Różnica między użytkownikami Maca a Windowsa
Napisano 13 listopada 2009 - 13:29
Napisano 13 listopada 2009 - 13:37
Napisano 13 listopada 2009 - 15:09
Użytkownicy Windowsów (Linuxów też) na siłę starają się udowodnić Makowcom, że są lepsi (wszakże Maki są dla idiotów), przykład mam na codzień w pracy.
Popatrz z drugiej strony - Makowcy na tym forum mówią, że Windows jest ogólnie jest do "de", ciągle się wiesza a wirusy wchodzą nawet przez twój własny katar, a ludzie używający go to albo idioci albo ludzie, którzy jeszcze się nie nawrócili. Dlatego walczę na tym forum, by pokazać, że osx nie jest idealny, a Apple stereotypowo najlepsze.
Napisano 13 listopada 2009 - 15:11
Napisano 13 listopada 2009 - 15:13
Napisano 13 listopada 2009 - 15:45
Święte słowa - z ust mi je wyjąłeś! Niech każdy siedzie w ,,swoim smrodzie,, jak mu on pasuje a jeśli zagląda w inne miejsce to niech uszanuje panujący tam klimat a nie stara sie zaszczepić ,,swój smród,, w nowe środowisko. Jak już napisałem wcześniej, sam używam dwóch systemów (OSX zdecydowanie częściej) i jeśli potrzebuje jakiejś informacji odnośnie Windy to idę na odpowiednie do tego forum i szukam a jeśli nie mogę znaleźć to się grzecznie pytam nie starając się przekonać kogokolwiek do Maca i OSX.ja sie przynajmniej nie pcham na fora windowsfagow ani nie staram sie nawracac na sile znajomych na maka. a wdruga strone tolerancji nie ma
W/g mnie, problem leży w tym, iż utarło się ze posiadaczami Maców są ludzie z ,,grubym,, portfelem lub ich dzieci bo sprzęt Apple nie jest tym najtańszym. Wiec kto ma Apple? Snoby, dorobkiewicze, szpanerzy, cwaniacy co się kasy na ludzkiej krzywdzie dorobili itd. - jakby nie patrzeć ludzie z kasa i tu dochodzimy do sedna sprawy:
1. We wszystkich dziedzinach życia jest tak, ze ludzie starają się dorównać tym ,,lepszym,, czy to pod względem finansowym, czy pod względem wyglądu czy tez w zakresie posiadanych dóbr (i nie ma tu znaczenia ani wiek ani płeć czy wykształcenie) - przykłady mamy na co dzień w szkołach (ubiór, telefon, odtwarzacz mp3 itp.), w pracy (wynagrodzenie, samochód służbowy, ...), w rodzinie (własny dom czy mieszkanie, najnowszy telewizor 50", wyjazd na urlop do ekskluzywnego hotelu w odległym kraju itp.);
2. Jeśli kogoś nie stać na coś co mają inni i nijak nie można tego osiągnąć to trzeba zadowolić się tym co się ma ale części ludzi trudno to przychodzi i wtedy najlepszym sposobem poprawienia sobie samopoczucia jest wytykanie wad tego co nieosiągalne i krytykowanie tych którzy to maja;
3. Są ludzie których stać na drogi sprzęt i mogą sobie wtedy wybierać, przebierać w dostępnym na rynku asortymencie i często kupują sobie kompa typowo Windowsowego za 6-9tys. PLN a OSX nie jest im do niczego potrzebny - dla nich nie jest zrozumiałe po co komu komp z gorszymi parametrami na którym nie ma masy programów jak na Windzie, nie można pograć sobie w ulubione gierki itd. itp.
Sumując - uwzględniając wszystkie za i przeciw wydaje mi się , ze problem tkwi jednak głownie w wieku ludzi i ich dojrzałości!
Ludzie powyżej 20 roku życia inaczej podchodzą do pewnych spraw, bardziej interesują się innymi aspektami życia niż to na jaki komp ich stać i co to ich komputer potrafi.
Napisano 13 listopada 2009 - 19:00
Wiec kto ma Apple? Snoby, dorobkiewicze, szpanerzy, cwaniacy co się kasy na ludzkiej krzywdzie dorobili itd.
Kurde jak coś takiego słyszę/czytam to się we mnie gotuje bo wcale nie jest tak jak napisałeś (chociaż pewnie tak nie sądzisz) czy uważają inni czego sam jestem najlepszym przykładem. Kupiłem pierwszego Maka gdy zarabiałem ledwo ponad 1000zł ale wziałem go sobie na raty i mam stąd właśnie moje wkur...nie gdy czytam coś takiego.
Z własnych obserwacji zauważyłem, że użytkownicy Windowsów/Linuxów sądzą, że w OS X wszystko się robi za pomocą klikania (i to myszką z jednym przyciskiem co jest dodatkowym powodem do szydery - jakby to miało jakiekolwiek znaczenie). Zabawne jest, że również zauważyłem, że nie zachodzi stosunek symetryczności pomiędzy szydzeniem Windowsowców z Makowców (Makowcy nie szydzą z systemu firmy Microsoft), ja nie wiem co tymi ludźmi powoduje ale ostatnimi czasy zaczyna mi to działać na nerwy.
Napisano 13 listopada 2009 - 19:09
Napisano 13 listopada 2009 - 19:12
Napisano 13 listopada 2009 - 19:14
Napisano 13 listopada 2009 - 19:15
Napisano 13 listopada 2009 - 19:19
Napisano 13 listopada 2009 - 20:31
- Czy G3 nadaje się do edycji filmów ?
- Oczywiście na twoje potrzeby starczy i wszystko będzie działać super jak nigdy dotąd a praca na komputerze będzie przyjemnością
Wiem że napisałem to troszkę ironicznie, aczkolwiek tak na prawdę mało kto się odzywa że sprzęt jest za słaby lub powinien dozbierać na droższy tylko jest taka ślepa regułka na forum powtarzana przez 60% userów co wprowadza znacznie w błąd.
Co do samego Apple cieszy fakt że robią malutkie kroczki w kierunku który mi się podoba np 8GB ramu w mini to jak dla mnie świetna wiadomość, obsługa dwóch monitorów tak samo, cena droższego mini z zniżką edukacyjną na poziomie 3 059.11 jest okej a co mnie bardziej cieszy to malutki pobór prądu a ma to znaczenie dla osoby gdzie komputer chodzi praktycznie 24/7.
Napisano 13 listopada 2009 - 22:40
Poczekajcie aż czas obecnego posiadania Maca zrówna się z czasem poprzedniego użytkowania Windy...
Rozumiecie o co mi chodzi? Miałem 3 lata PC np. i mam 3 lata Maca, czy na odwrót, to ogólne podsumowanie; ile robiłem reinstali; czy po długim czasie zapychania dysku często mulił; ile włączała się przeglądarka w wieku np.2 lat; dla każdego kompa.. tak mogo wygądać porównanie...oczywiście są i takie.
A toś mi chłopie ćwieka zabił... Czyli że jak ja miałem PC ponad 20 lat to teraz mam mieć Maca 20 lat, żeby móc porównywać? Ale za 10 lat to będzie już stosunek 30:12 ... Nie, nie rozumiem...
Napisano 13 listopada 2009 - 22:44
Napisano 13 listopada 2009 - 22:52
Napisano 13 listopada 2009 - 22:55
Napisano 13 listopada 2009 - 23:02
Napisano 13 listopada 2009 - 23:23
Oczywiście ze tak nie uważam, pisze tylko co dociera do mnie od ludzi i co czytam na forach przy okazji szukania rozwiązań jakie czasami mam z Windą.Kurde jak coś takiego słyszę/czytam to się we mnie gotuje bo wcale nie jest tak jak napisałeś (chociaż pewnie tak nie sądzisz) czy uważają inni czego sam jestem najlepszym przykładem...
Napisano 14 listopada 2009 - 09:16
Napisano 14 listopada 2009 - 09:29
Riddle - uwierz mi, te skradzione kompy to nie żaden problem dla mnie i nie mają one wpływu na to co pisze w innych tematach(po drugie już dostałem odszkodowanie z ubezpieczenia i jest po sprawie).Blade_ - Co ci się stało? Od czasu kiedy ci maki jakiś idiota ukradł strasznie emocjonujesz na forum i obrażasz innych. Weź coś na uspokojenie, poczytaj jakieś książki, poszukaj w internecie większych kradzieży. Chill out, man!
Jeśli dobrze byś poszukał to wiedziałbyś, że Maci to ok. 20% sprzętu komputerowego który sprzedaje wiec pozostałe 80% (no może 75% - bo mam trochę drukarek) stanowią komputery klasy PC. Więc mam kontakt z użytkownikami obu systemów i wielu firm. Jeśli ktoś nie jest zdecydowany co chce kupić staram się mu w miarę możliwości doradzić i często słyszę rożne ciekawe określenia pod adresem użytkowników Maców jacy to oni są i kto kupuje Maca (w drugą stronę też się zdarzają takie komentarze ale zdecydowanie rzadziej).
Napisano 14 listopada 2009 - 09:57
oj, bez przesady w drugą stronęAle niech nie chrzani macuś ze windows jest do dupy tylko dlatego że ona sam ma mac'a albo że jemu nic pod DOS'em nie wychodziło. Było się uczyć!
pewnych rzeczy należy się nauczyć inne powinny być intuicyjne jednak
Napisano 14 listopada 2009 - 15:21
oj, bez przesady w drugą stronę
pewnych rzeczy należy się nauczyć inne powinny być intuicyjne jednak
Wiesz... jak dziubałem sobie onegdaj w assemblerze, żeby zrobić coś niedużego do polskich znaków to na intuicję niewiele miejsca pozostawało...
Napisano 24 listopada 2009 - 11:35
Napisano 24 listopada 2009 - 11:59
Użytkownicy przeglądający ten temat: 12
0 użytkowników, 12 gości, 0 anonimowych