Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dyski I napędy zewnętrzne a kwestia zasilania

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 sensei

sensei
  • 45 postów

Napisano 06 sierpnia 2006 - 22:53

A wiec zagadnienie, ktore mnie meczy juz jakis czas : chcialbym sie dowiedziec czy ktos moze ma stycznosci z roznymi rodzajami dyskow i napedow zewnetrznych i moze opisac konkretnie kiedy do pracy wymagany jest zewnetrzny zasilacz a kiedy nie. Z tego co sie zdarzylem zorientowac : - na pewno nie wymagaja zasilania kieszenie z dyskami 2,5 cala na USB 2.0, - ponoc rowniez urzadzenie podlaczone przez FireWire bedzie dzialalo, ale nie mam nigdzie potwierdzenia. - sa jakies myki w stylu zasilanie z dwoch gniaz USB lub kombinacje USB/FireWire zeby obejsc zasilacz (?) Planuje zakup dwoch urzadzen zewnetrznych - dysku i DVD-RW i dwa dodatkowe zasilacze nie wchodza w gre - ma byc mobilnie i bez plataniny kabli na biurku. Interesuja mnie zarowno gotowe, firmowe rozwiazania jak i wszelkiego rodzaju kieszenie i obudowy zewnetrzne do samodzielnego zagospodarowania - preferuje raczej to drugie ze wzgledu na koszty. A wiec ?

#2 Jacklon

Jacklon
  • 148 postów
  • SkądŁódź / Sieradz

Napisano 06 sierpnia 2006 - 23:19

A czy nie byłoby rozsądnie poszukać urządzeń z własnym zasilaniem? Wszelkiego rodzaju kieszenie do urządzeń 5,25'' potrzebują dodatkowej energii -> napęd optyczny. Jeśli za mało energii jest do zasilenia dysku w obudowie można spróbować podłączyć go ciut innym kabelkiem USB, tak jak wspomniałeś, skorzystasz z dwóch portów w booku. Natomiast dochodzi jeszcze drobny element, że urządzenia USB mogą Tobie przeciążyć system (sprzętowy) w związku z poborem energii i Tygrysek je najzwyczajniej w świecie odetnie. Ale to raczej może się wydarzyć jedynie gdy będziesz egzystował na aku. Pamiętaj, że dyski 2,5'' do najtańszych nie należą :/ Może jednak ładnie ułożone kieszenie np. Welland, pod które podłączasz jedynie kabelek (gniazdo "PC" zasilania w urządzeniu) przejdą przez Twój system selekcji? Znacznie uprości to Tobie wybór a i nie opróżni do końca kieszeni.

#3 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 06 sierpnia 2006 - 23:28

dyski USB i FW 2.5 w obudowach zasilane są z komputera- widziałem oba rozwiazania działa wyśmienicie, ale o ile 5v dysk sie naje to dvd już napewno nie.

#4 sensei

sensei
  • 45 postów

Napisano 06 sierpnia 2006 - 23:38

Jacklon - no myslalem o tych kieszeniach i rzeczywiscie wydaja sie dosyc sensowne, pod warunkiem ze wywali sie te male wentyle :twisted: jakos moze bym przezyl te dwa kable zasilajace, no ale z mobilnoscia koniec, juz sam fakt noszenia ze soba dysku 3,5 w kieszeni ktory wazy pewnie polowe book`a lekko zniecheca ;-) ale mimo wszystko pojemnosc, szybkosc i cena tych dyskow raczej przewazy szale.. JSG - sa jeszcze slimy dvd i obudowy do nich - czy daloby sie podpiac takie dwa napedy 2,5 (hdd i dvd) naped w naped ? bo widzialem ze obudowy FW maja najczesciej 2 gniazda..

#5 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 07 sierpnia 2006 - 06:41

- sa jakies myki w stylu zasilanie z dwoch gniaz USB lub kombinacje USB/FireWire zeby obejsc zasilacz (?)

Są, w dellu...

Planuje zakup dwoch urzadzen zewnetrznych - dysku i DVD-RW i dwa dodatkowe zasilacze nie wchodza w gre - ma byc mobilnie i bez plataniny kabli na biurku. Interesuja mnie zarowno gotowe, firmowe rozwiazania jak i wszelkiego rodzaju kieszenie i obudowy zewnetrzne do samodzielnego zagospodarowania - preferuje raczej to drugie ze wzgledu na koszty.
A wiec ?

Plątaniny raczej nie przeskoczysz.
Optyki slimy często zasilane są z 5V, a tyle chyba usb daje, więc może by się dało jakoś przekombinować do zasilania.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych