Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

WinXP - szybszy na bootcamp, czy przez parallels?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 iMak

iMak
  • 81 postów

Napisano 12 listopada 2008 - 11:48

Jetstem w miare swiezym "makowcem" :) i zaraz po kupieniu mojego iJablka zainstalowalem XP przez bootcamp. Potrzebuje do pracy CorelDraw, no i uwielbiam Paint Shop Pro. Po 2 miesiacach stwierdzam, ze wystarcza mi jak startuje windows poprzez Parallels. Zadaje sobie tym samym pytanie, czy moze korzystac z XP wylacznie w wirtualizacji i zlikwidowac calkowicie bootcamp? Wlasnie wyprobowywalem instalowanie xp bezposrednio w parallels i poszlo blyskawicznie. Czy swiadczy to o tym, ze srodowisko wirtualne jest bardziej wydajne od bootcampa?

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 listopada 2008 - 12:45

nie, nie jest bardziej wydajne od bootcampa jakim cudem? 2 systemy naraz i dzielenie zasobów VS 1 system który ma wszystko dla siebie

#3 iMak

iMak
  • 81 postów

Napisano 12 listopada 2008 - 12:54

Instalacja standardowa bootcamp przebiega u mnie co najmniej 2 razy wolniej niz w dysku wirtualnym parallelsa. Stad te watpliwosci i zainteresowanie ogolna wydajnoscia. dzieki za info.

#4 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 12 listopada 2008 - 17:17

Instalacja standardowa bootcamp przebiega u mnie co najmniej 2 razy wolniej niz w dysku wirtualnym parallelsa. Stad te watpliwosci i zainteresowanie ogolna wydajnoscia. dzieki za info.

Jest to możliwe, związek ma to z obsługą dysków ( i innych urządzeń I/O) która pod parallelsem jest realizowana lepiej niż standardowa niskopoziomowa obsługa pod instalatorem windowsa. (dodatkowe bufory odczytu/zapisu i operacje nie są dokonywane w czasie rzeczywistym)

#5 Damage

Damage
  • 7 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 19:21

Z lenistwa nie rozeznalem tematu Windows przez parallel's, zainstalowalem przez BootCamp. Jednakowoz w poradniku z ktorego korzystalem jest napisane ze mozna pozniej zainstalowac parallel's - czy zatem przez to ze mam zainstalowany 2 system przez bootcamp wplynie jakos na wydajnosc? Jestem prawie pewien ze nie, lecz chcialem sie upewnic.

#6 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 13 listopada 2008 - 19:26

Damage, jak masz przez BootCampa to możesz go używać w Parallels - tylko wymagana będzie nowa aktywacja. (Nie musisz instalować od nowa systemu). Wydajność będzie zależeć od tego czy odpalisz Windows przez BootCamp czy przez Parallels.

#7 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 13 listopada 2008 - 19:34

ja mam najnowszego Parallelsa 4 i xp śmiga aż milo

#8 Damage

Damage
  • 7 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 19:51

Kagain: Aktywacja Windowsa? A co jak mam corporate'a? Czy chodzi o aktywacje parallels lub OS?

#9 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 27 listopada 2008 - 20:43

Jak masz Corportate to pewnie nie :)

#10 MarioFC

MarioFC
  • 252 postów

Napisano 29 listopada 2008 - 23:14

ja mam najnowszego Parallelsa 4 i xp śmiga aż milo

XP niech sobie śmiga :) tylko powiedz mi jakich aplikacji używasz pod XP i czy też*smigają?
Pod 3-ką Adobe Premiere nie śmigał tak jakbym chciał..
Mariusz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych