Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPod Shuffle - jak to jest?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tolek

Tolek
  • 10 postów

Napisano 09 sierpnia 2006 - 14:29

Jak to jest z tym Shuffle? :confused:

W sklepach, na pytanie czy obsługuje MP3 VBR, sprzedawcy odpowiadają, że NIE. Natomiast na stronie Apple.com, stoi jak byk w dziale 'Dane tech.', w 'Formaty audio', że TAK (sic!). Zresztą, sprawdźcie sami - [url]http://www.apple.com.pl/ipod/ipodshuffle/specs.html[/url]
To jak to jest z tym VBR'em? Podobno iTunes ma taką opcję, że zmienia bitrate na np. 128, przy czym oryginalny utwór pozostaje niezmieniony. Tym samym - iPod może pomieścić więcej mp3-ójek. Czy jeżeli Shuffle nie obsługuje VBR, to czy w takim razie utwór VBR można za pomocą iTunes zamienić na CBR i będzie grało:?:

Tyle słyszałem o formatowaniu iPodów, ale czy pamięć Flash (w którą wyposażony jest Shuffle) w ogóle się formatuje? Czy to nie dotyczy tylko tych odtwarzaczy z twardymi dyskami (HDD):?:

Na stronie Apple.com można również dowiedzieć się, że 'Niektóre komputery wymagają opcjonalnego Docka dla iPoda shuffle lub kabla USB (sprzedawane oddzielnie).' Cóż to znaczy? Czy trzeba to dokupić:?:

Aha, na koniec jeszcze jedno - czy Shuffle ma taką samą powierzchnię jak Nano? Tzn. bardzo podatną na wszelkie zarysowania. Czy też Shuffle jest pod tym względem lepszy? Nano jest pod tym względem koszmarny - idealny do daktyloskopii. Raz się go dotknie i jest cały umazany. :-x

Generalnie, chcę nabyć iPoda. W zupełności wystarczy mi 1 GB pojemności. Chcę wcisnąć jeden, bądź dwa przyciski i rozkoszować się muzyką, a nie gapić się w wyświetlacz i nie wybierać najróżniejszych opcji w menu. Mam zamiar również go nie oszczędzać, tzn. nie będę rzucał nim o ściany, ani po nim skakał, ale mam na myśli - rower, bieganie i inne extremalne warunki. :)

#2 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 09 sierpnia 2006 - 14:39

Nie wiem jak to jest z wymienionym przez ciebie formatem. Jeśli apple podaje na stronie że działa to znaczy że działa, wszystko to kwestia sprawdzenia, nie mam kawałków w tym formacie wiec nie sprawdzę ale można założyć że producent wie lepiej od sprzedawcy. Co do rysowania.... jest lepiej ale nie super, powstają na nim mikro ryski, ale jest bardziej matowy niż nano, niema "swietlistej powłoki" więc jest lepiej :) Formatowanie.... napewno podatny jest na zmiane formatu dysku fat 32 lub macowy jurnaled... a jaki masz komputer? Ogólnie ze wszystkimi macami śmiga bez żadnych dodatków- instalatorów, kabelków itp..

#3 Tolek

Tolek
  • 10 postów

Napisano 09 sierpnia 2006 - 14:56

a jaki masz komputer? Ogólnie ze wszystkimi macami śmiga bez żadnych dodatków- instalatorów, kabelków itp..

Mam zwykłego PC'eta z Win XP.

Chciałbym zapytać o jeszcze jedno - jak to jest, jeśli chcę używać Shuffle jako pendrive'a? Czy mogę przechowywać na nim wszelkie pliki (jpg, avi, txt)? I czy potrzebny jest iTunes, żeby te pliki tam umieszczać?

Dzięki. :grin:

#4 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 09 sierpnia 2006 - 15:05

nie jest potrzebny itunes. wystarczy ze przeciagniesz te pliki na ikonke ipoda z "moj komputer"

#5 Tolek

Tolek
  • 10 postów

Napisano 09 sierpnia 2006 - 15:09

Dzięki Wam wszystkim za szybkie odp. Jeszcze tylko napiszcie mi, co myślicie o Shuffle i czy pod Windowsem XP są z nim duże problemy:?: Dla takiego użytkownika jak ja (patrz: pierwszy post w tym temacie), Shuffle chyba jest odpowiedni, prawda:?: Dzięki raz jeszcze! :grin:

#6 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 09 sierpnia 2006 - 15:12

na tym forum jest wyszukiwarka :P a my jesteśmy leniwi i nie piszemy po dwa razy tego samego...
http://myapple.pl/sh...ead.php?t=10848

#7 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 09 sierpnia 2006 - 15:18

Ten "specjalny" dock to zwykły przedłużacz USb w ładnym opakowaniu z podstawką. Niektóre maci mają poprostu zwężenie w obudowie i shuffle sie nie mieści. iPod shuffle to świetna zabawka, polecam! Na zarysowania pomaga pasta polerska i ircha (i dobry pokrowiec)

#8 Tolek

Tolek
  • 10 postów

Napisano 10 sierpnia 2006 - 16:11

Nie dość, że razem z zakupionym przeze mnie iPodem NIE było instrukcji po polsku, to jeszcze zdziwiła mnie instalacja oprogramowania. Zainstalowałem wszystko (Quick Time, iTunes itp.) i instalator ponownie uruchomił kompa. Pod ponownym uruchomieniu Windowsa spodziewałem się, że instalator włączy się na nowo i poprosi o podłączenie iPoda do USB, instalacja pójdzie dalej, poprosi mnie o pozwolenie na sformatowanie urządzenia... A tu figa! Nic z tego... :/ Podpiąłem go bez żadnych tam próśb, łaski bez... ;-) :lol: Uruchomił się iTunes, wybrałem nazwę iPodzika, i...:?: No właśnie! Czy iTunes nie powinien sam go sformatować? Obecnie iPod jest cały czas podpięty i wygląda na to, że się ładuje bateryjka (pali się ciągle pomarańczowe światełko). Czy teraz mogę/mam go sformatować? Jak tak, to jak to zrobić:?: Myślałem, że może wejść w Mój Komputer i kliknąć prawym przyciskiem myszy na Dysk wymienny, ale tu też niespodzianka! Nie widzać iPoda! Czy może wejść jeszcze raz do iTunes i zaznaczyć opcję 'Enable disk use' (czy jakoś tak):?: Poradźcie mi co mam zrobić, krok po kroku, bo ja jestem zielony w tych sprawach... :(

#9 Tolek

Tolek
  • 10 postów

Napisano 10 sierpnia 2006 - 18:10

Wierzcie lub nie, ale pierwsze ładowanie batrii Shuffle'a trwało niecałe 2 godziny. Spodziewałem się, że zajmie to ze 4 co najmniej:!: No ale naładował się i... Czy mogę wgrywać już muzykę? Czy jest już gotowy do użycia? W poście nr. 8, w tym temacie (powyżej) pytałem jakieś dwie godz. temu, czy mam sformatować iPoda przed pierwszym wgraniem muzy. Czy potrzebne jest formatowanie? Jeżeli tak, to jak to zrobić? Wy macie większe doświadczenie, podpowiedzcie proszę. :)

#10 Sledziu

Sledziu
  • 430 postów
  • SkądWr

Napisano 10 sierpnia 2006 - 20:01

nie, ipodzik jest zupa, wystarczy tylko podlaczyc, wybrac nazwe, zrzucic muze i wszystko smiga.. ja sie zdiwilem gdy otwiralem swojego video kliknalem center buton tak o a mi tu sie ipod wprost z pudelka uruchamia :). Wiec wrzucaj muze do itunes, zgrywaj do shufli, w preferencjach ipoda w itunes zaznacz "enable disk use" zeby eksplorator windows go widzial i ciesz sie szuflą :D zadnego formatowania ani nic z tych rzczy

#11 Tolek

Tolek
  • 10 postów

Napisano 10 sierpnia 2006 - 20:16

zadnego formatowania ani nic z tych rzczy

Dziękuję Ci za odp. Rozwiej proszę jeszcze jedną (mam nadzieję - ostatnią) moją wątpliwość. Czy warto sformatować iPoda raz na jakiś czas (tak jak dysk w komputerze)? Sformatować za pomocą Windowsa, czyli - prawy przycisk myszy i opcja Formatuj. Czy jest to raczej niepotrzebne?
Dzięki bardzo! :)

#12 Sledziu

Sledziu
  • 430 postów
  • SkądWr

Napisano 10 sierpnia 2006 - 20:26

Nie potrzebne. A jesli cos sie chrzani w ipodzie sciagasz ipod updatera ze strony apple robisz restore, i wtedy rowneiz ipodzik jest formatowny. jednak formatowanie z poziomu eksploratora najzupelniej nie potrzebne a nawet niewskazane.

#13 Tolek

Tolek
  • 10 postów

Napisano 10 sierpnia 2006 - 20:41

Jesteś super! Ale mam jeszcze, naprawdę ostatnie pytanie, a w zasadzie, to dwa. Proszę Cię o wyrozumiałość, dopiero zaczynam przygodę z tego typu sprzętem... :-) 1. Jak usunąć muzykę, którą wcześniej wgrałem do iPoda? Czy wystarczy tylko wejść w iTunes, następnie w ikonkę iPoda, zaznaczyć wszystkie umieszczone w nim utwory i wybrać Clear? Tylko tyle? 2. Czy żeby przerwać muzykę (nie ma przecież funkcji Stop) to po prostu wyłączyć iPodzika - ustawić na OFF? Dzięki i już Cię więcej nie będę męczył.

#14 Sledziu

Sledziu
  • 430 postów
  • SkądWr

Napisano 10 sierpnia 2006 - 20:48

1. Zalezy, masz opcje "manually manage songs" w opcjach ipoda, tak? Wiec tak klikasz ipoda zaznaczasz utwory, del, update, i ni ma, a jak masz automaticly update songs, lub automaticly update selected playlists only to wtedy z normalnej listy odtwazania usuwasz piosenke, klikasz update i usuwa z ipoda. 2. Tak. pozniej wlaczaja ipoda muzyka bedzie leciala od momentu w ktorym ja przerwales. Tylko nie zapominaj o "Hold". co do wyrozumialosci :) Przecierz po o to forum :). Enjoy yourself. :D

#15 Tolek

Tolek
  • 10 postów

Napisano 10 sierpnia 2006 - 22:16

co do wyrozumialosci :) Przecierz po o to forum :). Enjoy yourself. :D

No tak, ale ja tak zawsze... Muszę się upewnić i często staję się upierdliwy.

Muszę Cię (niestety) zapytać o jeszcze jedną rzecz... Napisałeś dość enigmatycznie:

Tylko nie zapominaj o "Hold".

1. Nie zapominać o Hold, czyli o blokadzie klawiszy, czy tak?
2. Napisałeś o tym Hold, żeby podkreślić to, że ta opcja ma jest bardzo przydatna/pomocna? Czy też napisałeś tak, bo ma to jakiś wpływ na to jak stopować odtwarzanie? Bo nie bardzo kapuję... :sad:
Tak napisałeś to w punkcie 2-gim, także pomyślałem, że może to jakiś rodzaj stopowania muzyki (nie myl z pausowaniem).

Sorry, że tak 'urzędowo' i 'oficjalnie' (nie wiem jak to nazwać...) wymieniam swoje pytania w punktach, ale tak będzie prościej Tobie odp. i mnie zrozumieć. :)
Dzięki!

#16 Mamut

Mamut
  • 295 postów
  • SkądSkatowni

Napisano 10 sierpnia 2006 - 23:30

No tak, ale ja tak zawsze... Muszę się upewnić i często staję się upierdliwy.

Muszę Cię (niestety) zapytać o jeszcze jedną rzecz... Napisałeś dość enigmatycznie:

1. Nie zapominać o Hold, czyli o blokadzie klawiszy, czy tak?
2. Napisałeś o tym Hold, żeby podkreślić to, że ta opcja ma jest bardzo przydatna/pomocna? Czy też napisałeś tak, bo ma to jakiś wpływ na to jak stopować odtwarzanie? Bo nie bardzo kapuję... :sad:
Tak napisałeś to w punkcie 2-gim, także pomyślałem, że może to jakiś rodzaj stopowania muzyki (nie myl z pausowaniem).

Sorry, że tak 'urzędowo' i 'oficjalnie' (nie wiem jak to nazwać...) wymieniam swoje pytania w punktach, ale tak będzie prościej Tobie odp. i mnie zrozumieć. :)
Dzięki!

w
tylko go musisz wylaczyc hold jest funkcja podczas odtwarzania przydatna i nie mozliwa do wlaczenia jak wylaczysz szufle i sluzy jedynie do zablokowania klawiszy (dlugo wciszkasz play i masz hold klawiszy jakby co :D) i tyle co do uzytkowania iPodziny a i ja mialem na xp problemy bo czasem nie widzial mi iPoda jako dysku nalezalo wlaczyc iPod updater i juz sie pokazywal :)

#17 Tolek

Tolek
  • 10 postów

Napisano 11 sierpnia 2006 - 11:22

Niestety, myślałem że już nie będę Was męczył i dopisywał kolejne posty, ale w im więcej użytkuję mojego iPoda, tym więcej mam pytań i wątpliwości. Nie wiedziałem, że spotkam tu tak miłych użytkowników forum. :) Tym razem mam pytanie odnośnie programu iTunes. W Libary zrobił się mi ogromny bałagan. Chcę zrobić porządek. Czy, żeby pozbyć się starej biblioteki utworów, to po prostu usunąć ją z folderu iTunes, w Moje dokumenty? Nie znam się na oprogramowaniu firmy Apple i nie chcę zrobić czegoś źle, żeby potem nie było błędów, a co za tym idzie - nerwów. :roll: Czy Libary usunąć za pomocą jakiejś opcji iTunes? Nie znalazłem niestety takiej... :-( Jeszcze raz proszę Was o podpowiedź. Dzięki!

#18 Sledziu

Sledziu
  • 430 postów
  • SkądWr

Napisano 11 sierpnia 2006 - 22:15

hmm. ale po co chcesz usuwac cala biblioteke? no ale jesli chcesz to po prostu, kliknij w library, zaznacz wszysktie utwory kliknij "del" i one zostana calkowicie wywalone z itunes, wiec jesli miales jakeis listy odtwarzania to one stania sie puste, wiec je w sumei tez bedziesz mogl pousuwac, w sumie to nei wiem jak moze wplynac usuniecie pliku itunes library.itl i itunes music library.xml Mysle ze lepiej usunac recznie z itunes

#19 Tolek

Tolek
  • 10 postów

Napisano 12 sierpnia 2006 - 15:11

Słuchajcie, dzięki Wam raz jeszcze! :) Przytrafiło mi się coś dziwnego... Wsadziłem iPoda w USB, włączyłem iTunes, program wykrył iPoda i super. Tyle, że klikam na ikonkę iPoda, żeby usunąć z niego dotychczasowe utwory. Lista jest pusta, ale wskaźnik na dole pokazuje, że utwory w zasadzie są, ponieważ wskazuje ok. 80 MB zajętego miejsca. Odpiąłem iPoda, włączam go i... Jest OK - są utwory, muzyka gra. Podpinam go więc na nowo do kompa, tyle że tym razem w iTunes nie ma ani listy, ani zajętego miejsca w pamięci iPoda. Więc znowu wyjmuję go z USB i sprawdzam czy rzeczywiście utwory zniknęły. I owszem - dioda zaświeciła się na zielono-pomarańczowo, czyli że po utworach słuch zaginął. Chciałem je wykasować, a tu one wyczytały to w moich myślach i same się usunęły... Ale to jest dość dziwne... :shock: Spotkaliście się z czymś takim:?: Poza tym - ilekroć podpinam iPoda do USB to na chwilę zapala się dioda Error, czyli ziel.-pomarańcz., ale to tylko mignie jeden raz i potem zaczyna migać pomarańczowa, czyli żeby nie odłączać iPoda.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych