Kalibrator Eye One Display2 - opis krok po kroku kalibracji
Napisano 28 listopada 2008 - 14:23
Opis ze stronki, dzis takze mam zamiar nabyc go w Cortl. - wkrotce podziele sie spostrzezeniami jaki efekt z moim MBP.
Napisano 29 listopada 2008 - 09:07
Napisano 29 listopada 2008 - 12:33
Napisano 29 listopada 2008 - 14:21
Napisano 29 listopada 2008 - 14:41
Korzystając z okazji zapytam, jak udało ci się*uruchomić ColorMatch na Macbook Pro? U mnie i na żadnym z moich znajomych, nie udało się tego dopalić. Producent też nie znalazł rozwiązania.
Chodzi o przedostatnią serię notebooków z matrycą LED 15".
Może ktoś zna rozwiązanie?
znam rozwiazanie... tez mialem ten problem i... - i wystarczy zmienic jezyk z polskiego na angielski, przeprowadzic kalibracje i ponownie powrocic na docelowy jezyk, po prostu ColorMatch nie smiga "po jezyku polskim...;)"
Sam proces prosty, ustawilem sobie ciut cieplej- 6000K Gama 2.2 jasnosc 95 i jest ok, Faktycznie wszystkie zdjecia ktore robilem dotychczas "na oko" zancznie odbiegaja balansem bieli i innymi datalami od tego co w tej chwili bym uwazal za wlasciwe, cale szczescie, ze focilem w raw'ach;)
jesli kogos stac - polecam, tymbardziej, ze sam pracuje w kilku pomieszczeniach o niestety roznym naswietleniu i nieraz na kilku kompach, teraz chociaz bede mial powtarzalnosc i wiedzial/widzial co jeszcze nie tak z fotami...
Napisano 29 listopada 2008 - 19:44

Przeczytalem to co sam napisalem jeszcze raz i osmiele sie powtorzyc swoje zdanie choc inaczej moze prosciej.
Kalibracja wyświetlenia koloru to proces złożony, do niej jest potrzebny specjalny monitor, karta i spektofotometr oraz oprogramowanie. Aby skalibrowac obraz wyswietlany do tego co chce osiagnac nie wystarczy zdjac mu i przypisac tylko zmierzona charakterystyke w pliku ICC. Sam spektofotometr nie umozliwia kalibracji! i to moje ostateczne zdanie. Pisze je i powtarzam aby koledzy ktorzy dążą do tego efektu po prostu nie dali sie wciagnac w dziwne rozmowy z sprzedawca, ktory chce tylko i wylacznie sprzdac magazyn.
Wszyscy, ktorzy po porstu nie maja ochoty na rozumienie co z czym i dalczego postaram sie jeszcze prościej.
Idealny monitor to podgląd wszystkiego tego co pozyskało z otoczenia moje cyfrowe urządzenie i tego co może pokazać moje urządzenie wyjściowe.
Cel tej kalibracji to możliwie najprecyzyjniejsze odzworowanie docelowego gamutu na monitorze.
Aby rozpocząć kalibrację czyli proces zdejmowania, "wtłaczania" jednej przestrzeni w drugą i na odwrórt potrzebujemy precyzyjnych charakterystyk urządzeń biorących udział w tym cyklu.
Co urządzenie to inny sposób określania jego zdolności do "łapania" lub wyświetlania kolorów.
Do monitora używa się spektofotometru (nie myslić z kolorymentrem) aby zmierzyć jego charakterystyke indywidualną i opisać ją w uniwersalnym pliku ICC który jest już zgodny z oprogramowaniem systemowym do zarzadzania kolorem.
Do monitora JAK NAJBARDZIEJ POTRZEBNA jest karta grafiki zdolna do współpracy ze wspomianym oprogramowaniem. DDC/CI – czyli monitor musi sie komunikowac z karta i odwrotnie w standardze aby moc wymieniac LUT. LUT ma i karta i monitor.
Monitor - 2d LUT i 3D LUT -

KADZY INNY MONITOR po tzw. "kalibracji" w efekcie zaniza swoja kolorystyke. Choc b.wazne! Gamma jest ustawiona poprawniej niz np. na oko.
Co do tego co i jak dokladnie sie dzieje to tyle juz zostalo napisane ze szkoda o tym moim zdaniem wiecej mydlic.
Amatorska kalibracja monitora
Ale moim zdaniem pytanie do tego wątku powinno brzmieć: Czy da się skalibrować MBP, czy umożliwia on prawdziwą kalibrację koloru, a nie tylko ustalenie jego charakterystyki za pomocą spektrofotometru i korekcję softwerową po ICC.
Dlatego jeszcze raz prosze i czekam z niecerpliwoscia na plik ICC z MBP LED.
Napisano 29 listopada 2008 - 23:19
znam rozwiazanie... tez mialem ten problem i... - i wystarczy zmienic jezyk z polskiego na angielski, przeprowadzic kalibracje i ponownie powrocic na docelowy jezyk, po prostu ColorMatch nie smiga "po jezyku polskim...;)"
Jestem Ci dozgonnie wdzięczny! DZIAŁA. Tyle czasu kombinowałem, szukałem, język też odruchowo zmieniałem, ale... nie wylogowywałem findera. Teraz zmieniłem, wylogowałem, zalogowałem i JEST!
Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc. Ja już się*poddałem, sporo osób się poddało z którymi korespondowałem w tej sprawie. Producent softu mi po prostu pisał, że support nie obowiązuje Leoparda i generalnie to może nie działać.
Co ciekawe, na MacPro bez problemu mi kalibruje, zarówno 30" jak i 23". A jeszcze ciekawiej jest, że wywalał się na trzecim monitorze - LaCie. Zmiana języka pomaga!
Napisano 30 listopada 2008 - 10:00
Sam proces prosty, ustawilem sobie ciut cieplej- 6000K Gama 2.2 jasnosc 95 i jest ok
hmm wlasciwa temp kalibracji to 6500K z tego co mi wiadomo wiec raczej troche chłodniej:)
ja mam zamiar niedlugo kupic sobie na własność w końcu Spydera 3 Pro, jak się nim pobawie to zdam relacje;-)
Napisano 30 listopada 2008 - 14:07
hmm wlasciwa temp kalibracji to 6500K z tego co mi wiadomo wiec raczej troche chłodniej:)
ja mam zamiar niedlugo kupic sobie na własność w końcu Spydera 3 Pro, jak się nim pobawie to zdam relacje;-)
nie masz racji, podczas kalibrowania obnizajac temp. barwowa w K ocieplasz kolory na monitorze
Napisano 01 grudnia 2008 - 09:27
Jesli chcecie skalibrowac monitor to NIE WOLNO tak sobie zmieniac temp. aby np. "ocieplac" czy ozienbiac zdjecia. Kalibracja ma sluzyc do takiego ustawienia monitora aby spelnial przyjete standardy i by w ten sposob zapewnic powtarzalnosc obrazu dla innych wg tego co wy widzicie na swoim sprzecie.
- ISO 3664
- ISO 12646
Albo jesli ma to byc tylko do netu aby chociaz sie miescil sie w sRGB IEC61966-2.1
sympatex - podrzucicsz ICC z twojego MBP ?
Napisano 01 grudnia 2008 - 11:42
Nie wiem skąd wziąłeś te 6500K. Temperatura białego (dziennego) światła słonecznego wynosi przecież 5500K.
Napisano 01 grudnia 2008 - 14:30
Napisano 01 grudnia 2008 - 15:42
Temperatura barwowa - Wikipedia, wolna encyklopedia
Barwa bia& - Wikipedia, wolna encyklopedia
Napisano 01 grudnia 2008 - 17:43
Napisano 02 grudnia 2008 - 11:57
Napisano 02 grudnia 2008 - 12:29
Napisano 02 grudnia 2008 - 15:31
Tak jak pisałem na innym wątku. Ten Nec nawet jest z tych samych ale selekcjonowanych matryc. Ma troche więcej elektroniki ale za dużych różnic nie ma w prrównaniu do różnicy ceny jak mówi serwis.
Ja nadal trzymam sie tej strony jako wstepnej selekcji monitorow pod uwage:
Colour Confidence > 5 star LCD monitors - colour accurate monitors from Eizo and NEC
A tu Zrodla:
EIZO / ICC Profiles and Drivers
http://www.eizo-down...orEdge_0807.pdf
NEC Display Solutions
NEC Display Solutions - patrz po prawej ikonki.
LaCie - to dla mnie firma "kogucik"
LaCie - 526 LCD Monitor
I to byloby by na tyle z monitorow ktore choc troche staraja sie o tytul REFERENCYJNEGO.
Jest tam tez sporo materialow edu.
Napisano 02 grudnia 2008 - 21:29
B.wazne.
Zwrocice uwage, ze na koncu jest podsumowanie KALIBRACJI w postaci roznicy [ DELTA } do tego co chcialem osiagnac. Z kazdym miesiacem powieksza mi sie ona o ulamki, i rozni sie minimalnie od miejsca w ktorym przyczepiam spektrofotometr i czasem powtarzam ja aby uzyskac lepszy rezultat.
Dwa ostatnie to ekrany z kalibracji LCD pod VIDEO bez hardware wsparcia gdzie temp. bieli trzeba ustawic manipulujac RGB w OSD.
Pozornie moze sie wydawać ze LCD bez hardw. jest lepiej skalibrowany ale to zludzenie bo jego parametry zmieniajac sie setki razy podczas dnia pracy mimo iż wszystko jest podlaczone do wysokiej jakosci UPS.
Dokumnet objasniajacy technologie LED NEC'a oraz glowne zagadnienia i roznice standardfowej technologii LCD.
http://www.necdispla...ology Paper.pdf
Napisano 03 grudnia 2008 - 14:23
Ja nadal trzymam sie tej strony jako wstepnej selekcji monitorow pod uwage:
Colour Confidence > 5 star LCD monitors - colour accurate monitors from Eizo and NEC
myślę, że wszyscy dobrze znamy colorconfidence

LaCie - to dla mnie firma "kogucik"
LaCie - 526 LCD Monitor
rozwiń myśl

Colour Confidence > LaCie 724 LED BackLit Monitor
Napisano 03 grudnia 2008 - 15:31
LaCie - Wikipedia, the free encyclopedia
Poza tym nie maja wlasnych patentow czy technologi czy nawet badan, po porstu przepakowuja to co sie da. Kontynuujac ta moja logike nie sa w stanie zaproponiwac nic naparwde lepszego od firm rozwinietych technologicznie bo te firmy nie sprzedadza im nic lepszego co moglyby same sprzedac pod swoja marka.
Ale to tylko moje prywatne, b.subiektywne zdanie i uprzedzenia i nie piszę się polemikę. Zapytałeś odpowiedziałem. Mogę się mylić.
Napisano 03 grudnia 2008 - 19:49
Napisano 03 grudnia 2008 - 22:01

Napisano 03 grudnia 2008 - 22:48
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych