Witam.
To mój pierwszy post i od rau zaznaczam, że nie mam zielonego pojęcia o Macbookach (z małymi wyjątkami).
Macbooka będę miał dopiero na święta, ale już teraz chcę mieć jasność w pewnych kwestiach

Mam zamiar oprócz Leoparda używać również Windowsa XP (32bity/64?) oraz linuksa openSUSE 11 w wersji 64 bitowej.
Z tego co już mi wiadomo za pomocą BootCampa mogę zainstalować i używać Windows XP. Czy również wersję 64 bitową?
Jak jest z linuksami? Wiem, że instalujecie je na Macbookach tylko, że z mojej aktualnej wiedzy zastanawia mnie jak to robicie? openSUSE potrzebuje 3 partycji i z tego co mi wiadomo partycje pod nowy system trzeba stworzyć w Leopardzie a dopiero pozniej instalowac system. Nie wiem jak to dokladnie wyglada, ale przy uruchomieniu komputera trzymajac klawisz C będę mógł zainstalować system. Pytanie tylko, czy openSUSE podczas instalacji będzie mógł sam sobie podzielić wolne miejsce na swoje partycje? Wolne miejsce bo mam zamiar tylko pod Mac-iem przesunąć partycje tak by zostawić pusty obszar, któy pózniej będę chciał wykorzystać przy instalacji. Można tak zrobić? Czy z Windowsem tez tak da rade zrobić, czy wszystko sie robi pod Mac-iem?
Można używac Macbooka mając Mac OS, XP i Linuksa na jednym dysku? Nie gryzie sie to?
To prawda, że Macbooki nie posiadają BIOSu tylko (zapomnialem nazwy) "coś" na dysku twardym, co zarządza komputerem i działa zamiennie jak BIOS? Jeśli tak to po awarii/utracie/wymianie dysku komputer bedzie niesprawny, czy to o czym tutaj mowa siedzi sobie cieplutko wewnątrz i się samo nie wyniesie?
Jeśli cos spartole to czy będzie możliwość przywrocenia wszystkiego jak od nowości?
Moje pytania mogą wydawać się momentami zbyt humorzaste, ale jeszcze mam czas na nerwy;P
EDIT:
Mam pytanka jeszcze a nie bede zakladal nowego tematu

Jakie napędy są w Macbookach White 2,1GHz? Combo czy SuperDrive? Niegzie jest napisane, ze Superdrive zastapilo Combo, a w niektorych sklepach, ze Combo tylko?
Czytalem o pekajacych obudowach. Skoro nowa seria ma aluminiowe to czy tez beda takie efekty uboczne magnesow (jakies tam prawdopodobienstwo jest)?