Witam,
W jaki sposób w mainstage odpalić pliki audio (najlepiej wave)?
Podczas gry na żywo muszę posłać pałkerowi zgranego do wave klika, a na przody plik z nagraną gitarą. (ok 6minut)
Najlepiej aby była możliwość uruchamiania całości jednym komunikatem midi np padem.
Proszę o pomoc bo ja już nie mam pomysłów.
Pozdrawiam

Mainstage audioplayer
Rozpoczęty przez
yad31
, 06 lis 2008 22:19
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 06 listopada 2008 - 22:19
Napisano 07 listopada 2008 - 00:17
nie wiem czy to ma byc jedyne zadanie czy jedno z wielu wykonywane jednoczesnie przez mainstage?
jesli jedno to na chlopski rozum zapialbym 2 kanaly z exs24,najpierw w logic'u przygotowalbym instrumenty , podczepil probki, na jednym gitara do 1-2 na drugim klik do 3-4,
jedno uderzenie w klawisz uruchamia probki
pewnie to sposob rolniczy ale dziala
Napisano 07 listopada 2008 - 19:13
Dzięki "pi" za chęć pomocy.
To byłoby dobre rozwiązanie, mam kartę z 8-out, więc dwa kanały do gry live, dwa na podkład gitarowy z EXS i jeden na klika z EXS jeśli dobrze kombinuję.
Mam niestety podstawowy problem ponieważ logic'a poznaję dopiero od kilku dni i kompletnie nie mam pojęcia w jaki sposób przekonwertować przygotowaną sesję lub nawet jeden track w logic'u do jednego pliku audio (sampla) w formacie EXS. Poza tym nie widzę za bardzo możliwości otwarcia w EXS jakiego kolwiek pliku audio - tam jest tylko lista z gotowymi instrumentami.
Jeśli ta sztuka się uda to będę w pełni szczęścia
pozdr.
Napisano 07 listopada 2008 - 20:26
otwierasz sesje w logic, dodajesz jeden trak instrument stereo,
-zapinasz exs24, w oknie samplera wciskasz przycisk edit/ na prawo, blizej prawego rogu/
1- w oknie edycji zakladka instrument, wciskasz 'new',
zakladka zone- load multiple samples, ladujesz np. trak gitary
zakladka pitch -C1
save jako ' gitara'
2- w oknie edycji zakladka instrument, wciskasz 'new',
zakladka zone- load multiple samples, ladujesz np. trak metronomu
zakladka pitch -C1
save jako ' klik'
zamykasz logic ,open mainstage/ czysty projekt
po lewej- patch list- new patch with software instrument- zaznaczasz,
po prawej dodajesz drugi chanel strip, oba resetujesz/ reset chanel strip
na obu zapinasz exs24, otwierasz okno, refresh menu,
powinny sie pojawic oba instrumenty ktore stworzyles
na jednym i na drugim chanelu zapinasz je, na drugim robisz wysylke na 3-4
naciskasz pad lub klawisz- obojetnie byle C1,
musi grac
Napisano 07 listopada 2008 - 21:37
Faktycznie to działa! w dodatku bardzo stabilnie, a to ważne podczas gry live, i zaczynam powoli rozumieć dlaczego tyle muzyków używa właśnie maca.
Jeśli chodzi o EXS24 to w mainstage nie działa opcja "edit" dlatego miałem problem, no ale jak już wspomniałem dopiero zaczynam przygodę z apple, dlatego tym bardziej wielkie dzięki za pomoc.
Ps.
Zauważyłem jeszcze jeden problem - jak ustawić EXS-a żeby mieć możliwość zatrzymania (wyłączenia) sampli? najlepiej tym samym klawiszem. Czasem (odpukać) może to się przydać jak się coś pokrzywi na scenie.
pozdro
Napisano 07 listopada 2008 - 22:13
nie wiem , jak programujesz instrument to masz dwie opcje
-1hit- wlaczaz i on gra do konca,kolejne uderzenie ponownie wyzwala probke , nakladajac ja na juz grajaca- w twoim przypadku koszmar,
-wciskasz gra- puszczasz- przestaje grac- tezz nie dlaa ciebie
nie widze tej opcji- w zwyklym padzie rolanda jest mozliwosc konczenia kolejnym uderzeniem
a tu jakos nie widze
proponuje zatrzymywac z poziomu mainstage
jak masz klopot wciskasz 'ctrl' + P, i masz stop
Napisano 07 listopada 2008 - 22:30
No i spoko! - o to chodzi! poza tym funkcja "panic" jest w "actions" - czyli programuję pada i jestem w domu!
O to mi chodziło.
Dzięki za poświęcenie czasu
szacun!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych