Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Różnica między użytkownikami Maca a Windowsa

• Please log in to reply
701 replies to this topic

#351 dundrub

dundrub
  • 842 posts
  • Skąddolny slask

Posted 20 October 2009 - 23:30

Windows owszem ale taki i7 wraz z mulącym Windowsem i tak będzie szybszy niż Mac z OS X.

Sprawdziłeś*to czy tak jedynie zakładasz?
A jak się*mają*Twoje założenia choćby do przedstawionego testu renderingu?
Test wygląda porządnie.. ten sam komuputer, ta sama renderowana scena, inne systemy.. co myślisz o tym porównaniu? Jasne.. winne są sterowniki do Win7 :D

#352 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 21 October 2009 - 00:02

Płyta intela na dwa procki do tego dwa Xeony itd ... , bez problemu :)

Teraz podlicz koszt tych podzespołów i nie zdziw się gdy suma wyjdzie wyższa od ceny Mac Pro.
Nie mówiąc już o tym, że Apple ma mieć Core i9 na 3 miesiące przed pecetami.

Ehhh przynajmniej nie mam problemów z utratą danych z powodu czyszczenia zawartości kont jak to się dzieje w nawiusieńkim pachnącym i błyszczącym systemie od srApple.

10.6.2 jest załatany.

Albo z Time Capsule czy jak jej tam której żywotność jakże to niezawodnej marki to tylko 16 mieśięcy.

Wymieniają w ramach gwarancji.

Tak wiem PC-ty też się psują ale są TAŃSZE. Powtarzam raz jeszcze są TAŃSZE i nic nie zmieni faktu że ktoś tutaj was d...!

Bzdura, bo:
Mac mini jest tańszy od konkurencyjnego Fujitsu Esprimo Q5030
iMac jest tańszy od konkurencyjnego Della XPS One
Mac Pro jest tańszy od konkurencyjnego HP Z600
MacBook jest tańszy od Sony Vaio SR.
MacBook Pro 13" jest tańszy od konkurencyjnego HP Envy 13, ThinkPada T400s i Sony Vaio Z
MacBook Pro 15" jest tańszy od konkurencyjnego HP Envy 15
MacBook Pro 17" jest tańszy od konkurencyjnego ThinkPada W700
MacBook Air jest tańszy od konkurencyjnego Della Adamo Desire

#353 sivienki

sivienki
  • 207 posts

Posted 21 October 2009 - 00:43

Taaaaa :-)

#354 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 21 October 2009 - 00:51

Taaaaa :-)

Ceny możesz sobie porównać na Skąpcu albo Ceneo:

np.
Apple MacBook MB990PL/A 13,3" 1280x800 - Notebooki - Apple MacBook MB990PL/A 13,3" 1280x800 od 4499.10zł
Lenovo ThinkPad T400s 14,1" - Notebooki - Lenovo ThinkPad T400s 14,1" od 6101.00zł
Sony VAIO VGN-Z41WD 13,1" 1600x900 - Notebooki - Sony VAIO VGN-Z41WD 13,1" 1600x900 od 8499.00zł
Sony Vaio VGN-Z51WG 13,1" 1600x900 - Notebooki - Sony Vaio VGN-Z51WG 13,1" 1600x900 od 9699.00zł

Prawda w oczy kole :)

#355 emigrant

emigrant
  • 2397 posts
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Posted 21 October 2009 - 01:07

@rzymianin Daruj se, szkoda zdrowia i klawiatury. Już to kiedyś też wałkowałem, ale im nie przemówisz. PC lapki też mają swój segment drogich modeli, tylko dziwnym trafem każdy porównuje macbooki z szajsem z low-endowej półki a takie lapki NIE mają ani akcelerometru, nie mają podświetlanej klawiatury, sensora/czujnika światła, cyfrowego optycznego wyjścia/wejścia audio, firewire, obudowy z aluminium, prostego bocznego profilu na całej długości( większość to trójkątny profil, z tylu gruby z przodu cieńszy), baterii umiejscowionej z przodu co daje dobre wyważenie i jeszcze inne duperele. Za to się płaci ekstra. Tak naprawdę sprzęt apple plus oprogramowanie jest tani. Diabeł tkwi w szczegółach a nikt ich nie dostrzega. Z takimi bajerami pc lapek kosztuje albo tyle co macbook albo i więcej, więc gdzie tu jest przepłacanie za Apple? Cofamy się do 14 października 2008 roku, kiedy to po raz pierwszy wszyły macbooki unibody. Miały już DDR3. Proszę mi pokazać z tamtego czasu laptopa, który miał w tym czasie DDR3? Wszystkie pc lapki miały DDR2. Do dzisiaj w większości wsadzane jest DDR2 i to nie dlatego, że jest szybszy bo to jest mylne, tylko dlatego, że jest tańszy a na dzisiaj już gorszy. DDR3 mając wyższe timingi jest szybszy od DDR2 z mniejszymi timingami, ale tu żadnej ameryki nie odkryłem, oczywiste sprawy.

#356 sivienki

sivienki
  • 207 posts

Posted 21 October 2009 - 01:11

Miały być te same parametry a już w opisie widzę że matryce się rozdzielczością różnią więc marne to twoje porównanie. Producent Apple Ekran 13,3" 1280x800 Procesor Core 2 Duo 2,2 Wielkość dysku 160GB Pamięć RAM 2GB Karta graficzna nVidia GeForce 9400M Napęd optyczny DVD RW System operacyjny Mac OS X Sieć bezprzewodowa WLAN a/b/g/n Bluetooth Tak Waga 2,04kg Producent Sony Ekran 13,1" 1600x900 Procesor Core 2 Duo P9700 2,8 Wielkość dysku 400GB Pamięć RAM 6GB Karta graficzna nVidia GeForce 9600 GS Napęd optyczny DVD RW System operacyjny Brak Sieć bezprzewodowa WLAN a/b/g/n Bluetooth Tak Waga 1,49kg Spróbuj raz jeszcze może tym razem zabłyśniesz :-)

#357 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 21 October 2009 - 02:08

Miały być te same parametry a już w opisie widzę że matryce się rozdzielczością różnią więc marne to twoje porównanie.

...

Spróbuj raz jeszcze może tym razem zabłyśniesz :-)

Sony ma mocniejszy procesor, więcej pamięci i pojemniejszy dysk, aby skompensować wady Windowsa.
Poza tym ma GeForce 9300, a nie 9600.

#358 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 21 October 2009 - 09:47

przynajmniej nie mam problemów z utratą danych z powodu czyszczenia zawartości kont jak to się dzieje w nawiusieńkim pachnącym i błyszczącym systemie od srApple.

po spełnieniu kilku wymaganych rzeczy. u mnie tak nic nie znika. poza tym problem taki sam masz - wirusy :D

Albo z Time Capsule czy jak jej tam której żywotność jakże to niezawodnej marki to tylko 16 mieśięcy.

zaledwie kilka % sprzedanych produktów? toż to niestety norma przy każdym sprzęcie elektronicznym.

Albo z matrcami które to wypalają się coś ostatnio bardzo szybko itd…

o tym to nawet nie słyszałem

zawsze jakiś % się zepsuje - tego się nie uniknie
w przypadku apple ten procent i tak jest niski - inaczej nie byłoby tylu zadowolonych użytkowników (84%, konkurencja ma co najmniej jakieś 10% mniej. tak samo jak średnia jest 10% mniejsza)

#359 cooper69

cooper69
  • 1034 posts
  • SkądGdańsk

Posted 21 October 2009 - 10:11

ale o co chłopaki chodzi :) seb235 i sivienki piszą po to żeby się z nami droczyć. Wystarczy zignorować i problem sam zniknie, a tak sami ich nakręcamy. Do nich nie trafiają żadne argumenty sprzeczne z ich przekonaniem.

#360 shivan

shivan
  • 1141 posts
  • SkądKraków

Posted 21 October 2009 - 14:10

To go nie wyklucza z zastosowań domowych.
Jak nie Mac Pro to jest jeszcze iMac 27" z Core i7 oraz ATI Radeon HD 4850.

napisalem: nie jest konkurencyjny/interesujacy a nie ze go wyklucza

za to imaca 27 wyklucza slaba karta graficzna przy 27 calach bo odpadaja nam: gry

i niech ktos napisze cos o konsolach to sie zrobie zly...

#361 domeen

domeen
  • 270 posts
  • Skądja to znam?

Posted 21 October 2009 - 14:16

Dzisiaj jak przeglądałem forum myapple zastanawiałem się czym różnią się użytkownicy komputerów Mac od Windowsowców. I jak na razie doszedłem do dwóch różnic :lol:

1. Windowsowcy mają prawie zawsze cały pulpit zawalony ikonkami a Mac userzy mają prawie zawsze czyściuteńkie ;)
2. Zauważyłem, że userzy Maców są bardziej legalni ;) Na forach dotyczących PC jak jest rozmowa o jakieś aplikacji to nawet im na myśl nie przychodzi, że można tą aplikacje kupić a Mac userzy jednak zakładają tylko zakup ;)

Zauważyliście jeszcze jakieś różnice? :P

Niestety jak to zazwyczaj bywa, gdy wzrasta popularność danego systemu, zwykle dzieje się to za sprawą pirackiego softu.

W przypadku OSXa tak nie jest bo latanie z EeePC czy HPkiem z zainstalowanym Leopardem to czysty obciach i mało kto aż tak na wsi kozaczy. (Przepraszam za slang ale jakoś ostatnio czuję się przezeń osaczony.)

Co do aplikacji to niestety od czasu kiedy pisałeś ten post, punkt drugi jest już mało aktualny.

#362 dew

dew
  • 26 posts

Posted 21 October 2009 - 14:28

Od czasu kiedy Microsoft obral bardziej przyjazna uzytkownikowi polityke uwazam ze argument z legalnoscia nie ma zadnego podparcia, zaznaczam jako od niedawna uzytkownik pelnej, finalnej i darmowej wersji Windows 7 64bit oraz tester Microsoft Office 2010. ; ) Wczesniej bylem zapalonym linuskowcem, bralem takze udzial w testach Open Solarisa i musze przyznac ze w obecnej chwili wlasnie Microsoftowi, a nie Apple jest blizej do miana korporacji przyjaznej uzytkownikowi domowemu.

#363 Maciek Stanasiuk

Maciek Stanasiuk
  • 216 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 21 October 2009 - 18:17

Jako, że przymierzam się do kupna iMaca 27" zrobiłem dzisiaj porównanie kosztów zakupu PCta o podobnych parametrach. W wypadku iMaca z i7, 8gb RAMu i 2TB dyskiem, z preinstalowanym iWork i roczną subskrypcją Mobile Me oraz pilotem wyszło mi to łącznie z wysyłką z USA ok. 9000zł. Koszt samego, równie cichego i hardware'owo stabilnego PCta o praktycznie identycznych podzespołach wyszedł ponad 4000zł, 27" monitorów z matrycą IPS nie znalazłem, ale wydaję mi się, że spokojnie możemy założyć ponad 2000zł. Doliczając do tego oryginalnego Windowsa i Office'a, bezprzewodową klawiaturę i mysz (która nie będzie zresztą obsługiwać multitouch'a), głośniki, kamerkę internetową i pilota, różnica w cenie maleje do kilkuset złotych. Sorry, ale według mnie nie jest to żadna różnica, która usprawiedliwiała by kupno "puszkowego" PCta. Oczywiście, to, że żeruje na nas państwo i resellerzy to inna sprawa. :)

#364 shivan

shivan
  • 1141 posts
  • SkądKraków

Posted 21 October 2009 - 18:50

stabilnego PCta o praktycznie identycznych podzespołach wyszedł ponad 4000zł

hmm...pc na i7?...nie wziales chyba pod uwage zadnej dobrej grafiki
+jakis nizszy segment pozostalych czesci

procek i7+ dobra plyta samo daje praktycznie 2 tys zl
+grafika 1.5 tys zl

3 czesci i masz 3,5...a gdzie ram dysk zasilacz obudowa czy lepsza karta dzwiekowa

chyba ze kupowac pc dla samego faktu posiadania "i7" (i braku mozliwosci do chociaz normalnego wykorzystania potencialu tego procka) a potem oszczedzania na calej platformie

ludzie zapominaja ze x58 i i7 to pctowy hign end-.-

polecam i5;] to co zaoszczedzicie na procku i plycie mozecie wydac na wiecej ramu /lepsza grafike/wiekszy monitor czy co tam chcecie

wracajac @jeycam zle na to patrzysz;]

zakladajac ze za ~4000 tys kupisz pcta sprzetowo wydajnego jak imac
skazujesz sie na komentarze: "nigdy w zyciu nie kupie sobie takiego pctowego pudla"
"nie iteresuja mnie "tanie zamienniki" etc etc etc

zaloz jakiego pcta dostaniesz za 9000 tys zl
i tu sie juz robi ciekawie
bo bedzie cie za to stac na pctowy high-end (i7 gf 295 czy 2X ati 5870 ile tam chcesz ramu zasilacz 1000w etc) wszystko to zamkniete w jakiejs super aluminiowej obudowie za ~1.5 k złotych i chlodzone ciecza;]

#365 Hercules

Hercules
  • 257 posts

Posted 21 October 2009 - 18:58

tez roznic nie widze... i jedni i drudzy potrafia totalnie pieprzyc od rzeczy i zasmiecac forum :-) no... i tu i tam sa palanci i normalni ludzie... nie zebym palcem wskazywal....

#366 Maciek Stanasiuk

Maciek Stanasiuk
  • 216 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 21 October 2009 - 19:04

Absolutnie nie chodzi mi o to @shivan. Chodziło mi o proste porównanie kosztów Maca vs PC - policzyłem identyczne podzespoły jakie siedzą w iMacu 27" (+ płyta główna ze "średniej półki" i porządna obudowa, zasilacz i chłodzenie). Oczywiście - można zbudować coś droższego i znacznie mocniejszego, ale bez peryferiów (i oprogramowania) i siedząc x minut/godzin na składaniu/kompletowaniu wszystkiego do kupy. Mac natomiast jest dostarczany z wszystkim, czego do korzystania z niego potrzeba. Co z tego, że złożysz PCta za 9000zł z Eyefinity jak nie będziesz miał do niego monitora?:)

#367 Hercules

Hercules
  • 257 posts

Posted 21 October 2009 - 19:07

Jako, że przymierzam się do kupna iMaca 27" zrobiłem dzisiaj porównanie kosztów zakupu PCta o podobnych parametrach. W wypadku iMaca z i7, 8gb RAMu i 2TB dyskiem, z preinstalowanym iWork i roczną subskrypcją Mobile Me oraz pilotem wyszło mi to łącznie z wysyłką z USA ok. 9000zł. Koszt samego, równie cichego i hardware'owo stabilnego PCta o praktycznie identycznych podzespołach wyszedł ponad 4000zł, 27" monitorów z matrycą IPS nie znalazłem, ale wydaję mi się, że spokojnie możemy założyć ponad 2000zł. Doliczając do tego oryginalnego Windowsa i Office'a, bezprzewodową klawiaturę i mysz (która nie będzie zresztą obsługiwać multitouch'a), głośniki, kamerkę internetową i pilota, różnica w cenie maleje do kilkuset złotych. Sorry, ale według mnie nie jest to żadna różnica, która usprawiedliwiała by kupno "puszkowego" PCta. Oczywiście, to, że żeruje na nas państwo i resellerzy to inna sprawa. :)

a moze porownaj wg. polskich, angielskich czy jakich tam chcesz cen.... ale oba produkty.
a nie maca w stanach a reszte gdzies tam..

---- Dodano 21-10-2009 o godzinie 20:11 ----
i pomijajac "jakosc" maca zauwaz ze podzespoly od zawsze w apple po pierwsze musialy byc tanie w produkcjii.... co wychodzi teraz jak masowo co chwile cos nowego nam probuja wcisnac...

#368 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 21 October 2009 - 19:13

shivan - Wszystko się zgadza co napisałeś i rozmawialiśmy troszkę na temat wyboru mojego komputera może nie będzie to high end ale w porównaniu do iMaca mam opcje ruchu, mianowicie w przyszłości mogę wymienić tego biednego GFa na 3 X 5870 czy wsadzić lepszy procesor, jeżeli bym się teraz skłaniał ku makowi to prawda jest taka że tak jak go kupie tak go wyrzucę, nie będe pisał w imieniu wszystkich ale mi jest łatwiej kupić komputer w podstawowej konfiguracji i później powoli go rozbudowywać w razie potrzeby niż od razu wsadzić w niego 9K a jak coś się okaże za słabe to zaczynać wszystko od początku. A z tego co słyszałem to najdroższy iMac z wcześniejszej serii był bardzo kiepski w stosunku do PCta w cenie 3000. A co najważniejsze w PC mogę trochę wydajności osiągnąć poprzez OC.

#369 Numb

Numb
  • 256 posts
  • SkądWrocław

Posted 21 October 2009 - 19:35

seb i sivienki to typowi forumowi napinacze. Ja jestem użytkownikiem Windowsa od... kiedy pamiętam. Zabawę zacząłem z Windows 95 i monochromatycznym monitorem :-] Potem kolejne generacje aż do aktualnego Windowsa 7 RTM. Mam zamiar przesiąść się na Maki. Dlaczego? Jestem fanem bawienia się konsolą, frameworki PHP których używam wymagają konsoli do generowania klas itd. No ale trochę odbiegłem od tematu. Przez jakiś czas siedziałem na różnych dystrybucjach Linuksa, poczynając od Arch Linuksa, przez Fedorę, Debiana na Ubuntu kończąc. Niestety żadna dystrybucja Linuksa nie jest w stanie obsłużyć mojego iPoda 2 generacji. W związku z tym doszedłem do prostego wniosku: Muszę kupić Maca. W Windowsie denerwują mnie wirusy, antywirusy zamulające komputer... Jeśli ktoś ma do mnie jakieś pytania, z chęcią na nie odpowiem, lub rozwinę swoją wypowiedź.

#370 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 21 October 2009 - 19:38

seb i sivienki to typowi forumowi napinacze.

Dlaczego ?

Ja jestem użytkownikiem Windowsa od... kiedy pamiętam. Zabawę zacząłem z Windows 95 i monochromatycznym monitorem :-] Potem kolejne generacje aż do aktualnego Windowsa 7 RTM. Mam zamiar przesiąść się na Maki. Dlaczego? Jestem fanem bawienia się konsolą, frameworki PHP których używam wymagają konsoli do generowania klas itd. No ale trochę odbiegłem od tematu. Przez jakiś czas siedziałem na różnych dystrybucjach Linuksa, poczynając od Arch Linuksa, przez Fedorę, Debiana na Ubuntu kończąc. Niestety żadna dystrybucja Linuksa nie jest w stanie obsłużyć mojego iPoda 2 generacji. W związku z tym doszedłem do prostego wniosku: Muszę kupić Maca. W Windowsie denerwują mnie wirusy, antywirusy zamulające komputer... Jeśli ktoś ma do mnie jakieś pytania, z chęcią na nie odpowiem, lub rozwinę swoją wypowiedź.

Dlaczego musisz kupić Maca ?

#371 Numb

Numb
  • 256 posts
  • SkądWrocław

Posted 21 October 2009 - 20:00

@seb235 Wydaje mi się, że jesteś napinaczem, ponieważ starasz się wykazać wyższość innego komputera nad sprzętem skomponowanym w stajni Apple. Moim zdaniem nie możesz rozpatrywać tego w takich kategoriach. Windows ma jedną wadę, muli niemiłosiernie, ale to wynika z tego że musi być przygotowany na najróżniejsze konfiguracje sprzętowe jakie użytkownik może sobie złożyć. Z kolei komputery Apple'a są to starannie złożone, spasowane zestawy komponentów, dobrane tak żeby ich system osiągnął jak największą wydajność. Dlaczego muszę kupić maca ? Bo lubię systemy Unix-like. Bardzo pasują mi wszystkie dystrybucje Linuksa, ale chcę też spróbować czegoś nowego. Przypominam, że żaden program pod linuksa nie wspiera synchronizacji muzyki z iPodem 2 generacji, co stanowi jeden z powodów dla których chcę kupić Macbooka. Przez jakiś czas miałem zainstalowanego Leosia na moim poczciwym laptopku, ale strasznie się od niego pocił, bo mój profesor nie daje za bardzo rady, no i ramu za mało.

#372 Maciek Stanasiuk

Maciek Stanasiuk
  • 216 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 21 October 2009 - 20:05

a moze porownaj wg. polskich, angielskich czy jakich tam chcesz cen.... ale oba produkty.
a nie maca w stanach a reszte gdzies tam..

Niestety, nie zrobię tego z prostego powodu - w przeciwieństwie do Maca, najnormalniej nie chciałoby mi się sprowadzać z USA zwykłego PCta. :) Zakładając nawet, że w Polsce cena takiego iMaca wyniesie 10-11 tyś złotych (bo wersja podstawowa z i5, 1TB i 4GB RAMu kosztuje 8) - różnica i tak nie jest tak olbrzymia jak się co niektórym wydaje. :)

shivan - Wszystko się zgadza co napisałeś i rozmawialiśmy troszkę na temat wyboru mojego komputera może nie będzie to high end ale w porównaniu do iMaca mam opcje ruchu, mianowicie w przyszłości mogę wymienić tego biednego GFa na 3 X 5870 czy wsadzić lepszy procesor, jeżeli bym się teraz skłaniał ku makowi to prawda jest taka że tak jak go kupie tak go wyrzucę, nie będe pisał w imieniu wszystkich ale mi jest łatwiej kupić komputer w podstawowej konfiguracji i później powoli go rozbudowywać w razie potrzeby niż od razu wsadzić w niego 9K a jak coś się okaże za słabe to zaczynać wszystko od początku. A z tego co słyszałem to najdroższy iMac z wcześniejszej serii był bardzo kiepski w stosunku do PCta w cenie 3000. A co najważniejsze w PC mogę trochę wydajności osiągnąć poprzez OC.

Oczywiście, że PCet będzie mocniejszy. Kwestia tylko na co się ta moc przełoży, bo szczerzę wątpię, że 0,5 GHz więcej po OC przełożyło się na coś więcej niż FPSy w grach i cyferki w benchmarku. Widzisz, jestem w identycznej sytuacji jak Ty - jestem użytkownikiem PCtów od dobrych kilkunastu lat i rozważam zakup nowego komputera. Nie jestem pr0gamerem, nie kręcą mnie benchmarki - mój komputer ma sprawnie działać, nie wymagać zbytniej uwagi i dobrze nadawać się do odtwarzania multimediów i pracy biurowej/grafiki. W wypadku multimediów Mac już na początku ma plusa - cały OS X ma wyjście bitperfect, nie muszę się męczyć z jakimiś śmiesznymi wtyczkami do foobara i godzinną ich konfiguracją. Odnośnie reszty, po prostu komputer działa sprawniej. Dlatego bardziej skłaniam się ku Macowi. :)

#373 Numb

Numb
  • 256 posts
  • SkądWrocław

Posted 21 October 2009 - 20:07

jeycam, podpinam się do Twojej wypowiedzi. To jest to co chciałem napisać ale wyleciało mi z głowy. Oczywiście na moim Maczku znajdzie się miejsce dla Windowsa 7 żeby od czasu do czasu pograć w Counter-Strike 1.6 i inne gry jeśli mnie najdzie potrzeba.

#374 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 21 October 2009 - 21:17

Oczywiście, że PCet będzie mocniejszy. Kwestia tylko na co się ta moc przełoży, bo szczerzę wątpię, że 0,5 GHz więcej po OC przełożyło się na coś więcej niż FPSy w grach i cyferki w benchmarku. Widzisz, jestem w identycznej sytuacji jak Ty - jestem użytkownikiem PCtów od dobrych kilkunastu lat i rozważam zakup nowego komputera. Nie jestem pr0gamerem, nie kręcą mnie benchmarki - mój komputer ma sprawnie działać, nie wymagać zbytniej uwagi i dobrze nadawać się do odtwarzania multimediów i pracy biurowej/grafiki. W wypadku multimediów Mac już na początku ma plusa - cały OS X ma wyjście bitperfect, nie muszę się męczyć z jakimiś śmiesznymi wtyczkami do foobara i godzinną ich konfiguracją. Odnośnie reszty, po prostu komputer działa sprawniej. Dlatego bardziej skłaniam się ku Macowi. :)

W sumie zgadzam się z tobą bo nie każdy potrzebuje super mocnego kompa ale także mam wrażenie że za dużo reklam się naoglądałeś i polecam rozmowę z jakimś obiektywnym Mac Userem :) Apple używa określenia "Just Work" które po moich doświadczeniach z makiem i nie tylko moich wydaje się być legendą.

@seb235
Wydaje mi się, że jesteś napinaczem, ponieważ starasz się wykazać wyższość innego komputera nad sprzętem skomponowanym w stajni Apple. Moim zdaniem nie możesz rozpatrywać tego w takich kategoriach. Windows ma jedną wadę, muli niemiłosiernie, ale to wynika z tego że musi być przygotowany na najróżniejsze konfiguracje sprzętowe jakie użytkownik może sobie złożyć. Z kolei komputery Apple'a są to starannie złożone, spasowane zestawy komponentów, dobrane tak żeby ich system osiągnął jak największą wydajność.

Jedyne z czym się zgadzam w tym temacie to fakt że Windows muli, cała reszta bullshit - doszedłem do tego po ponad dwóch latach pracy na maku tak jak większość co przygodę zaczynała z makami w moim otoczeniu i nie tylko.

Dlaczego muszę kupić maca ?
Bo lubię systemy Unix-like. Bardzo pasują mi wszystkie dystrybucje Linuksa, ale chcę też spróbować czegoś nowego. Przypominam, że żaden program pod linuksa nie wspiera synchronizacji muzyki z iPodem 2 generacji, co stanowi jeden z powodów dla których chcę kupić Macbooka. Przez jakiś czas miałem zainstalowanego Leosia na moim poczciwym laptopku, ale strasznie się od niego pocił, bo mój profesor nie daje za bardzo rady, no i ramu za mało.

Tutaj wszystko okej, napisałeś że lubisz systemy Unixowe itd ... , solidny argument.

#375 Maciek Stanasiuk

Maciek Stanasiuk
  • 216 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 21 October 2009 - 23:30

W sumie zgadzam się z tobą bo nie każdy potrzebuje super mocnego kompa ale także mam wrażenie że za dużo reklam się naoglądałeś i polecam rozmowę z jakimś obiektywnym Mac Userem :) Apple używa określenia "Just Work" które po moich doświadczeniach z makiem i nie tylko moich wydaje się być legendą.

Pewnie tak, zrobienie czegoś więcej (czyli natywnie "nie obsługiwanego" przez Apple) wymaga trochę posiedzenia, jak wszystko. :P Moje przygody z Macami (z których korzystałem tylko kilka dni)i nie wystarczą pewnie do skonstruowania obiektywnej opinii na ich temat, no ale jak sam się nie przekonam to się nie nauczę. :) Kiedy kupiłem iPhone'a, przestały istnieć dla mnie inne telefony (a miałem do czynienia z wszystkimi mobilnymi OSami poza Androidem). Spodobał mi się na tyle, że stojąc ostatnio przed wyborem HTC Hero, a 3GS wybrałem mimo wszystko tego drugiego. Sądząc po ilości klientów zadowolonych z komputerów Apple, mam nadzieję, że i w tym wypadku stanie się coś takiego. ;)

12 user(s) are reading this topic

0 members, 12 guests, 0 anonymous users