Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Można dzwonić z zablokowanego iPhone'a

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 12:57

[newshuge]http://farm4.static.flickr.com/3163/2697541161_91ff89ab86_o.png[/newshuge]
Jak podaje The Register blokada iPhone'a kodem dostępu na niewiele się zdaje. Pomimo tego, że telefon jest zablokowany i nikt nie ma dostępu do naszych danych, korzystając z funkcji „emergency call” możemy zadzwonić pod dowolny numer. Nie wiadomo czy ta wada dotyczy tylko telefonów przeznaczonych na rynek brytyjski, jednak z tego co udało nam się wstępnie ustalić, problem występuje także u polskich użytkowników. Sprawdzaliśmy na iPhonie 3G z polskiego Orange oraz jailbreakowanym 2G z kartą Plusa. Można było wykonać połączenie na dowolny numer, kiedy telefony były zablokowane kodem dostępu.

Problem polega na tym, że telefony Apple, nie posiadają zdefiniowanego numeru alarmowego - co w praktyce pozwala na wykręcenie dowolnego numeru, pomimo faktu, że iPhone jest zablokowany. Kod dostępu nie uchroni posiadacza takiego telefonu od otrzymania wysokiego rachunku w razie zgubienia urządzenia, czy kradzieży. Jedyne co może w takim przypadku uchronić nas od płacenia za cudze połączenia to blokada telefonu kodem PIN - z której wiele osób jednak rezygnuje.

Najprawdopodobniej problem rozwiąże aktualizacja oprogramowania. Do tego jednak czasu w przypadku zgubienia iPhone'a najlepiej niezwłocznie zadzwonić do operatora z prośbą o zablokowanie numeru.
[newsindexhuge]http://farm4.static.flickr.com/3123/2692479756_e00f4f9ee5_o.jpg[/newsindexhuge]
[newsindexsmall]http://farm4.static.flickr.com/3247/2692480398_f0ab1835ff_o.jpg[/newsindexsmall]

#2 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 11 listopada 2008 - 15:08

dum, teraz dopiero to zauważyliście? Problem był poruszany praktycznie zaraz po debiucie iPhone 3G na łamach wielu blogów oraz podcastów poświęconych tematyce Mac oraz iPhone. Dyskusja wznowiła się po updeacie 2.1 który o dziwno nie rozwiązał problemu. Jakby ktoś chciał sprawdzić możecie zablokować telefon kodem, potem spróbować wykonać telefon alarmowy. Doprowadzi was to do menu funkcji telefonu w iPhone, skąd możecie wybrać dowolny kontakt i do niego zadzwonić lub wybrać dowolny numer i sprawdzić pocztę głosową. Reszta funkcji iPhone jest zablokowana.

#3 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 listopada 2008 - 15:09

sprawdzałem, faktycznie można dzwonić wszędzie jako emergency call

#4 Patrykw

Patrykw
  • 580 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 15:43

Dopiero teraz to odkryliście?

#5 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 15:47

imrik - oczywiście racja, jednak postanowiliśmy o tym napisać, ponieważ okazało się, że sporo osób nie wie o tym problemie.

#6 danio12340

danio12340
  • 383 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 11 listopada 2008 - 15:50

Ja też dopiero teraz to zobaczyłem mam nadzieje że apple coś z tym zrobi.Bo to chyba troche ich upokaża :>

#7 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 listopada 2008 - 16:12

plama na dużą skalę...

#8 melslus

melslus
  • 97 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 16:23

na moim 3g z ery bez jailbreak tez dziala ten bug...

#9 Patrykw

Patrykw
  • 580 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 16:32

MyApple jest żałosne, postanowiliście o tym napisać zaraz po tym jak napisał o tym "The Register"? Potraficie tylko tłumaczyć zagraniczne serwisy i to też nie zawsze poprawnie.

#10 fotd

fotd
  • 30 postów
  • SkądUK

Napisano 11 listopada 2008 - 17:21

problem wykonywania polaczen na moj koszt jest troche smieszny. oczywiscie nie powinien taki blad wystapic w zadnym telefonie ale jak ja gubie telefon to po 1 natychmiast blokuje karte a po 2 to jak widac wiekszosc uzytkownikow iphone'a nie wie, ze mozna tak z niego dzwonic wiec prawdopodobienstwo, ze ten kto go znajdzie akurat o tym bedzie wiedzial i do tego to zrobi zanim ja zablokuje karte jest prawie zadne. niemniej jednak blad karygodny i dawno powinien byc poprawiony. i to nie MyApple jest zalosne tylko firma Apple... nikt z nas nie placi serwisowi MyApple.pl za kozystanie z wiedzy na nim zawartej ale wymagania wielu ma takie jakby placili po 100PLN za kazda minute czytania. jak ktos jest taki szybki w zdobywaniu informacji z zagranicznych stron i ich poprawnym tlomaczeniu to PROSZE, droga wolna mozna sie udzielac i pisac o tym na forum.. wielu siedzi i sie usmiecha pod nosem a jak ktos inny napisze, jakas ciekawostke to rzucaja sie do tematu z tekstami - "to juz bylo na zagranicznych forach apple miesiac temu" forum tworzymy my jego uzytkownicy i idea jest taka zeby sobie wzajemnie pomagac.. nie lubie jak ktos umie tylko wyszydzac i czerpac a sam nic nie wnosi... albo wnosi spam... SORRY ZA CZESCIOWY OFF TOP

#11 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 11 listopada 2008 - 20:36

Nie mam iPhone'a wię nie jestem pewien, ale czyjeśli nie ma karty sim, to czy wtedy można wykonywać połączenia alarmowe? A jeśli tak, to czy może ktoś sprawdzić, czy wtedy można zadzwonić na dowolny numer?

#12 raphael

raphael
  • 404 postów
  • SkądGryfino / Szczecin/ SF

Napisano 11 listopada 2008 - 22:26

No i co z tego, że można dzwonić? Wiadomo, że blokując iPhona blokujemy dostęp do danych na swoim urządzeniu, a nie telefonu. Jeśli kogoś stać na iPhona to przy dzisiejszych cenach, nie powinien się przejmować faktem, że ktoś wykonał z niego jakiś telefon bez pozwolenia. Ponadto telefon alarmowy to bardzo ogólne pojęcie, czasami wolałbym zadzwonić do ambasady, albo do prawnika jeśli byłem aresztowany, i na tyle pijany że nie pamiętam kodu dostępu. Moim zdaniem to nie jest niedopatrzenie, tylko umyślna decyzja Apple, którą popieram.

#13 cza_gda

cza_gda
  • 430 postów
  • Skądgdansk

Napisano 11 listopada 2008 - 22:52

ja zauwazylem juz dosc dawno, ale to nie jest nic takiego i tak malo kto wie ze tak mozna , fajnie by bylo gdyby rozmowy te za darmo byly bo to awaryje :D no ale nic takiego, a do reszty danych i tak kod potrzebny

#14 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 11 listopada 2008 - 23:05

No niby tak Panowie, ale od czegoś jest 112 Bynajmniej ja bym sobie nie życzył, żeby ktoś wydzwonił całe moje konto, albo i więcej kiedy ja o tym nie wiem. Jeśli was na to stać to podajcie namiary chociaż. Z chęcią sobie czasem dryndnę od jednego czy drugiego na jakieś audio tele ;)

#15 Kvczor

Kvczor
  • 1 468 postów

Napisano 12 listopada 2008 - 13:42

Może Apple chodziło o to, że ów "Emergency Call" to inny numer w zależności od sytuacji. To znaczy, że na przykład zgubił się kot i KONIECZNIE musimy zadzwonić do agencji specjalizującej się z znajdowaniu kotów a nie do 112 bo zajęlibyśmy linię. Nie bierzcie tego na serio, oczywiście.

#16 mrkramer

mrkramer
  • 43 postów

Napisano 12 listopada 2008 - 14:41

Z mojej strony bedzie zlosliwie. Przepraszam, ale nie moglem sie powstrzymac. Widocznie Apple uznalo, ze dzwonienie z zablokowanym telefonem jest konieczne. Reszta swiata ma zle telefony. ;-)

#17 Patrykw

Patrykw
  • 580 postów

Napisano 12 listopada 2008 - 16:17

To dobrze, że można dzwonić pod dowolny numer. Nikt nie będzie dzwonił z kradzionego telefonu, ponieważ ułatwiłby właścicielowi odzyskanie telefonu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych