Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMovie - niby import???

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 24 listopada 2008 - 18:23

Witajcie. iMovie potrafi niezle walki wyczyniac. Oto przyklad: dodaje plik poprzez import (plik avi). Tworzy sie nowe zdarzenie. Ale pliku po skopiowaniu ni widu ni slychu. Patrze pod Finderem w folder iMovie Events i ku mojemu zdziwieniu ten plik tam jest. Wiec czemu go nie ma w programie? :confused:

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 listopada 2008 - 23:30

a ten avi nie jest kompresowany?

#3 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 25 listopada 2008 - 11:27

Jest to avi zrobiony za pomoca HandBrake - ustawienia:

Dołączona grafika
Click for full size - Uploaded with CITYnet Przekierowanie...'s Skitch

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Nie pamietam czy to byl Xvid Czy FFmpeg - tylko jeden z nich w ogole byl rozpoznawany przez iMovie tzn mimo ze oba byly avi to jeden z nich byl niedostepny do importu.

#4 Carcade

Carcade
  • 12 postów

Napisano 28 maja 2010 - 10:46

Witam widzę że czas odświeżyć ten temat , mam problem z importem avi do imovie plik avi jest prosto z kamerki i kompresowany xvid przez kamerke po imporcie pliku niema go w programie imovie a po otwarciu finderem pokazuje ze jest ,konwertowanie tego pliku na mov czy inne jedynie traci na jakość jest jakieś rozwiązanie tego przypadku ?

#5 shaper

shaper
  • 171 postów

Napisano 28 maja 2010 - 11:01

Też mam problem z imovie09. Czysty plik avi ściągnięty z prosto z kamery pod pc. Plik przerzucam na maca mini i próbuje go wrzucić do movie. Imovie wywala błąd o jakimś numerku i nie przyjmuje filmu. Pod windows movie maker wszystko działa bez problemu. Faktycznie system prosty jak bambus :)

#6 Carcade

Carcade
  • 12 postów

Napisano 28 maja 2010 - 14:39

Zgadza się ze movi maker tez istnieje ale niestety obniża on jakość filmu w sumie nie po to kupiłem macbooka by na windzie pracować wole poszukać rozwiązania :) Może ktoś miał taki przypadek i poradził sobie z nim :)

#7 bazant

bazant
  • 196 postów
  • SkądPoznań/Bolechowo

Napisano 29 maja 2010 - 13:25

Shaper, a nie wpadłeś na to, żeby film ściągnąć bezpośrednio z kamery na Macu i nie mieć problemów? Najzwyczajniej w świeci PC przekodowuje ci film z kamery na format nieobsługiwany przez iMovie.

---------- Wpis dodano o 14:25 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:23 ----------

Carcade, a czy ta kamera jest na liście supportowanych przez iMovie? Bo ja nie to nie dziw się, że może sprawiać problemy.

#8 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 29 maja 2010 - 13:44

Nic dziwnego, że windows movie maker obsługuje ściągnięty przez niego film (bo tak rozumiem ściąganie na windowsie). Jeśli to kamera kasetkowa to nie powinno być problemów w iMovie. Poza tym to problem przeliczyć klip do innego formatu? Jakiś QuickTime'owy na pewno będzie obsługiwany przez iMovie, choćby h.264, czy nawet Photo JPEG.

#9 shaper

shaper
  • 171 postów

Napisano 30 maja 2010 - 02:31

Shaper, a nie wpadłeś na to, żeby film ściągnąć bezpośrednio z kamery na Macu i nie mieć problemów? Najzwyczajniej w świeci PC przekodowuje ci film z kamery na format nieobsługiwany przez iMovie.

---------- Wpis dodano o 14:25 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:23 ----------

Carcade, a czy ta kamera jest na liście supportowanych przez iMovie? Bo ja nie to nie dziw się, że może sprawiać problemy.

Nie mam jeszcze kabla firewire. A jaki problem ma imovie? Przecież zrzuciłem film z kasetki mini dv na twardy dysk bez żadnego konwenterowania na inny format. Czyste avi. Wrzucam ten film prosto na maca i imovie nie moze go importować. To muszę te kilkadziesiąt filmów które mam już na pc kopiować ponownie spod maca bo imovie ma kaprys? LOL

#10 bazant

bazant
  • 196 postów
  • SkądPoznań/Bolechowo

Napisano 30 maja 2010 - 10:56

Shaper - to nie iMovie ma kaprys tylko użytkownik, w tym przypadku ty właśnie. Program został zaprojektowany tak jak został zaprojektowany. Masz zgrywać materiał na Macu i już. Nie robisz tak jak producent każe i jeszcze masz pretensje, że program wtedy nie działa jak oczekujesz. AVI nie jest formatem wspieranym natywnie przez MacOSX analogicznie jak MOV na Windzie. Proponuję chwilkę zastanowić się nad tą analogią ;) No chyba, że twoja kamerka na taśmie zapisuje AVI właśnie LOL

#11 shaper

shaper
  • 171 postów

Napisano 30 maja 2010 - 13:52

Producent każe? LOL. Każdy inny system wspiera avi czy to linux czy to windows tylko nie mac os. Przecież to jest najprostsza i bezstratna forma zapisu wideo. Zapomniałem jednak, że apple ustala tylko swoje jedynie słuszne standardy. Dobrze, że chociaż jpg można wrzucić bez problemu do tego systemu :-)

#12 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 30 maja 2010 - 15:19

Jak Ci sie nie podoba praca w iMovie to szukaj innej aplikacji. Ktos Ci kaze pracowac wlasnie w tym programie?

#13 bazant

bazant
  • 196 postów
  • SkądPoznań/Bolechowo

Napisano 30 maja 2010 - 19:12

Shaper - dokładnie jak napisałeś - apple ustala tylko swoje jedynie słuszne standardy. Ma do tego święte prawo i tak robi. Jeśli ci się to nie podoba, apple nie zmusza do używania iMovie. A co do AVI i jego prostoty i bezstratności - zanim ponownie palniesz bzdurę tak pokaźnego kalibru poczytaj trochę o tym formacie, kodekach itd. wtedy możemy zastanowić się nad "bezstratnością".

#14 Carcade

Carcade
  • 12 postów

Napisano 01 czerwca 2010 - 22:10

Widzę że zamiast podpowiedzi technicznych jak rozwiązać problem co nie którzy wolą dyskusje studenckie na różne tematy typu wspiera nie wspiera polityka maca itd, nic pożytecznego z tych postów, jedynie zaśmiecanie bezsensownymi postami forum i żadnych konkretów jak dzieci w szkole który mądrzejszy i sprytniejszy a zero wiedzy fachowej i pożytecznych porad,nie interesuje mnie to czy w spiera czy nie tylko jak rozwiązać konkretny problem , więc jeżeli ktoś niema nic fachowego do powiedzenia niech nie marnuje swojej energii i nie zaśmieca głupotami tegoż forum .................

#15 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 01 czerwca 2010 - 22:24

Podczas zgrywania bardzo często się od razu konwertuje na inny format. Tutaj nie jestem pewien, niech ktoś to potwierdzi bądź zaprzeczy, ale chyba nie da się zrzucić z kasetki tak jak pliku – zawsze ten obraz musi przez coś przejść. Z drugiej strony tutaj trochę racji – iMovie, czy Final Cut są mało kompatybilne z innymi formatami, ale podejrzewam, że Movie Maker również sobie nie poradzi z większością movów. Tylko nie widzę sensu zgrywać na czym innym i potem przerzucać na inny komputer – chyba że masz Maka bez FW, no to rozumiem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych