W sklepach, na pytanie czy obsługuje MP3 VBR, sprzedawcy odpowiadają, że NIE. Natomiast na stronie Apple.com, stoi jak byk w dziale 'Dane tech.', w 'Formaty audio', że TAK (sic!). Zresztą, sprawdźcie sami - [url]http://www.apple.com.pl/ipod/ipodshuffle/specs.html[/url]
To jak to jest z tym VBR'em? Podobno iTunes ma taką opcję, że zmienia bitrate na np. 128, przy czym oryginalny utwór pozostaje niezmieniony. Tym samym - iPod może pomieścić więcej mp3-ójek. Czy jeżeli Shuffle nie obsługuje VBR, to czy w takim razie utwór VBR można za pomocą iTunes zamienić na CBR i będzie grało:?:
Tyle słyszałem o formatowaniu iPodów, ale czy pamięć Flash (w którą wyposażony jest Shuffle) w ogóle się formatuje? Czy to nie dotyczy tylko tych odtwarzaczy z twardymi dyskami (HDD):?:
Na stronie Apple.com można również dowiedzieć się, że 'Niektóre komputery wymagają opcjonalnego Docka dla iPoda shuffle lub kabla USB (sprzedawane oddzielnie).' Cóż to znaczy? Czy trzeba to dokupić:?:
Aha, na koniec jeszcze jedno - czy Shuffle ma taką samą powierzchnię jak Nano? Tzn. bardzo podatną na wszelkie zarysowania. Czy też Shuffle jest pod tym względem lepszy? Nano jest pod tym względem koszmarny - idealny do daktyloskopii. Raz się go dotknie i jest cały umazany. :-x
Generalnie, chcę nabyć iPoda. W zupełności wystarczy mi 1 GB pojemności. Chcę wcisnąć jeden, bądź dwa przyciski i rozkoszować się muzyką, a nie gapić się w wyświetlacz i nie wybierać najróżniejszych opcji w menu. Mam zamiar również go nie oszczędzać, tzn. nie będę rzucał nim o ściany, ani po nim skakał, ale mam na myśli - rower, bieganie i inne extremalne warunki.