Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Paski na monitorze w mini

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacek_mini

jacek_mini
  • 79 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 14:20

Witam Jest to mój pierwszy post na forum, dotychczas nie potrzebowałem pomocy - w końcu używam maca:) Sporadycznie je jednak przeglądałem - coś trzeba robić w pracy... Jednak pojawił się (mały?) problem. Do tej pory używałem maca mini G4 1,42 1Gb Ramu, do tego był podłączony monitor Benq 2400W. Pomijając klasę monitora który notabene dla mnie nie jest taki zły wszystko się sprawowało bez zarzutu. Jednak postanowiłem zmienić G4 na Intela 2GHz. Po szczęśliwym zakupie i podłączeniu do tegoż monitora okazało się że na całym ekranie pojawiły się pionowe pasy szerokości m/w 4-5 mm. Są one o ton jaśniejsze od tła. Moitor oczywiście pracuje w swojej natywnej rozdziałce tj. 1920 x 1200. Z mini G4 ten problem nie występował, kabel jest ten sam. Po przejściu na niższą rozdzielczość tj. 1680 x 1050 efekt znika. Mini jest podłączone kablem VGA przez przejściówkę. Czy ktoś spotkał się z tym zjawiskiem czy jest to może wina karty graficznej mini? Proszę o pomoc

#2 vrack2

vrack2
  • 291 postów
  • SkądBirmingham/Nottingham

Napisano 17 listopada 2008 - 15:29

karta w mini nie obsluguje takiej chyba rozdzielczosci chyba ze jestem w bledzie bo sam mini nie mam, pytanie jest jak ci monitor mogl chodzic na takiej rozdzielczosci w g4 a w intelu nie moze? chyba ze w g4 miales przemieniona rozdzielczosc na nizsza.

#3 jacek_mini

jacek_mini
  • 79 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 15:42

Mini obsługuje taką rozdzielczość, zresztą już większej nie potrafi. Na G4 właśnie z taką pracowałem (1920x1200).

#4 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 17 listopada 2008 - 17:47

spróbuj zmienić odświeżanie w Displays (dla LCD jest 60 jub 75Hz zawyczaj, nie powinoo mieć to znaczenia, ale LCD podłazzane przez VGA mają tę opcję dla zgodności wstecz). Spóbuj zmienic kabel VGA na lepszy (czyli grubszy, tak jak za starych dobrych czasów z CRT). Spróbuj podłączyć przez DVI jeżeli twój monitor na to pozwala. Jeże;i nie pomaga to sprawdź na innym monitorze. Jeżeli to nie pomoże to reset PRAMu itp.

#5 jacek_mini

jacek_mini
  • 79 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 21:20

Niestety gruby stary kabel nie pomógł. Niestety monitor nie ma DVI. Reset PRAMu nie pomógł. Muszę jutro zanieść go do pracy i podłączyć do ACD 23" przez DVI - jak objawy nie ustąpią to już nie wiem - nie będzie to wina posiadanego monitora i kabli lecz miniaka. Szkoda mam go od piątku i już serwis?

#6 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 17 listopada 2008 - 21:41

Mam monitor jak w podpisie i przy połączeniu kablem VGA niezależnie od jego rodzaju te pionowe paski również występują. Podejrzewam, że są to interferencje, które może dałoby się wyeliminować przez lepiej ekranowany kabel (niestety nie mam już swojego kabelka od 21" CRT IBMa, który był idealny). Na szczęście mój monitor ma wejście HDMI i teraz pracuje przez kabel DVI->HDMI. Paski zniknęły. Rozdzielczość w obu przypadkach 1920x1200. Można jeszcze spróbować dobrego kabla DVI->D-SUB ale ja takiego rozwiązania nie testowałem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych