Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Instalacja openSUSE na Macbook

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 D154573R

D154573R
  • 304 posts

Posted 21 November 2008 - 18:28

Witam. To mój pierwszy post i od rau zaznaczam, że nie mam zielonego pojęcia o Macbookach (z małymi wyjątkami). Macbooka będę miał dopiero na święta, ale już teraz chcę mieć jasność w pewnych kwestiach :) Mam zamiar oprócz Leoparda używać również Windowsa XP (32bity/64?) oraz linuksa openSUSE 11 w wersji 64 bitowej. Z tego co już mi wiadomo za pomocą BootCampa mogę zainstalować i używać Windows XP. Czy również wersję 64 bitową? Jak jest z linuksami? Wiem, że instalujecie je na Macbookach tylko, że z mojej aktualnej wiedzy zastanawia mnie jak to robicie? openSUSE potrzebuje 3 partycji i z tego co mi wiadomo partycje pod nowy system trzeba stworzyć w Leopardzie a dopiero pozniej instalowac system. Nie wiem jak to dokladnie wyglada, ale przy uruchomieniu komputera trzymajac klawisz C będę mógł zainstalować system. Pytanie tylko, czy openSUSE podczas instalacji będzie mógł sam sobie podzielić wolne miejsce na swoje partycje? Wolne miejsce bo mam zamiar tylko pod Mac-iem przesunąć partycje tak by zostawić pusty obszar, któy pózniej będę chciał wykorzystać przy instalacji. Można tak zrobić? Czy z Windowsem tez tak da rade zrobić, czy wszystko sie robi pod Mac-iem? Można używac Macbooka mając Mac OS, XP i Linuksa na jednym dysku? Nie gryzie sie to? To prawda, że Macbooki nie posiadają BIOSu tylko (zapomnialem nazwy) "coś" na dysku twardym, co zarządza komputerem i działa zamiennie jak BIOS? Jeśli tak to po awarii/utracie/wymianie dysku komputer bedzie niesprawny, czy to o czym tutaj mowa siedzi sobie cieplutko wewnątrz i się samo nie wyniesie? Jeśli cos spartole to czy będzie możliwość przywrocenia wszystkiego jak od nowości? Moje pytania mogą wydawać się momentami zbyt humorzaste, ale jeszcze mam czas na nerwy;P EDIT: Mam pytanka jeszcze a nie bede zakladal nowego tematu ;) Jakie napędy są w Macbookach White 2,1GHz? Combo czy SuperDrive? Niegzie jest napisane, ze Superdrive zastapilo Combo, a w niektorych sklepach, ze Combo tylko? Czytalem o pekajacych obudowach. Skoro nowa seria ma aluminiowe to czy tez beda takie efekty uboczne magnesow (jakies tam prawdopodobienstwo jest)?

#2 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 November 2008 - 20:34

Z tego co już mi wiadomo za pomocą BootCampa mogę zainstalować i używać Windows XP. Czy również wersję 64 bitową?

Jeśli chodzi o XP, to niestety, ale oficjalnie wspierana jest tylko wersja 32-bitowa. Jest natomiast update umożliwiający używanie Visty 64 tutaj

Jak jest z linuksami? Wiem, że instalujecie je na Macbookach tylko, że z mojej aktualnej wiedzy zastanawia mnie jak to robicie?

:lol:
Polecam to i to

Można używac Macbooka mając Mac OS, XP i Linuksa na jednym dysku?

Nie ma przeszkód.

To prawda, że Macbooki nie posiadają BIOSu

Prawda, zamiast biosu jest EFI

Jeśli cos spartole to czy będzie możliwość przywrocenia wszystkiego jak od nowości?

W asystencie bootcamp można paroma kliknięciami utworzyć i usunąć partycje przeznaczone do instalacji innych systemów.

Jakie napędy są w Macbookach White 2,1GHz? Combo czy SuperDrive?

i takie, i takie

Czytalem o pekajacych obudowach.

To dotyczy plastików

#3 D154573R

D154573R
  • 304 posts

Posted 21 November 2008 - 20:40

i takie, i takie

Jesteś pewien? Na stronie Apple w specyfikacji nie ma napedu Combo. Gdzieś widziałem, ale już nie wiem gdzie, że Apple zrezygnowało z napedow Combo.

Pod tym adresem użytkownik napisał, że jest naped SuperDrive.

Bo bym zapomniał. Dzięki za odpowiedzi :)

EDIT:
Czy EFI jest na dysku twardym? Jesli tak to aby wymienic dysk na wiekszy trzeba na ten nowy przekopiowac partycje z EFI?

#4 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 21 November 2008 - 22:47

openSUSE potrzebuje 3 partycji

Nie prawda:)

MB z combo to stare modele.

#5 D154573R

D154573R
  • 304 posts

Posted 23 November 2008 - 17:17

Dziś doczytałem troche o Macbookach i bede mial za jakis czas Macbooka White z prockiem C2D 2,1GHz. Wiecej o nim nie wiem poki co ale mam pytania. Doszlismy do tego, ze nowe MB maja wszystkie napedy SuperDrive. Jak jest natomiast z MB White? Na stronie apple maja tez wszystkie nowe SuperDrive, jednak w Polskich sklepach sa takie i takie. Jednak najwazniejsza informacja jest dla mnie czy te nowe MB White (jesli sa jakies nowe bo to nie sa aluminium z tego co mi wiadomo) tez maja problem z pekajacymi obudowam czy cos ulepszyli/poprawili? Czy do tych nowych Macbooków White opłaca się wrzucać pamięci 800MHz? Niby szyna FSB jest 800MHz-owa, ale czy pamięć tez może działać na tym lapku 1:1?

#6 sthEn

sthEn
  • 318 posts
  • SkądGdynia

Posted 07 December 2008 - 18:48

http://www.myapple.p...t-problemy.html

Tutaj masz krok po kroku rozpisane jak ja instalowalem 3 OS'y na MacBooku. W ostatnim poscie WAŻNA rzecz przy instalacji Linuxa, aby sie poprawnie wszystko uruchamiało.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users