Pracuje w klubie muzycznym i chcemy puszczac teledyski z laptopa APPLE PowerBook 867Mhz 12cali z wyjsciem mini-vga i oryginalna przejsciowka Apple na tv (w naszym przypadku projektor) ale tak aby na projektorze byl obraz teledyski w pelni a na laptopie teledysk byl zmniejszony i zeby bylo widac play-liste jak to zrobic???? Uzywam programu VLC zeby puszczac te teledyski.
Probowalem z ustawieniami monitora ale niz to nie dalo.

Obraz na zewnetrznym ekranie z laptopa POMOCY!!!
Rozpoczęty przez
fadeintoyou1
, 06 sie 2006 23:48
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 06 sierpnia 2006 - 23:48
Napisano 06 sierpnia 2006 - 23:53
ustaw monitor na mirror w system pref displaj, wtedy na tv bedzie ten sam obraz co na monitorze komputera, a nie dodatkowa płaszczyzna robocza,
jesli komputer nie wykrywa tv to spróbuj opcji detect display
Napisano 07 sierpnia 2006 - 01:37
Mirror to chyba jednak nienajlepsza opcja w takim przypadku - zmusza publike do ogladania na bigscreenie interfejsu komputera przynajmniej czesciowo zaslaniajacego videoklipy, jednoczesnie zdradzajac kazdy ruch operatora/DJ'a na ekranie. Ja proponuje jednak projektor potraktowac jako rozszerzenie desktopu. Niestety z tego co wiem VLC nie daje mozliwosci wyswietlania jednoczesnie jednego obrazu w fullscreenie na jednym wyswietlaczu i drugiego jako podglad w okienku. Byc moze sa lepsze rozwiazania, ale mozna sprobowac i takiego partyzanckiego obejscia problemu: na jednym ekranie odpalone ostwarzanie w fullscreenie, na drugim playlista w celach podgladowych okienko findera (column mode) z widoczna zawartoscia folderu z plikami video. Wybrane pliki albo przeciagasz na playliste (wtedy odtworza sie na projektorze gdy przyjdzie ich kolej), albo odpalasz przez "open with" z VLC (chyba ze masz dla wszytkich plikow video VLC jako domyslny player - wtedy wystarczy dwuklik) wybrany plik dolaczy sie na koniec playlisty i od razu zacznie sie odtwarzac. Dziala piknie jesli pod playlista zaznaczysz tryb "Repeat All" (dzieki temu po dojsciu do konca listy nie wychodzi z fullscreenu). Powodzenia

Napisano 07 sierpnia 2006 - 01:38
ale przywlaczonej opcji mirror jest poprostu kpia ekranu a ja potrzebuje sam obraz teledysku natomiast przy wylaczonej opcji pokazuje mi samo tapete:(bez niczego
Napisano 07 sierpnia 2006 - 03:07
6,
będzie potrzebny MPlayer.
Bez Mirror Mode w System Preferences ale z włączoną opcją "Use second monitor" w MPlayerze - jak w załączniku.
W efekcie na ekranie laptopa masz pulpit roboczy a projektor wyświetla TYLKO teledyski z playlisty MPlayera
Napisano 07 sierpnia 2006 - 06:21
z przełożeniem full scrin'a może być problem :/ a próbowałeś przełożyć zminimalizowany program na drugi desktop i tam go rozszerzać?
Napisano 07 sierpnia 2006 - 09:47
MPlayer radzi sobie doskonale z fullscreen na drugim monitorze (tak jak kokos napisał)
Napisano 07 sierpnia 2006 - 10:12
VLC też może, ale trzeba zastosowć pewien trik, otóż okienko ze sterowaniem trzeba dać na monitor gdzie będzie to wyświetlane, puścić film, a następnie okienko sterowania przesunąć na 2 monitor (w chwili startu filmu okienko sterownaia musi być w większej części na ekranie gdzie chcesz mieć pełny ekran, jak wystartuje pełny ekran, łapiesz za reszte okienka sterowania którą widzisz na 2 monitorze i przesuwasz gdzie chcesz - rozumiesz coś z tego?).
Co MPlayera, radzi sobie z tym bez problemu.
Napisano 07 sierpnia 2006 - 12:47
A moze spatchowac system w tryb dualhead?
Napisano 07 sierpnia 2006 - 23:59
Ja zrobilem to za pomoca VLC. W opcjach VLC zaznaczylem by wyswietlal obraz na drugim monitorze, full screen i po problemie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych