Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nie można połączyć się z siecią...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 React1on

React1on
  • 6 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 13:22

Witam. Niedawno kupiłem ipoda touch, i mam problem z wifi. Na pierwszy rzut oka wszystko jest ok, znajduje sieci pyta o hasło, łączy się po czym wyskakuje komunikat "nie można połączyć się z siecią dlink". Wpisywałem hasło poprawnie, nie jeden raz. Myślałem, ze jest coś nie tak z routerem, więc przeszedłem się do kfc na hotspot ale tam to samo :( Wyzerowałem ustawienia sieciowe, ale to nic nie pomogło... Pomocy!

#2 sepuku91

sepuku91
  • 482 postów
  • SkądTarnobrzeg/Wrocław

Napisano 11 listopada 2008 - 13:24

Cos mi sie wydaje, ze to juz bylo. Probowales zresetowac router? A hot-spot'y czesto blokuja sygnal dla Apple'a.

#3 darek

darek
  • 513 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 listopada 2008 - 13:26

Ipody Touch 2G mają problemy z łączeniem się z routerami z zabezpieczeniem WPA (nie zawsze ale mają), KFC ma zabezpieczenie WEP (bez hasła) więc nie powinno być problemów z połączeniem. Jak w domu masz router, sprawdź na różnych ustawieniach (WEP, WPA etc.) Jeśli nadal będzie lipa zgłoś sprzęt do serwisu.

#4 nixon123

nixon123
  • 486 postów
  • SkądGliwice

Napisano 11 listopada 2008 - 23:51

w domu jeżeli masz wi-fi to chyba najwygodniej udostepnić sieć dla wybranych urządzeń za pomocą adresów mac. I wtedy wszystko śmiga, ale nie wszyscy tak mają np u mojej dziewczyny internet na touch'u mi nie działa, tak samo po wpisaniu hasla wyskakuje komunikat, ze nie mozna.

#5 guumbass

guumbass
  • 168 postów

Napisano 11 lutego 2009 - 16:14

A mnie dziala idnternet laczy sie z roznymi sieciami, ale NIE ZE WSZYSTKIMI... Czasem wyskakuje wlasnie taki blad jak u kolegi wyzej. Co mnie interesuje, to jaka jest tego przyczyna i czy mozna temu jakos zaradzic np. zmieniajac ustawienia. :)

#6 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 13 lutego 2009 - 14:54

Mam podobny problem: MacBook white, Leopard aktualny. W domu mam router, do którego łączę się z Maka przez wifi - wszystko hula, że aż miło. Parę dni temu spotkałem się ze znajomymi w knajpie z udostępnionym netem, mieliśmy coś razem poustalać, pliki on-line. Wziąłem swojego Makbooka i... kupa. Nie podłączył się. Obok siedziała babeczka z pecetowym lapkiem - nie miała żadnych problemów z podłączeniem się i z transferem... O co może chodzić? Zrobiłem test ustawień (taki button w Safari pod komunikatem, że nie można otworzyć strony), ale nie rozwiązało to problemu. Niby dlaczego w domu łączę się od strzała, a tam nie?

#7 domio

domio
  • 1 postów

Napisano 30 marca 2009 - 02:39

Przegladałem już wiele wątków w sieci na ten temat i z tego co widzę, oczywiste rady można o kant kuli rozbić. Uzytkownicy dostający komunikat "nie można połączyć się z siecią" zwykle maja albo wyłączone filtrowanie MACów, albo swój iPhone dodany do listy. W telefonie, jak i w routerze jest to samo szyfrowanie i takie samo hasło.
Często trudności występują tylko przy szyfrowaniu WPA lub WPA2 i argumentacja jest "bo tak". Wtedy problem rozwiązuje przejście na WEP, ale jak wiemy, takie bezpieczeństwo to można sobie w buty wsadzić, chroni najwyżej przed siostrą z polonistyki.
Drugie rozwiązanie, to powpisywać adresy MAC swoich sprzętów i wyłączyć szyfrowanie. U mnie to nie zdało egzaminu, bo się za dużo sprzętu przewija w okolicy i bym szajby dostał od wpisywania i wyrzucania adresów.
W moim przypadku, jak i zresztą w kilku znalezionych w sieci, okazywało się, że problem nie został zidentyfikowany, ale pomocnym było załadowanie najświeższego firmware dla routera. A, że dziwnie często chodzi o routery dlink, to do wiekszości modeli proponuję pobrać stąd
[url=http://www.dlink.co.uk/cs/Satellite?c=Page&childpagename=DLinkEurope-GB%2FDLTechHome&cid=1197318962147&p=1197318962147&pagename=DLinkEurope-GB%2FDLWrapper]Support[/url]

#8 suicide

suicide
  • 150 postów
  • SkądKomorów

Napisano 30 marca 2009 - 09:12

mam ten sam problem na uczelni... niby chaslo mam i wifi jest udostepnione ale przy probiepolaczenia wlasnie wywala mi ze nie mozna polaczyc sie z siecia... a co najlepsze u kumpla na iphone-ie 3G dziala... :/ a u mnie na itouch-u ni cholery... ciagle ten sam problem...

#9 Cichacz

Cichacz
  • 1 947 postów
  • SkądKraków / Lublin

Napisano 31 marca 2009 - 09:42

[quote=darek;769514]WEP (bez hasła)[quote]
jak ma zabezpieczenie, to MA hasło. WEP to jeden z standardów szyfrowania.
Różnica między WEP a WPA polega na sposobie przesyłania hasła "przez powietrze".

#10 madej751

madej751
  • 45 postów
  • SkądŁeba

Napisano 03 maja 2009 - 14:35

hmm mam ten problem od wczoraj :/ Mam siec tylko w domu. Usunąłem wszystkie zabezpieczenia ale nic z tego, nadal wyskakuje "nie można się połączyć z MADnet (moja siec)" Hmm i co teraz mam router linksysa i chyba najnowsze frimeware (pare tygodni temu samo mi zakyualizowało) poradzi ktoś ??

#11 Kromasss

Kromasss
  • 5 postów

Napisano 05 maja 2009 - 22:19

mam ten sam problem. Gdy konfiguruje sieć gólnodostępną internet w touch śmiga bez problemu. Gdy przejde na hasło WPA to zaczynają wyskakiwać błędy i nie łączy się

#12 swienty

swienty
  • 1 postów

Napisano 27 czerwca 2009 - 11:34

Witam serdecznie na forum:-D walcze z wlasnie takim problemem i moze ktos moglby pomoc... mam w domu linksysa WAG325N i od jakiegos tyg. cos sie stało i przy probie polaczenia z wifi mam komunikat na iP "nie mozna polaczyc z siecia ". Od razu napisze ze mam TYLKO filtrowanie przez MAC adresy w routerze, ale nawet jak wylacze wszystkie zabezpieczenia efekt z iP jest taki sam. Drugi komputer laczy sie bez problemow. Edit: oczywiscie w iP w [ustawienia -> wi-fi] widzi siec "linksys" i to z pelnym zasiegiem innej sieci w poblizu nie ma Probowalem cos robic: w iPhonie: resetowanie ustawien sieciowych, nowy soft (3.0)... w linksysie: przywrocenie ustawien fabrycznych, wgranie nowego firmware... Moje podejzenia do tego co moglo "zaszkodzic" bedac w domu kliknalem w iP [zapomnij ta siec] ale nie jestem teraz do konca pewny czy to bylo zanim wystapily problemy czy pozniej (w koncu chyba bym nie wciskal tego jakby bylo wszystko ok...) Mam nadzieje ze ktos bedzie znal przyczyne ew. rozwiazanie tego problemu... Pozdrawiam ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych