Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

System Tiger - nie startuje

• Please log in to reply
20 replies to this topic

#1 Leon

Leon
  • 148 posts
  • SkądKielce

Posted 10 August 2006 - 19:40

Jak pech to pech. Wczoraj padł mi system Mac OSX Tiger 10.4.7, zrestartwałem komputer i już się nie uruchomił. Pokazuje się jabłko na szarym tle a poniżej kółko które się kręci po pięciu minutach wiatrak pracuje z pełną prędkością. Czy istnieje jakaś moźliwość uruchomienia systemu w trybie awaryjnym. Co najlepsze, że nie mam płyty instalacyjnej systemu i jestem w kropce. Mój komputer iMac G5 1.6 GHz.

#2 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 10 August 2006 - 19:50

spróbuj kolege odpalić z altem, może odszuka zaginiony system, czasem im się to zdarza Jak nie to możesz odpalić starszego maca z T (targed mode) i wykorzystać jego system jako naprawczy niedawno opisywany byl na forum identyczny przypadek...

#3 Leon

Leon
  • 148 posts
  • SkądKielce

Posted 10 August 2006 - 20:46

Nic niepomogło wciśnięcie przycisku alt. Szukałem na forum ale nie znalazłem podobnego problemu.

#4 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 10 August 2006 - 21:01

Spróbuj wystartować z wciśniętym klawiszem shift. Może załaduje goły system bez rozszerzeń.

#5 Leon

Leon
  • 148 posts
  • SkądKielce

Posted 10 August 2006 - 21:06

Również nic niedało.

#6 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 10 August 2006 - 21:09

Cmd + Opt + P + R Reset PRAM - trzymaj i czekaj aż brzęknie z 3 razy. jak to nie pomoże to musisz znaleźć płytę instalacyjną.

#7 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 10 August 2006 - 21:14

6, to teraz ja :D Restartuj z wciśniętym: jabłko S Pojawi się czarny ekran z białymi napisami Gdy pojawi się prompt, wpisz: /sbin/fsck -fy i enter (jest opis na ekranie) Nastąpi naprawa pozwoleń dostępu i inne bajery Jeśli pojawi się napis w rodzaju "..permissions OK" to wpisz reboot i Enter Jeśli pojawi się napis w rodzaju " volume modified.." to ponów sbin/fsck -fy I jak ?

#8 Leon

Leon
  • 148 posts
  • SkądKielce

Posted 10 August 2006 - 21:14

może głupio się pytam ale które są to przyciski Cmd + Opt i czy mam je trzymać juz przed uruchomieniem komputer czy pozniej.

#9 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 10 August 2006 - 21:18

może głupio się pytam ale które są to przyciski Cmd + Opt i czy mam je trzymać juz przed uruchomieniem komputer czy pozniej.

CMD to jabłko a OPT to Alt :)

Trzymasz je wszystkie razem a potem wciskasz Power, trzymasz je tak długo aż system brzdęknie ze 3 razy.

I koniecznie spróbój potem tego co napisał Kokos, troche konsolowej magii z fsck nigdy nie zaszkodzi ;)

#10 Leon

Leon
  • 148 posts
  • SkądKielce

Posted 10 August 2006 - 21:21

Mam klawiaturę bezprzewodową może to jest problem, że te przyciski nie działają.

#11 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 10 August 2006 - 21:21

wszystkie guziki trzymasz do czasu pojawienia się rządanej funkcji... shift trzeba trzymać potwornie długo... nawet kilka minut alb i dłużej... Alet również trzeba trzymać dość długo...

#12 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 10 August 2006 - 21:26

Mam klawiaturę bezprzewodową może to jest problem, że te przyciski nie działają.

No raczej nie zadziałają niestety... Ale nie jestem pewien jak z nowszymi iMac`ami jest. W starszych potrzebna była klawiatura na kablu.

#13 Hex

Hex
  • 2660 posts
  • SkądGdańsk

Posted 10 August 2006 - 21:39

Działają, jeżeli klawiatura była sparowana z systemem to będzie działała, u mnie działa. Więc u ciebie też powinno.

#14 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 10 August 2006 - 21:51

Działają, jeżeli klawiatura była sparowana z systemem to będzie działała, u mnie działa. Więc u ciebie też powinno.

pod warunkiem że system tam jeszcze jest :P

#15 Hex

Hex
  • 2660 posts
  • SkądGdańsk

Posted 10 August 2006 - 21:52

no ale zaraz po odpaleniu kompa to do systemu jeszcze daleko prawda ? ;)

#16 Grosik

Grosik
  • 484 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 August 2006 - 22:17

Jestem z Kielc - jesli chcesz moge podjechac z klawiszami i zobaczyc co sie dzieje z Twoim iMac'em.

#17 xchomik

xchomik
  • 129 posts
  • SkądSuwałki

Posted 29 September 2007 - 10:05

krzyfar dzięki za odpowiedź na moje pytanie którego jeszcze co prawda nie zadałem ale miałem zamiar ;]. Jednak przekopywanie forum w poszukiwaniu odpowiedzi to niezła metoda zamiast na pałę wrzucać nowy post z pytaniem co tak naprawdę robi cmd+alt+r+p :D. Tak się składa że właśnie dzisiaj uruchamiając mojego iMaczka zobaczyłem na ekranie coś co mnie przeraziło - jakże dos-owo wyglądający napis stwierdzający, że nie ma dysku boot-owalnego i że prosi o płytę z systemem. Oczywiście włożenie płyty i wciśnięcie "any key" nic nie dawało, żadnej reakcji. No i niestety czekała mnie wycieczka do piwnicy do pudła i odgrzebanie instrukcji (hahaha) do kompa. Kupując go (pierwszy Mac w życiu więc proszę o wyrozumiałość) 5 dni temu nie sądziłem że instrukcja będzie mi potrzebna tak szybko. Ba nie sądziłem że w ogóle będzie mi potrzebna. Dobrze że spełniła swoje zadanie. A tak w ogóle to jestem tutaj nowy i w związku z tym witam się ze wszystkimi serdecznie i proszę o wyrozumiałość bo jestem świeżo upieczonym posiadaczem Makóweczki i jeszcze duuużo muszę się nauczyć.

#18 kim1

kim1
  • 47 posts

Posted 02 February 2009 - 18:55

Witam wszystkich serdecznie po raz pierwszy :) Mam problem zbliżony do otwierającego ten temat mianowicie posiadam komputer Power Mac G5 z zainstalowanym leopardem. Któregoś pięknego dnia włączam go i ku mojemu przerażeniu okno logowania się nie pojawia, widze tylko niebieski ekran i kursor myszy którym mogę poruszać,:confused: po kilku próbach restartu i kombinacjach trzymanych klawiszy dowiedziałem się, że komp ignoruje klawiaturę (przewodową) i tylko taca na płyty się wysuwa po przytrzymaniu klawisza myszy,:sad: a proces ładowania systemu znacznie się skrócił, bo teraz tylko widze szary ekran z logiem Apple i kółeczko pod nim się kręci i na tym koniec.:sad: Jeszcze bardziej się przeraziłem szukając odpowiedzi na mój problem w necie ponieważ na którymś forum przeczytałem, że dysk twardy może być uszkodzony,:shock: a ja tam mam ważne pliki których nie chciałbym stracić. Co mi radzicie zrobić? Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelką podpowiedz.

#19 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 February 2009 - 20:29

Bez paniki, może jeszcze da się zreanimować... póki jeszcze nie widzisz znaku zakazu...
Czy dodawałeś ostatnio jakiś nowy sprzęt albo instalowałeś nowe oprogramowanie?
Przede wszystkim ustalmy czy na pewno nie widzi klawiatury - spróbuj najpierw (w tej kolejności):
- odłączyć wszystkie urządzenia zewnętrzne oprócz myszy, klawiatury i monitora,
- wyjąć wszystkie dokładane rozszerzenia (dodatkowe karty, pamięć itp.)
- zresetować PRAM i NVRAM (przytrzymać Option+Command+P+R po gongu startowym),
- zresetować SMC - opis tutaj: Mac Pro: How to reset the System Management Controller (SMC)
- uruchomić w trybie Safe Mode (przytrzymać Shift po gongu startowym),
- uruchomić z płyty instalacyjnej i sprawdzić dysk za pomocą Disk Utility,
- (alternatywnie) uruchomić w trybie Single User (przytrzymać Option+s po gongu startowym) i zrobić fsck,

#20 kim1

kim1
  • 47 posts

Posted 03 February 2009 - 18:34

Dzięki serdeczne, tylko co ciekawe klawiatura Logitech jaka była podłączona do mojego komputera była powodem niedziałania kombinacji klawiszy dopiero podłączenie oryginalnej "Applowskiej" klawiatury przyniosło oczekiwany skutek. Jeszcze raz dzięki Andrzej za pomoc, pozdrawiam.

#21 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 February 2009 - 19:10

No problemo, dobrze że się udało :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users