Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wymiana plików przez router wifi między PC a MacBook... Jak ??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 dislike

dislike
  • 103 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 00:34

Wiem, że temat wałkowany wiele razy na forum, ale przeglądając te wszystkie tematy i grzebiąc w kompach niestety nie udało mi się skonfigurować pc i maca, żeby widziały się wzajemnie. Mam router wifi "Netgear WPN824 v2" + internet chello 10mb. PC'ta z Windowsem XP Pro SP2 i dyskiem z systemem plików NTFS + Macbook'a. Oba komputery są podłączone bezprzewodowo do routera, Macbook przez AirPort, PC przez bezprzewodowy adapter Netgear USB. Chciałbym widzieć w finderze dysk PC'ta i móc z niego przenosić pliki na dysk maca i odwrotnie, czyli widzieć w PC'cie dysk maca i móc z niego brać pliki lub wrzucać coś na niego... Niestety kompletnie nie mam pojęcia jak to zrobić. Próbowałem przez jakiś program Apple Bonjour próbowałem na różne "mało inwazyjne" sposoby, ale nic nie udało mi się osiągnąć ponieważ kompletnie się na tym nie znam. Mógłby ktoś krok po kroku wytłumaczyć, gdzie mam wejść w windowsie i w macu, jak udostępnić dyski, jak zrobić żeby komputery się widziały, jak zrobić żeby wszystko hulało.. Krok po kroku tzn. np. windows -> panel sterownia -> system itp. Proszę o pomoc, pozdrawiam

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 listopada 2008 - 00:44

zainstaluj bonjour na windows

#3 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 listopada 2008 - 02:45

MAC -> PC Sprawdź jaki IP w sieci ma komputer z windows potem z belki findera robisz sobie GO -> Connect to server i wpisujesz smb//:adresIP. Na windowsie musisz mieć włączone udostępnianie. Na pulpicie pojawi się*tobie ikona z zasobem który masz udostępniony na PC. PC -> MAC zmień sobie grupę roboczą na maku na taką jaką masz na pc (pewnie MSHome się nazywa) a potem znajdź sobie maka przez Moje Miejsca Sieciowe. Dla wygody możesz skorzystać z opcji Mapuj Dysk Sieciowy i wtedy maka będziesz widział jako dysk w Mój Komputer

#4 dislike

dislike
  • 103 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 02:52

zainstaluj bonjour na windows

tak też zrobiłem.. nie udało się nawiązać połączenia..

---- Dodano 13-11-2008 o godzinie 04:59 ----

MAC -> PC

Sprawdź jaki IP w sieci ma komputer z windows potem z belki findera robisz sobie GO -> Connect to server i wpisujesz smb//:adresIP. Na windowsie musisz mieć włączone udostępnianie. Na pulpicie pojawi się*tobie ikona z zasobem który masz udostępniony na PC.

PC -> MAC

zmień sobie grupę roboczą na maku na taką jaką masz na pc (pewnie MSHome się nazywa) a potem znajdź sobie maka przez Moje Miejsca Sieciowe. Dla wygody możesz skorzystać z opcji Mapuj Dysk Sieciowy i wtedy maka będziesz widział jako dysk w Mój Komputer

Gdzie się włącza udostępnianie w windows ?? Pewnie mam włączone, ale pytam dla pewności. Gdzie sprawdzić jaką mam grupę roboczą na pc i jak zmienić grupę roboczą w leo ??

p.s. Wiem, że burackie pytania, ale nigdy nie robiłem takich opcji..

#5 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 listopada 2008 - 04:27

udostępnianie: prawym klawiszem myszki na ikonie dysku, właściwości i zakładka udostępnianie grupę roboczą sprawdzisz tak: prawym na mój komputer, właściwości i zakładka sieć (o ile dobrze pamiętam)

#6 jaco88

jaco88
  • 781 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 08:34

ja tylko udostępniłem dysk na PC i odrazu był widoczny w finderze bez żadnych dodatkowych ustawień :)

#7 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 listopada 2008 - 10:56

a czasem trzeba cmd+K i "wyszukaj" wtedy już musi być

#8 dislike

dislike
  • 103 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 12:26

Mam ustawione udostępnione dyski i foldery na pc. Mam taką samą grubę roboczą na maku i na pc.
Próbowałem opcji: Finder ->Idź -> Połącz się z serwerem...

EFEKT to komunikat: Połączenie nie powiodło się. Serwer może nie istnieć lub w tym momencie nie działać. Sprawdź nazwę serwera lub Adres IP, a także połączenie z siecią i spróbuj ponownie.

---- Dodano 13-11-2008 o godzinie 14:39 ----
Na maku nie widzę PC. A na PC nie mogę znaleźć maka. Nie wiem co jest grane. Po przeczytaniu wielu tematów na forum wydaje się to proste... Niestety nie w moim przypadku.

Na PC mam zainstalowane WIBU-KEY przez montera z UPC, może w tym rzecz ??

#9 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 listopada 2008 - 15:57

a czy już komunikacja w jedną stronę nie starczy?

#10 dislike

dislike
  • 103 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 16:16

Nie ma komunikacji w żadną stronę.. Na macu nie mam dostępu do zasobów pc a na pc nie mam dostępu do dysku maca. Nie udało mi się nawet osiągnąć tego, by widzieć dysk pc'ta w finderze lub maca w mój komputer. Dyski na pc są udostępnione i jest ustawiona wspólna grupa robocza o tej samej nazwie na obu kompach. Apple Bonjour nie pomogło.. NIe wiem co mam robić :/

---- Dodano 13-11-2008 o godzinie 20:17 ----
Ok. Jakimś cudem udało mi się na macu przeglądać zawartość udostępnionych rzeczy na pc.
Za każdym razem trzeba wchodzić w Finder -> Idź -> Połącz się z serwerem... ,żeby przglądać pliki ?? Chciałbym na stałe widzieć dyski z pc w finderze... jak to zrobić ??

Jak i gdzie mogę zrobić to samo na pc, żeby widzieć dysk maca w mój komputer ?? Gdzie jest ta opcja "Mapuj dysk sieciowy" ??

#11 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 listopada 2008 - 23:02

nie ma mapowania, bo powinno wyskakiwać w finderze.

#12 dislike

dislike
  • 103 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 23:34

Ok. hula w obie strony. Długo się z tym męczyłem. Jak zrobić, aby w finderze po lewej stronie widzieć zakładkę udostępniane a w niej dyski pc ?? Widzę tylko zakładkę udostępniane w finderze, gdy ściągam jakiś plik z neta i wybieram lokalizacje dla zapisania owego pliku. Ewentualnie widzę na pulpicie te dyski, ale wolałbym w finderze, a tak muszę wejść w Finder -> Idź -> Sieć -> i dopiero widzę dyski pc.

#13 lozik

lozik
  • 194 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 14 listopada 2008 - 14:26

w preferencjach findera->pasek boczny->zaznacz "podlaczone serwery" albo "komputery bonjour" tak mi sie wydaje patrzac na te ustawienia:) ja sie poddalem z podlaczaniem pc z makiem bo niestety na PC stoi vista a to bydle jest niereformowalne :D

#14 jcieszyn

jcieszyn
  • 12 postów

Napisano 02 grudnia 2008 - 01:33

dislike -> coś konkretnego zrobiłeś, że się w końcu udało?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych