Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zablokowana plyta w napedzie

• Zamknięty Temat jest zamknięty
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 hayden

hayden
  • 68 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 14:48

cześć, mam problem z iMac Alu, utknęła płytka w napędzie :( Probowalem znalezc jakiegos manuala zeby dostac sie do srodka, jednak z tego co widze, to wyższa szkoła jazdy. Zablokowanie plytki wynika chyba z tego, ze jest za gruba (z wypozyczalni, czasami maja etykiety nadrukowane). Ma ktos jakies propozycje co zrobić?

#2 nicomsw

nicomsw
  • 728 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 15:57

W jaki sposób utknęła? Czy jak wciskasz Eject to sprzęt próbuje wypluć? Czy jest zupełna cisza?

#3 hayden

hayden
  • 68 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 16:57

tak, probuje, pomieli pomieli i koniec :???:

#4 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 05 listopada 2008 - 17:33

W MB wystarczylo trzymac przycisk eject (lub przycisk gladzika) tuz zanim sie pojawil szary ekran podczas wlaczania a tutaj moze takze pomoze eject tuz po wlaczeniu.

#5 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 21:49

Ostatnio kolega MacKozer miał taki problem.
Po rozebraniu napędu okazało się, że mechanizm przytrzymujący płytę zakleszcza się i nie pozwala wypchnąć jej od spodu (iMac Alu; SD Pioneer).
Przynajmniej raz w tygodniu mam na stole maczka ze slotowym napędem w którym utknęła płyta.

#6 nicomsw

nicomsw
  • 728 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 22:27

Jak nie wyskoczy w sposób jaki napisał chris.zurada to serwis, albo ktoś kto umie to rozebrać.

#7 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 06 listopada 2008 - 07:05

Było już.
http://www.myapple.p...-imac-24-a.html
lub
http://www.myapple.p...wysunac-cd.html
Obawiam się że tylko serwis.
Napęd szczelinowy to najsłabszy element Maca :(

#8 hayden

hayden
  • 68 postów

Napisano 06 listopada 2008 - 07:54

ok, to muszę jeszcze raz pomyśleć nad samodzielną rozbiórką. dzięki za odpowiedzi

#9 astaferay

astaferay
  • 85 postów
  • SkądCiechanów

Napisano 06 listopada 2008 - 22:04

....spróbuj odwrócić kompika do góry du..pcią...:)..w moim MBPro to pomagalo w momencie kiedy nie chcial wypluć cd...:)

#10 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 08 listopada 2008 - 13:03

....spróbuj odwrócić kompika do góry du..pcią...:)..w moim MBPro to pomagalo w momencie kiedy nie chcial wypluć cd...:)

To tak srednio pomoze bo co jesli znow wlozymy plyte? Znow dupcia w ruch? ;)

#11 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 08 listopada 2008 - 13:54

To tak srednio pomoze bo co jesli znow wlozymy plyte? Znow dupcia w ruch? ;)

No właśnie.
Mnie osobiście nigdy się to nie przytrafiło. Ale średnio raz w tygodniu mam w serwisie maczka z taką przypadłością.
Po woli myśle, nad wstawieniem do mojego iMaca tackowego napędu nie mam ochoty rozkręcać go za każdym razem, gdy płyta utknie.
Zaletą takiego rozwiązania jest mała dziurka, dzięki której mechanicznie można wyciągnąć tackę z płytą.

#12 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 08 listopada 2008 - 14:46

Iro - chodzi Ci o wstawienie takcowego w miejsce szczelinowego?

#13 Jiohanna

Jiohanna
  • 5 postów

Napisano 23 marca 2010 - 21:42

Witam, Zdjae sobie sprawę że wątek zakończył się kupe czasu temu, jednakże po moich przejściach z Macbookiem mogę zaproponoać inne rozwiazanie anizeli rozbiórka.Takie rozwiązanie nie pojawiło się we wcześniejszych postach, jeżeli się mylę to proszę go usunać. Jednakże komuś może się przydać. Tradycyjnie również u mnie skróty klwiszowe nie działały, obracanie komputera itp itp/ Płyta nie była widoczna Sposobem na rozwiązanie problemu jest blokada wysuwająca płyty. To blokada, zamontowana prawie w centrum "wejścia" do napędu. Gdy wkładamy płytę, ona się automatyczni podnosi przez działanie mechaniczne. I to właśnie ona, najczęsciej się blokuje a skutkiem jest hamowanie płyty tuż przed wyjściem. Należy w takim wypadku wcisnąć przycisk Eject, odczekać chwilę oraz do napędu włożyć kawałek płyty nowej (poprzednia w napędzie). Spowoduje to, że ta zapadka podniesie sie. W chwili gdy usłyszymy odgłos "wyplucia płyty" szybko zabieramy nową płytę. Znajomi jeszcze próbowali na inne sposoby przytrzymać zapadkę do dołu żeby płyta wyszła, kazdy pomysł nie jest zły. pozdrawiam, do nastepnego ; )

#14 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 23 marca 2010 - 23:08

Temat wałkowany był na forum już kilka naście razy. Sam w kilku miejscach pisałem o sposobie wyciągnięcia płyty z napędu. Zrobię to ostatni raz. Restart komputera i przetrzymaj spacje. Płyta wyjdzie, a temat już zamykam. Po informacji odsyłam do opcji "Szukaj" :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych