Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kalibrator Eye One Display2 - opis krok po kroku kalibracji

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 sympatex

sympatex
  • 83 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 28 listopada 2008 - 14:23

Fotografuj.pl - Recenzja: Studio XR2 – gdy ważny jest kolor… - fotografia cyfrowa i analogowa, edycja obrazu, pojęcia i techniki fotograficzne, recenzje, testy aparatów

Opis ze stronki, dzis takze mam zamiar nabyc go w Cortl. - wkrotce podziele sie spostrzezeniami jaki efekt z moim MBP.

#2 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 29 listopada 2008 - 09:07

To samo jest w instrukcji na dolaczonej plycie CD. Uwaga dla wszystkich zainteresowanych. "Kalibracja" jak to pisalem kilka razy na tym forum to jest nieodpowiednie slowo dla tego zestawu jak w tej instrukcji. Do pełnej kalibracji potrzebny jest kalibrator, oprogramowanie wspolpracujace z systemowym zarzadzaniem kolorem i monitor, ktory potrafi przesunąć gamut na docelowy, oczekiwany. To urzadzenie potrafi zdjąć indywidualny profil ICC naszego monitora inaczej charakterystyke - to nie jest Kalibrator tylko tak jak jest napisane w instrukcji spectrofotometr. Nie ma czegos takiego jak kalibator. Jest Kalibracja – procedura kalibracji! Pisze o tym bo to bardzo ważne aby nie czuć sie rozczarownym po przystawieniu tego urzadzenia do monitora. Oznacza to, ze jesli nie masz monitora z KALIBRACJĄ sprzetową współpracującą z oprogramowaniem to jedynie co może Ci dać taka "kalibracja" to tylko zawężenie obecnego gamutu monitora, lepsze odwzorowanie gradacji światłocieni i możliwość porównania charakterystyki swojego monitora (wygenerowany ICC) z przestrzenią docelową. Wtedy najprawdopodobniej dowiesz się w końcu czego nie zobaczysz na swoim monitorze i jakie kolory podczas edycji na tym monitorze musisz SAM sobie wyobrażać bo nigdy Ci ten MBP tego nie pokaże. Kupno kalibratora jest dobrą drogą do prawdy ale bez monitora z tw. wide gamut to tylko droga, a nie osiągnięcie celu. Prosze podepnij porszę wygenerowany ICC z tego MBP i dopisz dokładnie model jaki mierzyłeś.

#3 Piotrex

Piotrex
  • 877 postów

Napisano 29 listopada 2008 - 12:33

I zgadzam się z tym i nie zgadzam. Nie żyję jednak z "grafiki" więc nie uzurpuje sobie prawa do nieomylności. Moim jednak zdaniem taki kalibrator to wszystko co jest potrzebne w domenie sprzętu. Po kolei jednak. Mamy dwie operacje... profilowanie i kalibracja. Profilowanie na mój mały rozumek to nic innego jak zdjęcie charakterystyki monitora w zakresie odwzorowanych barw natomiast kalibracja to aktywny proces kompensacji - przekształcenia tego co zmierzone do tego co zamierzone. Te dwie operacje są zawsze wymagane, nie może być kalibracji bez profilowania bo przecież żeby skorygować trzeba wiedzieć co. Jakby się kto nie gimnastykował to nie obejdzie procesu zdjęcia charakterystyki z monitora - i do tego celu właśnie służy taki "kalibrator" jak powyżej. Natomiast jak już mamy ów profil to teraz musimy przekształcić przestrzeń barw wyświetlacza na przestrzeń docelową. Można to zrobić sprzętowo (to są właśnie owe monitory z hardware LUT albo karty grafiki profi z 3D LUT) ale również i programowo. Wystarczy dobry program graficzny z obsługą profili oraz właśnie ów profil ICC. Cała operacja to w końcu nie wyższa matematyka ale mnożenie wektora składowych dla każdego piksela przez macierz konwersji - to można robić programowo. Z Twojej wypowiedzi wynika jakoby przedmiotowy "kalibrator" nie dawał pełnego spektrum korzyści. Jakoby tzw. kalibrowalny monitor był w jakimś stopniu lepszy. Otóż "zawężenie obecnego gamutu monitora, lepsze odwzorowanie gradacji światłocieni..." to jest właśnie to co robi również "monitor z KALIBRACJĄ". Żadna kalibracja nie zwiększy gamutu monitora bo to jego cecha znamionowa. W profilu ICC są wszelkie dane (w tym koordynaty barw podstawowych) niezbędne do PEŁNEJ kalibracji. "Monitor z KALIBRACJĄ" robi to po prostu sprzętowo ale to nie jedyna droga o czym pisałem wyżej. "Monitory z KALIBRACJĄ" to nie tylko wide-gamut. Również te ze standadowym gamutem miewają hardwarową kalibrację. Je trzeba także kalibrować bo przecież postrzeganie kolorów zależy również od warunków ekspozycji (oświetlenie) nie mówiąc już o tolerancji produkcji, która nawet w profesjonalnych urządzeniach bywa czasami bardzo słaba. Natomiast osobną kwestią jest to, że żaden system operacyjny jaki znam nie wspiera 3D LUT co jest wręcz skandalicznym przejawem ignorancji. Jedyne co dostajemy to 2D LUT umożliwiające krztałtowanie krzywej gamma dla każdej z barw podstawowych ale nie możemy zmienić ich koordynatów co jest kwestią esencjonalną w całym tym biznesie. A zatem na poziomie SO nie skalibrujemy monitora wide-gamut. Ale w każdej aplikacji korzystającej z profilowania (Photoshop, Corel, FireFox) jak najbardziej i będzie to pełna kalibracja nie różniąca się niczym od tego co robi hardware calibrated monitor. Dodam także że np.: do monitorów NEC'a (kalibrowalnych hardwarowo) dołączany jest ów Eye One Display2 jako profiler. Żeby monitor wiedział jak skompensować musi się przecież dowiedzieć co.

#4 VRKing

VRKing
  • 37 postów

Napisano 29 listopada 2008 - 14:21

Korzystając z okazji zapytam, jak udało ci się uruchomić ColorMatch na Macbook Pro? U mnie i na żadnym z moich znajomych, nie udało się tego dopalić. Producent też nie znalazł rozwiązania. Chodzi o przedostatnią serię notebooków z matrycą LED 15". Może ktoś zna rozwiązanie?

#5 sympatex

sympatex
  • 83 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 29 listopada 2008 - 14:41

Korzystając z okazji zapytam, jak udało ci się*uruchomić ColorMatch na Macbook Pro? U mnie i na żadnym z moich znajomych, nie udało się tego dopalić. Producent też nie znalazł rozwiązania.

Chodzi o przedostatnią serię notebooków z matrycą LED 15".

Może ktoś zna rozwiązanie?

znam rozwiazanie... tez mialem ten problem i... - i wystarczy zmienic jezyk z polskiego na angielski, przeprowadzic kalibracje i ponownie powrocic na docelowy jezyk, po prostu ColorMatch nie smiga "po jezyku polskim...;)"

Sam proces prosty, ustawilem sobie ciut cieplej- 6000K Gama 2.2 jasnosc 95 i jest ok, Faktycznie wszystkie zdjecia ktore robilem dotychczas "na oko" zancznie odbiegaja balansem bieli i innymi datalami od tego co w tej chwili bym uwazal za wlasciwe, cale szczescie, ze focilem w raw'ach;)
jesli kogos stac - polecam, tymbardziej, ze sam pracuje w kilku pomieszczeniach o niestety roznym naswietleniu i nieraz na kilku kompach, teraz chociaz bede mial powtarzalnosc i wiedzial/widzial co jeszcze nie tak z fotami...

#6 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 29 listopada 2008 - 19:44

:) - ufff musialem pójść po kawę potem przeczytalem to co ty napisales.
Przeczytalem to co sam napisalem jeszcze raz i osmiele sie powtorzyc swoje zdanie choc inaczej moze prosciej.

Kalibracja wyświetlenia koloru to proces złożony, do niej jest potrzebny specjalny monitor, karta i spektofotometr oraz oprogramowanie. Aby skalibrowac obraz wyswietlany do tego co chce osiagnac nie wystarczy zdjac mu i przypisac tylko zmierzona charakterystyke w pliku ICC. Sam spektofotometr nie umozliwia kalibracji! i to moje ostateczne zdanie. Pisze je i powtarzam aby koledzy ktorzy dążą do tego efektu po prostu nie dali sie wciagnac w dziwne rozmowy z sprzedawca, ktory chce tylko i wylacznie sprzdac magazyn.

Wszyscy, ktorzy po porstu nie maja ochoty na rozumienie co z czym i dalczego postaram sie jeszcze prościej.

Idealny monitor to podgląd wszystkiego tego co pozyskało z otoczenia moje cyfrowe urządzenie i tego co może pokazać moje urządzenie wyjściowe.

Cel tej kalibracji to możliwie najprecyzyjniejsze odzworowanie docelowego gamutu na monitorze.

Aby rozpocząć kalibrację czyli proces zdejmowania, "wtłaczania" jednej przestrzeni w drugą i na odwrórt potrzebujemy precyzyjnych charakterystyk urządzeń biorących udział w tym cyklu.

Co urządzenie to inny sposób określania jego zdolności do "łapania" lub wyświetlania kolorów.
Do monitora używa się spektofotometru (nie myslić z kolorymentrem) aby zmierzyć jego charakterystyke indywidualną i opisać ją w uniwersalnym pliku ICC który jest już zgodny z oprogramowaniem systemowym do zarzadzania kolorem.

Do monitora JAK NAJBARDZIEJ POTRZEBNA jest karta grafiki zdolna do współpracy ze wspomianym oprogramowaniem. DDC/CI – czyli monitor musi sie komunikowac z karta i odwrotnie w standardze aby moc wymieniac LUT. LUT ma i karta i monitor.

Monitor - 2d LUT i 3D LUT - :) do tego wykorzystuje sie monitor 12-14 i wiecej bit zdolny do kalibracji czyli do zmiany natezenia swiatla emitowanego monitor z wlasna LUT.
KADZY INNY MONITOR po tzw. "kalibracji" w efekcie zaniza swoja kolorystyke. Choc b.wazne! Gamma jest ustawiona poprawniej niz np. na oko.

Co do tego co i jak dokladnie sie dzieje to tyle juz zostalo napisane ze szkoda o tym moim zdaniem wiecej mydlic.
Amatorska kalibracja monitora

Ale moim zdaniem pytanie do tego wątku powinno brzmieć: Czy da się skalibrować MBP, czy umożliwia on prawdziwą kalibrację koloru, a nie tylko ustalenie jego charakterystyki za pomocą spektrofotometru i korekcję softwerową po ICC.
Dlatego jeszcze raz prosze i czekam z niecerpliwoscia na plik ICC z MBP LED.

#7 VRKing

VRKing
  • 37 postów

Napisano 29 listopada 2008 - 23:19

znam rozwiazanie... tez mialem ten problem i... - i wystarczy zmienic jezyk z polskiego na angielski, przeprowadzic kalibracje i ponownie powrocic na docelowy jezyk, po prostu ColorMatch nie smiga "po jezyku polskim...;)"

Jestem Ci dozgonnie wdzięczny! DZIAŁA. Tyle czasu kombinowałem, szukałem, język też odruchowo zmieniałem, ale... nie wylogowywałem findera. Teraz zmieniłem, wylogowałem, zalogowałem i JEST!

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc. Ja już się*poddałem, sporo osób się poddało z którymi korespondowałem w tej sprawie. Producent softu mi po prostu pisał, że support nie obowiązuje Leoparda i generalnie to może nie działać.

Co ciekawe, na MacPro bez problemu mi kalibruje, zarówno 30" jak i 23". A jeszcze ciekawiej jest, że wywalał się na trzecim monitorze - LaCie. Zmiana języka pomaga!

#8 Gringo997

Gringo997
  • 779 postów
  • Skądnieznana

Napisano 30 listopada 2008 - 10:00

Sam proces prosty, ustawilem sobie ciut cieplej- 6000K Gama 2.2 jasnosc 95 i jest ok

hmm wlasciwa temp kalibracji to 6500K z tego co mi wiadomo wiec raczej troche chłodniej:)
ja mam zamiar niedlugo kupic sobie na własność w końcu Spydera 3 Pro, jak się nim pobawie to zdam relacje;-)

#9 sympatex

sympatex
  • 83 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 30 listopada 2008 - 14:07

hmm wlasciwa temp kalibracji to 6500K z tego co mi wiadomo wiec raczej troche chłodniej:)
ja mam zamiar niedlugo kupic sobie na własność w końcu Spydera 3 Pro, jak się nim pobawie to zdam relacje;-)

nie masz racji, podczas kalibrowania obnizajac temp. barwowa w K ocieplasz kolory na monitorze

#10 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 01 grudnia 2008 - 09:27

Sorry ze sie tak wtracam na sile do tego watku.

Jesli chcecie skalibrowac monitor to NIE WOLNO tak sobie zmieniac temp. aby np. "ocieplac" czy ozienbiac zdjecia. Kalibracja ma sluzyc do takiego ustawienia monitora aby spelnial przyjete standardy i by w ten sposob zapewnic powtarzalnosc obrazu dla innych wg tego co wy widzicie na swoim sprzecie.

- ISO 3664

- ISO 12646
Albo jesli ma to byc tylko do netu aby chociaz sie miescil sie w sRGB IEC61966-2.1

sympatex - podrzucicsz ICC z twojego MBP ?

#11 Jaras

Jaras
  • 568 postów

Napisano 01 grudnia 2008 - 11:42

Nie wiem skąd wziąłeś te 6500K. Temperatura białego (dziennego) światła słonecznego wynosi przecież 5500K.

#12 George Stark

George Stark
  • 242 postów

Napisano 01 grudnia 2008 - 14:30

Temperatura 6500K odpowiada barwie światła słonecznego. Biel w niższej temperaturze ma skłonności do wpadania w kolor czerwony, a powyżej 6500K w niebieski. Temperatura 6500K jest najbardziej neutralną i dobrze byłoby trzymać się blisko niej.

#13 Jaras

Jaras
  • 568 postów

Napisano 01 grudnia 2008 - 15:42

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Temperatura światła słonecznego w południe w okresie wiosenno-letnim wynosi 5500K. Trzeba pamiętać że o późniejszych godzinach ona spada - około 15.00 wynosić może już tylko 4800K, a o 18.00 4300K.
Temperatura barwowa - Wikipedia, wolna encyklopedia
Barwa bia& - Wikipedia, wolna encyklopedia

#14 George Stark

George Stark
  • 242 postów

Napisano 01 grudnia 2008 - 17:43

Tak, ale musimy pamiętać, że w wielu pracowaniach nie siedzi się tylko przy świetle słonecznym. Często jest ono wspomagane oświetleniem sztucznym. Dlatego 6500K jest najbardziej neutralną temperaturą. Zresztą wszystkie ustawienia i tak zależą od warunków w jakich się pracuje. Nie ma się co spierać o to, jak "teoretycznie" powinno być.

#15 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 01 grudnia 2008 - 20:51

Color Viewing Booths Provide Critical Color

#16 Jaras

Jaras
  • 568 postów

Napisano 02 grudnia 2008 - 11:57

I wszystko na temat.

#17 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 02 grudnia 2008 - 12:16

A tu jeszcze LCD a LCD wg NECa
NEC Display Solutions

#18 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 grudnia 2008 - 12:29

skoro już jesteśmy przy ledowym reference nec'a, to orientujecie się może jak wygląda sprawa ledowych monitorów u innych dostawców rozwiązań profesjonalnych - mam na myśli lacie i eizo? lacie, z tego co pamiętam, ma na ledach serię 7xx, w eizo się nie orientuję a jestem ciekaw jak to w tej chwili wygląda, bo był moment, że dla w.w. nec'a w zasadzie nie było konkurencji.

#19 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 02 grudnia 2008 - 15:31

Moim zdaniem nic sie nie zienilo od dwoch lat, ale z chcecia zobacze jakis profil monitora, ktory reklamuje sie jako referencyjny.
Tak jak pisałem na innym wątku. Ten Nec nawet jest z tych samych ale selekcjonowanych matryc. Ma troche więcej elektroniki ale za dużych różnic nie ma w prrównaniu do różnicy ceny jak mówi serwis.

Ja nadal trzymam sie tej strony jako wstepnej selekcji monitorow pod uwage:
Colour Confidence > 5 star LCD monitors - colour accurate monitors from Eizo and NEC

A tu Zrodla:
EIZO / ICC Profiles and Drivers
http://www.eizo-down...orEdge_0807.pdf

NEC Display Solutions
NEC Display Solutions - patrz po prawej ikonki.

LaCie - to dla mnie firma "kogucik"
LaCie - 526 LCD Monitor

I to byloby by na tyle z monitorow ktore choc troche staraja sie o tytul REFERENCYJNEGO.
Jest tam tez sporo materialow edu.

#20 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 02 grudnia 2008 - 21:29

Tak sobie pomyslalm, ze moze najlepiej ten watek podsumowac ekranami z kalibracji pod SpectraVIew z monitorem posiadającym wsparcie dla kalibracji.

B.wazne.
Zwrocice uwage, ze na koncu jest podsumowanie KALIBRACJI w postaci roznicy [ DELTA } do tego co chcialem osiagnac. Z kazdym miesiacem powieksza mi sie ona o ulamki, i rozni sie minimalnie od miejsca w ktorym przyczepiam spektrofotometr i czasem powtarzam ja aby uzyskac lepszy rezultat.

Dwa ostatnie to ekrany z kalibracji LCD pod VIDEO bez hardware wsparcia gdzie temp. bieli trzeba ustawic manipulujac RGB w OSD.

Pozornie moze sie wydawać ze LCD bez hardw. jest lepiej skalibrowany ale to zludzenie bo jego parametry zmieniajac sie setki razy podczas dnia pracy mimo iż wszystko jest podlaczone do wysokiej jakosci UPS.

Dokumnet objasniajacy technologie LED NEC'a oraz glowne zagadnienia i roznice standardfowej technologii LCD.
http://www.necdispla...ology Paper.pdf

#21 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 grudnia 2008 - 14:23

Ja nadal trzymam sie tej strony jako wstepnej selekcji monitorow pod uwage:
Colour Confidence > 5 star LCD monitors - colour accurate monitors from Eizo and NEC

myślę, że wszyscy dobrze znamy colorconfidence ;)

LaCie - to dla mnie firma "kogucik"
LaCie - 526 LCD Monitor

rozwiń myśl ;)

Colour Confidence > LaCie 724 LED BackLit Monitor

#22 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 03 grudnia 2008 - 15:31

LaCie - to firma, bez zaplecza i historii technicznej. Swoje towary tworza za pomoca tzw. wartosci dodanej, wynajdujac w ten sposob nisze w rynku, akurat trafily im sie monitory. NIe majac marki nie mieli nic do starcenia wiec zaczeli "produkowac" monitory dla grafiikow bo to bogaty klient, a to wlasnie ich grupa najlepsza docelowa do strzyzenia.

LaCie - Wikipedia, the free encyclopedia

Poza tym nie maja wlasnych patentow czy technologi czy nawet badan, po porstu przepakowuja to co sie da. Kontynuujac ta moja logike nie sa w stanie zaproponiwac nic naparwde lepszego od firm rozwinietych technologicznie bo te firmy nie sprzedadza im nic lepszego co moglyby same sprzedac pod swoja marka.

Ale to tylko moje prywatne, b.subiektywne zdanie i uprzedzenia i nie piszę się polemikę. Zapytałeś odpowiedziałem. Mogę się mylić.

#23 George Stark

George Stark
  • 242 postów

Napisano 03 grudnia 2008 - 19:49

Wg mnie masz 100% racji. Uważam dokładnie to samo o LaCie. Kupując monitor do grafiki od razu wybrałem Eizo CG. LaCie nawet nie rozważałem.

#24 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 grudnia 2008 - 22:01

dzięki za opinię Mariusz, w sumie nie znałem tak dobrze historii lacie... jak będę kupował lcd, to pewnie i tak skończy się na jakimś ColorEdge ale na pewno przyjrzę się dobrze ledowym lacie :) tak więc jeszcze raz dzięki kolegom za ciekawą dyskusję (Mariusz, mógłbyś zebrać w jakieś podsumowanie swoje posty z ostatnich dni odnośnie doboru monitora/kalibracji/ogólnych zagadnień w tej dziedzinie i zrobić poradnik do przyklejenia w dziale grafika)

#25 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 03 grudnia 2008 - 22:48

Tak przy okazji czy można jakoś skonfrontować możliwości X-Rite EyeOne Display2 z ColorVision Spyder3 Elite ????????? Mam na myśli zarówno monitory EIZO czy NEC ale również SONY lub Mitubishi a także Apple i Samsung.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych