Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Jaki router wi fi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rycerz

Rycerz
  • 271 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 07 sierpnia 2006 - 10:41

Witam jednak zdecydowałem się na Macbooka i już na niego czekam około 2 tygodni ale na otarcie łez dostanę ipoda>>>Zawsze to jakiś bonus :) I teraz moje pytanie jaki polecacie modem router wifi do neostrady Prosiłbym o dokładną nazwę modelu... Ostatnio jak czytałem to wychodzi mi że Dlink albo linksys ale nie wiem który dokładnie model będzie najlepszy oraz czy aby udostępniać przez ten router bezprzewodowo Neo do mojego macbooka potrzebny mi będzie Airport ?? Tak właściwie do czego on słuzy ?? Pozdrawiam :)) I dziękuję za odpowiedzi :)

#2 Shime

Shime
  • 668 postów
  • SkądAngli :(

Napisano 07 sierpnia 2006 - 10:45

A wiec tak ja mam osobiscie belkina i nie narzekam na niego wszystko chodzi jak najlepiej az do momentu jak nie zaczniesz w nim grzebac ale raz ustawiony chodzi jak lala:)

#3 Shime

Shime
  • 668 postów
  • SkądAngli :(

Napisano 07 sierpnia 2006 - 10:47

http://www.myapple.p...ighlight=router zobacz tu ;)

#4 Mamut

Mamut
  • 295 postów
  • SkądSkatowni

Napisano 07 sierpnia 2006 - 11:14

z doswiadczenia na piecach i maczkach wiem ze najlepszy jest linksys do tego jest firmowany przez cisco systems a co do airportu to sa wyrozniane 3 rodzaje karta pcmcia do twojego macbooka zeby mial bezprzewodowe placzenie z rooterem airport express i extreme obydwa sa takim rooterem tylko express jest taki malutki ma wejscie usb np do drukarki i wyjscie audio na sprzet ;) Zreszta wejdz na strone appla tam masz wszystko ladnie opisane :D

#5 Rycerz

Rycerz
  • 271 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 07 sierpnia 2006 - 11:47

Czyli Airport będzie mi potrzebny do bezprzewodowej Neo czy nie ?? Sam już nie wiem :(

#6 pixel

pixel
  • 91 postów

Napisano 07 sierpnia 2006 - 12:14

AirPort to synonim wi-fi

Ja moze opowiem o tym co w mojej sieci piszczy ;)
od ponad miesiaca moja domowa siec smiga w oparciu o D-Link G604T:
  • Latwa konfiguracja przez przegladarke www (o ile z Safari ma drobne problemy, to w Firefox'ie/Camino smiga bez problemu).
  • 4 gniazda RJ45 umozliwiajace podlaczenie komputerow kablami sieciowymi
  • DHCP, ktore automatycznie przydziela podlaczonym do sieci maszynom unikalne (w skali tej sieci oczywiscie) adresy IP.
  • Wbudowany modem ADSL swietnie wspolpracuje z neostrada i pozwolil na schowanie starego modemu Sagem'a na USB do szafy. W przypadku zerwania polaczenia przez dostawce, router automatycznie je wznawia.
  • Wi-Fi kompatybilne zarowno ze standardem 802.11b jaki i 802.11g, wiec nie zamykasz furtki komputerom wyposazonych w starsze karty
  • Zabezpieczenia sieci bezprzewodowej oparte na WEP i WPA z szerokim wachlarzem konfiguracji (dlugosc klucza, sposob autoryzacji, blokowanie dostepu na podstawie adresu MAC karty sieciowej, etc.)

Na codzien w sieci bez jakichkolwiek konfliktow pracuja 2 laptopy PC i Powerbook. Rekordem byly 3 laptopy pc, stacjonarny pc i powerbook - wszystko smigalo az milo (internet byl oczywiscie dostepny na kazdej maszynie).

Nowy z 24-miesieczna gwarancja kosztowal mnie 300zl (w media markt identyczny model jest o 100zl drozszy). Polski helpdesk D-Link'a swietnie sie spisuje - na wyslanego w niedziele maila dostalem wyczerpujaca i szczegolowa odpowiedz w poniedzialek, z samego rana. Nie mam zadnych powodow do narzekan ;)

#7 Rycerz

Rycerz
  • 271 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 07 sierpnia 2006 - 12:22

Czyli bez Airportu nawet jak kupię tego Dlinka to nie będę miał bezprzewodowego internetu ?? Tak łopatologicznie bym prosił :) Bo w specyfikacji Macbooka niby jest napisane karta wifi 802.11 b/g czyli chyba airport nie potrzebny ??

#8 pixel

pixel
  • 91 postów

Napisano 07 sierpnia 2006 - 13:16

AirPort = wi-fi 802.11b/g (w przypadku starszych modeli - wi-fi 802.11b) AirPort to nazwa towarowa stosowana przez Apple jako synonim wi-fi bedacego standardem bezprzewodowej transmisji danych. Moj PowerBook ma seryjnie wbudowany AirPort. Neostrada jest udostepniana bezposrednio z kabla przez wyzej wspomniany router. Nic wiecej (zadne karty, anteny, etc.) nie jest mi potrzebne, by moc sie cieszyc bezprzewodowym internetem na moim laptopie.

#9 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 sierpnia 2006 - 13:55

Dodałbym jeszcze, że AirPort Extreme Card w MacBook to karta sieciowa WiFi w standarcie g - żeby nie było nieporozumień. AirPort Extreme Base Station to inaczej router/modem WiFi. Kartę WiFi dostajesz z komputerem, router/modem może pochodzić od dowolnego producenta.

#10 Rycerz

Rycerz
  • 271 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 07 sierpnia 2006 - 14:19

Ale czy w Macbooku jest wbudowany Airport ?? TO nie wersja pro.. Proszę powiedzcie czy jak będę miał macbooka 1.83 i router powiedzmy dlinka to mi coś jeszcze jest potrzebne do bezprzewodowego netu ??

#11 pixel

pixel
  • 91 postów

Napisano 07 sierpnia 2006 - 14:57

Specyfikacja MacBook'a

zaznaczylem to, co jest w tym przypadku najwazniejsze:
Dołączona grafika

po skonfigurowaniu np. wspomnianego wyzej D-Link'a, Twoj mac bedzie potrafil polaczyc sie z siecia zaraz po wyciagnieciu go z pudelka ;)

#12 Rycerz

Rycerz
  • 271 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 07 sierpnia 2006 - 15:32

UPS :> nie zauważyłem że ma airport :> No to już wszystko jasne :D

#13 ubuntu

ubuntu
  • 32 postów
  • SkądSawanna

Napisano 07 sierpnia 2006 - 16:28

Procesor Intel Core Duo 1.83 GHz Ekran panoramiczny 13,3" Rozdzielczość 1280x800, 512 MB RAM (2x256MB SODIMM) 60 GB twardy dysk, napęd combo (DVD-ROM, CD-RW) Wbudowany Bluetooth 2.0, karta WiFi 802.11 b/g Wbudowana kamera wideo iSight Ethernet, USB 2.0 x 2, FireWire 400, pilot zdalnego sterowania Opcjonalne systemy (do zainstalowania we własnym zakresie: Windows XP Home/Pro, Linux -------- Jak można pytać na FORUM o to co siedzi w MacBook'u, skoro info o tym jest na stronie aple.com.pl albo apple.com? O ile wiem, Apple to firma sensowna i od dłuższego czasu nie sprzedaje żadnych komputerów bez AirPort (czyli Wi-Fi). Linksysa gorąco polecam. Oczywiście działa z nim WSZYSTKO, co ma cokolwiek wspólnego z prawdziwym Wi-Fi. Jeśli nie działa z Linksysem - to z czym ma działać? Z kuchenką mikrofalową. Może :) Ja mam model WAG54G V.2 (nie najnowszy), łączący w jednym pudełku modem ADSL (np. neostrada), punkt dostępowy Wi-Fi, switch ethernet 10/100 (4 porty) - więc jak na domową sieć a nawet małe biuro - można podłączyć wszystko. Bezprzewodowo można słuchać muzyki w drugim pokoju serwowanej z iTunes na innym macu, przeglądać pliki, drukować, korzystać z internetu (of course). CZEGO JESZCZE TRZEBA? Jeśli chodzi o sieci kablowe (ethernet) to dzisiaj można bezpiecznie kupić do domowej sieci najtańszy badziew. I tak działa. Sieć bezprzewodowa - jeśli ma być bezpieczna - jest szyfrowana i bardziej złożona. Lepiej wybrać "markowe" urządzenie. Linksys to będzie dobry wybór.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych