiloby sie mojemu koledze - uzytkownikowi w/w nokii. Widzimy ze w tej kwestii tez jest wiele tajemnic co rusz to na nowo odkrywanych przez kolejnych uzytkownikow. Ostatnim moim zdaniem typem "porownawaczy" (dodam ze najgorszych, i tych bardzo nie trawie) sa osoby ktore porownuja cos do czegos nie majac wogole stycznosci (nie posiadajac, nie uzywajac, nie majac "w reku" zwal jak zwal) z jedna lub wszystkimi rzeczami podlegajacymi porownaniu. Opieraja sie na budowanych opiniach przez takich samych jak oni "teoretykow" ktorzy nie mieli stycznosci ze sprzetem a wykrzykuja ze np iphone jest do dupy i juz. Ktos powie, to po co wypowiadasz sie w tym watku jak i tak mowisz stanowcze NIE tego typu porownianiom? No coz, nie trawie dyskusji w stylu ipnone vs nokia, iphone vs sony ericsson, iphone vs andrzej golota i juz. Uwazam ze nie wnosza nic ciekawego do tematu gdyz zazwyczaj sa naszpikowane "klotniami" dwoch (lub 3) przeciwstawnych sobie obozow ktorzy nie daza do zobrazowania przecietnemu uzytkownikowi czego dany telefon ma a czego nie (i czy jest to wada) w formie przyjaznej i przystepnej tylko daza do czesto wrogiej rywalizacji konczacej sie wnioskiem ze ktos sie nie zna ale i iphone jest do dupy... ;) Jesli porownania to tylko konkretne, poparte ciekawymi przykladami a przede wszystkim rzetelnie napisane. Przytocze wam teraz ciekawy przyklad z jednego z forow fotograficznych do ktorego naleze: pewien poczatkujacy uzytkownik zadal takie oto pytanie: mam tyle a tyle kasy, co mam wybrac - sony A380 czy canona d450 bo tylko te dwie marki (modele) przypadly mi do gustu i stac mnie na nie. Inny uzytkownik oczywiscie nie mogl sie powstrzymac i napisal - bierz nikona d5000, no i rozpoczela sie klotnia i bezsensowna dyskusja ktora zamiast pomoc nowicjuszowi w wyborze sprzetu bazowala tylko i wylacznie na schemacie xx versus xx versus xx. To tyle :)

#221 Antonówka92

Antonówka92
  • 121 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 15 September 2009 - 18:50

Ostatnim moim zdaniem typem "porownawaczy" (dodam ze najgorszych, i tych bardzo nie trawie) sa osoby ktore porownuja cos do czegos nie majac wogole stycznosci (nie posiadajac, nie uzywajac, nie majac "w reku" zwal jak zwal) z jedna lub wszystkimi rzeczami podlegajacymi porownaniu. Opieraja sie na budowanych opiniach przez takich samych jak oni "teoretykow" ktorzy nie mieli stycznosci ze sprzetem a wykrzykuja ze np iphone jest do dupy i juz.

zgadzam się w 100%

kolego, napisałeś długi ale noszący przesłankę post w którym świetnie przedstawiłeś swoje zdanie. Co do tego porównania bez "mienia" w ręku telefonu do swojego ukochanego modelu jest bez sensu...
jak przytoczyłeś na przykładnie pewnego nowicjusza fakt ten powtarza się w wielu przypadkach i nie tylko jeśli chodzi o np. Nokie i Motorole ale nawet w jednej stajni.
Będąc kiedyś na forum Noki natknąłem się parę razy na spór pomiędzy wyborem szeregu telefonów, notabene flagowych modelów Noki i co? W końcu Ci kłótliwi nie pomogli a pytający nie kupił Noki. Taka dyskusja zamiast skończyć się sukcesem(zadowolony pytający z nowego telefonu i odpowiadający z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku) zakończyła się kłótnią na rynsztokowym wręcz poziomie.

iPhone to iPhone, Nokia to Nokia, HTC to HTC, a Putin to Putin... choćbyśmy chcieli to tego nie zmienimy...
N97 nie będzie iPhone killerem, nie jest a tym bardziej iPhone sam sobie killerem nie będzie nawet w wersji 3GSSSS!!!! Każdy telefon jest wyprodukowany w swoistym stylu, i z projektu innego człowieka, dlatego jedyne co można porównać to egzemplarze poszczególnego modelu różniące się czasem jakością użytych materiałów - tyle...

To jest moje zdanie, ale liczę na penetrację wątku:grin:

pozdrawiam

#222 dr4g0n

dr4g0n
  • 201 posts
  • SkądPoznań

Posted 16 September 2009 - 00:46

Porównywanie ma sens, jeśli przeprowadzane jest z głową i obiektywnie. Przede wszystkim uważam, że należy porównać to jak się danym urządzeniem wykonuje konkretne czynności. Dajmy przykład tworzenie sms. Można przecież napisać, że tu się robi to tak, tutaj tak i np w jednym z urządzeń podczas pisania zacina się klawiatura, co jest minusem. Analogię myślę, że wymyślicie sami. Natomiast wkurzają mnie wypociny w stylu, iphone jest lepszy bo ma appstore albo iphone jest lepszy bo strony ładują się 2sekundy szybciej. Takie porównywanie telefonów jest absurdalne. Chodzi głównie o user experience. Co z tego, że wiem jak te systemy operacyjne na komórkach działają, skoro przeciętnemu użytkownikowi chodzi głównie o to, żeby z urządzenia wygodnie korzystać i żadna argumentacja w stylu, że Symbian jest przestarzały i nie jest przystosowany ani do hiper multimediów, ani do obsługi touchscreen'a, do niego nie trafia. Swoją drogą Symbian jest tylko podrasowywany jak 70 letni dziadek podrasowuje się viagrą. Jednak świadomy użytkownik powinien zdawać sobie sprawę z tego co wybiera. Dotyczy to strony hardware'owej jak i software'owej. Dopiero wtedy wypowiadać się o telefonie, jeśli o konkretną argumentację chodzi. Inaczej wychodzi wojna 13latków na zasadzie "mam zajebisty telefon, a twój jest do dupy i już". Natomiast wszelkie filmiki na zasadzie vs jakie są na yt uważam za absurdalne, bo mają się nijak do codziennej pracy z urządzeniem. To takie spuszczanie się nad tym, które urządzenie co zrobi szybciej. Peace out ;]

#223 korzon44

korzon44
  • 5 posts

Posted 16 September 2009 - 01:48

IPhone to jednak zjawisko na rynku które jest bardzo nietypowe.... Apple już po raz kolejny przyznaje się do błędu wypuszczając kolejne już poprawki do systemu IPhone. Znaczy się że takiego bubla zrobili że muszą go co chwila poprawiać! Nokia, Motorola itp od razu robią dobre telefony i jakieś tam update'y nie są wcale potrzebne. Zresztą po co gdy za pół roku jest nowy model, starego IPhone killera można zamienić na nowego IPhone killera. A ja znowu czekam na kolejny update (3.2 ???) czego posiadaczom IPhone killerów też życzę z całego serca.

#224 zibirz69

zibirz69
  • 63 posts

Posted 16 September 2009 - 07:57

IPhone to jednak zjawisko na rynku które jest bardzo nietypowe...

Zjawisko powinieneś wziąć w cudzysłów, żeby nie mylić tym określeniem odurzonych gadżetem dzieci Apple. Odniosę się jednak ponownie do określenia pogromca iPhona. Na rynku jest dostępnych zatrzęsienie telefonów z dotykiem. Każdy fan mazania tłustymi paluchami po ekranie telefonu, może wybrać coś dla siebie. Nazywanie jakiegokolwiek modelu telefonu pogromcą gadżetu iphone jest komiczne. Iphone sam siebie gromi, natomiast na rynku pojawia się coraz więcej ciekawych propozycji konkurencyjnych firm.
Pozdrawiam wszystkich "iPhone-killerów", proszę nie kompromitujcie się!

#225 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 16 September 2009 - 13:00

Apple już po raz kolejny przyznaje się do błędu wypuszczając kolejne już poprawki do systemu IPhone.

To zle? Znaczy ze system jest rozwijany, bledy odnajdywane, poprawiane. Cos sie dzieje, jest udoskonalane i nie stoi w miejscu. Traktuje to jako zalete.

Znaczy się że takiego bubla zrobili że muszą go co chwila poprawiać!

Dlaczego zaraz bubla. Czy nokia nie wydaje poprawek do swoich telefonow? Oczywiscie, nawet zarejestrowanym userom podsyla mailem informacje o tym.

Nokia, Motorola itp od razu robią dobre telefony i jakieś tam update'y nie są wcale potrzebne.

Czytaj wyzej :)

Zresztą po co gdy za pół roku jest nowy model, starego IPhone killera można zamienić na nowego IPhone killera.

Ale to chyba normalne prawda? Nie tylko w dziedzinie telefonii komorkowej tak sprawy sie maja. Kup sobie kamere, aparat czy nawet telewizor a gwarantuje ze za mniej niz pol roku zobaczysz na polkach nowszy model, lepszy od twojego.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users