Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problemy z grafiką w nowych MacBookach i MacBookach Pro

• Please log in to reply
68 replies to this topic

#51 Azor

Azor
  • 7 posts

Posted 29 November 2008 - 20:59

Mam nowego, ośmiotygodniowego MB 2.4 i nie mam problemów ani z Call of Duty 4 ani z C&C 3.

#52 marlo

marlo
  • 6 posts
  • SkądLodz, PL

Posted 29 November 2008 - 23:46

Mojego nowego MBP mam jak na razie trzy tygodnie i jak do tej pory jedynym problemem ( pojawiającym się sporadycznie ) był trackpad, który to problem znikną po zainstalowaniu trackpad firmware update. Jest to mój pierwszy komputer od Apple, więc nie jestem uprawniony do porównań czy lepszy, czy gorszy od poprzednich. Mnie ten sprzęt jak na razie w pełni satysfakcjonuje. Dodam że o zakupie MacBook Pro zastanawiałem się jeszcze przed pojawieniem się tych nowych. Poczekałem na nową serię i miałem możliwość wybrać stary czy nowy model. Wybrałem nowy i wcale tego nie żałuję.

#53 Qper

Qper
  • 195 posts

Posted 30 November 2008 - 17:50

Ja mam nowego Pro i muszę powiedzieć, że czasami lubi się zagrzać. Ostatnio instalowałem Windows Vista i przy oktualizacji tak się nagrzał, że można było się oparzyć. Jedyny plus to to że nagrzewa się w miejscu gdzie rzadko się dotyka - czyli nad klawiszami F... Ogólnie w gry nie gram wiec ciężko mi opisać czy problem jest. Wiem, że w normalnej pracy na Mac OS X laptop chodzi mega cicho i nie nagrzewa się. Mam jeszcze problem ze sterownikami do trackpada pod Vistą ale myślę, że to jakoś naprawią.

#54 corrigo

corrigo
  • 183 posts

Posted 30 November 2008 - 18:52

Ja mam nowego Pro i muszę powiedzieć, że czasami lubi się zagrzać.

Ostatnio instalowałem Windows Vista i przy oktualizacji tak się nagrzał, że można było się oparzyć.
Jedyny plus to to że nagrzewa się w miejscu gdzie rzadko się dotyka - czyli nad klawiszami F...
Ogólnie w gry nie gram wiec ciężko mi opisać czy problem jest. Wiem, że w normalnej pracy na Mac OS X laptop chodzi mega cicho i nie nagrzewa się.

Mam jeszcze problem ze sterownikami do trackpada pod Vistą ale myślę, że to jakoś naprawią.

1. Pytanie a'propos cytatu. Czy na Vistę pod Boot Campem jest jakis programik typu smcFanControl. MBP grzeje się na Viście zbyt mocno, a system i wiatraki tego nie widzą.

2. Kolejny problem Vista i Trackpad- w "windowsowych" notebookach przesuwając kursor gładzikiem i klikając ("tap") na gładziku, system traktował to jak kliknięcie. Na Viscie po BC muszę po naprowadzeniu kursora, kliknąć przyciskiem. Proszę o wskazówki , jak to "unormalnić" :)

#55 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 30 November 2008 - 21:10

To już wina Windowsa :)

Notebookcheck: Test Apple MacBook Aluminium (Unibody, 13", 9400M)
Notebookcheck: Test Update Apple MacBook Aluminium (Unibody, 13", 9400M)

Notebookcheck: Test Apple MacBook Pro 15" v5 2008 (Unibody, 9600M GT + 9400M)
Notebookcheck: Test Update Apple MacBook Pro 5.1 (Unibody, 9600M GT + 9400M)

#56 Qper

Qper
  • 195 posts

Posted 30 November 2008 - 22:03

1. Pytanie a'propos cytatu. Czy na Vistę pod Boot Campem jest jakis programik typu smcFanControl. MBP grzeje się na Viście zbyt mocno, a system i wiatraki tego nie widzą.

2. Kolejny problem Vista i Trackpad- w "windowsowych" notebookach przesuwając kursor gładzikiem i klikając ("tap") na gładziku, system traktował to jak kliknięcie. Na Viscie po BC muszę po naprowadzeniu kursora, kliknąć przyciskiem. Proszę o wskazówki , jak to "unormalnić" :)

Faktycznie z tym trackpadem są problemy... trzeba poczekać na nowy firmware i sterowniki.

#57 EatThatApple

EatThatApple
  • 25 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 November 2008 - 22:30

No i ja się nadziałem... byłem już tak sfrustrowany, ze nie moglem czekać ani minuty na kolejna serie.. ci ktorzy przeszli z windy na OS'a to wiedza... Oby to naprawilo apple bo sie zawiode....

#58 corrigo

corrigo
  • 183 posts

Posted 30 November 2008 - 23:29

Dziękuję Qper, Rzymianin. Poza tym, Vista działa przyzwoicie, kiedy muszę ją z bólem włączyć. Jeszcze jedno przyszło mi do głowy. Polskie litery w windzie. W instrukcjach BC i Pomocy Apple, piszą że na MBP wciskamy Option dla literek "z ogonkiem" . A to nie działa !?. Tak jak nie wiem dlaczego, zamienia mi czasem "Z" i "Y". Pewnie rozwiązanie jest banalne, ale będę wdzięczny za oszczędzenie mi czasu na grzebanie w zasobach forum i prostą podpowiedź :).

#59 EatThatApple

EatThatApple
  • 25 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 December 2008 - 00:25

Jak sie zamini wcisnij shift+enter - 'odmieni sie'

#60 corrigo

corrigo
  • 183 posts

Posted 01 December 2008 - 10:55

Jak sie zamini wcisnij shift+enter - 'odmieni sie'

Super. Działa :). A co z tymi "ogonkami" w ą,ę itd?

#61 krzychal

krzychal
  • 97 posts

Posted 01 December 2008 - 12:17

to chyba normalne ze pierwsza seria jest wadliwa i nie mowcie ze mogli to wykryc przed wypuszczeniem na rynek..

heheheheehe. post miesiaca.

#62 EatThatApple

EatThatApple
  • 25 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 December 2008 - 16:13

Chodzi Ci o znaki jak się robi przykład 'ą'? to odwrtonie jak w Macu, tzn 'ctrl + a' Jeżeli o to chodziło ;)

#63 corrigo

corrigo
  • 183 posts

Posted 01 December 2008 - 18:06

Chodzi Ci o znaki jak się robi przykład 'ą'? to odwrtonie jak w Macu, tzn 'ctrl + a'
Jeżeli o to chodziło ;)

Dokładnie o to mi chodziło :)> Ale jest zonk. Ta zwykła zasada nie działa na mojej Viscie Ultimate na MBP pod BC. :confused:
Nie moge zmusić jej do pisania polskich znaków / system legalny, chodzi szybko, a tu taki kwiatek/

#64 EatThatApple

EatThatApple
  • 25 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 December 2008 - 21:57

Dokładnie o to mi chodziło :)> Ale jest zonk. Ta zwykła zasada nie działa na mojej Viscie Ultimate na MBP pod BC. :confused:
Nie moge zmusić jej do pisania polskich znaków / system legalny, chodzi szybko, a tu taki kwiatek/

Ciekawe - bardzo. Powinno śmigać - a masz wszystkie stery? Odpalony polski język programowania?
A jak wszystko jest odpalone, to nie zadawaj sobie już pytań tylko powiedź 'vista' i tyle :)

#65 corrigo

corrigo
  • 183 posts

Posted 01 December 2008 - 22:23

Vista wio :)

#66 hamak

hamak
  • 2 posts

Posted 02 December 2008 - 20:00

Polecam przeczytanie tego:

[url=http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/11/29/nvidia-heat-causing-macbooks]Nvidia heat causing Macbooks to fail - The INQUIRER[/url]

#67 Qper

Qper
  • 195 posts

Posted 03 December 2008 - 22:17

Co do polskich znaków to w Viście masz na dolę ikonkę klawiatury Zmień tam klawiaturę z Apple na Polski programisty i będzie działać ;)

#68 wujio

wujio
  • 142 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 December 2008 - 14:35

Czyli rozumiem, że rozwiążą ten problem nowym firmwar-em? Da się jakoś obczaić, która wersje chipa mam w swoim MBP? Bo rozumiem że najgorzej jest z wesrją b2? I czy problem dotyczy także chipów 9400/9600? w MB pro? jaka powinna być temperatura pracy procesora głównego i graficznego w stresie?

#69 hamak

hamak
  • 2 posts

Posted 04 December 2008 - 15:07

Czyli rozumiem, że rozwiążą ten problem nowym firmwar-em?

Zniekształcenia przy scrollowaniu owszem, ale BSoD to inna bajka, i trzeba czekac na rev B3, ktora jak piszą wejdzie w Styczniu ;/

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users