Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem z WiFi

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 07 November 2008 - 12:12

Cześć, mam problem z moją kartą WiFi w Macbook Pro. Problem polega na tym, że nie widzi on sieci bezprzewodowej. Sytuacja jest o tyle dziwna, że mój znajomy który posiada zwykłego Acera made by Tesco za 1500 zł łączy się z siecią bez żadnego problemu. Internet działa u niego bez problemu. Jak to jest że komputer składany z części znalezionych na śmietniku wykrywa sieci, a "markowy" sprzęt nie radzi sobie z takimi rzeczami? Czyżby potwierdzało się powiedzenie - prowizorka jest najtrwalsza? Z tego co wiem nie da się w żaden sposób "podkręcić" Air Port. A może jednak jest jakieś wyjście z tej nietypowej sytuacji?

#2 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 November 2008 - 13:28

a może sieć ma ukryty ssid, wpisywałeś recznie?

#3 darek

darek
  • 513 posts
  • SkądKraków

Posted 07 November 2008 - 13:46

A może poprostu coś jest uszkodzonego. Albo masz wyłączoną kartę softwareowo

#4 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 07 November 2008 - 13:51

Nie sieć jest widoczna normalnie, tylko mój MBP jej nie widzi.

A może poprostu coś jest uszkodzonego.
Albo masz wyłączoną kartę softwareowo

Widzę inne sieci w tym sąsiadów zabezpieczone kluczem. Więc to nie jest to o czym piszesz.

#5 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 07 November 2008 - 14:58

a spróbuj połączyć się ręcznie otwórz sobie połączenie z internetem, włącz na airport i w wybór sieci wybierz inna. Wpisz nazwę sieci, hasło i ustaw sposób zabezpieczenia i zobacz co dalej z tym fantem.

#6 danone

danone
  • 157 posts
  • SkądwrocLove

Posted 07 November 2008 - 15:58

Moze jakis program do zarzadzania wifi - np KissMAC ? pozdrawiam, danone

#7 woocash

woocash
  • 1627 posts

Posted 07 November 2008 - 17:30

W MBP u mnie Airport to tez jakaś porażka. Widocznie ten kawałek gumy na zawiasie nie wystarczy żeby sygnał radiowy sensownie trafiał do anteny, Notorycznie MB kumpla łapie sieci których mój MBP nie widzi. Bardoz często tez sieci nie widać w tym menu koło zegarga, ale widget AirTraficControl taką sieć widzi i pozwala się podpiąc. Chyba po prostu koło zegarka system pokazuje tylko sieci z w miare mocnym sygnałem - co jest bez sensu :/

#8 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 07 November 2008 - 17:36

Cześć, mam problem z moją kartą WiFi w Macbook Pro. Problem polega na tym, że nie widzi on sieci bezprzewodowej. Sytuacja jest o tyle dziwna, że mój znajomy który posiada zwykłego Acera made by Tesco za 1500 zł łączy się z siecią bez żadnego problemu. Internet działa u niego bez problemu. Jak to jest że komputer składany z części znalezionych na śmietniku wykrywa sieci, a "markowy" sprzęt nie radzi sobie z takimi rzeczami?

Czyżby potwierdzało się powiedzenie - prowizorka jest najtrwalsza?

Z tego co wiem nie da się w żaden sposób "podkręcić" Air Port. A może jednak jest jakieś wyjście z tej nietypowej sytuacji?

jaki router masz? może to jest problem. Na samym początku miałem problemy z siecią w domu jak używałem piep.... D-linka. wymieniłem na Linksysa i sieć się pojawiła i działa już bez zmieniania 2 lata

#9 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 07 November 2008 - 17:42

jaki router masz? może to jest problem. Na samym początku miałem problemy z siecią w domu jak używałem piep.... D-linka. wymieniłem na Linksysa i sieć się pojawiła i działa już bez zmieniania 2 lata

Uważam, że to nie jest kłopot routera, bo skoro jakiś Acer potrafi odbierać sygnał bez problemu to z routerem wszystko jest ok.

#10 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 07 November 2008 - 17:44

Uważam, że to nie jest kłopot routera, bo skoro jakiś Acer potrafi odbierać sygnał bez problemu to z routerem wszystko jest ok.

a właśnie mam inne zdanie na ten temat. przykład byłem u kolegi w wawie i on miał 2 kompy podłączone do sieci wifi same laptopy 2 pc i nie miał problemów z kompami chciałem się podłączyć do niego i dupa mój mac nie widzi sieci (a sieć nie była ukryta)
kombinowaliśmy parę godzin i nic to nie dawało, ale wpadłem na pomysł żeby uaktualnić firmware routera i jakie było nasze zdziwienie jak po update sieć zadziałała bez problemu. może to u ciebie trzeba by było zrobić

#11 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 November 2008 - 00:53

spróbuj jeszcze tak: wyłącz bluetooth (czasami bluetooth z wifi potrafią się zakłócać) i odznacz "use interface robustness" (coś o zakłóceniach nie wiem jak w polskim systemie).

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users