Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Różnica między użytkownikami Maca a Windowsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
701 odpowiedzi w tym temacie

#376 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 21 października 2009 - 23:57

Ja jednak robię switch do PC, troszkę mi plany krzyżuje ram i procki lecące w górę no ale trudno ramu zawsze mogę dołożyć jak będzie tańszy i po problemie. Mini którego teraz mam jest na prawdę cichy i estetyczny będzie mi brakować jego gongu przy uruchamianiu komputera. Wiem przesiadka nie będzie łatwa tak samo jak przesiadka na maka nie była łatwa, ale cóż trzeba dążyć do tego co się chce a nie to co oferuje apple na chwile obecną, może w przyszłości będzie lepiej to z chęcią wezmę sobie jakiegoś mini. Nie będę pisał że było mi bardzo źle na tym komputerku bo było na prawdę oki ale nadszedł czas i może niektórzy mają racje że do mnie cyferki przemawiają a może po prostu chęć zabezpieczenia się przed dużymi kosztami awarii po gwarancji. W każdym razie życzę tobie i wszystkim zaczynającym przygodę z apple powodzenia, i jednocześnie mam nadzieje że ja też w końcu zrobię szczęśliwy dla mnie zakup :) Pozdrawiam wszystkich userów myapple.

#377 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 22 października 2009 - 01:18

Cofamy się do 14 października 2008 roku, kiedy to po raz pierwszy wszyły macbooki unibody. Miały już DDR3. Proszę mi pokazać z tamtego czasu laptopa, który miał w tym czasie DDR3? Wszystkie pc lapki miały DDR2. Do dzisiaj w większości wsadzane jest DDR2 i to nie dlatego, że jest szybszy bo to jest mylne, tylko dlatego, że jest tańszy a na dzisiaj już gorszy. DDR3 mając wyższe timingi jest szybszy od DDR2 z mniejszymi timingami, ale tu żadnej ameryki nie odkryłem, oczywiste sprawy.

DDR3 jest w pecetowych notebookach od 15 lipca 2008 roku czyli od premiery Centrino 2 ;)
Co prawda w tych lepszych i droższych, ale jednak.

i niech ktos napisze cos o konsolach to sie zrobie zly...

Przynajmniej nie trzeba w nich wymieniać karty graficznej co pół roku ;)

Od czasu kiedy Microsoft obral bardziej przyjazna uzytkownikowi polityke uwazam ze argument z legalnoscia nie ma zadnego podparcia, zaznaczam jako od niedawna uzytkownik pelnej, finalnej i darmowej wersji Windows 7 64bit oraz tester Microsoft Office 2010. ; )
Wczesniej bylem zapalonym linuskowcem, bralem takze udzial w testach Open Solarisa i musze przyznac ze w obecnej chwili wlasnie Microsoftowi, a nie Apple jest blizej do miana korporacji przyjaznej uzytkownikowi domowemu.

Ceny Windows 7 na pewno nie są przyjazne.

27" monitorów z matrycą IPS nie znalazłem, ale wydaję mi się, że spokojnie możemy założyć ponad 2000zł.

IPS można porównać do PVA i MVA.

Monitory LCD 27'' MVA PVA IPS cena - Porównanie cen w sklepach
Przy czym ten najtańszy ma podświetlenie CCFL.

seb i sivienki to typowi forumowi napinacze. Ja jestem użytkownikiem Windowsa od... kiedy pamiętam. Zabawę zacząłem z Windows 95 i monochromatycznym monitorem :-] Potem kolejne generacje aż do aktualnego Windowsa 7 RTM. Mam zamiar przesiąść się na Maki. Dlaczego? Jestem fanem bawienia się konsolą, frameworki PHP których używam wymagają konsoli do generowania klas itd. No ale trochę odbiegłem od tematu. Przez jakiś czas siedziałem na różnych dystrybucjach Linuksa, poczynając od Arch Linuksa, przez Fedorę, Debiana na Ubuntu kończąc. Niestety żadna dystrybucja Linuksa nie jest w stanie obsłużyć mojego iPoda 2 generacji. W związku z tym doszedłem do prostego wniosku: Muszę kupić Maca. W Windowsie denerwują mnie wirusy, antywirusy zamulające komputer... Jeśli ktoś ma do mnie jakieś pytania, z chęcią na nie odpowiem, lub rozwinę swoją wypowiedź.

GTKpod nie daje rady?

jakilinux.org iPod i Linux

Dlaczego muszę kupić maca ?
Bo lubię systemy Unix-like. Bardzo pasują mi wszystkie dystrybucje Linuksa, ale chcę też spróbować czegoś nowego. Przypominam, że żaden program pod linuksa nie wspiera synchronizacji muzyki z iPodem 2 generacji, co stanowi jeden z powodów dla których chcę kupić Macbooka. Przez jakiś czas miałem zainstalowanego Leosia na moim poczciwym laptopku, ale strasznie się od niego pocił, bo mój profesor nie daje za bardzo rady, no i ramu za mało.

Weż pod uwagę Delle z Ubuntu i Red Hatem oraz Toshiby z OpenSolarisem, bo niektóre z nich mają matowe matryce i modemy 3G.

List of Linux-powered devices - Wikipedia, the free encyclopedia
Toshiba OpenSolaris Laptops

jeycam, podpinam się do Twojej wypowiedzi. To jest to co chciałem napisać ale wyleciało mi z głowy.
Oczywiście na moim Maczku znajdzie się miejsce dla Windowsa 7 żeby od czasu do czasu pograć w Counter-Strike 1.6 i inne gry jeśli mnie najdzie potrzeba.

Apple - Games

#378 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 22 października 2009 - 01:48

Ktos cos wspomnial o konsolach. bylem zagorzalym przeciwnikiem dopoki sam nie pogralem pare razy intensywnie na xboksie. Zupelnie inne doznania, zupelnie inny komfort, niewiele nowych wymagajacych tytulow (ze strzelanek bo tylko one mnie interesuja) na xboxa nie ma. Zakochalem sie w tej maszynie, tylko nadal nie mam na czy grac w team fortress 2, musze kupic mbp :D Programisci gier na konsole sie STARAJA,a programisci gier na piecyk robia wszystko na odpier*ol bo ludzie przeciez kupia nowy hardware zeby pograc ;)

#379 Numb

Numb
  • 256 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 października 2009 - 06:43

@rzymianin gtkpod nie daje rady, bo nie ma wsparcia dla iPodów Touch. Jeśli chodzi o Windows vs OS X to istnieje pewna różnica. Nie ma problemu z zainstalowaniem Windowsa na prawie każdym komputerze. Sprawa ma się inaczej jeśli chodzi o OS X. OS X możesz zainstalować tylko na maku, lub postawić sobie hackintosha no ale z tym drugim nie każdy da sobie radę i nie każdemu się chce. Wydaje mi się, że Windows swoją popularność zawdzięcza temu, że łatwo go zainstalować (Vista, 7 - graficzny interfejs) i każdy może go mieć, legalnie lub nie. @feuerfest Z kolei ja nie za bardzo lubię FPSy na konsole, jakoś niewygodnie mi się rusza celownikiem tymi dzyndzlami. Samochodówki jeszcze ujdą, Prototype itd. To by było chyba na razie tyle. Czas iść do szkoły ;]

#380 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 października 2009 - 09:09

Nie ma problemu z zainstalowaniem Windowsa na prawie każdym komputerze. Sprawa ma się inaczej jeśli chodzi o OS X. OS X możesz zainstalować tylko na maku, lub postawić sobie hackintosha no ale z tym drugim nie każdy da sobie radę i nie każdemu się chce. Wydaje mi się, że Windows swoją popularność zawdzięcza temu, że łatwo go zainstalować (Vista, 7 - graficzny interfejs) i każdy może go mieć, legalnie lub nie.

łatwość instalacji? aktualnie w obu się jednocześnie łatwo klika
fakt, że OS X jest Mac-only - no sorry, taki model biznesowy, nie można mówić że to wada
czy wadą iPhone OS jest fakt, że jest tylko na iPhonie i iPodzie Touch? a nie tak jak Windows Mobile - na różnych telefonach?

Z kolei ja nie za bardzo lubię FPSy na konsole, jakoś niewygodnie mi się rusza celownikiem tymi dzyndzlami.

no to wystarczy podłączyć myszkę? albo jeszcze lepiej - wziąć jakąś na BT? powinno banglać. do PS3 na pewno są jakieś myszki robione z myślą o niej

#381 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 22 października 2009 - 09:43

no to wystarczy podłączyć myszkę? albo jeszcze lepiej - wziąć jakąś na BT? powinno banglać. do PS3 na pewno są jakieś myszki robione z myślą o niej

ot choćby tutaj ;)
SplitFish FragFX: Mouse Controller for PS3 - Controller - Gizmodo

#382 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 października 2009 - 13:45

Oczywiście, że PCet będzie mocniejszy. Kwestia tylko na co się ta moc przełoży, bo szczerzę wątpię, że 0,5 GHz więcej po OC przełożyło się na coś więcej niż FPSy w grach i cyferki w benchmarku.

hmm...przelozy sie;]...chcesz jakies slupki z pclaba egieldy czy innych?;]

btw: moj prechistoryczny procek tylko dzieki oc nadal nadaje sie do uzytku;]

Autorem cytatu jest shivan Zobacz post
i niech ktos napisze cos o konsolach to sie zrobie zly..

Przynajmniej nie trzeba w nich wymieniać karty graficznej co pół roku

no tak...to ze kupujemy ten sprzet na lata /pogramy w kazda gre ktora wyjdzie na nasza konsole
/za dosc niska (patrzac na pc ktory pozowli nam pograc na tym poziomie) cene
jest glowna zaleta konsol
ale zostaja wady (ktore wymieniam tutaj ktorys raz juz;] ): fpp rts mmorpg

Ceny Windows 7 na pewno nie są przyjazne.

czy ja wiem...jest to system wart swojej ceny...za viste nie zaplacilbym zlamanego grosza
ale za w7 czemu nie
w dodatku kupujac teraz notebooki asusa toshiby czy innych z vista dostajemy mozliwosc
przejscia na w7 za darmo (+koszty przesylki)

tak jeszcze przy okazji...przez ten tydzien mialem okazje pracowac na zmiane na viscie i w7
i naprawde nie wiem co ci "kretyni" z msfotu sobie mysleli wypuszczajac na rynek vistule...
przy tym osie nie ma mowy o "user friendly" jest tylko "walka" o cos co w windows xp robilo sie w 1.5 minuty

tutaj faktycznie nalezy sie duzy plus np dla apple...ze nie zrobilo swoim klienta nigdy takiej "bucowy"

Programisci gier na konsole sie STARAJA,a programisci gier na piecyk robia wszystko na odpier*ol bo ludzie przeciez kupia nowy hardware zeby pograc

niestety masz racje... crysis ,gta 4 i inne pokazuja ze na rynek pc mozna rzucic nie zoptymalizowana lub na odwal sie przekonwertowana gre
z konsol a i tak ludzie to chapna

A TERAZ WIELKA KONCOWKA...

sporo z mac userow napisalo tutaj ze pc-ciarze (hehe) podniecaja sie "cyferkami"
sledzilem watek MyApple: Apple Store is down - czas na nowe Maki! - Apple
i szczerze mowiac z tego co zauwazylem to...wy macie tak samo;D

#383 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 października 2009 - 13:56

shivan - jaki jest problem z fpp? myszka jest
rts'y też się znajdą (command and conquer jest chociażby ;])
ok, ale fakt faktem - takich tytułów sporo nie ma

wielka końcówka - wielkie nieporozumienie ;]
pc-ciarze (hehe) często kupują komputery dla cyferek
jakoś niespecjalnie widziałem osoby, które kupowały Maka dla cyferek. o wiele częściej dla wyglądu, dla systemu. cyferki nie zadecydowały o wyborze marki.

#384 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 października 2009 - 14:18

shivan - jaki jest problem z fpp? myszka jest
rts'y też się znajdą (command and conquer jest chociażby ;])
ok, ale fakt faktem - takich tytułów sporo nie ma

no zgodze sie ze sa...sam gralem w red alerta 1 na psxa z mysza
ale powiedzmy sobie ze te gry to nie "target" konsoli

wielka końcówka - wielkie nieporozumienie ;]
pc-ciarze (hehe) często kupują komputery dla cyferek

jest w tym jakas prawda...
z drugiej strony widze to tak:

moda jest taka ze ludzie w tej chwili kupuja notebooki
(komputery ze sklepow jak vobis komputronik etc mozemy tez podciagnac pod ta kategorie)
spora czesc z nich "nie ma wogole pojecia co te cyferki znacza";]

"no zeby mial 4 giga pamieci i procesor c2d"
sprzedawca wybiera im model szybka gadka ze specyfikacja
klient tak naprawde nie ma pojecia co sprzedawca mowi
(a nawiasem mowiac ci np ze sklepow dla idiotow czesto mowia bzdury!!!!!!!)
pyta sie czy "to jest dobre"
(goscia ktory ma tylko jeden cel: sprzedac)
i po zakupie

klienci bardziej uswiadomieni...ktorzy potrafia wybrac sprzet pod siebie
to juz inna bajka

i tu akcje jak sprzet dla cyferek wystepuja... opisze je modnym na tym forum porownaniem
bo do?...tak tak samochodu;DDDD

komputer w dzisiejszych czasach to "gadzet" jest jak samochod
kazdy chce lepszy szybszy ladniejszy

i efekt takiego zakupu jest ten sam:

w przypadku komputera:

nasze ghzy w nowiutkim wypasnym pc sie nudza;]

a samochodu:

po co nam te 500 koni i 700 nm jak co 200 metrow
mozemy sobie urwac pol zawieszenia;]

pamietaj jeszcze ze istnieja klienci tacy jak ja...
ktorzy kupuja wedlug swietej zasady:

NAJLEPSZY STOSUNEK CENY/DO JAKOSCI

wiem wiem ...na applowskim forum conajmniej nie wypada glosic takich hasel;D

#385 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 października 2009 - 14:32

pytanie co rozumiesz przez jakość bo wiele osób uważa cyferki właśnie nie wypada? ależ czemuż to niby? dla użytkowników Makówek one mają najlepszy stosunek ceny do jakości. głównie przez system właśnie

#386 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 października 2009 - 18:22

pytanie co rozumiesz przez jakość
bo wiele osób uważa cyferki właśnie

jakosc?

szerokie pojecie pojecie u mnie jezeli chodzi o sprzet;]

bo kazda czesc rozpatruje osobno;]

np. plyty glowne... zwracam uwage na pcb kondensatory system chlodzenia/rodzaj jego mocowania
rozlozenie elementow mozliwosci oc rozlozenie opcji w biosie +dodatki czy inne smaczki od producenta

karty graficzne praktycznie to samo...z tym ze najwazniejsza rzecz: chlodzenie

procesor tu juz raczej dochodzi stosunek CENY/DO WYDAJNOSCI ;]
nie zaplace 300 zl za procesor o 200 mhz szybszy od slabszej wersji skoro moge sobie to sam wykrecic;]

zasilacze: stabilnosc lini +12v ...ilosc "Watow" (hehe) jakosc wykonania rodzaj kabli (system modularny,oploty ,ilosc i rodzaj wtyczek) i na koniec wydajnosc

moze skoncze juz zanudzac;]

nie wypada? ależ czemuż to niby? dla użytkowników Makówek one mają najlepszy stosunek ceny do jakości. głównie przez system właśnie

nie chce najezdzac na maci...na poczatku swojej obecnosci na forum tak robilem...potem sie troche douczylem...
ale z ta "jakoscia" nie zawsze jest super (obudowa macbooka etc)

chociaz...powiem to tak: gdyby po jednej stronie lezal macbook pro 17 a na drugim jakis asus
o podobnej specyfikacji...to raczej bym sie nie zastanawial i bral jablko;]
(dlatego ze tez mozna na nim postawic winde+ osxa;] )

#387 Hercules

Hercules
  • 257 postów

Napisano 22 października 2009 - 18:33

jakosc?
..........

chociaz...powiem to tak: gdyby po jednej stronie lezal macbook pro 17 a na drugim jakis asus

chyba musialy by lezec 2 asusy.... inaczej wtopil bys jakies kilka tysiecy....

#388 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 października 2009 - 18:37

hehe fakt

tylko tak sobie pomyslalem...rozwizajac takie zalozenie gdyby obok macbooka stal jakis dobrze wypasiony
alienware... to coz hmm...MB juz nie jest taki sexy;]

#389 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 22 października 2009 - 18:59

Niektórzy tutaj piszą że w PC co kilka miesięcy muszą zmieniać grafike, procesor itd ... , a zupełnie nie mają na to ochoty, to mam takie pytanie jak to możliwe że w PC grafika np GF 8800, czy nie wiem kupując teraz komputer z HD4870 jest lub będzie za 3 lub 4 miesiące dla was za słaby a przesiadając się na Maca z zintegrowanym shitem (Zintegrowane grafy bez względu czy to mac czy PC są dziadostwem ogromnym) i o wiele słabszym prockiem nie kusi was do zmiany niczego ? A co lepsze nic wam nie przeszkadza. Jedynym sensownym wytłumaczeniem tego faktu jest chyba nasza psychika na którą zadziałała reklama czy opinie użytkowników na forum tym czy innym, wydaje mi się że to jest kwestia podejścia użytkownika do tematu. Całe liceum nie radziłem sobie z angielskim i twierdziłem że się tego nigdy nie naucza bo to czarna magia, po liceum trafiłem na strony i transmisje po angielsku które mnie zainteresowały i w tej chwili jestem na poziomie B2 i radze sobie bez problemu. Chyba podobnie do tego przykładu jest z makami i PCtami.

#390 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 października 2009 - 19:49

coz...wynika to pewnie z tego ze rynek grafik jest bardzo dynamiczny co pol roku mamy jakies nowosci taka sytuacje napedzaja gry...coraz to bardziej "wymagajace" tytuly tylko teraz...jakto "musza "zmieniac grafike? a kto im karze? tak naprawde taki kilkuletni gf 8800 gt lub ati 4850 (300zł) poradza sobie nawet z nowszymi grami...coprawda w "normalnych rozdzielczosciach jak 1400X900 i ustawieniach detali" medium" jezeli chodzi o wymagajace tytuly;] ja na moim prechistorycznym kalkulatorze przeszedlem crysisa na "high" w miare wygodnie w cod 4 wykrecalem okolo 60/80 fpsow ...teraz w resident evil 5 jest okolo 50 a moj "pc" oprocz grafiki ma naprawde spooro lat;] wracajac...owszem sa ludzie ktorzy co pol roku beda wymieniac...entuzjasci lub poprostu ofiary marketingu "bo ja musze miec ciagle to co najlepsze" mnie ten stan nie dziwi...kazdy chce na czyms zarobic...a jak ludzie kupuja to czemu nie? zobaczcie jak starzeja sie procesory...tak naprawde czesto nawet po 2 latach mamy jeszcze zapas mocy + oc zasilacz tez sie kupuje na lata plyta glowna dopuki podstawka sie nie zmieni ramy to samo co powyzej cos musi napedzac zbyt;] sa to wlasnie karty graficzne a jezeli ma sie cos w glowce i sie pomysli zanim sie kupi "hej po co mi ten 280 gtx skoro na moim 8800 ultra we wszystko sobie pogram?" "a no po to zeby sie pochwalic kolega a potem sygnaturka na forum purepc" bezcenne;DDD

#391 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 października 2009 - 20:42

dla ciebie wtopa - dla innego jakość
dla mnie kupienie asusa to wtopienie 100% kasy

Niektórzy tutaj piszą że w PC co kilka miesięcy muszą zmieniać grafike, procesor itd ...

nikt nie mówi, że trzeba. to wy dajecie argumenty, że można

jak to możliwe że w PC grafika np GF 8800, czy nie wiem kupując teraz komputer z HD4870 jest lub będzie za 3 lub 4 miesiące dla was za słaby

a to pytanie trochę do samego siebie - jak to jest, że te wypaśne PC stają się po roku za słabe i trzeba je wymieniać?

Jedynym sensownym wytłumaczeniem tego faktu jest chyba nasza psychika na którą zadziałała reklama czy opinie użytkowników na forum tym czy innym, wydaje mi się że to jest kwestia podejścia użytkownika do tematu. Całe liceum nie radziłem sobie z angielskim i twierdziłem że się tego nigdy nie naucza bo to czarna magia, po liceum trafiłem na strony i transmisje po angielsku które mnie zainteresowały i w tej chwili jestem na poziomie B2 i radze sobie bez problemu. Chyba podobnie do tego przykładu jest z makami i PCtami.

kompletnie nie rozumiem związku z twoim angielskim i sprawami maków i pc

ogólnie: (przyszły?) użytkownika maka kręci głównie komputer i co może na nim robić, a nie jego cyferki.
jeżeli więc już cyferki tracą na znaczeniu to skupiamy się na innych sprawach: co sprzęt mi oferuje, co mogę na nim zrobić, czy nie ma tego wkurzającego windowsa (no sorry, ale masa osób na niego narzeka. szczególnie na Vistę. 7 dopiero co weszła więc może być inaczej, ale to trzeba poczekać)

to nie jest tak kupuję maka -> przestaje się martwić cyferkami
to najpierw człowiek dojrzewa do tego, że cyferki to tylko cyferki - potem zaczyna patrzeć na komputery od apple, które oferują coś poza tymi cyferkami

#392 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 października 2009 - 21:08

a to pytanie trochę do samego siebie - jak to jest, że te wypaśne PC stają się po roku za słabe i trzeba je wymieniać?

jakto jest? a nijak..bo to nie prawda co piszesz;D

przedchwila splodzilem posta o tym...
z tego co widze nikt nie chce tych moim malo-logicznych postow czytac;D hehe

i jeszcze jedno...nie robcie z jednej z lepszych zalet pc tzn. latwego upgradowania sprzetu
wady! prosze was...to ze na macu jest to utrudnione nie znaczy ze jest to zle;]

przyklad:

kupujemy pc...powiedzmy niech bedzie to amd-owska platforma dragon
coprawda gorsze od intela ale jestesmy fanboyami amd chcemy am3 etc
na pokladzie mamy phenoma II wydajna 4890 i 8 giga ramu
i spokuj na conajmniej dwa lata jezeli chcemy byc na bierzaco...a jak nie to nawet na dluzej
wkoncu gdy skonczy sie nam zapas mocy
dokupimys sobie 6 rdzeniowy procesor ..jakies ati 5800 cos i nastepne 8 giga ramu
wyjdzie nas napewno taniej niz za caly komputer;]

mozemy jeszcze wrocic do czynnika najbardziej "postarzajacego" pc
kart grafiki...istnieje cos takiego jak CF czy sli
po co mam pozbywac sie swojej malutkiej 4850...kupie jej druga siostre
...uzywke z allegro za grosze...wzrost wydajnosci 30%/50%
(sporo uogolnienie z ta wydajnoscia sorry)

btw na macu pro tez tak mozemy zrobic;pppp

7 dopiero co weszła więc może być inaczej, ale to trzeba poczekać

poczekac?...bety sa juz od miesiecy;]

nie ma na co czekac...juz widac ze ten glupek ballmer bedzie sie chelpil ta windoza przez conajmniej
2 przyszle lata;]

#393 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 października 2009 - 21:24

shivan - no właśnie. bo one się nie stają. czy iPhone 3G stał się wolniejszy kiedy wyszedł 3GS? nie.
ale nagle przestało to wystarczać i niektórzy zmienili swojego 3G na 3GS. no ja w tym sensu nie widzę.

jak to jest, że niektórzy (mniejszość niestety [?]) potrafi działać na całkiem starym sprzęcie? czy to maku czy to pc?

w pakowanie w komputer widzę sens jedynie w przypadku gier. tylko tutaj też sensu za bardzo nie widzę, bo to też wieczne wywalanie kasy.

możliwość upgradu, a jego wieczna 'potrzeba' to IMO 2 różne sprawy ;)

możliwość - to cecha komputera
wieczna potrzeba - cecha użytkowników, a o nich tutaj mówimy ;)

no i z tą łatwością to nie tak do końca
chcesz wymienić procesor, to się okazuje, że zła płyta główna. potem się okaże, że do nowej płyty nie pasuje twoja stara karta, etc etc. ;)
przerabiałem to

#394 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 października 2009 - 22:42

możliwość upgradu, a jego wieczna 'potrzeba' to IMO 2 różne sprawy

możliwość - to cecha komputera
wieczna potrzeba - cecha użytkowników, a o nich tutaj mówimy

hehe...fakt ...hmm madre slowa;]

chcesz wymienić procesor, to się okazuje, że zła płyta główna. potem się okaże, że do nowej płyty nie pasuje twoja stara karta, etc etc.
przerabiałem to

kupujesz maca...dostajesz calosc...bach ma to swoje zalety i wady
skladasz pc...niestety musisz pomyslec!...nie pierwsze lepsze czesci ktore zachwala sprzedawca;]

ogolnie mowiac...wystarczy kupic dobry zasilacz i plyte glowna na przyszlosciowa podstawke
zeby uniknac twoich problemow...

a to ze niestety sporo ludzi najpierw kupuje a potem czyta ( to samo tyczy sie tych wszystkich
ktorzy placza tu na myapple na swoje simlocki na 3gsach czy 3g po aktualizacji bb...
smieszne ze gosc woli napisac juz po gdy dostaje przycisk do papieru z logiem apple
niz przed?;p) to juz niestesty taka ludzka mentalnosc;]

siedze w nowosciach ...i ogolnie w hardwarze bo mnie to interesuje ale gdy jakis kolega
poprosi mnie o "zlozenie" pc w notatniku...zabiera mi to czasami kilka godzin lub wiecej...
wszystko wina producentow;] i tego co juz wczesniej napisalem
w swiecie pc nowsze nie znaczy zawsze lepsze...

#395 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 22 października 2009 - 23:14

@shivan Zadam proste pytanie. Czy jesteś złodziejem software-owym? Nie mówię, że ja tu jestem święty bo nie jestem, ale większość ludzi tylko dlatego składka PC bo nigdy w życiu nie ma zamiaru kupić Windowsa, programów i gier skoro wszystko leży na polishtracker.pl czy torrentleech.org. To samo tyczy się konsol, kto jest złodziejem nigdy w życiu nie kupi ps3 bo na x360 są piraty. Niektórzy to w ogóle se tłumaczą, że pościągam trochę gierek na pc czy x360 i konsola się zwróci czy karta graficzna za 1,5tys złotych bo de facato nie wydaje się kasy na gierki czy oprogramowanie. Takie mam wrażenie, że nie masz ani legalnego windowsa ani żadnej gierki czy oprogramowania, ciągniesz wszystko z torrentów. Spoko Twoja sprawa, nic do tego nie mam tylko chodzi o to, że większość ludzi tak robi. Po co mam wydawać pieniądze na soft skoro lepiej te pieniądze przeznaczyć na lepszy hardware a soft i tak się zassa z torrentów. Kupując Maca przecież OSXA czy iLife nie dostajemy za darmo, jest wliczony w cenę całego Maca. Niektórzy tego nie mogą przeżyć, żeby jeszcze płacić za osxa czy iLife skoro to leży na brokenstones. Nie zrozum mnie źle, bo się do Ciebie nie doczepiłem, tylko chodzi mi o taki wariant, że ludzie składają PC i to składaki żeby ominąć wszelakie koszta wymuszonego software-u

#396 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 22 października 2009 - 23:37

@shivan
PC i to składaki żeby ominąć wszelakie koszta wymuszonego software-u

No a ludzie chcący zainstalować Win7 na oficjalnych sterownikach muszą zmienić sprzęt bo apple sterowniki da tylko do garstki komputerów. Że składam PC podjąłem decyzje już dawno ale dzisiaj gdy zobaczyłem liste stwierdziłem że producenci sprzętu typowo do PC bardziej dbają i nawet mój stary PC bo Athlon 64 3000 (Socket 939) na support dla Windows 7, wszystkie sterowniki itd ... bez problemu dostępne.

Tutaj to już apple przeszło samego siebie.

kupujesz maca...dostajesz calosc...bach ma to swoje zalety i wady
skladasz pc...niestety musisz pomyslec!...nie pierwsze lepsze czesci ktore zachwala sprzedawca;]

Apple raczej też coraz dziwniejsze ruchy z sprzętem robi, najpierw chipsety intela na chipy Nvidi, teraz grafiki Nvidi na grafiki ATi i oprócz tego że chipsety nvidi są tańsze od chipów intela, a w wypadku grafiki ATi jest tańsze od nvidi to innego powodu tych super zmian nie widze.

ogolnie mowiac...wystarczy kupic dobry zasilacz i plyte glowna na przyszlosciowa podstawke
zeby uniknac twoich problemow...

siedze w nowosciach ...i ogolnie w hardwarze bo mnie to interesuje ale gdy jakis kolega
poprosi mnie o "zlozenie" pc w notatniku...zabiera mi to czasami kilka godzin lub wiecej...
wszystko wina producentow;] i tego co juz wczesniej napisalem
w swiecie pc nowsze nie znaczy zawsze lepsze...

Zgadzam się bo ja swoją konfiguracje też już dość długo dobieram, fakt części jest od groma różne firmy, układy, złącza a nawet ich ilość, ale po przemyślanym wyborze a wydaje mi się że dobrze wybrałem uzyskam w miarę dobry sprzęt i z możliwością rozbudowy i z gwarancją na części w przedziale 3 do 5 lat :)

#397 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 października 2009 - 23:48

Nie zrozum mnie źle, bo się do Ciebie nie doczepiłem, tylko chodzi mi o taki wariant, że ludzie składają PC i to składaki żeby ominąć wszelakie koszta wymuszonego software-u

nie oszukujac sie? tez tak mysle;]

Zadam proste pytanie. Czy jesteś złodziejem software-owym? Nie mówię, że ja tu jestem święty bo nie jestem

0_o...ja tez nie jestem swiety...

odpowiem ci tak...pc na ktorym pracuje jest w 100% orginalny..innej mozliwosci nie widze

na moim kalkulatorze pewnie by sie cos znalazlo ale:

Takie mam wrażenie, że nie masz ani legalnego windowsa ani żadnej gierki czy oprogramowania,

Dołączona grafika

masz mylne wrazenie...

btw1. mam 3 gry na dysku: crysis battlefield lineage 2...

btw2..chcesz fotke windowsowskiej naklejki?;DDDDDDDDDDDDDD

aha i na koniec...nie powiem oczywiscie ze nie zasysam zadnych filmow lub mp3 przez torrenty;]
chyba nikt nie jest swiety;p

#398 dew

dew
  • 26 postów

Napisano 23 października 2009 - 00:02

Ja oczekuje na kanonizacje, aczkolwiek staram sie z tym nie afiszowac.

#399 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 października 2009 - 00:04

Ja oczekuje na kanonizacje, aczkolwiek staram sie z tym nie afiszowac.

masz racje ...skromnosc to podstawa;D

ja mam tam mam na dodatek nawet swoja "ciemna strone"

otoz gdy apple zlikwidowalo moje US konto...i cala kasa na nawigacje etc z niego przepadla
cos sobie postanowiem;]
bede czynil złoooo;p

#400 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 23 października 2009 - 00:13

Jeśli chodzi o Windows vs OS X to istnieje pewna różnica.

Nie ma problemu z zainstalowaniem Windowsa na prawie każdym komputerze. Sprawa ma się inaczej jeśli chodzi o OS X. OS X możesz zainstalować tylko na maku, lub postawić sobie hackintosha no ale z tym drugim nie każdy da sobie radę i nie każdemu się chce. Wydaje mi się, że Windows swoją popularność zawdzięcza temu, że łatwo go zainstalować (Vista, 7 - graficzny interfejs) i każdy może go mieć, legalnie lub nie.

W sumie jest mało istotna w sytuacji, gdy MacBook Pro 13" jest tańszy od HP Envy 13 czy Sony Vaio Z.

pamietaj jeszcze ze istnieja klienci tacy jak ja...
ktorzy kupuja wedlug swietej zasady:

NAJLEPSZY STOSUNEK CENY/DO JAKOSCI

wiem wiem ...na applowskim forum conajmniej nie wypada glosic takich hasel;D

Paradoksalnie dla MacBooków Pro czy iMaków jest on bardzo korzystny.

hehe fakt

tylko tak sobie pomyslalem...rozwizajac takie zalozenie gdyby obok macbooka stal jakis dobrze wypasiony
alienware... to coz hmm...MB juz nie jest taki sexy;]

Asus to nie tylko plastikowa tandeta, bo ma w ofercie model VX5 Lamborghini.

Niektórzy tutaj piszą że w PC co kilka miesięcy muszą zmieniać grafike, procesor itd ... , a zupełnie nie mają na to ochoty, to mam takie pytanie jak to możliwe że w PC grafika np GF 8800, czy nie wiem kupując teraz komputer z HD4870 jest lub będzie za 3 lub 4 miesiące dla was za słaby a przesiadając się na Maca z zintegrowanym shitem (Zintegrowane grafy bez względu czy to mac czy PC są dziadostwem ogromnym) i o wiele słabszym prockiem nie kusi was do zmiany niczego ? A co lepsze nic wam nie przeszkadza.

Spróbuj uruchomić grę w DirectX 11 na GF8800 albo HD4870.

Apple raczej też coraz dziwniejsze ruchy z sprzętem robi, najpierw chipsety intela na chipy Nvidi, teraz grafiki Nvidi na grafiki ATi i oprócz tego że chipsety nvidi są tańsze od chipów intela, a w wypadku grafiki ATi jest tańsze od nvidi to innego powodu tych super zmian nie widze.

Wybrali GeForce 9400 bo jest 3 razy wydajniejszy od Intela 4500.
ATI to nie nowość u Apple i od lat stosują je na zmianę z kartami NVidii.

aha i na koniec...nie powiem oczywiscie ze nie zasysam zadnych filmow lub mp3 przez torrenty;]

A gdybyś je ściągał z RapidShare to byłbyś legalny.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych