Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MBP coś cyka w lewym rogu nad hdd

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 lewin

lewin
  • 166 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 listopada 2008 - 21:08

Mam pewnego rodzaju problem, ktory nie daje mi spokoju. Cos cyka cyklicznie w lewym rogu mojego MBP (na wysokosci lewego glosnika), kolo gniazda ladowania. Czestotliwosc cykania/stukania jest ciezko okreslic, srednio co 15 sekund.. Jest to dzwiek podobny do cykania dysku, ale z pewno to nie on. Slychac wyraznie, ze jest to cykanie powyzej hdd.

Co to moze byc?

W chwili gdy powstaja odglosy nic praktycznie sie nie dzieje z systemem, ale ten halas irytuje :(

#2 mobor

mobor
  • 182 postów

Napisano 28 listopada 2008 - 21:45

pewnie konczy ci sie hdd

#3 lewin

lewin
  • 166 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 listopada 2008 - 21:58

pewnie konczy ci sie hdd

Nie ma takiej opcji. Cykanie jest powyzej dysku (czyt. blizej matrycy), wyraznie z lewej strony.
Sprawdzilem na dwoch roznych dyskach (stary i nowy) i cykanie nadal jest..

#4 Kubek

Kubek
  • 154 postów
  • SkądLitwinów

Napisano 28 listopada 2008 - 22:18

lewy wiatrak

#5 lewin

lewin
  • 166 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 listopada 2008 - 22:23

Wiatraki maja sie dobrze. iStat pokazuje obroty wiatrakow na stalym poziomie, czyli ok. 2000rpm. Anyone?

#6 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 listopada 2008 - 23:26

cykada;)

#7 M4G33k

M4G33k
  • 268 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 listopada 2008 - 23:49

mi kiedys 'cykalo' gniazdo zasilania w ibooku, ale tylko czasami, probowales odlaczyc poczekac chwile i podlaczyc? masz zasilacz wlaczony w listwe antyprzepieciowa?

#8 lewin

lewin
  • 166 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 listopada 2008 - 23:59

mi kiedys 'cykalo' gniazdo zasilania w ibooku, ale tylko czasami, probowales odlaczyc poczekac chwile i podlaczyc? masz zasilacz wlaczony w listwe antyprzepieciowa?

Nie mam bezpieczniej listwy antyprzepieciowej, ale po odlaczeniu nadal cyka.. Nadal ten sam dzwiek.
Ciezko jest mi go opisac. Jakies inne rady?

#9 macandroll

macandroll
  • 252 postów

Napisano 29 listopada 2008 - 00:55

To może być taśma zawadzająca o wiatrak lub luz na samym wiatraku. To dość typowa usterka. Poszukuaj na youtubie :) Obroty się nie zmieniają, więc program niczego nie wykaże.

#10 zouzou

zouzou
  • 68 postów

Napisano 29 listopada 2008 - 09:04

Witam , mialem to samo , wiatrak za tydzien lub dwa nie bedzie chodzil , poczekac troche i do serwisu ....

#11 lewin

lewin
  • 166 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 listopada 2008 - 11:59

@macandroll i @zouzou dzięki za odpowiedz! Byc moze to jest wiatrak. Tez po cichu na niego stawialem, ale nie chcialem niczego sugerowac innym ;)
Ile sie czeka na wymiane wiatraka? Jakiego rzedu jest to koszt?

#12 norolim

norolim
  • 2 postów

Napisano 25 lipca 2013 - 12:03

cześć, Nie chciałam zakładać nowego wątku, a mam dość zblizony problem. W moim zaledwie 4 tyg MacBook Air 13' od dnia wczorajszego coś cyka w górnym lewym rogu klawiatury, cyka jedynie podczas podnoszenia lub zmiany pozycji na taką, która nie jest idealnie horyzontalna. Zauważyłam też, że przy ustabilizowaniu pozycji cykanie maleje lub całkowicie ustaje. Jest to irytujące, bo sprzęt jest nowy. Czy uważanie, że to też może być lewy wiatrak? Jeśli wiatrak, to czy nie powinien cykać pernamentnie w każdej pozycji? Pozdrawiam

#13 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 lipca 2013 - 12:13

Przy nowym sprzęcie trzeba takie rzeczy oddawać na gwarancję. Wiatrak w pozycji horyzontalnej nie ma czym cykać.

#14 norolim

norolim
  • 2 postów

Napisano 25 lipca 2013 - 12:21

Dzięki za odpowiedź, Oczywiście idę to zgłosić, jednakże wolałam wcześniej zapytać mądrzejszych, co by z siebie paranoika nie robić.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych