Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problemy z grafiką w nowych MacBookach i MacBookach Pro

• Please log in to reply
68 replies to this topic

#1 mf.31101985

mf.31101985
  • 723 posts
  • SkądRadom, PL

Posted 27 November 2008 - 16:27

[newshuge]http://farm4.static.flickr.com/3210/2966056969_070894e0ae_o.jpg[/newshuge]

Apple bada zgłaszane ostatnio problemy z grafiką w nowej linii laptopów i przygotowuje aktualizację, która ma je rozwiązać.

Pierwszy problem to pojawiający się „czarny ekran” w grach. Użytkownicy zaobserwowali, że pojawia się on już po kilku minutach zabawy. Poza tym system zawiesza się, kursor nie reaguje na polecenia, dźwięk zmienia się w niekończącą się pętlę i jedyne co można zrobić to uruchomić ponownie Maka przez twardy reset. Sytuacja taka zdarza się zarówno użytkownikom Mac OS X jak i Windows w wielu grach, np. Call of Duty 4, World of Warcraft, Ages of Empire III, Command and Conquer, Oblivion i Company of Heroes. Problem ten być może spowodowany jest błędnym sterownikiem lub złym systemem chłodzenia procesora graficznego (czyżby powtórka z NVIDIA GeForce 8600M GT?) - w MacBooku Pro wentylatorki włączają się ze zbyt dużym opóźnieniem w stostunku do temperatury procesora graficznego. Niektórzy użytkownicy radzą sobie sami instalując alternatywne sterowniki dla notebooków z kartami graficznymi NVIDIA i korzystając z darmowego programu SMCFancontrol (pozwala na własne dostosowanie prędkości wentylatorków).

Inna możliwa wada to płyta główna. Być może problem dotyczy laptopów z początku serii.

Apple potwierdziło istnienie problemu, jednak na razie nie podało przyczyn, którą stara się ustalić (jak podaje Apple UK).

Drugi problem to pojawiające się zakłócenia w postaci fal w strumieniowym obrazie High Definition podczas przewijania stron w przeglądarce Safari. O ile problem ten występuje w systemie Mac OS X, to dziwi fakt, że używając systemu Windows czy innej przeglądarki, np. Opera, problemu nie ma.

Ten błąd Apple również potwierdza i pracuje nad jego eliminacją.

Źródło: Appleinsider

[newsindexsmall]http://farm4.static.flickr.com/3296/2966903996_d3583f7595_o.jpg[/newsindexsmall]
[newsindexhuge]http://farm4.static.flickr.com/3290/2966903920_39853a09e6_o.jpg[/newsindexhuge]

#2 miasto

miasto
  • 34 posts

Posted 27 November 2008 - 18:23

Być może problem dotyczy laptopów z początku serii.

Wiadomo o które dokładnie serie chodzi?

#3 mf.31101985

mf.31101985
  • 723 posts
  • SkądRadom, PL

Posted 27 November 2008 - 18:37

Być może problem dotyczy laptopów z początku serii.

Wiadomo o które dokładnie serie chodzi?

niestety źródło, czyli AppleInsider podaje tylko tą nieprecyzyjną informację, będę śledził temat na zachodnich stronach i jak pojawi się coś konkretnego to albo dopiszę do tego wątku, albo napisze nowego newsa

#4 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 27 November 2008 - 18:54

kolejny dowód na to, że komputery od apple należy kupować po 1 odświeżeniu linni. albo i po drugim ;D

#5 kantrusy

kantrusy
  • 204 posts
  • SkądWARSZAWKA

Posted 27 November 2008 - 19:37

O W MORDE!! NIE MOWCIE ZE JABLUSZKO SCHODZI NA PSY ALBO PC !!! WYWALIC TYLE KASY I PROBLEM ZA PROBLEMEM ? NO PROSZE TO CO KUPIC DELL? Juz chyba nie mam pozadnych firm wszyscy tylko kasa a my to 5 plan !

#6 corrigo

corrigo
  • 183 posts

Posted 27 November 2008 - 19:38

Patrząc na forum przez ostatnie miesiące, ile nadziei poszło w błoto. Sporo potencjalnych nabywców, czytając o "koszmarnych problemach" ze starymi Apple'ami / Nvidia !! ) / postanowiło czekać na NOWE, lekceważąc super niski wtedy, kurs dolara.Teraz sporo osób kupiło jakże droższy sprzęt i zaczyna się , początkowo nieśmiałe zawodzenie. O ile nowy MB jest jakimś postępem w stosunku do poprzedniego "plastika" , to MBP jest drogim ,opartym na marketingu, bublem. A PRO w nazwie jest już nadużyciem. NOWY ACD skomentowano dzisiaj na forum słusznie jako; kosztowne lusterko z zasilaczem do MB :). Mam w najbliższych 2 latach zaplanowane wydatki na 10 komputerów przenośnych i stacjonarnych, z wyższej półki. Jeżeli jeden, najwyżej dwa, będą z "firmy sadowniczej z jabłkiem" to góra. Bo na dwa pokazowe "dizajnerskie wodotryski" mam właśnie zapotrzebowanie przy obsłudze klienta. Resztę zamówienia dostanie inna firma.

#7 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 27 November 2008 - 19:42

coż, ja tam zakupiłem macbooka z ostatniej linii białych i co? żadnych problemów :)... tylko kurcze, zauwazyłem, że jak go używam, to bateria się wyczerpuje i muszę go co jakiś czas ładować... to chyba jedyna usterka.... XD

#8 kkowalski

kkowalski
  • 364 posts

Posted 27 November 2008 - 19:47

tylko kurcze, zauwazyłem, że jak go używam, to bateria się wyczerpuje i muszę go co jakiś czas ładować... to chyba jedyna usterka.... XD

Nie no chłopie, leć do serwisu!

A tak na temat: po prostu nie należy kupować pierwszych serii, a nawet jeśli ktoś kupuje to trudno się dziwić, że takie rzeczy się zdarzają.

#9 redziol

redziol
  • 192 posts

Posted 27 November 2008 - 20:00

Dlaczego trudno się dziwić? To jest sprzęt nad którym pracuje sztab ludzi, na dodatek mają zamkniętą platformę: określone podzespoły + jeden podstawowy OS. I tak ciężko przeprowadzić testy obciążeniowe? Błąd opisany w newsie to nie jest jakiś wyszukany babol, tylko szybko pojawiająca się usterka po odpaleniu gry. Dla mnie to jest co najmniej dziwne, żeby nie powiedzieć tragiczne.

#10 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 27 November 2008 - 20:07

tylko kurcze, zauwazyłem, że jak go używam, to bateria się wyczerpuje i muszę go co jakiś czas ładować... to chyba jedyna usterka.... XD

O ja jbie! Jednak Apple to juz szmelc, nie to co kiedys. W PPC w zyciu by Ci sie bateria nie wyladowala, one po prostu byly jak amunicja u Jamesa Bonda - niewyczerpywalne. ;)

#11 Darson

Darson
  • 173 posts

Posted 27 November 2008 - 20:27

Nie zauważyłem żadnych problemów z przewijaniem stron. W najnowsze gry nie grałem, więc się nie wypowiem na ten temat. Jak na razie zauważyłem problem z dashboardem, a raczej samego dodatku - po włączeniu wtyczki istat, po chwili dash zaczyna wariować i muszę zamknąć ten proces.

#12 Cottage

Cottage
  • 739 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 27 November 2008 - 20:35

O ja jbie! Jednak Apple to juz szmelc, nie to co kiedys. W PPC w zyciu by Ci sie bateria nie wyladowala, one po prostu byly jak amunicja u Jamesa Bonda - niewyczerpywalne. ;)

Rewelacyjne porównanie:-D :lol: :lol: :lol:

Co do grafiki masakra poprostu:rolleyes:

#13 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 27 November 2008 - 20:48

No tak. Chcieli chipów Nvidii i teraz mają. Teraz już nie powinno się ich nazywać Intel Mac, tylko Nvidia Mac.

#14 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 27 November 2008 - 21:06

a nie lepiej Intel Nvidia? z systemami win vista LUB leopard? : >

#15 sokolovski

sokolovski
  • 28 posts

Posted 27 November 2008 - 21:23

apple nie jest w niczym lepsze od innych producentow, nie robi juz zadnych postepow, nie idzie do przodu! to czysty MARKETING !!!

#16 hubiii

hubiii
  • 1341 posts
  • Skądwroclaw

Posted 27 November 2008 - 21:34

to bylo do przewidzenia... zawsze na poczatku serii sa jakies babole szkdoa ze znow zaczyna si powtorka z rozrywki .. miejmy nadzieje ze to tylko soft i jakis patch pomoze

#17 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 posts
  • Skądwołomin

Posted 27 November 2008 - 21:45

ja sie nie dziwie.... i nie mowie o tym ze aple schodzi na psy.. tego sie spodziewala wiekszosc, to chyba normalne ze pierwsza seria jest wadliwa i nie mowcie ze mogli to wykryc przed wypuszczeniem na rynek.. moze i mogli, ale jesli choc jedna osoba z was zrobila jakis produkt czy program, wie ze wykrycie wszystkich bledow nie jest mozliwe... choc nie wiem ile byc go testowal, prawdziwym testem jest normalne urzywanie przez osobe postronna... i dopiero wtedy wyjda wszystkie blede czy usterki. i tak sie dzieje prawie zawsze. tak jestem fanboyem i bede bronil apple.....

#18 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 27 November 2008 - 21:51

nie, to nie jest normalne, że wypuszcza się na rynek niedorobione komputery i chwali się, że są najlepsze na całym świecie.

#19 Cottage

Cottage
  • 739 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 27 November 2008 - 21:56

nie, to nie jest normalne, że wypuszcza się na rynek niedorobione komputery i chwali się, że są najlepsze na całym świecie.

Ale czemu mieć do Apple pretensje, to bardziej do ludzi którzy kupują wszystko z logiem jabuszka aby być "na czasie" oni tylko podsówają nowe produkty do BETA-testów:lol:

#20 M4G33k

M4G33k
  • 268 posts
  • SkądWrocław

Posted 27 November 2008 - 22:34

no ale jak to sie dzieje ze w przypadku innych marek nie slyszymy o takich akcjach.. ?

#21 Cottage

Cottage
  • 739 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 27 November 2008 - 22:44

no ale jak to sie dzieje ze w przypadku innych marek nie slyszymy o takich akcjach.. ?

może dlatego, że wszystko to wina Visty;) :D

#22 Spooner

Spooner
  • 278 posts

Posted 27 November 2008 - 23:10

kolejny dowód na to, że komputery od apple należy kupować po 1 odświeżeniu linni. albo i po drugim ;D

zgadzam się;D a najlepiej końcówke sprzedaży.. :) jak wyjdzie nowy model kupujemy poprzedni i mamy 100% sprawny haha:D

#23 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 27 November 2008 - 23:13

Ale czemu mieć do Apple pretensje, to bardziej do ludzi którzy kupują wszystko z logiem jabuszka aby być "na czasie" oni tylko podsówają nowe produkty do BETA-testów:lol:

w sumie dobrze mówisz. i widzę, po opisie komputera, że Ty również wyznajesz złotą zasadę - jak macbook to jak najbardziej "late" ; )

---- Dodano 27-11-2008 o godzinie 23:15 ----

może dlatego, że wszystko to wina Visty;) :D

ej, to nie jest takie znowu śmieszne. cokolwiek się moim znajomym dzieje z komputerem to zawsze jest: "ee, to przez vistę". nikt się nie doszukuje jakiegoś głębszego problemu, wszystko idzie na biedny systemik... a może te 0,1% błędów nie należy do visty tylko do np hardware'u ; p

#24 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 27 November 2008 - 23:23

Apple schodzi na psy! Jednak wszystko zalezy od punktu widzenia - dla starych wyjadaczy moze i awaryjnosc sprzetu wzrasta, ale tez wzrasta w calej banzy a nie tylko u Apple. Przykladowo mam w domu lacznie 3 komputery klasy PC, MacBooka i Amige - 2 stare skladaki do neta, jedna emerytowana maszynke do gier. Skladaki, MacBook i Amiga nie maja problemow i dzialaja jak Pan Bog przykazal natomiast moja maszynka do gier przez 3 lata zycie przegryzla sie przez (czytac uwalila) 1 procesor, 1 plyte glowna (nie w tym samym czasie) 2 zasilacze i 3 karty graficzne. A nie byl to sprzet bylejaki a zawsze markowy. Chce przez to powiedziec ze im nowoczesniejszy i szybszy sprzet tym wieksza jego zawodnosc i nawet MacBook z jego problemami jest dla mnie blogoslawienstwem i wielka ulga. Dodatkowo zdecydowana wiekszosc awarii nastepuje podczas pierwszych 3 miesiecy uzytkowania sprzetu - co w wypadku wprowadzenia nowego produktu, szczegolnie tak odmiennego od porzedniej generacji jak nowe MacBooki, pokrywa sie z niedociagnieciami w procesie produkcyjnym i poczatkowym skokiem w ilosci sprzedanych sztuk - tworzy to efekt 'sprzetu pierwszej generacji' dodatkowo spotegowany u firm ktorym wszyscy patrza na rece. Nikt nie mowi glosno o akcjach napraw u np Della czy HP - no chyba ze chodzi o eksplodujace baterie ;) Troche wiary panowie - nie takie rzeczy widzialem naprawiane przez sterowniki :)

#25 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 27 November 2008 - 23:30

bo to nie to forum, za dawnych czasów handlu acerami, to był standard i co miesiąc wychodziły sterowniki, i co miesiąc okazywało się że coś nie działa:)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users