Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[2.2 3G] Wifi raz działa raz nie !!!

• Please log in to reply
24 replies to this topic

#1 master007

master007
  • 92 posts

Posted 22 November 2008 - 01:59

Mam telefon iphone 3g 16gb oprogramowanie firmowe nic przy nim nie kombinowałem(orginalne oprogramowanie sim nie łamany). I od dwóch dni wifi dzial jak mu sie podoba. Na poczatku działalo ok bez zarzutów a teraz czasem się połaczy czasem nie. Iphone widzi moja siec domowa jednak kiedy probuje sie do niej podłaczyc wyskakuje mi nie mozna połaczyć sie z siecią. Przy czym laptop macbook pro działa normalnie na full zasięgu bez porblemowo. Problem z wifi zacząl sie przed aktualizacja iphona 3g do softu 2.2. Co ciekawe w McDonaldzie łaczy sie z hot spotem. Po telefonie do ery kazali oddac mi go do serwisu? Mój ruter to: LInksys wireless -g Model No. WAG200G ustawienie WEP2 Bardzo porszę o pomoc!!!!

#2 MacKozer

MacKozer

• 7214 posts
  • SkądŁódź

Posted 22 November 2008 - 08:59

Otwieram

Pamiętaj o :
http://www.myapple.p...hone-pomoc.html

Pozdrawiam.

#3 master007

master007
  • 92 posts

Posted 24 November 2008 - 20:10

Czy ktos moze mi pomóc z iphone i wifi porblem opisalem powyżej

#4 bsx

bsx
  • 96 posts

Posted 24 November 2008 - 20:13

sprawdz czy router nie dziala jako serwer DHCP... moj ip tez mial problemy z tym.. czasami sie laczyl czasami nie... czasami lapal ip z klasy 169.xxx.xxx.xxx a normalnie mial mozliwosc tylko 192.xxx.xxx.xxx wystarczylo przydzialic mu konkretne ip na podstawie mac adresu ip i wszystko dziala jak trzeba...

#5 master007

master007
  • 92 posts

Posted 24 November 2008 - 22:51

Nie pomogło. wylaczenie wszystkich zabezpieczen tez nie pomoglo.

#6 bsx

bsx
  • 96 posts

Posted 25 November 2008 - 00:38

a moze upgrade firmware'u routera??

#7 majkool

majkool
  • 4385 posts
  • SkądPolice

Posted 25 November 2008 - 00:41

master007

Może zmienić zabezpieczenie kluczem na inne...

Albo na razie zobacz bez hasła, czy śmiga...
Jak nie to sprawdź upgrade firmware routera,
i przypisz maca iPhona dla danego ip...

GL ")

#8 bsx

bsx
  • 96 posts

Posted 25 November 2008 - 00:45

master007

Może zmienić zabezpieczenie kluczem na inne...

Albo na razie zobacz bez hasła, czy śmiga...
Jak nie to sprawdź upgrade firmware routera,
i przypisz maca iPhona dla danego ip...

GL ")

to samo mu napisalem... :D

#9 majkool

majkool
  • 4385 posts
  • SkądPolice

Posted 25 November 2008 - 00:47

bsx

Ale wątpię, że to zrobił, więc powtórzyłem...

#10 master007

master007
  • 92 posts

Posted 25 November 2008 - 01:22

Nie pomogło. wylaczenie wszystkich zabezpieczen tez nie pomoglo.

No ok, może mnie niezrozumieliscie, nie pomogała zmiana hasła,wyłączenie hasła zmiana WEP, WPA (wszystkie możliwe wykorzystałem). Ręczne ustawniene ip, rutera itp. Zmiana nazwy sieci. Restore chyba trzy razy, wyzerowanie ustawień sieciowych w iphonie wyzerowanie calego iphona, restart rutera. Mój kolega informatyk( znajacy srodowisko windows) spedzil u mnie okolo 2h kobinowal przestawia restartowal i nic.

Podczas tych prób połączylo moze na 1 min raz i znów sie skopało.

Co ciekawe wykrywa sieci ale nie moze podlaczyc sie do nich, i pomimo bliskiej odleglosci pokazuje na wifi oslabiony zasięg gdzie na laptopie wszystko dzial ok.

Obawaim sie ze serwis jest nie unikniony :(

Jedyne co instalowalem aby nie bylo nie porszonych kosztow za internet poza domem to ta aplikacja
APN Changer
Ale wczesniej z ta aplikacja wszystko działalo z czasem zauwarzylem ze jak iphone wychodzi ze sttanu usipienia najpierw jest edeg potem pokazuje sie wifi a w czesniej nie bylo tego tylko wifi az pewnenego popołudnia padalo i do teraz są problemy.

---- Dodano 25-11-2008 o godzinie 03:26 ----
A wlasnie. Kolega informatyk znajacy sie bardziej kompach stwierdzil ze dziwne w iphonie jest to ze niby sam zmieni adres ip nie na tak jak byc powinien rezczne wpisanie adresu ip poprawnego nie przyniosło skutków.
Zauważam ze nie tylko ja mam porblem z wifi czyżby wadliwa seria ???

#11 bsx

bsx
  • 96 posts

Posted 25 November 2008 - 01:28

nie mam pomyslu...

#12 majkool

majkool
  • 4385 posts
  • SkądPolice

Posted 25 November 2008 - 01:33

master007

1. A sprawdź ze starszym softem...
2. Może coś tworzy zakłócenia w pobliżu...
3. Wyciągnij kabel zasilający od routera i włóż ponownie za 5 minut...
4. Odczep kabel sieciowy od kompa bądź wyłącz Lapka, żeby sam iPhone się godził z routerem...
5. Nadal chyba nie ustawiłeś IP dla iPhona w routerze...

Na razie tyle wymyśliłem...

#13 bsx

bsx
  • 96 posts

Posted 25 November 2008 - 01:59

master007

...5. Nadal chyba nie ustawiłeś IP dla iPhona w routerze...

usmialem sie do bolu.. :D

nie ufasz mu?? chlopak mowi ze ustawil...

dobre dobre.... :D

#14 majkool

majkool
  • 4385 posts
  • SkądPolice

Posted 25 November 2008 - 02:00

usmialem sie do bolu.. :D

nie ufasz mu?? chlopak mowi ze ustawil...

dobre dobre.... :D

Ja mu nie wierze "D

Perfidnie...

#15 stypa

stypa
  • 75 posts

Posted 25 November 2008 - 07:28

Miałem podobny problem z iPhonem 2G. Śieci były widziane, ale sygnał był b. słaby i nie chciał się do żadnej podłączyć. Okazało się, że w wypiął mi się kabel i nie działała antena WiFi w telefonie. Wizyta w serwisie rozwiązała problem.

#16 master007

master007
  • 92 posts

Posted 25 November 2008 - 15:08

Czasem najprostsze rowiązania sa najlepsze iphone poszedło do serwisu. Co sie okazuje dowiedzialem sie że tak problem jak ja miało wiecej osób wada iphona. Od poczatku sprzedazy iphonów rekalamacji z powodu wifi bylo najwiecej.

---- Dodano 25-11-2008 o godzinie 17:09 ----
A czy jest możliwe stopienie anteny wifi ?
Ponc to jest ta ukryta wada.

#17 himan

himan
  • 149 posts

Posted 25 November 2008 - 20:48

mam podobny problem, gdyz moj znajomy, np.: w szkole bez problemu laczy sie z jakas siecia wi-fi natomiast w moim przypadku z tą sama siecia w tym samym miejscu nie chce wchodzic na stronki www itp., wiec jesli oddam do serwisu, to z jakim niby powodem, ze wi-fi sie przypalilo... ? lecz, jezeli dobry sygnal w innych miejscach, to dopiero zaczyna smigac...

#18 master007

master007
  • 92 posts

Posted 26 November 2008 - 14:04

A czy znajomy ma iphona? Co do kolegi stypa ma racje połaczenie od anteny wifi w iphone jest wadliwe, metoda na tego sprawdzenie jest porsta troszek niewielkich wstrzasow i usterka gotowa.

#19 himan

himan
  • 149 posts

Posted 27 November 2008 - 09:52

tak, znajomy tez ma iphone lecz 8gb;] hehe, czyli trzeba nim tak wstrzasnac w trakcie polaczenia lub postukac w niego ?

#20 sron

sron
  • 112 posts
  • SkądŚwiebodzin

Posted 27 November 2008 - 22:05

Zmień kanał w routerze na jak najniższy. Miałem też ten problem z ip 2g teraz śmiga. Problem pojawił sie przy wersji 2.1.

#21 himan

himan
  • 149 posts

Posted 27 November 2008 - 23:24

jakim sposobem moge zmienic kanal w routerze, jezeli mowie tutaj o takich sygnalach wi-fi jak np. z punktu ery, czy jakiegos sklepu komputerowego na miescie, lub na obrzezach innych sygnalow darmowych sieci, na ktorych wlasnie przy okolo 1 kresce zasiegu nie chce sie polaczyc itp..

#22 master007

master007
  • 92 posts

Posted 02 December 2008 - 01:05

Z punktu ery dostaniesz dostep jedynie przez bluconecta podobnie jest z wiekszoscia hot spotów musial bys miec iphona na abonamet w erze wtedy da sie połaczyc inaczej jedynie stronka ery sie pokaże marketing ery nic nie porodzisz. Jesli jednak nie w tym leży problem, a w zasięgu to polecam ci oddanie telefonu do przeglądu. Niestety okazjuje sie ze cos jest nie twk z wifi co naprwde nie mam pojecia ja sowjego oddalem i niby teraz działa. Co ciekawe kolega mail ten sam porblem 3h siedzenia nad ruterm ustaweniami w koncu jak sie dowiedzial ze ja oddalem spakowal swojego i do ery tak okazalo sie ze działa ok wrócil do domu i smiga bez problemu ewentualnie czasem nim potrzasnie i polepsza sie zasieg :] A wałśnie i tu niestety, ale polecam nie autoryzowanie serwisy może i stracicie gwarancje, ale polaczą wam wifi na stałe a nie za pomoca jakies beznadzenjnej wtyczki, które jak stwierdził serwis appla za jakis czas pewnie znów wypadnie. Na pytanie dalczego oni nie moga tego zlutowac czy coS (jest to nie standardowa ingerencja w sprzęt której apple nie poleca). Zgodzę się z kolegą (Sron) jest jeszcze inny porblem z wifi wynykajacy z winy oprogramowania od 2.1 w zwyrz ale dlaczego nie u wszystkich wystepuje nie mam pojęcia. Jak na razei jest duzo porblemow z nowym cackiem appla :/

#23 w3asel

w3asel
  • 1 posts

Posted 07 December 2008 - 09:55

na Viste pomogło to... Tak jak u poprzedników raz połączenie działało raz nie aż pewnego razu w ogóle przestało działać. Zrobiłem tak w centrum udostępniania sieci przy swojej karcie sieciowej kliknij "wyświetl stan" następnie >> WŁAŚCIWOŚCI>>> ZAKŁADKA UDOSTĘPNIANIE>>> USTAWIENIA>> "Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się... z internetem" (WAŻNE MUSI BYĆ ZAZNACZONE) NASTĘPNIE "USTAWIANIA"!!! i tam pozaznaczać wszystkie potrzebne usługi można dodać jakieś porty dodatkowe :D Mam nadzieje że co niektórym pomogłem :) POZDRAWIAM Ps. dajcie znać jak działa.

#24 donmateo

donmateo
  • 2 posts

Posted 08 December 2008 - 21:45

WItam. Jestem nowy i mam od niedawna iphona 3G. Mam pytanie, operator w salonie orange powiedzial mi ze lącze internetowe jesst za darmo, lecz gdy wchodze np. youtube bardzo duzo żre pieniedzy z karty. Jezeli mozecie pomoc to bardzo prosze...

#25 master007

master007
  • 92 posts

Posted 09 December 2008 - 01:42

NIe jest za darmo. Jest za darmo tam gdzie masz darmowy dostep do wifi. Inaczej musisz placic.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users