Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Delphi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 derhase

derhase
  • 22 postów

Napisano 16 listopada 2008 - 19:52

Witajcie potrzebuje waszej pomocy mianowicie chce zainstalowac na macu osx jakis edytor kompilator tak zebym mogl zglebiac swoja wiedze z delphi. Licze na wasza pomoc userzy

Przegladalem forum myapple google i tak w sumie znalazlem odpowiedz lecz wyskakuje mi error podczas instalacji

Wszedlem na ta strone

GNU Pascal for Mac OS X

sciagnalem
to  GNU Pascal 3.4.6u2 installer for Mac OS X 10.4 PowerPC native and Intel cross-compiler (14.8 MB)
 GNU Pascal 3.4.6u2 installer for Mac OS X 10.4 Intel native and PowerPC cross-compiler (15.0 MB)

to GNU Pascal and Xcode XCODE
oraz ADA to jest chyba kompilator
Gnat for OS X

Zaczalem instalowac ale jakos nie moglem odnalezc sie jak dokladnie mam odpalac to srodowisko w folderze developer znalazlem pliki powiazane z delphi ale i tak skucha nie ma czegos takiego jak w visual studio ze pach pach i smigam :(

dobra nie dalo sie drzwiami probowalem oknem

odpalilem konsole
wpisalem komende pico enter

wklepalem
zapisalem y enter ale i tak nie umialem odpalic mego dziela :(
program hello;
Begin
writeln('pomocy');
End.

Ludzie czy moze ktos mi pokolei pokazac jak mam to zainstalowac caly ten pakiecik zebym mogl w pelni korzystac bez wiekszych klopotow z jezyka delphi na macu ???

POMOCY

#2 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 16 listopada 2008 - 20:41

Nie ma Delphi pod OSX-a. Masz dwie możliwości:
1.) Pisać programy z użyciem VMware/Parallels lub Darwine/CrossOver i kompilować je tylko pod Windows.
2.) Przejść z Pascala/Delphi na opensource'owy projekt FreePascal/Lazarus.

Jeśli interesuje Cię opcja druga, to zapraszam na stronę projektu;
Lazarus Project :: Write once compile everywhere!

A generalnie to zachęcam przesiąść się na C/C++/ObjC/Javę/cokolwiek_jnne_niż_Pascal ;)

#3 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 listopada 2008 - 22:49

pascal to jest już odległa przeszłość...

#4 BilboBaggins

BilboBaggins
  • 398 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 listopada 2008 - 11:29

Jeśli chcesz być w pełni kompatybilny z tym, czego wymagać od Ciebie będzie szkoła/uczelnia to pozostaje tylko wyłącznie natywna praca na Windows. Albo jakaś wirtualka (np. darmowy VirtualBox), albo Windows przez BC. Nie napisałeś jaką masz maszynę, więc dostałeś info dla InteloMaka. Jeśli masz PPC to niestety pozostaje Ci tylko praca na PC. FPC co prawda wykazuje pewną kompatybilność z Delphi, ale zapomnij o dostępie do WinAPI, które może się okazać niezbędne.

pascal to jest już odległa przeszłość...

Szkoda tylko, że MEN i tworcy programów nauczania informatyki nie są tego świadomi...

#5 derhase

derhase
  • 22 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 18:53

Witajcie dzieki za szybka odpowiedz,,, wiec tak mam Imaca kupilem 2 miechy temu.

Ok s interesuje mnie ten projekt pascal lazarus czy moglby ktos mi wytlumaczyc o co chodzi naprawde jestem swiezyna na macu pod windowsem nie mialem problemow i naprawde kilka zdan na pewno pomoga mi w dalszym dzialaniu. Czy korzystajac z Lazarusa skladnia w pascalu jest taka sama tylko rozniaca bedzie polegala na tym ze programy beda leciec pod maca dobrze rozumiem ??

Jak zainstalowac tego pascala/lazurusa na macu ?? HELP

---- Dodano 17-11-2008 o godzinie 21:48 ----
Ok chlopaki zainstalowalem tego lazurusa xcode lecz mam pytanie gdzie jest jakas ikona odpalajaca edytor gdzie jest kompilator czy interfejs jest w jakims stopniu przyjemny dla usera ??? help :roll:

#6 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 listopada 2008 - 00:20

Szkoda tylko, że MEN i tworcy programów nauczania informatyki nie są tego świadomi...

sorry za ot, ale muszę zapytać: jeszcze?? mieli jakoś 2 lata temu wycofać permanentnie i dać cepa...

#7 derhase

derhase
  • 22 postów

Napisano 18 listopada 2008 - 00:33

jak odpalic ten edytor jak to skompilowac na tym lazurusie zainstalowalem pliki z netu i teraz jakie kroki ??

#8 BilboBaggins

BilboBaggins
  • 398 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 listopada 2008 - 12:03

sorry za ot, ale muszę zapytać: jeszcze?? mieli jakoś 2 lata temu wycofać permanentnie i dać cepa...

No nie wiem, ale nie dalej jak poltora roku temu kodowalem w "szkole policealnej" w Delphi. A z tego co mi wiadomo to programowanie na informatyce (mowa ofkoz o poziomie technikum) przewiduje wlasnie Pascala w wydaniu Turbo Pascala i Delphi. Zalosne to jest, bo te jezyki nie ucza niczego pozytecznego, tylko jakichs archaicznych sposobow programowania...

A C++ (Builder'a, zeby nie bylo) mielismy tylko dlatego, ze gosc od programowania to byl doktor informatyki z czestochowskiej Polibudy i nas zmusil :).

#9 derhase

derhase
  • 22 postów

Napisano 19 listopada 2008 - 18:51

Panowie Pomocy pomoze ktos z tym edytorem ??

#10 neaf

neaf
  • 160 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 19 listopada 2008 - 20:25

derhase: jeśli przerabiacie delphi to pewnie będziecie korzystać z WinAPI do formatek itp. W takim przypadku sobie odpuść sobie kompilatory czystego Pascala. Skoro jesteś zmuszony pisać w domu to albo Boot Camp albo dla dobra nauki zapusć torrenta i zdobądź jakieś Parallels ( zostanę zbluzgany? :D ). virgin: My za nauczyciela informatyki w LO mamy kompletnego kretyna, który nie ma wykształcenia z informatyki ( może jakieś wychowanie techniczno-informatyczne zrobił 30 lat temu). Uczył moich nauczycieli, więc jest 2 pokolenia wstecz. I robimy oczywiście okrojonego Pascala ( w jakimś Algo ). Internet dla niego to nowość i w ogóle porażka. Totalne wypalenie zawodowe.

#11 derhase

derhase
  • 22 postów

Napisano 22 listopada 2008 - 11:12

Witaj NEAf dzieki za rade ..... ale w tym momecie zaczelo mnie to irytowac ...... kupilem maca a nie ma na niego podstawowych edytorow czy tez kompilatorow dobrze chociaz ze jest pakiet Adobe czasami zaczynam sie zastanawiac czy dobrze postapilem kupujac maca ;(

#12 neaf

neaf
  • 160 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 22 listopada 2008 - 19:48

Pascal podstawowy kompilator?
1. To archaizm.
2. Free Pascal - Advanced open source Pascal compiler for Pascal and Object Pascal - Home Page

Jeśli chodzi o edytor to możesz sobie nawet w systemowym TextEdicie pisać.

Jeśli chodzi zaś o delphi. Sam nie rozumiem potrzeby jego istnienia. Tym bardziej na MacOSie.

#13 psajcho

psajcho
  • 1 212 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 23 listopada 2008 - 10:04

@derhase: kupiłeś maka i narzekasz, że nie możesz pisać programów na windowsa? czym się kierowałeś w zakupie? obudową?

#14 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 postów
  • SkądBerlin, DE

Napisano 23 listopada 2008 - 17:44

Witaj NEAf dzieki za rade ..... ale w tym momecie zaczelo mnie to irytowac ...... kupilem maca a nie ma na niego podstawowych edytorow czy tez kompilatorow

Przecież są: Eclipse.org home

#15 derhase

derhase
  • 22 postów

Napisano 24 listopada 2008 - 22:20

psajcho ja poszukuje rozwiazania tego problemu a nie madrosci ktore tutaj prawisz takich medrcow jak ty to jest full..... lepiej bys doradzil koledze jak np. DOBIASZ dzieki

#16 neaf

neaf
  • 160 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 25 listopada 2008 - 00:19

@derhase: Kiedy psajcho ma tutaj pełną rację. Kupiłeś Maka a irytujesz się, że nie ma 'podstawowych edytorów'. To tak jakbyś oczekiwał herbaty po ekspresie do kawy czy lodów po tosterze.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych