Jak udostępnić dowolny katalog innemu użytkownikowi na tym samym Macu (Leopard)?
Posted 29 November 2008 - 15:25
Posted 06 December 2008 - 11:37
Posted 06 December 2008 - 12:02
Posted 06 December 2008 - 12:41
Posted 06 December 2008 - 13:00
Posted 06 December 2008 - 19:17
musisz cały folder Desktop udostępnić. Inaczej użytkownik nie ma prawa do przeglądania tego folderu.
...ale ja nie chce udostepniać innych rzeczy na Desktopie

Posted 06 December 2008 - 19:21
Posted 06 December 2008 - 19:36
Zasada jest taka, ze zeby dany uzytkownik mogl wejsc do jakiegos folderu, to musi miec mozliwosc wejscia do wszystkich folderow nadrzednych do danego. Mozesz zablokowac mozliwosc odczytu wszystkich plikow w folderach nadrzednych, ale wejscie do samego folderu musi byc dostepne.
Czyli jak mam na Desktopie 25 innych katalogów, które nie chce udostępnić to musze w nich wszystkich "zbanować" dostep przez uzytkownika Asia?
Nie ma naprawde innej opcji?
Akcja ze skrótem mi się nie udała...widac Alias ale jak na niego klikam to nie pokazuje co jest w XXX....
Posted 06 December 2008 - 19:43
Posted 07 December 2008 - 07:25
Posted 08 December 2008 - 00:32
zrób to przez terminal:
ln -s /Users/twój_user/Desktop/XXX /XXX - dowiązanie symboliczne (skrót) utworzone bezpośrednio na Mac HD
chmod 755 /Users/twój_user/Desktop/XXX - odpowiednie prawa dostępu dla katalogu XXX
.
nie znam sie za bardzo na Terminalu ale...wpisalem obie komendy tak jak podales i widze jakby skrót do katalogu bezposrednio na dysku...ale jak na niego klikam to wyskakuje mi:
Posted 08 December 2008 - 19:12

Posted 08 December 2008 - 21:18
musisz tak zorganizować swoje foldery, by to co chcesz udostępniać znajdowało się*w udostępnionym tudzież*miejscu łatwym do udostępniania, a to co prywatne zachować*dla siebie. To przecież*proste. Zwykła podstawowa organizacja pracy. Po pierwsze staram się*nie chodować dłużej niż mi to potrzebne do pracy plików na desktopie. Po drugie foldery z plikami otwartymi i moją pracą*mam w folderze Documents. Jak chce coś udostępnić to wrzucam do Shared, na chwilę*lub dwie. To jest pewna, troszkę*inna higiena pracy systemu. Unix rządzi się*innymi prawami niż*Windows gdzie udostępniasz pojednyczy folder w innym folderze. Ma to swoje racjonalne przesłanki. Więc trzeba się*tylko pogodzić z tym że nie ma paska zadań, tylko dock, ikoni są*po prawej a nie po lewej, programy się*wyłącza inaczej, a przycisk + wcale nie służy maksymalizacji okna
witaj
dzieki za wypowiedz, jest jak najbardziej sensowna tylko, ze....ja od prawie 4 lat siedze tylko na Mac i nie musisz mi tłumaczyc z czym mam sie pogodzic bo ja nie dosc, ze sie juz dawno pogodzilem to tak naprawde jestem wielkim fanem Apple. Sprawa z udostepnianiem nie miała nic wspolnego z odnoszeniem sie do Windowsa. Ja juz o tym systemie zapomniałem. Szczerze mówiąc nawet nie zdąrzyłem się przyjrzec sprawom sieciowania/udostepniania na Windzie zanim przesiadlem sie na Mac - wiec chyba źle wnioskujesz piszac o Windzie w tym wątku

Chodziło mi o poznanie zwykłych zasad udostepniania na Mac i tyle.
Mam super porzadek w komputerze i wiem na czym polega higiena katalogowania, ale byc moze mam inną niż ty. Sprawa nie dotyczy tylko Desktopu. Chodzi o np. Music, gdzie załóżmy chce udostępnic bibliotekę iTunes ale nie chce udostępniać innych katalogów z muzyką w Music. Nie chce trzymac biblioteki iTunes w jakims katakogu pt "udostepniam".
W kazdym razie dzieki za zaangazowanie. Poćwicze z tym Terminalem ale to dopiero jak kjanicki mi pomoze.
Pozdrawiam !!!
Posted 09 December 2008 - 04:13
nie znam sie za bardzo na Terminalu ale...wpisalem obie komendy tak jak podales i widze jakby skrót do katalogu bezposrednio na dysku...ale jak na niego klikam to wyskakuje mi:
Prawdopodobnie ścieżka do katalogu XXX jest inna niż w moim poleceniu. Dostosuj ścieżke do swoich potrzeb.
Posted 09 December 2008 - 17:18

Posted 09 December 2008 - 22:51
perlazza a wiesz tylu nowych...
...spoko...widze, ze tez masz te same rozmowy z pecetowacami co ja

pozdrawiam serdecznie!!!
Posted 12 December 2008 - 11:46
w sumie to samo, ale bez terminala...
Posted 13 December 2008 - 08:34
Posted 13 December 2008 - 11:05
jeśli nadasz uprawnienia np. dla "Dokumenty" to ta osoba będzie mogła je tylko otworzyć a pliki wewnątrz nadal będą z kłudeczką. Wtedy musisz udostępnić dokładnie ten katalog których chcesz i tylko ten jeden będzie dostępny.
Jeśli chcesz udostępnić katalog z całą zawartością to musisz kliknąć w "trybik" i dać zastosuj do zawartych rzeczy.
rozumiem, ale ja nie chce kopiowac wszelkich rzeczy, ktore chce udostepnic do katalogu Dokuments,
chodzi o to ze filmy mam np. w Movies, i tam chce je miec - lubie porzadek w kompie, i teraz jezeli chcialbym udostepnic czesc filmow to musialbym te czesc kopiowac do Dokuments... a to jak domyslasz sie jest lekko bez sensu

---- Dodano 13-12-2008 o godzinie 13:13 ----
Spróbuj może tego: http://web.mac.com/h...nts_3.5.4.html
w sumie to samo, ale bez terminala...
Sciągnąłem program Share Point, ale nie mam bladego pojecia co tam wpisac zeby udostepnic dany katalog innemu uzytkownikowi komputera...
Znasz sie na tym programiku? Pomocy!
Posted 13 December 2008 - 12:07
Posted 13 December 2008 - 12:41
Ale zobacz. udostępniasz Movies w którym przykładowo masz 20 filmów. Po takiej operacji inny użytkownik może otworzyć katalog Movies ale już nic co w nim jest! Widzi 20 filmów z kłódką. teraz możesz mu udostępnić tylko dwa filmy i koniec. Wszystko zostaje na swoich miejscach. Ja tak robie od dłuższego czasu i się sprawdza. Niczego nie kopiujesz ani nie przenosisz! I bez teraminala...
..no to juz dobry kierunek...teraz mi tylko łopatologicznie powiedz jak np udostepnic Music ale tak zeby po wejsciu na niego wszystkie katalogi mial "znak zakazu wjazdu"? ...bo jak zrobilem ze dany user ma "Read" Music to wszystkie katalogi byly bez "znaku zakazu wjazdu" ...
Posted 13 December 2008 - 13:25
Posted 13 December 2008 - 13:48
(najlepiej zrób kopię zapasową zanim zaczniesz)
wyjściowo katalog Music ma takie uprawnienia
XXX(ja) - Odczyt zapis (XXX = twoja nazwa)
Everyone -brak dostępu
jeśli nie to doprowadź do tego stanu i rozwiń "trybik" i zaznacz "zastosuj do zawartych rzeczy"
Katalog powinien być niedostępny dla innych.
Teraz dodaj użytkownika (uprawnienia read and write, albo tyko do odczytu), ale nie dawaj zastosuj do zawartych rzeczy.
zaloguj sie*jako inny użytkownik*i zobacz czy osiągnąłeś*sukces (cała zawartość*katalogu ma kłódki)
teraz wróć na swoje konto otwórz Music, wybierz katalog> informacje>dodaj użytkownika i nadaj mu uprawnienia np read and write (i trybik zastosuj do zawartych rzeczy).
Po przelogowaniu będzie dostępny Music i ten katalog a pozostałe będą*mieć kłódki.
Działa genialnie!!!
Jesteś mistrz!!! O to dokładnie mi chodziło!!!
Znów się okazało, ze jednak OSX jest spoko, tylko trzeba sie troche dowiedzieć!!!
Jak to w OSX bywa rozwiązanie jest mega proste i przede wszystkim "user friendly" !!!
Dzieki Ksiry!!!
MyApple rules!!!
Pozdrawiam.
---- Dodano 13-12-2008 o godzinie 16:05 ----
musisz tak zorganizować swoje foldery, by to co chcesz udostępniać znajdowało się*w udostępnionym tudzież*miejscu łatwym do udostępniania, a to co prywatne zachować*dla siebie. To przecież*proste. Zwykła podstawowa organizacja pracy. Po pierwsze staram się*nie chodować dłużej niż mi to potrzebne do pracy plików na desktopie. Po drugie foldery z plikami otwartymi i moją pracą*mam w folderze Documents. Jak chce coś udostępnić to wrzucam do Shared, na chwilę*lub dwie. To jest pewna, troszkę*inna higiena pracy systemu. Unix rządzi się*innymi prawami niż*Windows gdzie udostępniasz pojednyczy folder w innym folderze. Ma to swoje racjonalne przesłanki. Więc trzeba się*tylko pogodzić z tym że nie ma paska zadań, tylko dock, ikoni są*po prawej a nie po lewej, programy się*wyłącza inaczej, a przycisk + wcale nie służy maksymalizacji okna
Jednak znalazł sie ktos kto genialnie udowodnił, że można genialnie prosto, bez terminala zrobić to o co mi chodziło...
A przede wszystkim okazuje sie, ze jednak nie trzeba godzić sie z tym, że to Mac to wiec ma inaczej niz w Win - bo efekt jest identyczny jak na Win tylko obaj nie znaliśmy rozwiązania

Tu masz rozwiazanie zagadki:
"wyjściowo katalog Music ma takie uprawnienia
XXX(ja) - Odczyt zapis (XXX = twoja nazwa)
Everyone -brak dostępu
jeśli nie to doprowadź do tego stanu i rozwiń "trybik" i zaznacz "zastosuj do zawartych rzeczy"
Katalog powinien być niedostępny dla innych.
Teraz dodaj użytkownika (uprawnienia read and write, albo tyko do odczytu), ale nie dawaj zastosuj do zawartych rzeczy.
zaloguj sie jako inny użytkownik i zobacz czy osiągnąłeś sukces (cała zawartość katalogu ma kłódki)
teraz wróć na swoje konto otwórz Music, wybierz katalog> informacje>dodaj użytkownika i nadaj mu uprawnienia np read and write (i trybik zastosuj do zawartych rzeczy).
Po przelogowaniu będzie dostępny Music i ten katalog a pozostałe będą mieć kłódki."
U mnie działa bez genialnie!!!
Posted 13 December 2008 - 23:18
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users