Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Klasyczne radio FM w iPhone

• Please log in to reply
19 replies to this topic

#1 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 19 November 2008 - 11:11

Przeszukałem posty w tym dziale i właściwie nic ciekawego nie znalazłem. Dlatego zakładam nowy wątek. Po przesiadce na iPhone3G bardzo brakuje mi radia. Szukałem w sklepie Cortland, na Allegro i nic nie znalazłem. No a przecież coś takiego istnieje, prawda? Gdzie kupić jakies radyjko, które miałoby na kablu sterownanie radiem i iPodem w iPhone. Przez sterowanie rozumiem: - głośniej/ciszej, - pauza iPod/iPhone, - następny/poprzedni utwór iPod/iPhone, - wyszukiwanie częstotliwości w radiu (w przód i tył). Istnieje coś takiego? Gdzie to można dostać?

#2 norbertcala

norbertcala
  • 1148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 November 2008 - 11:49

Niestety nie ma czegoś takiego jak rafio FM dla iPhone'a

#3 Nasedo

Nasedo
  • 1743 posts
  • SkądLondyn

Posted 19 November 2008 - 11:54

Na temat tego sugerowałbym zapomnieć... lub zastanowić się nad nabyciem zwykłego radia, zintegrowanych ze słuchawkami. Apple nigdy w swoich produktach nie wspierało radia, żaden iPod nie miał radia (pewnie to myślenie inaczej daje o sobie znać) - ale jeżeli chcemy mieć oficjalne akcesoria - na temat radia możemy zapomnieć. Ktoś kiedyś brak radia wytłumaczył pojemnością iPhone - skoro tak duża pojemność (8 lub 16GB) to jeszcze radia używać.

#4 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 19 November 2008 - 12:03

No a coś takiego FM Radio do iPhone i iPod (474097323) - Aukcje - Onet.pl. Aukcje internetowe dla kaĹźdego. nie działa? Wiem, że to jakas taniocha ale skoro dzięki temu mogę mieć radio to co mnie to właściwie obchodzi.

Radio zintegrowane ze słuchawkami? Hmmmm... są takie małe douszne słuchawki z radiem na kablu? Jednak wolałbym coś takiego odłączanego, bo słuchawki się stosunkowo często wymienia.

A tak swoją drogą to nie rozumiem tej awersji Apple-a do radia. To ma jakieś sensowne podłoże czy po prostu Steve Jobs nie lubi radia? A może boją się ZAIKSu. ;)

#5 dario321

dario321
  • 711 posts
  • Skądok.Radom

Posted 19 November 2008 - 12:09

chodzi im o to,ze jesli chcesz sluchac muzyki to sobie ja kup w iTunes Store;)

#6 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 19 November 2008 - 12:16

Muzyki, którą słucham nie ma na iTunes. Jak będzie to kupię. ;) Poza tym taką muzykę sobie ładuję synchronizując iPhone przez iTunes. No ale przecież odtwarzacz mp3 i radio to dwie różne sprawy. Jedno nie zastąpi drugiego. Jak chcę w piątkowy poranek posłuchać Wojciecha Manna w PR3 to mi żade iTunes tego nie umożliwi, a najgorsze radio w najgorszej starej Nokii owszem. :)

#7 misioslaw

misioslaw
  • 1595 posts
  • SkądTychy

Posted 19 November 2008 - 12:20

Znając Twoje możliwości to jesteś w stanie sobie sam takie coś skonstruować i napisać do tego oprogramowanie.

#8 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 19 November 2008 - 12:27

Witam Znajomego. :) Gdyby to było radio 3D pod OpenGL to może bym i coś tam napisał. ;) Jednak od strony sprzętowej nie da rady. Ja niestety jestem zupełnie zielony. Jak widzę lutownicę czy miernik elektryczny to robię się zielony i wzywają pogotowie. :D

#9 dario321

dario321
  • 711 posts
  • Skądok.Radom

Posted 19 November 2008 - 12:46

chodzilo mi o to,ze wszystko co bysmy chcieli do iphone'a dodatkowo,nalezy kupic.

#10 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 19 November 2008 - 12:49

chodzilo mi o to,ze wszystko co bysmy chcieli do iphone'a dodatkowo,nalezy kupic.

No to ja właśnie chcę kupić radio. Tylko nie ma gdzie czegoś takiego kupić. :(

#11 norbertcala

norbertcala
  • 1148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 November 2008 - 12:49

No nie bardzo bo nie da się kupić radia dla iPhone'a

#12 savinho

savinho
  • 20 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 November 2008 - 13:06

A można słuchać poprzez internet? Jeśli tak to jak?, gdzie? Dzięki

#13 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 19 November 2008 - 14:11

A można słuchać poprzez internet? Jeśli tak to jak?, gdzie?

Przez internet można przez jakieś dodatkowe programy z AppStore. Ale ja słucham radia jak idę przez miasto, stoję na przystanku. Wtedy nie mam dostępu do WiFi, a przez GPRS nie będę ciągnął sygnału. :)

#14 kummer

kummer
  • 1999 posts
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Posted 19 November 2008 - 14:18

FStream z AppStore działa bardzo dobrze nawet przez Edge. Oczywiście trzeba miec stały internet.

#15 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 19 November 2008 - 14:55

A niech sobie nie wie, że to nie radio. Ważne, że panel na kablu obsługuje zarówno radio jak i odtwarzacz z iPhone. Mi tam bez różnicy jeżeli tylko dzięki temu będę miał radio i pilota na kablu.

#16 Nasedo

Nasedo
  • 1743 posts
  • SkądLondyn

Posted 20 November 2008 - 12:51

Zdaję sobie sprawę, że napisałeś to z przymrużeniem oka, niemniej jednak taka wypowiedź jest też postawą obronną miłośników Apple.
Oczywiście Apple chce by kupować w jego sklepie - to jest normalne, jednak mam prawo słuchać radia, czy będzie ono nadawane analogowo, cyfrowo, czy będzie to radio odbierane przez internet. Moim wyborem jest co słucham, w jaki sposób i czego do tego używam.

Słuchawki ze zintegrowanym radiem są dalekie do doskonałości (mówię szczególnie o tanich modelach), jednak są najprostszą alternatywą dającą możliwość słuchania radia używając iPhone

#17 zibirz

zibirz
  • 78 posts

Posted 20 November 2008 - 14:24

Słuchawki ze zintegrowanym radiem są dalekie do doskonałości (mówię szczególnie o tanich modelach), jednak są najprostszą alternatywą dającą możliwość słuchania radia używając iPhone

Stivi się obrazi, że słuchasz radia przez słuchawki podłączone pod ipka! Przecież nie po to uznał radio za przeżytek, żeby teraz na siłę do tego wracać!;) Najbardziej mnie jednak wkurza brak dostępu do zasobów telefonu i brak działania tego cacuszka jako dysku flash. Mam nadzieję, że stivi nie przeczyta tego, lub nie będzie mu doniesione, bo jeszcze gotów się obraźić. Pozdrawiam dzieci Apple.:P

#18 dydymus

dydymus
  • 109 posts
  • SkądPoznań

Posted 16 October 2009 - 13:47

RADIO FM w iPhone 3G/3GS

Serwis 9to5mac dotarł do informacji która jest trzeba przyznać bardzo interesująca. Apple podobno pracuje nad dodaniem funkcjonalności radia FM do iPodów touch 2G i 3G oraz do iPhone 3G i 3GS. Posiadają one wbudowany chip Broadcom, który oprócz obsługi Bluetooth pozwala również na odbiór radia FM oraz nadawanie FM na małe odległości.
Odblokowane radio FM ma podobno mieć bardzo podobną funkcjonalność jak to wbudowane w iPoda nano 5G. Czyli możemy się spodziewać zintegrowania z iTunes oraz funkcji “Time-Shift”. Integracja z iTunes opiera się na możliwości szybkiego zakupu w iTunes Store, piosenek których słuchamy w radiu. Radio będzie mogło działać w tle, ale nie wiadomo czy będzie to oddzielna aplikacja, czy może będzie to dodana funkcja do aplikacji iPoda.

info za Blog – iPod, iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS – informacje …

#19 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 16 October 2009 - 14:03

To naprawdę ciekawe. Czyli jednak sprzęt do odbioru radia gdzieś tam w środku iPhone 3G i 3GS siedzi. :) Ech...

#20 JFP

JFP
  • 90 posts
  • SkądGdańsk

Posted 18 October 2009 - 20:39

Serwis 9to5mac dotarł do informacji która jest trzeba przyznać bardzo interesująca. Apple podobno pracuje nad dodaniem funkcjonalności radia FM do iPodów touch 2G i 3G oraz do iPhone 3G i 3GS. Posiadają one wbudowany chip Broadcom, który oprócz obsługi Bluetooth pozwala również na odbiór radia FM oraz nadawanie FM na małe odległości.

IMO fake.
BT to 2.4 GHz, a radio FM to ~ 100 MHz. Dodając, że do ew. uruchomienia tej funkcji w chipie potrzebne są obwody pasywne, z racji tak niskich częstotliwości, całkiem spore gabarytowo. A ich tam w ogóle nie ma!
Pisałem na ten sam temat w tym miejscu:
Radio FM w iPhonie 3G/3GS, iPodzie Touch 2G/3G? • Apple - iPhone News • forum.myiPhone.com.pl • Forum iPhone, iPhone 3G & iPhone 3GS

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users