Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Funkcja Genius & Genius co to jest? & Genius w iPod

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
92 odpowiedzi w tym temacie

#1 qereidid

qereidid
  • 13 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 listopada 2008 - 14:18

Jak tak właściwie działa ten ficzer? Czy jego dzialanie jest podobne to polecanych na last.fm czyli sprawdza jakies tagi, czy jak? szukalem troche po necie informacji ale nigdzie nie bylo to wyjasnione :)

[url=http://support.apple.com/kb/HT2978?viewlocale=pl_PL]Omówienie funkcji Genius dostępnej na odtwarzaczach iPod i telefonach iPhone[/url]

[url=http://support.apple.com/kb/HT3843?viewlocale=pl_PL]iPhone, iPod touch, iPod classic 160 GB (koniec 2009 r.), iPod nano (5. generacji): omówienie list Miksy Genius[/url]

[url=http://support.apple.com/kb/HT2895?viewlocale=pl_PL]Konfigurowanie i używanie funkcji Genius w programie iTunes[/url]

Pozdrawiam

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 listopada 2008 - 14:56

http://www.joyoftech...images/1150.gif

a tak na serio apple ma w swojej bazie jakieś powiązania między piosenkami, jak używasz genius to wysyłasz info jakie masz piosenki i on je pewnie w specjalny sposób taguje (ukrytymi tagami ;]) potem i jak tworzysz playlistę to sprawdza które mają takie same/podobne(?) tagi i tyle

#3 sylweczek

sylweczek
  • 431 postów

Napisano 01 listopada 2008 - 15:31

Dział podobnie jak audioscrobler i z tego co po miesiącu zauważyłem: -jak wiadomo nie rozpoznaje piosenek nie znajdujących się w iTune store -zwykle lepiej i trafniej dobiera propozycje niż audioscrobler Last.fm

#4 wspeed

wspeed
  • 52 postów
  • SkądKatowice

Napisano 01 listopada 2008 - 23:27

Dział podobnie jak audioscrobler i z tego co po miesiącu zauważyłem:
-jak wiadomo nie rozpoznaje piosenek nie znajdujących się w iTune store

Z tym się nie zgodzę. ja mam dużo utworów których nie można kupić w iTMS ale Genius działa. Ale nie z polskimi piosenkami :)

#5 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 05:59

A ja raczej będę skłonny przyznać rację Sylweczkowi - jak nie można kupić piosenek The Beatles w iTunes Store to i Geniusz ich nie uwzględnia. A ten Applowy Geniusz to jak dla mnie raczej idiotą jest ;-) bo zestawienia ma czasami kompletnie od czapy

#6 sylweczek

sylweczek
  • 431 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 21:14

A ja z kolei zauważyłem ze nawet nieźle znosi nie do końca poprawne tagi. Na przykład Rozpoznał mi Kapelę ze wsi warszawa, która w iTunes store jest jako Warsaw village band. Co do ustawień od czapy - owszem zdarza się, ale o ile audioscrobler nawet lepiej doradza artstów (choć nie zawsze) to pojedyńcze piosenki już nie zawsze. Mam wrażenie że geniu jest bardziej "świadomy" charakteru poszczególnych piosenek. No i ja póki co nie znam programu który by wykorzystywał informacje audioscroblera do budowania playlist z tego co mamy na dysku. Prawde mówiąc marzy mi się nawiązanie współpracy ekipy audioscroblera z Apple, ale obawiam się że to czcze marzenia.

#7 sylweczek

sylweczek
  • 431 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 02:19

HA! Odszczekuję co powiedziałem. Jednak Apple nie dało d**** i Genius naprawdę się uczy: właśnie przypadkiem odkryłem słuchając muzyczki na ajpodzie ze już potrafi dobierać piosenki pasujące do piosenek The Beatles. Sprawdziłem zaraz potem w iTunes i prawdę mówiąc już chyba większość piosenek jest w mojej bibliotece rozpoznawanych. Mam nadziej ze z czasem nie tylko nauczy się rozpoznawać wszystkie, ale też dobierać je trafnie.

#8 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 09:39

Ha! Też odszczekuję: hau, hau... Po tym jak napisałeś musiałem sprawdzić - fakt wreszcie Geniusz rozpoznaje The Beatles i jest coraz lepszy.

#9 sylweczek

sylweczek
  • 431 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 12:01

Muszę przyznać, że fakt uczenia się geniusza diametralnie zmienia moją ocenę iTunes 8 - wiem że podobne rzeczy robi last.fm czy pandora, ale iTunes+iPod to chyba jedyna obecnie dostępna możliwość generowania playlist tego typu on-the-go. Z obserwacji zmian w Genius zauważyłem wszelako, że chociaż nauczył się rozpoznawać beatlesów i dobiera do nich piosenki, to w drugą stronę póki co nie działa i ani razu ich piosenka nie znalazła się na żadnej z Genius Playlist jaką robiłem.

#10 Machiavelli910

Machiavelli910
  • 215 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 21:21

Wybaczcie za offtopic, ale nie wiecie czasem, kiedy wreszcie na iTunes Store będzie można ściągać piosenki Beatlesów, w końcu spór o prawa do nazwy firmy został już zażegnany.

#11 sylweczek

sylweczek
  • 431 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 21:29

Prawdopodobnie kiedy właściciele praw do piosenek zrezygnują z żądania specjalnych wyższych od standardowych cen na swoje piosenki, lub ewentualnie kiedy Apple zgodzi się spełnić ich zadania i zacznie sprzedawać te piosenki za więcej niż 99centów.

#12 Machiavelli910

Machiavelli910
  • 215 postów

Napisano 12 listopada 2008 - 01:44

No to klops.

#13 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 12 listopada 2008 - 04:59

Klops. Zwłaszcza że właścicielem prawie wszystkich piosenek The Beatles od 1985 roku jest Michael Jackson (dał za to 47 M USD kupując ATV w skład której wchodziło Northern Songs) do spółki z wytwórnia Sony która ma prawo pierwokupu od niego. Po wpadce finansowej Jacksona z 2001 już się fani cieszyli że Jackson odsprzeda prawa do piosenek Sony, a wytwórnia je łatwiej udostępni. Ale niestety Michael Jackcon powiedział że Beatlesi nie są na sprzedaż i on ma zamiar na nich dalej zarabiać po swojemu.

#14 Kapuscio

Kapuscio
  • 3 postów

Napisano 16 listopada 2008 - 14:28

Funkcja Genius - Genius co to jest? Witam wszystkich! Temat dotyczy funkcji Genius. Mianowicie mam Ipoda 4 generacji 8GB i nie mam pojęcia jak uruchomić tą funkcje dla muzyki którą mam na nim :confused:. Próbowałem na wszelkie sposoby(mam konto w iTunes) ale ciągle nie mogę stworzyć list piosenek(chyba na tym to polega :???:) Proszę o pomoc, najlepiej jakby był tutorial krok po kroku bo w sieci nic nie mogę znaleźć na ten temat. Z góry dzięki za pomoc:)

#15 sylweczek

sylweczek
  • 431 postów

Napisano 16 listopada 2008 - 15:29

Jeśłi masz konto w iTS (ale amerykańskim czy angielskim bo konto w polskim AppStore z tego co wiem to nie wystarcza) to wystarczy bodaj z pozycji menu Sklep wybrać włącz genius

#16 Kapuscio

Kapuscio
  • 3 postów

Napisano 16 listopada 2008 - 17:04

Już tak robiłem, ale jak klikam na dany plik to mi wyświetla,że nie ma Genius dla danego pliku, ale obok na sidebarze wyświetlają się propozycje.

#17 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 listopada 2008 - 18:28

a, bo to nielegalna muzyka, albo polska...

#18 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 18 listopada 2008 - 07:38

Czekaj, czekaj, tylko pytanie czy masz poprawnie otagowany plik muzyczny. Genius nie zadziała jeśli utwór nazywa się np. wykonawca_nazwautworu_album.mp3.

#19 huronpl

huronpl
  • 10 postów

Napisano 26 listopada 2008 - 17:08

ja mam podobny problem, tzn mam prawidłowe tagi, legalną muzę i jak kliknę na wybrany plik z muzyką i dam uruchom genius, to wyskakuje okienko, ze nie ma w biblio i że nacisniecie uaktualnij genius z menu sklep zalatwi sprawę... Problem w tym że przy sklepie nie mam takiej opcji... a dla czego jej nie ma? Any idea? EDIT: Już znalazłem rozwiązanie na macrumors forum... opcja uaktualnij genius znajduje się nie na bocznym pasku (gdzie bezskutecznie jej szukałem), ale na górnym pasku (na tym samym co klikacie w jabłko gdy chcecie na przykład uruchomić ponownie kompa. Trzeba wybrać sklep-->uaktualnij genius

#20 Kapuscio

Kapuscio
  • 3 postów

Napisano 01 grudnia 2008 - 16:07

Dzieki huronpl rozwiązałeś mój problem(;. Tylko niestety, żeby cieszyć sie funkcją genius warto mieć zsynchronizowanego ipoda z biblioteką muzyczną, bo przy ręcznym wrzucaniu mp3 na ipoda wszystkie playlisty genius razem ze sobą zabierają swoje mp3 i powielają piosenki istniejące na ipodzie. Pozdrawiam

#21 magellan

magellan
  • 42 postów
  • SkądLund, SE

Napisano 09 grudnia 2008 - 15:01

Tylko niestety, żeby cieszyć sie funkcją genius warto mieć zsynchronizowanego ipoda z biblioteką muzyczną

Witam.

To zdanie bardzo mnie boli. W moim wypadku niestety oznacza to dwie rzeczy:
1. wywalenie prawie polowy kolekcji mojej muzy z iTunes i nie uzywanie tej aplikacji jako biblioteki wszyskich plikow muzycznych
2. nie uzywanie funkcji Genius (na iPodzie).

Nie musze mowic ze oba mnie nie zadawalaja.

Pracowicie dodaje porzadkuje moja prawie 200GB kolekcje muzy po to aby 1. miec ja w jednym miejscu, 2. cieszyc sie z dobrodziejst iTunes jako playera (nie jestem do niego jeszcze w pelni przekonany ale powoli malymi krokami ide w tym kieruku) no i tu problem bo ni jak 200GB nie da sie upchac na 120GB iPoda classic :(

Jesli jest jakas opcja aby stworzyc biblioteke/playliste Genius dla tego co juz jest wgrane na iPoda bede wdzieczny za informacje.

#22 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 grudnia 2008 - 11:21

nagrania w itunes maja checkboxa obok (mozna zaznaczyc kilka, caly album, co wolisz i dac "uncheck selection". W iTunes w zakladce Music twojego iPoda zaznaczasz opcje "Sync only checked songs" czy cos w tym guscie, i dzieki temu mimo uzywania synchronizacji masz na ipodzie ta muzyke, ktora chcesz oraz tyle ile jej chcesz, a nie cala biblioteke

#23 magellan

magellan
  • 42 postów
  • SkądLund, SE

Napisano 13 grudnia 2008 - 17:57

Dzieki naresh :-) Zkorzystalem z Twojej rady i faktycznie juz moge korzystac z Geniusa. Z innych obeserwacji: pierwsza synchronizacja z konta rejestrowanego w US - w iT Genius dzialal ale nie dla polskich wykonawcow. Drugie syncho bylo z polskiego kontra iT i cos tam zadzialalo dla PL trackow ale ni w zab nie linkuje mi Farben Lehre z niczym :( Kolejna rzecz czy mozna zmienic liczbe trackow w play liscie genius na iPodzie?? W iT jest do wyboru od 25 do 100 (skok o 25) ale na iPodzie nie wazne co wybiore jest 25 trackow na sztywno. Niemniej funckje Genius uwazam za przydatna mozna na szybko zrobic sobie mix dopasowany to tego czego sie akurat sluchalo.

#24 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 26 grudnia 2008 - 00:30

a jak w ogóle utworzyc ta liste? mam ipoda nano 4 gen 8gb i nie ma tam opcji genius, po przytrzymaniu srodkowego przycisku w menu kontekstowym nie ma opcji genius.

#25 sylweczek

sylweczek
  • 431 postów

Napisano 26 grudnia 2008 - 00:55

Łatwiej sobie zrobić synchronizacje z playlistą wybraną - wtedy nie trzeba zaznaczać i działa zwykłe drag'n'drop. Można też zrobić intelligentne playlisty żeby synchronizowalo się samo z na przykład najczęściej odtwarzanymi utworami limitowanymi do 120 gb objętości. Jak się ma konto w iTunes store to w menu Sklep itunes wybierasz "uruchom genius" pierwsze uruchomienie trwa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych