Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

odwracanie efektów specjalnych edytowanego zdjęcia po zapisaniu

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 bombay1982

bombay1982
  • 148 posts
  • SkądDublin

Posted 08 November 2008 - 22:25

Witam

Mam mały problem, chciałbym cofnąć efekty specjalne na zdjęciach. Nie wiem czy wyrażam się się odpowiednio jasno, ponieważ nie jestem specjalistą w grafice, więc od razu posłużę się przykladem zdjęciem, żeby to lepiej z obrazować.

Na przykładowym zdjęciu poniżej wykonałem zasłonięcie twarzy.

Dołączona grafika

Czy po zapisaniu takowego zdjęcia i otworzeniu go na nowo w photoshopie jest opcja cofnięcia takiego lub innego efektu ?

Dodam ze dopiero stawiam pierwsze kroki w Photoshopie i nie wiem czy powinienem pisac tego posta tutaj, ale na tym forum pewnie jest wiele osób zajmujących sie grafiką.

Dodam, że wiem że istnieje opcja cmd+z gdy edytuje zdjęcie i cofam dany efekt, krok, ale jak już zapisze dane zdjęcie to na pewno to nie działa.

Z góry dzięki za odpowiedz

#2 ex3v

ex3v

• 1884 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 November 2008 - 22:38

Są dwie opcje - albo historia po prawej, w której możesz wrócić do wybranego punktu w edycji, albo, jeżeli robiłeś obrazek używając warstw, usunięcie warstwy, na której znajduje się efekt. Ponadto na przyszłość polecam edytowanie kopii pliku, a nie oryginału :)

#3 bombay1982

bombay1982
  • 148 posts
  • SkądDublin

Posted 08 November 2008 - 22:52

fajnie wiedzieć, dzieki. Ale nasuwa mi się od razu kolejne pytanie. Kolega wysyła mi mailem z PC zdjecie w jpg i prosi żeby cofnąć dany efekt, który zrobił np innym programem niz photoshop. Więc otwieram zdjęcie w Photoshopie i wtedy nie mam opcji cofnięcia warstw oraz historii ponieważ nie ja te zdjęcie wcześniej obrabiałem. Co wtedy?

#4 iBodo

iBodo
  • 265 posts
  • SkądW-wa

Posted 08 November 2008 - 23:04

Wtedy jest po ptakach. Zależnie od tego co zostało zrobione, można w photoshopie drogą zabawy i dedukcji pokusić się o przywrócenie w miare pierwotnego wyglądu zdjęcia przy pomocy filtrów, stempli, pędzli, ale np w takiej sytuacji jak zaprezentowana przez ciebie jedyną możliwością odzyskania twarzy jest namalowanie jej od zera.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users