Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mainstage audioplayer

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 yad31

yad31
  • 5 postów

Napisano 06 listopada 2008 - 22:19

Witam, W jaki sposób w mainstage odpalić pliki audio (najlepiej wave)? Podczas gry na żywo muszę posłać pałkerowi zgranego do wave klika, a na przody plik z nagraną gitarą. (ok 6minut) Najlepiej aby była możliwość uruchamiania całości jednym komunikatem midi np padem. Proszę o pomoc bo ja już nie mam pomysłów. Pozdrawiam

#2 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 07 listopada 2008 - 00:17

nie wiem czy to ma byc jedyne zadanie czy jedno z wielu wykonywane jednoczesnie przez mainstage? jesli jedno to na chlopski rozum zapialbym 2 kanaly z exs24,najpierw w logic'u przygotowalbym instrumenty , podczepil probki, na jednym gitara do 1-2 na drugim klik do 3-4, jedno uderzenie w klawisz uruchamia probki pewnie to sposob rolniczy ale dziala

#3 yad31

yad31
  • 5 postów

Napisano 07 listopada 2008 - 19:13

Dzięki "pi" za chęć pomocy. To byłoby dobre rozwiązanie, mam kartę z 8-out, więc dwa kanały do gry live, dwa na podkład gitarowy z EXS i jeden na klika z EXS jeśli dobrze kombinuję. Mam niestety podstawowy problem ponieważ logic'a poznaję dopiero od kilku dni i kompletnie nie mam pojęcia w jaki sposób przekonwertować przygotowaną sesję lub nawet jeden track w logic'u do jednego pliku audio (sampla) w formacie EXS. Poza tym nie widzę za bardzo możliwości otwarcia w EXS jakiego kolwiek pliku audio - tam jest tylko lista z gotowymi instrumentami. Jeśli ta sztuka się uda to będę w pełni szczęścia pozdr.

#4 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 07 listopada 2008 - 20:26

otwierasz sesje w logic, dodajesz jeden trak instrument stereo, -zapinasz exs24, w oknie samplera wciskasz przycisk edit/ na prawo, blizej prawego rogu/ 1- w oknie edycji zakladka instrument, wciskasz 'new', zakladka zone- load multiple samples, ladujesz np. trak gitary zakladka pitch -C1 save jako ' gitara' 2- w oknie edycji zakladka instrument, wciskasz 'new', zakladka zone- load multiple samples, ladujesz np. trak metronomu zakladka pitch -C1 save jako ' klik' zamykasz logic ,open mainstage/ czysty projekt po lewej- patch list- new patch with software instrument- zaznaczasz, po prawej dodajesz drugi chanel strip, oba resetujesz/ reset chanel strip na obu zapinasz exs24, otwierasz okno, refresh menu, powinny sie pojawic oba instrumenty ktore stworzyles na jednym i na drugim chanelu zapinasz je, na drugim robisz wysylke na 3-4 naciskasz pad lub klawisz- obojetnie byle C1, musi grac

#5 yad31

yad31
  • 5 postów

Napisano 07 listopada 2008 - 21:37

Faktycznie to działa! w dodatku bardzo stabilnie, a to ważne podczas gry live, i zaczynam powoli rozumieć dlaczego tyle muzyków używa właśnie maca. Jeśli chodzi o EXS24 to w mainstage nie działa opcja "edit" dlatego miałem problem, no ale jak już wspomniałem dopiero zaczynam przygodę z apple, dlatego tym bardziej wielkie dzięki za pomoc. Ps. Zauważyłem jeszcze jeden problem - jak ustawić EXS-a żeby mieć możliwość zatrzymania (wyłączenia) sampli? najlepiej tym samym klawiszem. Czasem (odpukać) może to się przydać jak się coś pokrzywi na scenie. pozdro

#6 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 07 listopada 2008 - 22:13

nie wiem , jak programujesz instrument to masz dwie opcje -1hit- wlaczaz i on gra do konca,kolejne uderzenie ponownie wyzwala probke , nakladajac ja na juz grajaca- w twoim przypadku koszmar, -wciskasz gra- puszczasz- przestaje grac- tezz nie dlaa ciebie nie widze tej opcji- w zwyklym padzie rolanda jest mozliwosc konczenia kolejnym uderzeniem a tu jakos nie widze proponuje zatrzymywac z poziomu mainstage jak masz klopot wciskasz 'ctrl' + P, i masz stop

#7 yad31

yad31
  • 5 postów

Napisano 07 listopada 2008 - 22:30

No i spoko! - o to chodzi! poza tym funkcja "panic" jest w "actions" - czyli programuję pada i jestem w domu! O to mi chodziło. Dzięki za poświęcenie czasu szacun!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych