Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[mac os 10.5.5] podwójne funkcje + pozmieniane klawisze F

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 margotka79

margotka79
  • 68 posts
  • Skądnear Warsaw

Posted 26 November 2008 - 16:25

iMac 20", 2.66 GHz Intel Core 2 Duo, 2 Gb RAMu Wersja systemu: Mac OS X 10.5.5 (9F33) Witam, mam taki dziwny problem: w górnym menu/pasku zadań po lewej stronie mamy jabłuszko. Po kliknięciu pojawiają się różne funkcje, m.in. wyłączenie komputera, czy restart. Jak jestem na pulpicie i klikam na "jabłuszko" to widzę podwójnie "uruchom ponownie", "wyłącz" oraz "wyloguj". Różnią się między sobą tylko tym, że przy kopii pojawiają się trzy kropki. Napisałam, że robi się tak jak jestem na pulpicie, bo jak np. jestem w przeglądarce, czyli na górnym pasku mam napisane "safari", to wygląda to normalnie, ale jak jest "finder", to właśnie są duplikaty. Druga rzecz, to klawisze "F1, F2 itd." są poprzestawiane. Pod F11 powinno być ściszanie, a mi się odkrywa pulpit. A pod F12 jest podgłaśnianie, a mi się dashboard włącza :/ Może te 2 rzeczy sa jakoś powiązane? Już kiedyś mi się tak zrobiło, ale miałam wtedy zainstalowanego windowsa xp (przez parallels 3.0). Wkradł mi się wówczas jakiś wirus i w końcu odinstalowałam Parallelsa i pomogło. Macie jakiś pomysł skąd to sie bierze?

#2 naresh

naresh
  • 2079 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 November 2008 - 21:19

uzyj takiego magicznego przycisku "fn" to beda funkcje ktorych oczekujesz. A jesli chcesz to wlaczyc na stale to wejdz w ustawienia klawiatury odznacz funkcje "Use all F1, F2... blablabbla" jest tylko jedna taka opcja

#3 margotka79

margotka79
  • 68 posts
  • Skądnear Warsaw

Posted 28 November 2008 - 08:28

wciskam klawisz "fn" i niestety zero reakcji :(

#4 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 November 2008 - 19:56

no tak ale musisz użyć fn+F10 na przykład

#5 margotka79

margotka79
  • 68 posts
  • Skądnear Warsaw

Posted 29 November 2008 - 21:53

działa! ale wcześniej bez tego działało.... czemu teraz jest inaczej?

#6 wjk

wjk
  • 10 posts

Posted 30 November 2008 - 12:58

wejdz w preferencje systemowe -> Uniwersalny dostep i tam wylacz Voice Over. Na 90% to zalatwi sprawe ;)

#7 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 30 November 2008 - 22:46

jesli chcesz to wlaczyc na stale to wejdz w ustawienia klawiatury odznacz funkcje "Use all F1, F2... blablabbla" jest tylko jedna taka opcja

#8 vensx

vensx
  • 70 posts
  • SkądRadom

Posted 12 August 2009 - 08:32

dzięki miałem ten sam problem :) ^_^ ale juz wszystko działa Voice Over było włączone =D

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24392 posts

Posted 12 August 2009 - 16:34

Że się podłączę: Finder czasami robi mi duplikat (a wręcz - zwielokrotnienie) funkcji 'Open Link' w menu podręcznym (tj. mam w Terminalu jakiś link, najeżdżam na niego, prawoklik, wybieram 'Open Link' i się w Safari ładnie otwiera). Od czasu do czasu ta opcja jest wypisana raz, czasem dwa, czasem i pięć. Samo przechodzi po jakimś czasie, w niczym to nie przeszkadza, ale może ktoś ma pomysł, czemu tak?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users